slider Μειονότητα Τελευταία Νέα

“Για άλλη μια φορά η θρησκευτική ελευθερία της τουρκικής κοινότητας Δυτικής Θράκης καταπατήθηκε” λέει το ABTTF

Δείτε τι λέει το ABTTF η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης για την καταδίκη του ψεφτομουφτή Ξάνθης Αχμέτ Μετέ με 7 μήνες φυλακή για αντιποίηση αρχής. Αυτή είναι και η επίσημη θέση των αυτοαποκαλούμενων “Τούρκων της Δυτικής Θράκης”

7μήνες φυλάκιση στον Ενάρετο Μουφτή της Ξάνθης Αχμέτ Μετέ

Το δικαίωμα να καθορίσουν τους δικούς τους θρησκευτικούς ηγέτες των Τούρκων Δυτικής Θράκης με το διορισμό μουφτή από 1990 από το κράτος  έχει ήδη σφετεριστεί από την ελληνική κυβέρνηση, με τη δικαιοδοσία της ποινής φυλάκισης του δικαστηρίου για άλλη μια φορά η θρησκευτική ελευθερία της τουρκικής κοινότητας Δυτικής Θράκης καταπατήθηκε.

Στη δίκη που εκδικάστηκε τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου στο δικαστήριο καταδικάστηκαν ο εκλεγμένος Μουφτής της ξάνθης  και ο ιμάμης Γλαύκης Ερκάν Αζίζογλου σε 7μηνη φυλάκιση για λόγο ”αντιποίηση αρχής” , η ποινή αναβλήθηκε για 3 χρόνια.

Πέρυσι κατά την διάρκεια της κηδείας στο χωρίο Γλαύκη του νεαρού στρατιώτη μέλος της μειονότητας ο οποίος είχε χάσει την ζωή του κατά την διάρκεια τη στρατιωτική του θητεία Αχμέτ Κατουλλού και  το οποίο ήταν εκεί και ο διορισμένος μουφτής , σύμφωνα με αυτά τα γεγονότα η Εισαγγελία Ξάνθης άσκησε δίωξη στον  εκλεγμένο μουφτή Ξάνθης Αχμέτ Μέτε και στον ιμάμη του χωριού  Γλαύκη Ερκάν Αζίζογλου με κατηγορίες ”αντιποίηση αρχής” και ”παρεμπόδιση την υπηρεσία του διορισμένου μουφτή”. Στη δίκη που εκδικάστηκε τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου στο Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης καταδικάστηκαν ο εκλεγμένος μουφτή της Ξάνθης Αχμέτ Μετέ και ο ιμάμης Γλαύκης Ερκάν Αζίζογλου σε 7μηνη φυλάκιση. Η ποινή έχει αναβληθεί για 3 χρόνια, ο  μουφτής Αχμέτ Μετέ και  ο ιμάμης Γλαύκης Ερκάν Αζίζογλου διαμαρτυρήθηκαν στην δίκη και άσκησαν έφεση σε ανώτερο δικαστήριο.

Σχετικά με το θέμα ο Πρόεδρος της  Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης (ABTTF) Χαλίτ Χαμπίπογλου δήλωσε: ” Πρώτα από όλα ευχόμαστε περαστικά στον ενάρετο μουφτή μας Αχμέτ Μετέ και στον  ιμάμη μας Γλαύκης Ερκάν Αζίζογλου. Παρόλο που δεν υπήρχε περίπτωση παραβίασης νόμου και ποινική κύρωση η απόφαση  για ποινή φυλάκισης που δίνεται από το δικαστήριο είναι καθαρά πολιτική και έχει σκόπο εκφοβησμού τους επιλεγμένους μουφτήδες από τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης.  Με κατηγορία  ”αντιποίηση αρχής” ποινή φυλάκισης στον μουφτή και στον ιμάμη μας , αναμφίβολα αποτελεί ένας μέρος των πολιτικών πίεσης και εκφοβισμού κατά της τουρκικής κοινωνίας της Δυτικής Θράκης και των εκπροσώπων της που έχουν αυξηθεί σημαντικά κατά την πρόσφατη περίοδο. Το δικαίωμα να καθορίσουν τους δικούς τους θρησκευτικούς ηγέτες των Τούρκων Δυτικής Θράκης με το διορισμό μουφτή από 1990 από το κράτος  έχει ήδη σφετεριστεί από την ελληνική κυβέρνηση, με τη δικαιοδοσία της ποινής φυλάκισης του δικαστηρίου  για άλλη μια φορά καταπατήθηκε η θρησκευτική ελευθερία της τουρκικής κοινότητας Δυτικής Θράκης. Ελπίζουμε ότι το ανώτερο δικαστήριο θα ακύρωση την άδικη αυτή απόφαση και  το συντομότερο δυνατόν να βρεθεί η δικαιοσύνη.”

Σχετικά Άρθρα