slider Τελευταία Νέα Τεχνολογία

Δες γιατί η μούχλα εμφανίσθηκε στο σπίτι σου! Ο σύγχρονος τρόπος της θερμογραφίας για να την εξαφανίσεις

Η μούχλα είναι μύκητες που υπάρχουν στο φυσικό περιβάλλον και εμφανίζονται με πολλές διαφορετικές μορφές. Η μούχλα μεγαλώνει τρώγοντας, χωνεύοντας και καταστρέφοντας το υλικό πάνω στο οποίο αναπτύσσεται. Για να αναπτυχθεί χρειάζεται θρεπτικά συστατικά (υγρασία και οξυγόνο) και ένα υλικό πάνω στο οποίο θα αναπτυχθεί και θα τραφεί.

 

Η υπερβολική υγρασία είναι η βασική αιτία ανάπτυξης της μούχλας. Πηγές υπερβολικής υγρασίας μέσα στο σπίτι μας μπορεί να είναι:

– Διαρροή στα υδραυλικά

– Διαρροή στις ταράτσες και στα κουφώματα

– Υψηλή υγρασία από διάχυση μέσω της τοιχοποιίας

– Συμπύκνωση υγρασίας στο εσωτερικό των τοίχων και των παραθύρων

– Κακή θερμομόνωση και συμπυκνώματα στα ψυχρά σημεία εξωτερικής τοιχοποιίας

– Κακή χρήση από τους ενοίκους που δημιουργούν υπερβολική ποσότητα πρόσθετης υγρασίας (στέγνωμα ρούχων, μαγείρεμα…).

 

Εάν η μούχλα εντοπιστεί στο σπίτι σας πρέπει να την καθαρίσετε άμεσα και να εξαλείψετε την αιτία της υγρασίας. Όταν συμβαίνουν διαρροές νερού ή χύνεται νερό εσωτερικά ενός σπιτιού ενεργήστε γρήγορα. Εάν τα υγρά υλικά στεγνώσουν σε 24-48 ώρες μετά από μια διαρροή στις περισσότερες περιπτώσεις δεν θα εμφανιστεί μούχλα. Καθαρίζετε τις υδρορροές των ταρατσών και των μπαλκονιών τακτικά. Διατηρήστε τη εσωτερική σχετική υγρασία χαμηλή. Εάν είναι δυνατόν διατηρήστε την εσωτερική σχετική υγρασία κάτω από το 60% και ιδανικά από 40-60%.

 

Η σχετική υγρασία μπορεί να μετρηθεί με ένα υγρασιόμετρο το οποίο είναι πολύ φθηνό και υπάρχει σε πολλά καταστήματα. Αν δείτε συμπυκνώματα ή συγκέντρωση υγρασίας στα παράθυρα, τους τοίχους ή σε σωλήνες ενεργήστε γρήγορα στεγνώνοντας την υγρή επιφάνεια και μειώστε την υγρασία στην πηγή της. Η συμπύκνωση δηλώνει υψηλά ποσοστά σχετικής υγρασίας.

 

Η Θερμογραφία είναι ένα βασικό εργαλείο διάγνωσης

Η υπέρυθρη θερμογραφία είναι ένα βασικό εργαλείο όχι μόνο για την διάγνωση των σημείων που αναπτύσσεται η μούχλα αλλά και για την πρόληψη εν δυνάμει επιφανειών που θα αναπτύξουν μούχλα χωρίς ακόμη αυτή να έχει δημιουργηθεί. Αρχικά μετράμε τη σχετική υγρασία και τη θερμοκρασία του εσωτερικού χώρου που θέλουμε να ελέγξουμε, σε όλη τη διάρκεια του 24ωρου.

 

Τώρα στην Ξάνθη υπάρχει ειδικό συνεργείο στο Κέντρο Δόμησης με το κατάλληλο εργαλείο όπου αναλύουν τα δεδομένα και γνωρίζουν εκ των προτέρων αν υπάρχει υψηλή συγκέντρωση υγρασίας η οποία ενδεχομένως διεισδύει στο χώρο από διάφορα σημεία. Η εργασία αυτή γίνεται με την βοήθεια της εξειδικευμένης θερμοκάμερας υψηλής θερμικής ανάλυσης. Αφού εντοπιστούν τα προβλήματα υγρασίας, στη συνέχεια τοποθετώντας τη θερμοκρασία συμπύκνωσης στην θερμοκάμερα (σημείο δρόσου) μπορεί να απομονωθούν οπτικά με θερμική απεικόνιση τα σημεία που θα αναπτυχθεί μούχλα λόγω χαμηλών θερμοκρασιών στις επιφάνειες της εξωτερικής τοιχοποιίας. Σε αυτά τα σημεία καλούμαστε να επέμβουμε θερμομονωτικά για να σταματήσουμε τα συμπυκνώματα υγρασίας και κατ’ επέκταση την δημιουργία μούχλας.

 

Περισσότερες λεπτομέρειες για την μούχλα αλλά και την αντιμετώπισή της θα βρείτε πατώντας εδώ: https://www.kentrodomisis.eu/mouhla-se-ktiria/

Σχετικά Άρθρα