Τελευταία Νέα Τοπικά νέα

Αρχαίο θέατρο Αβδήρων. Παλαιές και νεότερες έρευνες

Παρουσίαση το Σάββατο 5 Απριλίου στις 7:30 το απόγευμα

 

Το θέατρο των Αβδήρων. Αυτό που ανακάλυψε το 1965 τυχαία, ο Δημήτριος Χατζόπουλος. Το θέατρο των Αβδήρων. Αυτό που ανασκάφηκε από τον Δημήτριο Λαζαρίδη δοκιμαστικά το 1965, αλλά η καταστροφή του ήταν τόσο μεγάλη που οι έρευνες δεν συνεχίστηκαν. Το θέατρο των Αβδήρων. Το μνημείο που στη συνείδηση των Αβδηριτών και των κατοίκων της Ξάνθης απέκτησε την ισχύ συμβόλου, αυτό για το οποίο όλοι ενδιαφέρονται πότε θα ανασκαφεί, πότε θα αξιοποιηθεί και πότε θα δοθεί για παραστάσεις. Ο ερευνητής του θεάτρου των Αβδήρων έχει να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα στην έρευνα και την ερμηνεία του και μεγάλους προβληματισμούς στην αντιμετώπιση πρακτικών και επιστημονικών ζητημάτων:

Πότε κατασκευάστηκε; Ποια ήταν η μορφή του; Πότε εγκαταλείφθηκε; Πότε καταστράφηκε; Από ποιους; Τι χρήσεις είχε ο χώρος μετά την καταστροφή του; Με ποιο τρόπο πρέπει να γίνει η έρευνά του; Πώς θα επιλυθούν απρόσμενα προβλήματα που προκάλεσαν απρόσμενα ευρήματα; Ύστερα από δεκαετίες σιωπής, το θέατρο είναι έτοιμο να μας αποκαλύψει κάποια από τα μυστικά του. Βλέπετε, από το 2008 οι έρευνες ξανάρχισαν. Έτσι λοιπόν αρχαιολόγοι της ΛΑ΄ ΕΠΚΑ και καθηγητές Πανεπιστημίων, αρχιτέκτονες και γεωφυσικοί, θα παρουσιάσουν τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν και θα προσπαθήσουν να δώσουν απαντήσεις σε κάποια από αυτά τα ερωτήματα.

Είστε όλοι καλεσμένοι να τις παρακολουθήσετε! Σας περιμένουμε λοιπόν το Σάββατο, στις 5 Απριλίου, στις 7.30 το απόγευμα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων (Είσοδος ελεύθερη).

Σχετικά Άρθρα