slider Τελευταία Νέα Τοπικά νέα

Δείτε το πρόγραμμα της Δευτέρας 2 Σεπτεμβρίου 2019 για τις γιορτές παλαιάς πόλης 2019

 

 


Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2019

Κεντρική Σκηνή – Πλατεία Μητροπόλεως

20:30 Βραδιά Λαογραφίας

Τα φιλοξενούμενα χορευτικά και τα χορευτικά συγκροτήματα των λαογραφικών συλλόγων της πόλης μας, θα χορέψουν χορούς από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Συμμετέχουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι Καστανιάς «Η ΓΕΝΝΕΤΕΙΡΑ», Θρακιωτών Επαρχίας Νέστου, Διομήδειας, Ποντίων Ν. Ξάνθης, Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης, Κιμμέριων «Ο Αμφέραος», Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης, Δραμινών Ν. Ξάνθης «Αγ. Βαρβάρα» και Προσοτσάνης «Μέγας Αλέξανδρος».

 

Νεανική Σκηνή – Βασ. Σοφίας και Ύδρας

20:00 Συναυλίαμετους «Eclipse»,«The Rest», «Soundblast», «Fifth Dimension»

Το Μουσικό Εργαστήριο του Αγγέλου Μουρβάτη παρουσιάζει τα συγκροτήματα που δημιουργήθηκαν μέσα από το project «Δημιουργία συγκροτημάτων από μαθητές».

 

Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης, Αγ. Γεωργίου 1.

18:00 Παιδική εκδήλωση «…παραμύθι ν’ αρχινήσει!»

Το Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης σε συνεργασία με την ΚοινΣΕπ Οξυγόνο και 25 παιδιά ηλικίας 8-12 ετών, θα παίξουν, θα διασκεδάσουν, θα μάθουν και στο τέλος θα γράψουν το δικό τους μικρό παραμύθι, παρέα με ήρωες γνωστών και αγνώστων παραμυθιών. Μέσα από την αφήγηση και τις βιωματικές δραστηριότητες, τα παιδιά θα πάρουν μια γεύση από τις μεθόδους που τα επιτρέπουν να κατανοούν νοήματα, να απελευθερώνουν την δημιουργικότητά τους, να αναπτύσσουν την αυτοπεποίθηση, τη φαντασία, τον λόγο και την κριτική τους σκέψη.Η συγκεκριμένη δράση ενισχύει την έννοια και το βίωμα της φιλαναγνωσίας σε βάθος χρόνου, επιτρέποντας στα παιδιά να ανακαλύψουν το λεξιλόγιο και την ευφάνταστη χρήση του λόγου με τρόπο που θα τους προσφέρει απόλαυση και διασκέδαση, πέρα από την ανάπτυξη της αντιληπτικής και κριτικής ικανότητας. Υπεύθυνος υλοποίησης: Δημήτρης Μπουζάρας. Είσοδος 5 ευρώ. Κρατήσεις θέσεων στα τηλέφωνα 2541028188 και 6974586742.

 

Σκηνή Νησάκι – Ορφέως και Πινδάρου

19:30«Αφήγηση παραμυθιών για μικρούς και μεγάλους…»

Μια φορά κι έναν καιρό μια παρέα φίλων που αγαπά τα λαϊκά παραμύθια έφτιαξε την ομάδα «ΠαραμυθοΘράκες». Από τότε ανταμώνουμε, μικροί και μεγάλοι, και αφηγούμαστε παραμύθια, με το δικό μας τρόπο και τη δική σας βοήθεια. Για να γίνει αφορμή το παραμύθι να ζήσουμε όλοι καλύτερα…

Οργάνωση – Επιμέλεια: Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης- «ΠαραμυθοΘράκες» 

 

Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης, Αγ. Γεωργίου 1.

19:30 «Εκτελούνται έργα… στην παλιά Ξάνθη».

Το Λύκειο των Ελληνίδων Ξάνθης, σε συνεργασία με τις «Αλλιώτικες Προτάσεις» σας προσκαλεί και φέτος στην εκδήλωση «Εκτελούνται έργα…. στην παλιά Ξάνθη». Έτσι αναγκαζόμαστε να περπατήσουμε από σοκάκια, στενά και άγνωστες οδούς. Γνωρίζουμε όμως κρυμμένες ιστορίες, μασάλια και σημεία της παλιάς εποχής. Αφήγηση από τον καθηγητή Δημήτρη Γκαγκαλίδη, διάρκειας 1 ώρας, με αφετηρία το Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης. Σας περιμένουμε…

 

 

20:00 Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

«Η Ξάνθη και η επαρχία της στην δίνη του Α’ Παγκοσμίου πολέμου – Οι επιχειρήσεις των εμπολέμων στην περιοχή και τα προσφυγικά ρεύματα».Ομιλία του κου Ιωάννη Μπακιρτζή, επίκουρου καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας Δ.Π.Θ.

