slider Τελευταία Νέα Τοπικά νέα

Βιβλιοπαρουσίαση «Οι 32 ώρες της Θεάς»| Για το βιβλίο μίλησαν η Ανδρέου Γεωργία και ο Θανάσης Μουσόπουλος

Γράφει η Μαίρη Δαληκριάδου

Την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019 στις ώρα 7 μ.μ. στην Δημοτική πινακοθήκη «ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ» πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του Βιβλίου «Οι 32 ώρες της Θεάς» του Νίκου Τακόλα. Για το βιβλίο μίλησαν  ο Θανάσης Μουσόπουλος, Φιλόλογος – συγγραφέας και η Γεωργία Ανδρέου, Ηλ/γος Μηχανικός ΔΕΔΔΗΕ και ο συγγραφέας

Η εκδήλωση οργανώθηκε από το Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης και το το Βιβλιοπωλείο ΔΥΟ

Η Γεωργία Ανδρέου προλόγισε το βιβλίο τονίζοντας:

Στο βιβλίο αυτό του Νίκου Τακόλα, η Ιστορία αναμετριέται με τη λογοτεχνική αφήγηση. Στη σκιά του Α’ παγκοσμίου πολέμου, όπως πληροφορεί και ο υπότιτλος, αναπτύσσεται μία ερωτική σχέση. Χρόνος της Ιστορίας και ιστορική αφήγηση, ερωτική ιστορία με λογοτεχνική ματιά, λογοτεχνία που ερευνά στην Ιστορία το ρεαλιστικό της υπόβαθρο και Ιστορία που ανταμώνει με τα σύμβολα της λογοτεχνίας, το κράμα της γραφής τα συμπεριλαμβάνει όλα: περιγραφή γεγονότων, λυρικές αναζητήσεις, κωμικές διαπραγματεύσεις, αναλύσεις της πραγματικότητας, κατατοπιστικοί διάλογοι, επεξηγηματικοί μονόλογοι, ημερολογιακές σημειώσεις. Η τριτοπρόσωπη αφήγηση παραχωρεί τη θέση της ενίοτε στην μαρτυρία του πρώτου προσώπου, η ανάλυση του στοχασμού συμπορεύεται με τη δράση.

Η Θεσσαλονίκη της εποχής ανοίγει τα φτερά της: το ιστορικό της παλίμψηστο φιλοτεχνεί μια τοιχογραφία αισθημάτων και καταστάσεων, ορίζει μια ανθρωπογεωγραφία. Ένα χαρμάνι από φυλές και θρησκείες, μια δυναμική συνύπαρξη πολιτισμών που διασταυρώνονται μέσα από τους ήρωες και αντιπαραθέτονται, κρατώντας ως βάση πάντα έναν κοινό παρονομαστή: τον άνθρωπο και την αγωνία του. Στην πολεμική ιαχή πάνω ή την ερωτική κραυγή του.

Ο συγγραφέας Θανάσης Μουσόπουλος για τον συγγραφέα Νίκο Τακόλα:

Το 2015 είχα τη χαρά να καταπιαστώ για πρώτη φορά με το έργο του Νίκου Τακόλα, ενός αξιόλογου συγγραφέα που δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικός γιατί συνδυάζει την τέχνη του λόγου με πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία. Για το μυθιστόρημα που παρουσίασα πριν από τέσσερα χρόνια με τίτλο «Το πέρασμα του Αρμένιου» σημείωνα: «Αν θα ήθελα να χαρακτηρίσω με μια φράση το μυθιστόρημα αυτό θα έλεγα ότι είναι «Φιλοσοφική Οικολογία» με λογοτεχνικά χαρίσματα και κύρια χαρακτηριστικά την Αλληγορία και την Αντίστιξη».

Το νέο μυθιστόρημα / ή νουβέλα του Νίκου Τακόλα έχει τον τίτλο «Οι 32 ώρες της Θεάς». Για το δεύτερο αυτό βιβλίο ο καθηγητής Λογοτεχνίας του ΑΠΘ Ανδρέας Καρακίτσιος σε πρόσφατο κείμενό του σημειώνει:

« Ο Νίκος Τακόλας ύστερα από το πολύ ξεχωριστό του μυθιστόρημα «Το πέρασμα του Αρμένιου», 2014, μια οικολογική μυθοπλασία στα όρια της επιστημονικής φαντασίας και από δυο συλλογές αφηγήσεων βραχείας φόρμας “Το κάστρο της νιφάδας”, 2015 και “Το κρυμμένο αριστούργημα του Ζοζέφ Ινεμπράο”, 2011 επανέρχεται εκδίδοντας το δεύτερό του μυθιστόρημα, εισβάλοντας με τον δικό του προσωπικό τρόπο και τη δική του γραφή στην περιοχή του ιστορικού μυθιστορήματος. Το βιβλίο του είναι μια πολύχρωμη αφήγηση, μια αέναη περιήγηση προσώπων που όλο κάτι σου θυμίζουν και όλο και περισσότερο τα νοιώθεις ως προέκταση του εαυτού σου. Κι εκεί που νομίζεις πως ζεις μέσα στη μυθοπλασία των ηρώων και των σκέψεών τους, έρχονται ξαφνικά τα ιστορικά γεγονότα και σε μεταφέρουν στην πραγματικότητα της εποχής».

