slider Κοινωνία Τελευταία Νέα

Δείτε που μπορείτε να πάτε αύριο Καθαρά δευτέρα… Σταυρούπολη για την καμήλα ή Άβδηρα για Μουτζούριδες

Καθαρή Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2018

 

Δημοτική Ενότητα Σταυρούπολης

Λαογραφικές εκδηλώσεις Καθαρής Δευτέρας

Και φέτος την Καθαρή Δευτέρα όλοι δρόμοι οδηγούν στη Δ.Ε. Σταυρούπολης Ξάνθης. Κάτοικοι και πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής, περιμένουν να υποδεχθούν τους καρναβαλιστές της κυριακάτικης παρέλασης, άλλα και όσους θέλουν να περάσουν την ημέρα τους σε έναν τόπο με μοναδικά πολιτιστικά, λαογραφικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία, στην καρδιά ενός φυσικού παράδεισου της κοιλάδας του ποταμού Νέστου.

 

Πρόγραμμα

Οικισμός Σταυρούπολης

 

11:00 Κεντρική Πλατεία Σταυρούπολης

Έναρξη Εκδηλώσεων

 

Από το πρωί και καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων, παραδοσιακοί ήχοι θα πλαισιώνουν τα δρώμενα και ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Σταυρούπολης «Ορφέας» θα μοιράζει στους παρευρισκομένους δωρεάν νηστίσιμα εδέσματα και άφθονο κρασί.

 

12:00 Κεντρική Πλατεία Σταυρούπολης

Έναρξη Εθίμων Αποκριάς

Το Καθιερωμένο Ετήσιο Αποκριάτικο Έθιμο της Καμήλας της Σταυρούπολης.

Στην κεντρική πλατεία του οικισμού της Σταυρούπολης, οι κάτοικοί της μαζί με τους επισκέπτες, μεταμφιεσμένοι και κάνοντας διάφορους ήχους θα συμμετάσχουν σε μια παρέλαση χρωμάτων και χαράς, με οδηγό ένα ομοίωμα καμήλας και έναν ενήλικο να παριστάνει τον καμηλιέρη Άραβα. Ένα τοπικό έθιμο που θα παρουσιαστεί φέτος από την Ένωση Παλαιών Δασοπροσκόπων Ξάνθης.

Το έθιμο της καμήλας αρχικά είχε παγανιστικό χαρακτήρα, τελούνταν και συμβόλιζε την δέηση των κατοίκων για τη γονιμότητα της γης, αφού η χρονική στιγμή συνέπιπτε με τον ερχομό της άνοιξης και την έναρξη των αγροτικών εργασιών. Αργότερα σε συνδυασμό με την Ορθόδοξη πίστη και θρησκεία που θέτει την ημέρα αυτή ως την Αρχή της Σαρακοστής, άλλαξε χαρακτήρα και συμβολίζει πια στο νου των κατοίκων το τέλος των εορτών του καρναβαλιού και την αρχή της νηστείας.

 

Το Εθιμικό δρώμενο  των Κορδελάτων της Νάξου

 

Το Κέντρο πολιτισμού Δήμου Ξάνθης σε συνεργασία με τον Επιμορφωτικό Σύλλογο Τέχνης και Παράδοσης της Δ.Ε. Σταυρούπολης και τον Χορευτικό Όμιλο Φοιτητών Νάξου του Τόλη Ψαρρού, θα παρουσιάσουν το παλιό αποκριάτικο έθιμο των Κορδελάτων.

Κορδελάτοι, λεβέντες, φουστανελάδες, ένα έθιμο που πραγματοποιείται την εβδομάδα της Τυρίνης. Οι Κορδελάτοι φορούν φουστανελά φτιαγμένη από «γύρο» (στρωσίδι  κρεβατιού), άσπρο πουκάμισο και φέσι, όλα στολισμένα με χρωματιστές κορδέλες και άλλα στολίδια. Επισκέπτονται τα χωριά της Νάξου και χορεύουν τις γυναίκες του κάθε χωριού, οι οποίες τους προσφέρουν τα τοπικά φαγητά και ποτά  των ημερών. Ο θίασος συνοδευόμενος από βιολιά και άλλους μοσκάρους (αρκούδα, Γύφτο, γριά, τσολιάδες, κατσίβελοι) γλεντάει στην πλατεία του χωριού και στους δρόμους κάνοντας εικονικές κηδείες, θερισμό και ψευτοπόλεμο. Την Καθαρή  Δευτερά αφού γλεντήσουν όλοι μαζί, μετά τον εσπερινό πηγαίνουν στην εκκλησιά με τα βιολιά παίζοντας σκοπούς του γάμου.