Οργάνωση: ΦΕΞ -Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

 

20:00 Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης, Αγ. Γεωργίου 1

Sweetsonthestreet.

Το Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης  σας προσκαλεί σε ένα διήμερο event, γεμάτο από γλυκές δημιουργίες με ζάχαρη και κανέλα, με την συνδρομή της ΦελίσιαςΡαντζόγλου και Θεόδωρου Γιαλάογλου.

 

20:00 Σπίτι Πολιτισμού ΦΕΞ

Βραδιά παρουσίασης των εργαστηρίων TaiChiChuan της ΦΕΞ

Οργάνωση: ΦΕΞ -Εργαστήρι TaiChiChuan του αυθεντικού Yang στιλ.

 

 

 

Σύλλογος Εβριτών Ξάνθης

«Ελληνικό Πανηγύρι»

Μια μουσική πρόταση διαφορετική φέρνει στο στέκι των Εβριτών η παρέα των σημερινών μας μουσικών. Θα μας κρατήσουν συντροφιά με ένα αμάλγαμα από γνωστά διαχρονικά παραδοσιακά τραγούδια που διαμόρφωσαν μουσικά την εποχή μας. Αντιπροσωπευτικά τραγούδια όλης της Ελλάδας που έχουν ερμηνευθεί από πολλούς σημαντικούς καλλιτέχνες και κάποια από αυτά άλλαξαν για πάντα την πορεία του δημοτικού μας τραγουδιού. Αναμφισβήτητα αξιόλογοι καλλιτέχνες όλοι τους, έχουν ενώσει τις μουσικές τους γνώσεις και συνεχίζουν με τον ενθουσιασμό, το πείσμα και τη δύναμη των ανθρώπων που πιστεύουν ότι έχουν να προσφέρουν κάτι στο χώρο της μουσικής μας παράδοσης. Μας υπόσχονται να φτιάξουν μια ονειρική ατμόσφαιρα που θα πατάει σε ρυθμούς αυθεντικούς.Ένα μουσικό σεργιάνι που θα γίνει ταξίδι κεφιού και θα καταλήξει σε γιορτή χορού. Γιάννης Μίγγοςτραγούδι, λαούτο και κλαρίνο, Γιώργος Απρίλης τραγούδι και κιθάρα,Χριστίνα Μίγγου τραγούδι και κρουστά, Απόστολος Καβαρατζής πλήκτρα και φιλική συμμετοχή Γιώργος Μίγγος στο κλαρίνο.

 

Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης

Ποντιακή βραδιά παρέα με τον μοναδικό Στάθη Νικολαΐδη στο τραγούδι, τον Δημήτρη Ξενιτόπουλο στην λύρα και τον Κώστα Ζώη στο νταούλι.

 

Σύλλογος Σαρακατσάνων Ξάνθης «Ο Λεπενιώτης»

Μουσική βραδιά. Τραγούδι Πάνος Πετεινός, Κώστας Μπανιώτης, Παναγιώτης Ούτος, κλαρίνο Κώστας Νικολάου.

 

Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος «Η Θράκη»

Θράκη και πάλι με τουςΒαγγέλη Δωρόπουλο γκάιντα και τραγούδι, Γιάννη Κοτσαμπάση ακορντεόν, Αλέξανδρο Τσάκο κρουστά.

 

Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος «Πρωτοπόροι» Λεύκης Ξάνθης

Ο γνωστός πλέον σε όλους Νίκος Στογιαννίδης με το νεανικό καλλιτεχνικό του ταλέντο, παρέα με τον Μάριο Κιοσσέ, αποτελούν για την πόλη της Ξάνθης και όχι μόνο, μια επιτυχημένη και μοναδική στο είδος της συνταγή για όσους θέλουν να ξεφύγουν από τα κλασσικά ρεπερτόρια και να απολαύσουν δημιουργίες νεανικές, πιπεράτες, ικανές να σας απογειώσουν κάτω αλλά και… πάνω στα τραπέζια.

 

Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ξάνθης «Αλησμόνητες Πατρίδες»

Μικρασιάτικο γλέντι και συνέχεια με ρεμπέτικο-λαϊκό πρόγραμμα. Οι ήχοι της Ανατολής από την Καππαδοκία μέχρι την Σμύρνη συντροφιά με εκλεκτούς μεζέδες.

 

Σχετικά Άρθρα