slider Παλιά Πόλη Τελευταία Νέα

Δείτε το πρόγραμμα για σήμερα Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017 τελευταία μέρα των γιορτών παλιάς πόλης

Επιμέλεια Μαίρη Δαληκριάδου

Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017

Κεντρική Σκηνή – Πλατεία Μητροπόλεως

20:30 Συναυλία Ματούλα Ζαμάνη

Η Ματούλα Ζαμάνη και οι πιστοί της σωματοφύλακες τελειώνουν πανηγυρικά τις καλοκαιρινές τους περιπέτειες κάνοντας απόβαση στην Ξάνθη, στις «Γιορτές Παλιάς Πόλης». Με Τραγούδια για “5 Χειμώνες 6 Καλοκαίρια, μουσικές της θάλασσας και του βουνού, της ζωής και των παραμυθιών, της χαράς και του πόνου, ιστορίες που ντύθηκαν με μουσική για τον επερχόμενο της δίσκο, παρανοϊκές διασκευές με 80s ηχόχρωμα, ιππότες της Ασφάλτου, τσιγγάνες με κρυφά χαρτιά, γρίφους από τη Βάλια κάλντα, η Ματούλα ανοίγει ένα παράθυρο στο δικό της κόσμο και σας καλεί σε ένα δυνατό και ευαίσθητο μουσικό ταξίδι, με άγνωστο προορισμό, αλλά με πυξίδα πάντα την καρδιά “Επειδή η αισθητική είναι η ηθική του μέλλοντος”.

  • Κώστας Νικολόπουλος (Κιθάρες)
  • Θάνος Καζαντζής (Τύμπανα, παντς)
  • Θάνος Σταυρίδης (Ακορντεόν, πλήκτρα)
  • Γιάννης Κονταράτος (Βιολί)
  • Ηλίας Ρότσιας (Μπάσσο)

Δημήτρης Δημητριάδης: Ήχος

Νίκος Κόλλιας: monitoring

Μελίνα Ζερβάκη: Φωτισμός, Vj

Φωτογραφίες: Μαρίλη Ζάρκου

Νεανική & Εναλλακτική Σκηνή – Βασ. Σοφίας & Ύδρας

20:00 Συναυλία George Caney

O George Caney και η μπάντα του για δεύτερη συνεχόμενη χρόνια υπόσχονται μια όμορφη βραδιά με pop rnb ηχους πολύ τραγούδι και χορό στη νεανική σκηνή του Φεστιβάλ! Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν την πρώτη του προσωπική δουλειά με τίτλο “Σημάδι”.

 

Νεανική & Εναλλακτική Σκηνή – Βασ. Σοφίας & Ύδρας

21:30 Συναυλία Fifth Dimension

Οι Fifth Dimension δημιουργηθήκαμε το 2015 μέσα στα πλαίσια του Μουσικού Εργαστηριού του Άγγελου Μουρβάτη. Αποτελούμαστε από 5 άτομα:

Φίλιππος Ρωσσίδης (κιθάρα), Εβίνα Χατζηασιμιάδου (κιθάρα), Γιώργος Βάμπουλας (μπάσο), Κατερίνα Σουλιώτη (φωνή) και Κώστας Καρακώστας (ντραμς).

Παίζουμε rock και alternative rock μουσική.

Καπναποθήκη της ΦΕΞ – Πλάτωνος 27

11:00 «Νήματα με Νοήματα»     

Ότε μ’ εστρατολόγουν δια το έντιμον των ραπτών επάγγελμα, ουδεμία υπόσχεσίς των ενεποίησεν επί της παιδικής μου φαντασίας τόσον γοητευτικήν εντύπωσιν, όσον η διαβεβαίωσις, ότι εν Κωνσταντινουπόλει έμελλον να ράπτω τα φορέματα της θυγατρός του Βασιλέως.  Το μόνον της ζωής του ταξείδιον. Βιζυηνός Γεώργιος.