 

Το έθιμο του Μπέη

 

Η Στέγη Ελληνικού Λαϊκού  Πολιτισμού Ν. Ορεστιάδας με τον ερευνητή λαϊκών δρωμένων της Θράκης Άγγελο Νικολαΐδη, θα  παρουσιάσουν με σατιρική διάθεση το έθιμο του Μπέη. Το έθιμο αυτό έχει ρίζες στα χρονιά της τουρκοκρατίας και διασώζεται μέχρι σήμερα στα χωριά του Βορείου Έβρου. Ο Μπέης τούρκος αξιωματικός φοροεισπράκτορας με την γυναίκα του και έναν θίασο αποτελούμενο από τον Αράπη τον Καδή, δικαστή με τους τέσσερις ακολούθους τον κλητήρα, τον χωροφύλακα, τον γιατρό και άλλους, επισκέπτονται τα σπίτια του χωριού. Ο Μπέης εισπράττει το φόρο για λογαριασμό του κατακτητή δίνοντας ευχές και σατιρίζοντας τους πάντες δεχόμενος τα πειράγματα της ακολουθίας του και του κόσμου. Ο Μπέης εύχεται καλή σοδειά πετώντας σπόρους καλαμποκιού και σιταριού με τους Αράπηδες να παίρνουν την θέση των βοδιών στο ξύλινο άροτρο.

Το έθιμο θα πλαισιωθεί από τους μουσικούς: Γιάννης Κουμής και Στέφανος Ζεράϊ.

 

Παραδοσιακοί Χοροί από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ξάνθης «Θάμυρις»

 

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Θάμυρις» από την Ξανθή, θα κλείσει τις φετινές εκδηλώσεις στη Σταυρούπολη παρουσιάζοντας χορούς της Μακράς Γέφυρας της Αν. Θράκης, με την καθοδήγηση του Πέτρου Δομβρίδη.

 

Οικισμός Κομνηνών

12:00 Ποντιακό γλέντι

 

Στον οικισμό Κομνηνών, στην κεντρική πλατεία, συνοδεία ποντιακής λύρας, κάτοικοι και επισκέπτες, μπορούν να χορέψουν σε μία γιορτή βασισμένη στην τοπική παράδοση. Κατά τη διάρκεια του γλεντιού, μοιράζεται στους παρευρισκομένους δωρεάν η πατροπαράδοτη φασολάδα, συνοδευμένη από τουρσί, ελιές, χαλβά και λαγάνα.

 

Δημοτική Κοινότητα Κιμμερίων

Οικισμός Κιμμερίων

11:00 Πνευματικό Κέντρο του Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου Κιμμερίων

 

Ο Πολιτιστικός  Σύλλογος Γυναικών Κιμμερίων Η ΖΩΟΔΟΧΟΣ ΠΗΓΗ γιορτάζει τα Κούλουμα, με αχνιστή φασολάδα, λαγάνες κ.ά. νηστίσιμα εδέσματα, παραδοσιακή μουσική, μουτζουρώματα και χαρταετούς.

Σας περιμένουμε να πετάξουμε τα «τσερκένια» των Σμυρνιών, τους «ουτσουρμάδες» των Κωνσταντινουπολιτών, τα «πουλία» των Ποντίων, τα «πετάκια» των Θρακιωτών και να ξετυλίξουμε μαζί, την… καλούμπα της ιστορίας τους.

 

Οικισμός Λεύκης

11.00 Προαύλιο Πολιτιστικού και Περιβαλλοντικού Συλλόγου Λεύκης «Οι        Πρωτοπόροι».

Ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Λεύκης «Οι Πρωτοπόροι» όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος την Καθαρά Δευτέρα, οργανώνει και παραθέτει στον προαύλιο χώρο του Συλλόγου (αλλά και εντός των αιθουσών του αν χρειαστεί), την παραδοσιακή φασολάδα, αλλά και κάθε γνωστό σαρακοστιανό έδεσμα, μαζί με άφθονο κρασί, τσίπουρο και ακούσματα που αρμόζουν σε μια τέτοια γιορτή. Ελάτε να πετάξετε τον χαρταετό σας ψηλά και μετά ελάτε να απογειώσετε το κέφι σας στα ύψη μαζί μας, πριν έλθει… η Μεγάλη Σαρακοστή.

Σχετικά Άρθρα