Γενική

Δεν ήθελαν να δηλώσουν κάτοικοι πόλεων


Ολοκληρώθηκε η απογραφή- Απολογισμός της διαδικασίας
Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου

Ολοκληρώθηκε η απογραφή πληθυσμού και κατοικιών στην χώρα μας όπου συμμετείχαν 55.000 απογραφείς υπό την καθοδήγηση των 13.000 τομεαρχών. Ξεκίνησε το Φεβρουάριο και ολοκληρώθηκε το Μάιο.
ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΑΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥΣ
Η εκπρόσωπος τύπου εταιρείας που συνεργάστηκε με την ΕΛΣΤΑΤ κ. Δημοπούλου δήλωσε στην XanthiNews ως απολογισμό της διαδικασίας: «Τα πρώτα αποτελέσματα θα βγούνε μετά τα μέσα Ιουνίου. Ήταν ομαλή η διεξαγωγή της απογραφής του πληθυσμού. Οι περισσότεροι κάτοικοι στο σύνολο τους δέχθηκαν να απογραφούν. Υπήρχαν κάποια μικροπροβλήματα λόγω άρνησης κάποιων κατοίκων να απογραφούν στον τόπο μόνιμης κατοικίας. Είχαν την πεποίθηση ότι θα έπρεπε να απογραφούν στα χωριά τους το οποίο ίσχυε μέχρι την απογραφή του 2001 αλλά το 2011 ο στόχος της γενικής απογραφής ήταν να απογράψει τον πληθυσμό στον τόπο μόνιμης κατοικίας του».
ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΑΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Η θετική διάθεση των μεταναστών να απογραφούν ξάφνιασε ευχάριστα τους απογραφείς: «Οι μετανάστες στο μεγαλύτερο μέρος τους απογράφηκαν με αρκετά θετική διάθεση. Δεν υπήρχε πρόβλημα στην απογραφή των μεταναστών. Σε μια από τις δύσκολες περιοχές ήταν αρκετά εύκολη η πρόσβαση».
ΥΠΗΡΧΑΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Γενικότερα πάντως σε όλο το σύνολο του πληθυσμού της χώρας υπήρχαν και άσχημα περιστατικά: «Ένα πολύ μικρό ποσοστό είχε εχθρική συμπεριφορά. Οφείλεται στην ελλιπή ενημέρωση και σε προσωπικά θέματα του καθενός».
ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2013 ΤΑ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Ολοκληρωτικά τα αποτελέσματα στην πλούσια μορφή τους θα ανακοινωθούν μέχρι το 2013 σε ανωνυμοποιημένους στατιστικούς συγκεντρωτικούς πίνακες. Άρα είναι απόρρητες οι πληροφορίες και δεν θα βγουν ονομαστικά.
Όπως σημείωσε η κ. Δημοπούλου τα στοιχεία αυτά θα χρησιμεύσουν για τη στρατηγική και σχεδιασμό του κάθε νομού τα επόμενα χρόνια.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τα αποτελέσματα της απογραφής θα είναι πολύτιμα- πέραν του προφανούς δημογραφικού ενδιαφέροντος- για τη χάραξη των οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών, την υλοποίηση ακαδημαϊκών/ερευνητικών προγραμμάτων, τη ρύθμιση θεμάτων όπως η κατανομή των κρατικών επιχορηγήσεων στους ΟΤΑ ή η κατανομή των εδρών στις εκλογικές περιφέρειες κ.ά.
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ
Οι ερωτήσεις αφορούσαν στις κατοικίες και την οικονομική κατάσταση των κατοίκων. Εντύπωση προκάλεσαν ερωτήσεις του στυλ: «Έχετε καζανάκι στο σπίτι;» ή «Την προηγούμενη εβδομάδα εργαζόσασταν;»
Η πρώτη δείχνει ότι απευθύνεται σε χώρα μπανανίας που βέβαια υπάρχουν και περιοχές που όντως δεν έχουν αποχέτευση. Ενώ η δεύτερη είχε σαν στόχο να αποκρύψει στοιχεία για τον χρόνο ανεργίας, δηλαδή η σωστή ερώτηση θα ήταν: «πόσο καιρό είστε άνεργος». Γιατί το ότι δεν δούλεψε κάποιος την προηγούμενη εβδομάδα αναφέρεται σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
ΔΩΡΗΤΕΣ ΟΡΓΑΝΩΝ
Οι απογραφείς έδιναν και έντυπα για τη δωρεά οργάνων. Με το νέο νόμο όλοι είμαστε εν δυνάμει δότες εκτός εάν όσο ζούσαν είχαν εκφράσει εγγράφως την αντίθεσή τους γι’ αυτή την ενέργεια. Ήδη υπάρχουν αντιδράσεις και μεταξύ αυτών και από τα μέλη του Δ.Σ. του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) που δηλώνουν ότι ο Οργανισμός «ουδέποτε εκλήθη να συμμετάσχει στη σύνταξη του νομοσχεδίου αυτού».
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του ΕΟΜ, η διεύρυνση του κύκλου των δοτών προκειμένου για ζώσες μεταμοσχεύσεις που προβλέπεται στο άρθρο 8 ενέχει τον ορατό κίνδυνο της εμπορευματοποίησής τους.
«Είμαστε αντίθετοι με την επέκταση της δωρεάς σε άτομα με συναισθηματικό δεσμό, διότι θεωρούμε ότι είναι αδύνατον με οποιονδήποτε τρόπο να κριθεί με αξιοπιστία η ύπαρξή του» επισημαίνουν.
Σημειώνουν ότι η εικαζόμενη συναίνεση που προβλέπει το άρθρο 9, ακόμα και σε χώρες που είναι νομοθετημένη, όπως στην Ισπανία, στην πράξη δεν χρησιμοποιείται και δεν αφαιρούνται ποτέ όργανα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των συγγενών. Με δεδομένες τις αντιρρήσεις που έχουν ήδη εκφρασθεί από την κοινωνία, θα επηρεαστεί αρνητικά η δωρεά οργάνων.
Επίσης, αναφέρουν ότι «η δημιουργία Οργανισμών Αφαίρεσης Οργάνων δεν έχει καμία θέση. Η αφαίρεσή των διεθνώς γίνεται από τις ομάδες των Μεταμοσχευτικών Κέντρων και σε καμία περίπτωση από τρίτους, οι οποίοι μάλιστα εργάζονται σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια».

Σχετικά Άρθρα