slider Τελευταία Νέα

Για πρώτη φορά στην Ξάνθη  τα λείψανα του προστάτη της πόλης μας Τιμίου Προδρόμου | 5 η ώρα το Σάββατο η υποδοχή

Γράφει η Μαίρη Δαληκριάδου

Η έλευση του ιερού λειψάνου του Τιμίου Προδρόμου ( Ιερά Σιαγώνα και 3 δόντια) από την μονή Σταυρονικήτα Αγίου Όρους  στην Ξάνθη είναι μοναδικό γεγονός για την πόλη μας αφού ο Τίμιος Πρόδρομος είναι πολιούχος της πόλης μας…

Την εύκαιρα να προσκυνήσουν το ιερό λείψανο θα έχουν οι Ξανθιώτες  από το Σάββατο 3 Νοεμβρίου μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας 5 Νοεμβρίου. Η υποδοχή θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις 5 το απόγευμα.Το λείψανο θα μεταφέρει στην Ξάνθη ο ηγούμενος της μονής Σταυρονικήτα Αρχιμανδρίτης Τύχων.

Δείτε το πρόγραμμα της μητρόπολης για την έλευση του ιερού λειψάνου:

ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018 : ΩΡΑ : 17:00

Υποδοχή Του Ιερού Λειψάνου εις Την Πλατεία Μητροπόλεως και Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου  κ.κ Παντελεήμονος . Εν συνεχεία Απόδειπνον μετά Χαιρετισμών Του Αγίου.

 ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018 : ΩΡΑ 07:00 – 10:30

Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία , ιερουργούντος Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ Παντελεήμονος.

ΩΡΑ :12:00 Παράκληση στον Τίμιο Πρόδρομο.

ΩΡΑ : 17:30 Μέγας Εσπερινός .

ΩΡΑ : 21:00 – 24:00 Αγρυπνία ( Όρθρος – Θεία Λειτουργία )

ΔΕΥΤΕΡΑ 5 ΝΟΕΜΒΡΊΟΥ 2018

ΩΡΑ: 07:00 – 10:00 Όρθρος – Θεία Λειτουργία

ΩΡΑ : 11:00 Παράκληση στον Τίμιο Πρόδρομο.

Βιογραφία

Ο τελευταίος και μεγαλύτερος από τους προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης. Ονομάζεται «Πρόδρομος», γιατί με το κήρυγμα και με το έργο του εσήμανε τον ερχομό του Ιησού Χριστού και «Βαπτιστής», διότι βάπτιζε τους ανθρώπους στον Ιορδάνη ποταμό και εβάπτισε και τον Ιησού Χριστό. Το βάπτισμα του Προδρόμου ήταν μία συμβολική πράξη καθαρμού εκείνων, που πήγαιναν σ’ αυτόν να εξομολογηθούν, ήταν όμως και ο τύπος του βαπτίσματος του Ιησού Χριστού, γι’ αυτό και ο Ιωάννης έλεγε: «Εγώ μεν εβάπτισα υμάς εν ύδατι, αυτός βαπτίσει υμάς  εν Πνεύματι Αγίω» (Μάρκου α΄ 8).

Ο Ιωάννης (εξελληνισμένος τύπος του εβραϊκού ονόματος Γιοχανάν, που σημαίνει «παρά Θεώ εύρον χάριν») γεννήθηκε με θαυμαστό τρόπο από τον ιερέα Ζαχαρία και τη γηραιά Ελισάβετ. Ήταν συγγενής του Ιησού Χριστού από την πλευρά της μητέρας του και έξι μόλις μήνες μεγαλύτερός του. Έζησε ασκητικό βίο στην έρημο και δεν δίστασε να ελέγξει απερίφραστα και κατά πρόσωπο την αδικία και την ηθική υπόσταση των ανθρώπων της εποχής του. Αυτό έγινε αιτία να συλληφθεί και να φυλακισθεί από τον τοπάρχη της Ιουδαίας Ηρώδη Αντύπα, που συζούσε παράνομα με την Ηρωδιάδα, σύζυγο του αδελφού του Ηρώδη Φιλίππου. Η Ηρωδιάδα έπεισε την κόρη της Σαλώμη να ζητήσει την «κεφαλήν του Ιωάννου επί πίνακι» (Μάρκου στ΄25) ως δώρο γενεθλίων και ο Ηρώδης Αντύπας για να την ευχαριστήσει διέταξε τον αποκεφαλισμό του Ιωάννη.