Το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης παρουσιάζει στο πλαίσιο των πολιτιστικών και εκπαιδευτικών του δραστηριοτήτων, το νέο πρόγραμμα που ετοίμασε σε συνεργασία με το εργαστήρι ραπτικής και πλεκτικής της ΦΕΞ και με τίτλο  «νήματα με νοήματα».

Στην πρώτη αυτή συνάντηση στην «καπναποθηκη της ΦΕΞ – Πλάτωνος 27», η υπεύθυνη του εργαστηρίου κοπτικής – ραπτικής & δημιουργίας αξεσουάρ, Χρυσούλα Γρηγορίου και οι μαθήτριες της, θα δείχνουν στα  παιδιά πως μπορούν να κάνουν τη δική τους κουρελού. Θα παρουσιαστούν οι στόχοι του προγράμματος «νήματα με νοήματα»  αλλά και τις άλλες δράσεις των εργαστηρίων. Το πρόγραμμα είναι  προσαρμοσμένο για όλες  τάξεις του Δημοτικού & του Γυμνασίου.

Το πρόγραμμα θα υλοποιείται μόνο μετά από συνεννόηση, όλες τις μέρες της εβδομάδας.

Θεματικές ενότητες: Υφαίνοντας στο χρόνο / Η τέχνη του νήματος  και τα υλικά της / Τα μάλλινα, τα βαμβακερά, του λιναριού, τα μεταξωτά και τα χρυσοκέντητα. /  Ο αργαλειός/ Οι φορεσιές / Τα κεντίδια… οι κλωστές και τα παραμύθια. Σκοπός του προγράμματος είναι η γνωριμία  των μαθητών με τα υλικά των τρόπο παραγωγής και επεξεργασίας τους. Παρατηρώντας τον τρόπο που το νήμα γίνεται στρωσίδι, φορεσιά… αλλά και μύθος…

Οργάνωση: ΦΕΞ, Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης, βιβλιοπωλείο Πυργελή, Εργαστήρι κοπτικής – ραπτικής & δημιουργίας αξεσουάρ.

Λύκειον των Ελληνίδων  – Παρ/μα Ξάνθης      

19:30 «Σεμινάρια Capoeira»

Εμπορική Λέσχη Ξάνθης, Βασ. Κων/νου και Κονίτσης

Το Λύκειον των Ελληνίδων  Ξάνθης  και ο δάσκαλός του κ. Ιορδάνης Κασάπογλου μαζί με τους μαθητές του από την ομάδα Capoeira της Jacobina Arte της Ξάνθης, που συμπληρώνουν φέτος 13 χρόνια στην όμορφη πόλη μας, πραγματοποιούν σεμινάρια (θεωρία – κίνηση) και επιδείξεις.

Λαογραφικό & Ιστορικό  Μουσείο Ξάνθης στην αυλή με τα χαμάμ

21:00 «Η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι»

Η αποχαιρετιστήρια βραδιά των γιορτών παλιάς πόλης  ανήκει εξολοκλήρου στον Μάνο Χατζιδάκι που τόσο αγαπήσαμε. Μια βραδιά πλημμυρισμένη με  μουσική,  συνεντεύξεις, προβολές και παρτιτούρες, μια βραδιά σαν εκείνες που έστεκε ο μικρός  Μάνος στις μύτες των ποδιών για να μάθει να αποτυπώνει τους ήχους στο σκοτάδι και στο χαρτί…

Στην Ξάνθη σήμερα μπορεί να μην υπάρχουν οι κοινότητες αλλά οι κάτοικοι είναι οργανωμένοι με την μορφή των συλλόγων. Λειτουργούν περισσότεροι από 20 με διαφορετικά ήθη και έθιμα, γλωσσικά ιδιώματα και θρησκείες συνεχίζοντας να δίνουν στην Ξάνθη ένα τεράστιο πολιτιστικό πλούτο.