H νουβέλα «ΟΙ 32 ΩΡΕΣ ΤΗΣ ΘΕΑΣ», προέκυψε ως βραβείο λογοτεχνικού διαγωνισμού, των εκδόσεων ΕΝΤΥΠΟΙΣ. Πρόκειται για ένα πολύ ιδιαίτερο βιβλίο εποχής. Εκτείνεται στην πολεμική περίοδο της Θεσσαλονίκης από το 1915, ως τη μεγάλη πυρκαγιά τον Αύγουστο του 1917. Η πόλη ζει μια τρυφηλή ζωή στα καφε-σαντάν και στα καφε-αμάν, σε εμπύρετη πολεμική αναμονή, ενώ κοντά της διεξάγονται αιματηρές μάχες. Και δω ένας εξ αρχής καταδικασμένος έρωτας προσπαθεί επίμονα να ανθήσει. H παράξενη Αυγερινή Γιαννακού, καθηγήτρια Γαλλικών και πιάνου, γόνος αριστοκρατίας στα τριάντα της, πολιορκείται από τον Μορίς Ντιμόν, Γάλλο αξιωματικό που είναι σφοδρά ερωτευμένος μαζί της, μα εκείνη δεν ενδίδει. Μια άλλη μοιραία γυναίκα, η Σιμόν, διεκδικεί τον Μορίς. Πολεμικός κλοιός στην πόλη και μια ερωτική εκκρεμότητα συνυπάρχουν, ως στοιχεία ενδυνάμωσης ενός αερικού πάθους. Η κορύφωση του βιβλίου συντελείται με τις 32 ώρες της καταστροφικής πυρκαγιάς του 1917, που μέσα από το θάνατο ωθεί τη ζωή σε μια αίσθηση πνευματικά ανώτερη. Μια θέωση.

Εργο – βιογραφικό σημείωμα Νίκου Τακόλα:

O Νίκος Τακόλας γεννήθηκε στη Λάρισα και μεγάλωσε στα Γρεβενά. Κατάγεται από το χωριό Αβδέλλα της Πίνδου. Σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης στην ταραγμένη δεκαετία του ’70. Ακολούθησαν μεταπτυχιακές σπουδές σε τεχνικά και οικονομικά πεδία. Εργάστηκε στο εξωτερικό και έκανε πολλά ταξίδια. Σήμερα ζει στη Θεσσαλονίκη. Ασχολείται επαγγελματικά με ενεργειακά θέματα και θέματα Τεχνικού Δικαίου. Γράφει κείμενα επιστημονικά, τεχνικά, οικολογικά και λογοτεχνικά. Στο παρελθόν ασχολήθηκε με την κινηματογραφική κριτική και το πολιτικό δοκίμιο. Γραπτά του πεζογραφίας, ποίησης και κριτικής υπάρχουν σε περιοδικά λόγου, εφημερίδες και στο διαδίκτυο που αποτελεί για χρόνια τον προσφιλή του χώρο. Η συλλογή διηγημάτων «Το κρυμμένο αριστούργημα του Ζοζέφ Ινεμπράο» είναι το πρώτο του βιβλίο. Το 2014 κέρδισε το Πρώτο Λογοτεχνικό Βραβείο Διηγήματος, του Διαγωνισμού «Ιστορίες στην Πόλη της Λάρισας» που πραγματοποίησαν οι εκδόσεις iWrite. Επίσης βραβεύτηκα με το 2ο Πανελλαδικό βραβείο στη Βέροια, του 6ου Πανελλήνιου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού «Δημήτριος Βικέλας», το 2014.

Τίτλοι στη βάση Βιβλιονέτ
(2018)
Οι 32 ώρες της θεάς, Εντύποις
(2015)
Το κάστρο της νιφάδας, Νησίδες
(2014)
Το πέρασμα του Αρμένιου, Εκδόσεις Πηγή
(2011)
Το κρυμμένο αριστούργημα του Ζοζέφ Ινεμπράο, Ένεκεν

 

 

Σχετικά Άρθρα