Γενική

Βούλγαροι και Τούρκοι εκπαιδευτικοί παιδικών σταθμών στην Ξάνθη

Στα πλαίσια προγράμματος για την ανταλλαγή εμπειριών και διακρατικών επικοινωνιών

Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου
Επίσκεψη στην Ξάνθη πραγματοποιούν 16 διευθυντές και εκπαιδευτικοί παιδικών σταθμών από το Σμόλιαν της Βουλγαρίας, 13 από το Πράβετς και 13 από την Αττάλεια της Τουρκίας, στα πλαίσια προγράμματος το οποίο επεξεργάστηκε στην Ελλάδα το Υπουργείο Παιδείας, στα πλαίσια της διά βίους μάθησης όπου συμμετέχει ο παιδικός σταθμός του κ. Αντώνη Κοσμίδη και της κ. Ελένης Μαρίνης. Η XanthiNews τους συνάντησε χθες το πρωί στο λαογραφικό μουσείο και μίλησε μαζί τους για την ανταλλαγή απόψεων πάνω στον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης των προνηπίων και των νηπίων!
Ο κ. Αντώνης Κοσμίδης δήλωσε στην εφημερίδα μας: «Είναι ένα πρόγραμμα που αφορά στην σύμπραξη εκπαιδευτικών ιδρυμάτων των διαφόρων χωρών της Ε.Ε. Ένας παιδικός σταθμός από το Σμόλιαν της Βουλγαρίας είχε την πρωτοβουλία και έκανε την πρόταση και συνεργάστηκε με παιδικούς σταθμούς με μια άλλη πόλη της Βουλγαρίας, την Αττάλειας της Τουρκίας και την Ξάνθη. Εμείς είμαστε ο μοναδικός ιδιωτικός σταθμός, οι υπόλοιποι είναι δημόσια ιδρύματα. Ενταχθήκαμε σ’ αυτό το πρόγραμμα που σημαίνει ότι έχουμε διακρατικές επικοινωνίες και ανταλλαγή εμπειριών, με βάση την επεξεργασία των λαϊκών παραμυθιών των χωρών μας, επειδή αποτελούν μέρος του πολιτισμού της Ε.Ε».
Η κ. Νεσρίν Ες Τουρκ Τζαν, Διευθύντρια Παιδικού Σταθμού στην Αττάλεια της Τουρκίας τόνισε για την επίσκεψη τους: «Πέντε μέρες θα μείνουμε. Θα πάμε σε ένα χωριό της Ξάνθης και στη Θεσσαλονίκη. Στο παιδικό μας σταθμό έχουμε 210 παιδιά και γενικά υπάρχει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για εγγραφή που δεν έχουμε τη δυνατότητα να τα πάρουμε όλα στο σχολείο μας. Στα πλαίσια του προγράμματος έχουμε εκδώσει ένα παραμύθι με τίτλο: «Το καλό παιδί» στην Αγγλική και Τουρκική γλώσσα».
Η κ. Νουντμίλα Σοταρόβα, Διευθύντρια Παιδικού Σταθμού Σμόλιαν «Ήλιος» που κατήρτισε το πρόγραμμα σημείωσε από την πλευρά της: «Μας δίνεται η δυνατότητα να γνωρίσουμε τη ζωή στα τρία κράτη, τι κοινό και τι διαφορετικό έχουν. Στο πρόγραμμα επιλέγουμε παραμύθια και δείχνουμε στα παιδιά πώς ζούσαν οι λαοί τα προηγούμενα χρόνια και μαθαίνουν τα διδάγματα και στο τέλος κυριαρχεί το καλό το οποίο επιβραβεύεται. Τα παιδιά γνωρίζουν από φωτογραφίες τις πόλεις που επισκεπτόμαστε. Είμαστε για δεύτερη φορά στην Ξάνθη. Μας έχουν φιλοξενήσει ο κ. Κοσμίδης και η σύζυγος του Ελένη και τους ευχαριστούμε. Έχουμε πάει και στην Τουρκία. Την επόμενη φορά θα έρθουν στη Βουλγαρία, οπότε και θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα. Θα γίνει cd με τα παραμύθια του προγράμματος.
Τώρα ταξιδεύει έκθεση από τα τρία κράτη που την ετοιμάσαμε στην Τουρκία με τις ζωγραφιές των παιδιών».
Ο κ. Αντώνης Κοσμίδης τους διηγήθηκε το παραμύθι με τίτλο: «Αναζητώντας το εργαστήρι του Άη Βασίλη», που έγραψε η σύζυγος του κ. Ελένη Μαρίνη, παιδαγωγός, το οποίο θα παρουσιαστεί το Σάββατο το απόγευμα στη ΦΕΞ και σύντομα θα παρουσιάσουμε και συνέντευξη της.

Σχετικά Άρθρα