Μάνος Χατζιδάκις

Γεννήθηκα στις 23 του Οκτώβρη του 1925 στην Ξάνθη τη διατηρητέα κι όχι την άλλη τη φριχτή που χτίστηκε μεταγενέστερα από τους εσωτερικούς της ενδοχώρας μετανάστες. Η συνύπαρξη εκείνο τον καιρό ενός αντιτύπου της μπελ-επόκ, με αυθεντικούς τούρκικους μιναρέδες, έδιναν χρώμα και περιεχόμενο σε μια κοινωνία-πανσπερμία απ’ όλες τις γωνιές της Ελλαδικής γης, που συμπτωματικά βρέθηκε να ζει σε ακριτική περιοχή και να χορεύει τσάρλεστον στις δημόσιες πλατείες. Σαν άνοιξα τα μάτια μου είδα με απορία πολύ κόσμο να περιμένει την εμφάνισή μου (το ίδιο συνέχισα κι αργότερα να απορώ σαν με περίμεναν κάπου καθυστερημένα να φανώ).  

Μ.Χ. «Βιογραφικό σημείωμα σε πρώτο πρόσωπο»

Στο πρόσωπο του Μάνου Χατζιδάκι, η Ξάνθη βρήκε την προσωπικότητα εκείνη που μπορεί να την χαρακτηρίζει ως κοσμοπολίτισσα.  Στην Ξάνθη, η Ανατολή και η Δύση συνυπάρχουν, σαν την γλυκιά μελαγχολία της μουσικής του.

Επιμέλεια Μουσική Σκηνή ΦΕΞ – Ράδιο Ξάνθη 93,5

Οργάνωση: ΦΕΞ – ράδιο Ξάνθη 93,5 – Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης.

 

Σπίτι πολιτισμού ΦΕΞ

21:00 Θρακιώτικη παραδοσιακή βραδιά

Το χορευτικό εργαστήρι της ΦΕΞ οργανώνει μια ξεχωριστή βραδιά γλεντιού, παρουσιάζοντας την υπέροχη παραδοσιακή μουσική της Θράκης. Φαγητό, ποτό, μουσική και πολύ χορός στο σπίτι πολιτισμού της Φ.Ε.Ξ.

«Από δε του μέλους και του ρυθμού και η μουσική πάσα θρακία νενόμισται…»  Στράβων

Στ’ αρχαία χρόνια, όταν η μουσική ήταν συνώνυμη με την ιερότητα και το μυστήριο, η Θράκη έμελε να φιλοξενήσει, στους όμορφους τόπους της, τους πρώτους και σημαντικότερους Έλληνες μουσικούς και υμνωδούς.

Οργάνωση: ΦΕΞ, Χορευτικό εργαστήρι της ΦΕΞ.

 

Καπναποθήκη της ΦΕΞ – Πλάτωνος 27

22:00 Tango Seminarios & Milonga “El Barrio Antiguo” με show

Η ομάδα Tango Aires της ΦΕΞ, στα πλαίσια των Γιορτών Παλιάς Πόλης Ξάνθης 2017, διοργανώνει την πρώτη Milonga “El Barrio Antiguo” (22:00) της νέας χορευτικής χρονιάς, με επίδειξη (show) από  επαγγελματίες χορευτές Αργεντίνικου Tango.

Θα προηγηθούν, σεμιναριακά μαθήματα Αργεντίνικου Tango, “Tango Ι” για όλα τα επίπεδα (17:45 – 19:15) και “Tango II” για επίπεδο μεσαίων-προχωρημένων (19:30 – 21:00), στην “Καπναποθήκη” της ΦΕΞ. Φορέστε το χαμόγελό σας και ελάτε να “βαδίσετε” στα μουσικοχορευτικά μονοπάτια του Αργεντίνικου Tango, Μνημείoυ Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας από την Unesco.