Η μνήμη του τιμάται από τον Χριστιανισμό έξι φορές τον χρόνο:

7 Ιανουαρίου, Σύναξη του Τιμίου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου.

24 Φεβρουαρίου, Α’ και Β’ Εύρεσις της τιμίας κεφαλής του αγίου προφήτου, προδρόμου και βαπτιστού Ιωάννου.

25 Μαΐου, Γ’ Εύρεσις της τιμίας κεφαλής του αγίου προφήτου, προδρόμου και βαπτιστού Ιωάννου.

24 Ιουνίου, Γενέθλιον του Τιμίου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου. Την παραμονή της εορτής κυριαρχούν πυρολατρικά έθιμα (Φωτιές τ’ Αϊγιαννιού).

29 Αυγούστου, Αποτομή της κεφαλής του Τιμίου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου. Η ημέρα θεωρείται πένθιμη και συνδέεται με αυστηρή νηστεία.

23 Σεπτεμβρίου, Σύλληψις Τιμίου Προδρόμου.

Ο  Ιωάννης ο Πρόδρομος και Βαπτιστής είναι από τους δημοφιλέστερους αγίους στην Ελλάδα. Θεωρείται προστάτης και φύλακας της κουμπαριάς και των νοσούντων από ελονοσία. Το όνομά του αποτελεί ένα από τα πιο συνηθισμένα βαφτιστικά ονόματα και είναι παράγωγο πολλών επωνύμων. Μεγάλος αριθμός εκκλησιών και ξωκλησιών φέρουν το όνομά του, καθώς και εκατοντάδες οικισμοί.

Ἀπό τά Λείψανα τοῦ Τιμίου Προδρόμου σήμερα σώζονται:

Μέρος τῆς Κάρας του στή Μονή Δοχειαρίου Ἁγίου Ὄρους·

Μέρος τῆς Κάρας του στό Μεγάλο Τζαμί τῆς Δαμασκοῦ·

Απότμημα της κάρας του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου στα Ιεροσόλυμα

Τό ἐπάνω μέρος τῆς Κάρας του στό Μουσεῖο τῶν Ἀνακτόρων Τόπ Καπί ΚΠόλεως·

Μέρος τῆς σιαγόνας «μετά τριῶν ὀδόντων» στήν Μονή Σταυρονικήτα Ἁγίου Ὄρους·

Η κάτω σιαγών του στην Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής Δομήρου (Ροδολίβος Σερρών)

Ἡ ἀδιάφθορη δεξιά του στή Μονή Διονυσίου Ἁγίου Ὄρους·

Ἡ ἀδιάφθορη ἀριστερά του στό Μουσεῖο τῶν Ἀνακτόρων Τόπ Καπί ΚΠόλεως·

Μέρος τῆς ἀριστερᾶς στή Μονή Μεγάλου Μετεώρου·

Δάκτυλος στή Μονή Βατοπεδίου Ἁγίου Ὄρους·

Ἀποτμήματα τῆς ἀριστερᾶς στή Μονή ἁγ. Ἰωάννη Μακρυνοῦ Μεγάρων, στό Ἱ. Ν. Γενν. Τιμίου

Προδρόμου Λαρίσης καί στό Παρεκκλήσιο ὁσ. Ξένης τῆς διά Χριστόν Σαλῆς Μάνδρας Ἀττικῆς·

Ἀποτμήματα  στίς Μονές Ἰβήρων, Παντοκράτορος καί ἁγ. Παντελεήμονος Ἁγίου Ὄρους Κύκκου Κύπρου, στις Λαύρες Αγίας Τριάδος – Αγίου Σεργίου Μόσχας και Αγίου Αλέξάνδρου Νέβσκι Αγίας Πετρούπολης στη Ρωσία και στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων στη Βενετία.

Στή Μονή Ταξιαρχῶν Αἰγιαλείας σώζεται ἡ «πλεξίδα» του.

Δόντι του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και Βαπτιστού βρίσκεται σήμερα στην κατοχή του Art Institute of Chicago μετά από αγορά το 1931

Λειψανοθήκη που έχει σχήμα θήκης περιέχει ένα δόντι, στάχτες και μαλλιά του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου βρίσκεται στον Καθεδρικό ναό του Αγίου Ιωάννη (Museo e Tesoro del Duomo di Monza) της ιταλικής πόλης Μόντσας.

ΦΟΤΟ: Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ  ΠΡΟ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΧΕΙΡΟΣ ΤΟΥ Τ. ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ  ΤΟΠ ΚΑΠΙ

 

 

 

Σχετικά Άρθρα