Κοινωνία Τελευταία Νέα

Δημήτρης Ασβεστάς: Καμία περίοδο χάριτος στην νέα κυβέρνηση

Δεν θα έχει περίοδο χάριτος η νέα κυβέρνηση η οποία θα κληθεί να εφαρμόσει μία σειρά μέτρων κυρίως φορολογικού χαρακτήρα.

Καμία περίοδο χάριτος δεν θα έχει η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, καθώς οι δεσμεύσεις που έχει η χώρα από το Μνημόνιο που υπεγράφη, καθιστούν άμεση την εφαρμογή μίας μεγάλης σειράς μέτρων κυρίως φορολογικού χαρακτήρα.

Η επόμενη κυβέρνηση θα κληθεί να ψηφίσει άμεσα και κυρίως να υλοποιήσει με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα, μεταξύ άλλων, την ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης στη φορολογία εισοδήματος, την αύξηση των προκαταβολών φόρου στο 100%, το ψαλίδισμα στις 100 δόσεις, την αύξηση του φόρου στα εισοδήματα από ενοίκια, την κατάργηση των εκπτώσεων στον ΦΠΑ των νησιών, την κατάργηση των επιστροφών φόρου για το αγροτικό ντίζελ, την αύξηση του συντελεστή φορολογίας των αγροτών σταδιακά έως το 2017 στο 26% από 13% σήμερα.

Η καταιγίδα των φορομέτρων είναι απόλυτα απαραίτητη, καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν πρόκειται – όπως σαφώς έχουν διαμηνύσει σε όλους τους τόνους οι εταίροι – να υπάρξει εκταμίευση της πρώτης δόσης και αυτών που ακολουθούν έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Ταυτόχρονα οι οφειλέτες του Δημοσίου θα βρεθούν αντιμέτωποι και με κατασχέσεις- εξπρές, οι οποίες έχουν «παγώσει» λόγω της επιβολής των capital controls. Όμως αυτός ο «πάγος» διαλύεται από την 1η Οκτωβρίου, ενώ βάσει στοιχείων του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), έως τα τέλη Ιουνίου είχαν ενταχθεί στο σύστημα χρέη ύψους 14,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων έχουν εισπραχθεί τα 8,6 δισ. ευρώ.

Δημήτρης Ασβεστάς

επιχειρηματίας

Σχετικά Άρθρα