Εργαστήρι Tango – “TangoAires”: Μαθήματα εκμάθησης Αργεντίνικου Tango για αρχάριους και προχωρημένους. Το εργαστήριο οργανώνει ακόμη milongas, festivals, ποιητικές βραδιές και άλλες δράσεις φέροντας τους ενδιαφερόμενους κοντά στην αργεντίνικη κουλτούρα.

Υπεύθυνος επικοινωνίας : Γιάννης Δάφνης, τηλ. 6948878929

Οργάνωση: ΦΕΞ, Oμάδα Tango Aires της ΦΕΞ.

 

Σύλλογος Εβριτών Ξάνθης

21:00 Το τελευταίο πανηγύρι

Λίγο πριν ρίξουν την αυλαία τους οι Γιορτές Παλιάς Πόλης οι Εβρίτες της Ξάνθης σας καλούν στο στέκι τους για μια βραδιά συμβολική, μια βραδιά εμπνευσμένη από τα  πανηγύρια της πολυτάραχης και περήφανης ζωής των Θρακιωτών. Μαζί τους ο ΘΡΗΙΚΙΟΣ ΗΧΟΣ ένα μουσικό σχήμα που ανήκει στην κατηγορία  εκείνη των μουσικών που σε μία πρώτη ανάγνωση χαρακτηρίζονται “αθόρυβοι”, αλλά με μια πιο προσεκτική ματιά αποκαλύπτεις ότι αξίζουν πολύ μεγαλύτερης αναφοράς. Χαρακτηρίζονται ως ένθερμοι υποστηρικτές της επιστροφής του “Θρακιώτικου” ήχου στα πιο οικεία εκφραστικά μέσα, τη λύρα και τη γκάιντα, χωρίς όμως αυτό να δηλώνει ότι είναι εγκλωβισμένοι σε “ταμπέλες”. Καλλιτέχνες που τιμούν τις ρίζες τους, ταξιδεύουν το κοινό παθιασμένα στα μουσικά μονοπάτια της Θρακιώτικης παραδοσιακής μουσικής και σε παραδοσιακούς ήχους που επιμελήθηκαν με πολύ αγάπη και μεράκι.

Η βραδιά μαζί τους θα είναι μια πραγματική πανδαισία ηχοχρωμάτων, οργάνων, ερμηνειών και παραδοσιακών τραγουδιών.

Συμμετέχουν: Αλέξανδρος Κοκκαλίδης (Λύρα Θράκης – Τραγούδι), Ηρακλής Ψωμαδόπουλος (Γκάιντα – Καβάλι – Κλαρίνο), Τάσος Δασκαλόπουλος  (Λαούτο), Γιώργος Παπαδόπουλος (Κρουστά)

 

Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης

Στέκι Συλ. Ποντίων Ν. Ξάνθης (Λευκού Πύργου & Χασιρτζόγλου στο Parking)

Ποντιακή βραδιά παρέα με τον μοναδικό Πόλιο Παπαγιαννίδη.

 

Σύλλογος Σαρακατσάνων Ξάνθης «Ο Λεπενιώτης»

Μουσική βραδιά με τους Χριστόδουλο Κωσταρέλο,  Γιώργο Καραχρήστο και Κώστα Ζλατίνη.

Κλαρίνο: Νίκος Μακρής.

 

Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος «Η Θράκη»

Παραδοσιακό παναύρ’ θρακιώτ’κου με γκάιντες και νταούλια!!! Ελάτε να χορέψουμε μέχρι τελικής πτώσης!

Βαγγέλης Δωρόπουλος – γκάιντα, καβάλι

Γιάννης Κυριακίδης – ακκορντεόν, τραγούδι

Γιάννης Καναργιέλης – κρουστά

Γιώργος Ζιώγας – τραγούδι

 

Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος «Πρωτοπόροι» Λεύκης Ξάνθης

Τελευταία μέρα των γιορτών και στο στέκι μας φιλοξενούμε ένα πολύ ταιριαστό μουσικό σχήμα, που και θα αρέσει σε όλους, αλλά και θα μείνει αξέχαστο σαν τις τελευταίες νότες ενός ξεχωριστού τραγουδιού. Ο Νίκος Γκίκας με την υπέροχη φωνή του, ο δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Κώστας Ουζουνίδης με τον Δημήτρη Μαραντά στα πλήκτρα, θα είναι εκεί για να σας καταπλήξουν. Εσείς δεν έχετε παρά να το διαπιστώσετε. Καλό φθινόπωρο με υγεία σε όλους τους φίλους μας.

 

Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ξάνθης, «Αλησμόνητες Πατρίδες»

Στο στέκι του Συλλόγου Μικρασιατών, Ιωακείμ Σγουρού απέναντι απο το παρεκκλήσιο της Αγίας Παρασκευής (πάνω και πίσω από το καφέ Μπλέ), Παραδοσιακό γλέντι με μουσικές από όλη την Ελλάδα και συνέχεια με ρεμπέτικο-λαϊκό πρόγραμμα και αυθεντικές λιχουδιές και εδέσματα της ανατολής. Γιάννης Κατσούλης ούτι-τραγούδι, Χρήστος Μπαρτζόπουλος κανονάκι-τραγούδι, Γιάννης Πούλιος βιολί, Δημήτρης Χατζηδημητρίου  κρουστά, Απόστολος Δήμου πλήκτρα, Κώστας Πετρονικολός μπάσο, Τάσος Γαμβρέλης μπουζούκι.

Πολιτιστικός Σύλλογος Ξενιτεμένοι

«ΛΙΓΟ ΑΠ’ ΟΛΑ» Γλέντι και χορός στην τελευταία ημέρα.

 

Πολιτιστικός σύλλογος Κατασκηνωτές

Back to Music 70s,80s,90s – Old Town Edition

O θεσμός που έγινε λατρεία όπως και οι τηγανιτές μας πατάτες! Aπολαύστε υπεύθυνα…

 

ΚΕΝΤΡΟ  ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΞΑΝΘΗΣ

Δημοτική Πινακοθήκη Ξάνθης “Χρήστος Παυλίδης”

Ορφέως και Πινδάρου, Παλιά Ξάνθη τηλ. 2541076363

Η Δημοτική της Ξάνθης “Χρήστος Παυλίδης” στεγάζεται σε ένα αρχοντικό της οικογένειας Καλεύρα, το οποίο κτίστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα και βρίσκεται σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της παλιάς πόλης. Το κτίριο αποτελεί ένα από τα εξαιρετικότερα δείγματα Δυτικομακεδονικής – Ηπειρωτικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής με κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα τα ξυλόγλυπτα ταβάνια, που είναι μοναδικά στην περιοχή.

Μια επίσκεψή σας στο χώρο της πινακοθήκης συνδυάζει την περιήγηση σε ένα νεοκλασικό κτίριο εξαιρετικής αισθητικής με την παρατήρηση αξιόλογων ζωγραφικών εκθεμάτων. Οι δύο όροφοι του συμπεριλαμβανομένου και ενός ημιυπόγειου χώρου καλύπτουν επιφάνεια 675 τ.μ. και στη μόνιμη έκθεσή τους φιλοξενούν έργα ζωγράφων της πόλης. Ο χώρος φιλοξενεί κατά καιρούς και άλλες περιοδικές εκθέσεις.

Το όνομα που φέρει το έλαβε προς τιμή του ζωγράφου της πόλης Χρήστου Παυλίδη, ο οποίος δώρισε 30 περίπου έργα του. Μετά τον θάνατο του ζωγράφου, η κληρονόμος του Ζωή Παυλίδη, δώρισε και άλλα έργα του στην Πινακοθήκη.

 

Διάρκεια εκθέσεων από 2 έως 10 Σεπτεμβρίου 2017

Ώρες λειτουργίας 10:00 – 14:00 και 18:00 – 23:00

 

Σχετικά Άρθρα