Παραπολιτικά Τελευταία Νέα

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ολόκληρο το πρόγραμμα των Γιορτών Παλιάς Πόλης 2016… μόνο στην XanthiNews!!!!!!!

 Το Κέντρο Πολιτισµού του ∆ήµου Ξάνθης και η Οργανωτική Επιτροπή διοργανώνουν τις Γιορτές Παλιάς Ξάνθης 2016 που φέτος συµπληρώνουν είκοσι έξι (26) χρόνια ζωής.

Για πληροφορίες απευθυνθείτε στα τηλέφωνα: 2541073640 & 2541072554, ή στην ιστοσελίδα www.paliapoli.gr

 

Υγειονοµική κάλυψη Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός – Σώµα Εθελοντών Σαµαρειτών και ∆ιασωστών, Περιφερειακό Τµήµα Ξάνθης Το Σώµα Εθελοντών Σαµαρειτών και ∆ιασωστών Ξάνθης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, αναλαµβάνει και φέτος την υγειονοµική κάλυψη (δηλ. παροχή πρώτων βοηθειών και διακοµιδή στο Νοσοκοµείο) των Γιορτών Παλιάς Ξάνθης. Η Κεντρική Υγειονοµική Μονάδα και το όχηµα του Σώµατος θα βρίσκονται στην Πλατεία Μητροπόλεως, ενώ όλη η Παλιά Πόλη θα χωριστεί σε οχτώ (8) Τοµείς, οι οποίοι θα αποτελούνται από οµάδες Σαµαρειτών και ∆ιασωστών που θα δίνουν επιτόπου τις πρώτες βοήθειες σε όσους τις έχουν ανάγκη ή θα πραγµατοποιούν τη διακοµιδή στο Νοσοκοµείο σε συνεργασία µε το Γενικό Νοµαρχιακό Νοσοκοµείο άνθης.

 

ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΑΛΙΑΣ ΞΑΝΘΗΣ 2016
Πάµε Ξάνθη. Πάµε Γιορτές Παλιάς Πόλης. Να οµορφύνουµε τις τελευταίες καλοκαιρινές νύχτες, να ζήσουµε µια διαφορετική εµπειρία και µια πνοή αισιοδοξίας και χαράς! Πάµε να σιγοτραγουδήσουµε, να χορέψουµε και να απολαύσουµε παραστάσεις κάτω από τον έναστρο ουρανό και να ζήσουµε όλοι τη µαγεία του αποπνέουν οι γιορτές. Ας ξεχάσουµε για λίγο κάθε σκοτούρα, κάθε έννοια και ας διασκεδάσουµε. Εγγύηση για όλα αυτά, οι φιλόξενοι κάτοικοι της Ξάνθης, που παραµένουν πιστοί στην ιστορία που κουβαλάει στις πλάτες της αυτή η γη. Είναι ανοιχτοί σε κάθε τι νέο και δηµιουργικό, σε αξίες και ιδανικά, στην αξιοζήλευτη και πραγµατικά παραδεισένια φύση της, στα ήθη και στα έθιµα και τόσα άλλα. Όλοι εδώ. Στην Ξάνθη, που στα δύσκολα µα και στα όµορφα οι άνθρωποί της ξέρουνε να κρατάνε ο ένας το χέρι του άλλου, να συσπειρώνονται και να συνεργάζονται, γιατί η αγάπη τους για τον τόπο ξεπερνά κάθε εµπόδιο και ενώνει. Εδώ στην Ξάνθη, η φλόγα της µνήµης κατά της λήθης παραµένει άσβεστη, γι’ αυτό είναι και ευλογηµένος τόπος. Αυτή η φλόγα, µε τις συνεχείς προσπάθειες του ∆ήµου Ξάνθης, του Κέντρου Πολιτισµού, αλλά και των πολιτιστικών συλλόγων, των εθελοντών και των Ξανθιωτών είναι που φέρνει ένα µοναδικό, δηµιουργικό πολιτισµικό αποτέλεσµα και µια ιδιαίτερη εκτίµηση. Πάµε Ξάνθη για να περπατήσουµε τα σοκάκια της παλιάς πόλης µας και να τραγουδήσουµε στα καλντερίµια της την ίδια την ζωή, την αγάπη και την αισιοδοξία, να διασκεδάσουµε και να γνωρίσουµε καλύτερα τις οµορφιές και τα αξιοθέατα της, πάµε για να ζήσουµε στιγµές µοναδικές.
ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ ΛΟΙΠΟΝ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΑΓΑΠΑΜΕ!
Ο ∆ήµαρχος Ξάνθης Χαράλαµπος Αθ. ∆ηµαρχόπουλος
Μήνυµα του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Γιώργου Παυλίδη.
Η Παλιά Πόλης της Ξάνθης ζωντανεύει ξανά. 26 χρόνια γιορτές παράδοσης και πολιτισµού δίνουν τη δική τους νότα χαράς και διασκέδασης στον τόπο αυτό. Γιορτές µοναδικές σε πρωτοτυπία, συνδέουν την ιστορία του τόπου, την παράδοση, τα ήθη και τα έθιµα, µέσα από ήχους, χορούς, δρώµενα, εκθέσεις και ποικίλες θεµατικές δράσεις που µένουν αξέχαστες στο νου και την καρδιά των χιλιάδων επισκεπτών. Η συµµετοχή όλων των κατοίκων, παιδιών και ενηλίκων είναι πραγµατικά εκπληκτική και η ενεργοποίησή τους σ’ αυτές τις δύσκολες οικονοµικές συγκυρίες είναι η απάντηση στο µέλλον της χώρας. Γιατί ταυτόχρονα αποτελούν ένα ισχυρό µέσο τουριστικής προβολής της Πόλης της Ξάνθης και της Περιφέρειάς µας µε σηµαντική τόνωση της επισκεψιµότητας και της οικονοµικής δραστηριότητάς της.
Να περάσετε αξέχαστες στιγµές.
Ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Γιώργος Παυλίδης
Μήνυµα του Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε Ξάνθης Κωνσταντίνου Ζαγναφέρη.
Οι γιορτές της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης, ένα ιδιαίτερο πολιτιστικό γεγονός αποτελούν πλέον θεσµό άρρηκτα δεµένο µε την ταυτότητα της πόλης. Τα φανταστικά µονοπάτια, τα πολύχρωµα σοκάκια, δηµιουργούν ένα µαγικό τόπο που σας µεταφέρει πίσω στον χρόνο και προκαλεί θαυµασµό για την αρχιτεκτονική της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης. Οι µουσικές ταξιδεύουν µέσα στην πόλη, από τις διάφορες σκηνές που παίζουν όλα τα είδη µουσικής. Οι πολιτιστικοί σύλλογοι της Ξάνθης, δηµιουργούν µια χαλαρή ατµόσφαιρα που σε κάνει να νιώθεις αµέσως µέλος της παρέας. Όλη η πόλη διασκεδάζει σαν µια παρέα. Μια παρέα στην οποία συνυπάρχουν επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και όχι µόνο.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ξάνθης Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης
Κάλεσµα του Προέδρου Κέντρου Πολιτισµού ∆ήµου Ξάνθης Πασχάλη Λύρατζη.
Στην πανέµορφη πόλη της Ξάνθης, στην βασίλισσα της Θράκης, για ακόµη µια χρονιά, η 26η για την ακρίβεια, διοργανώνονται οι Γιορτές Παλιάς Πόλης. Σε µια µοναδική και γραφική περιοχή µε υπέροχα σοκάκια, µε φιλοξενούµενους και πάντα χαµογελαστούς ανθρώπους, από τις 3 έως τις 10 Σεπτεµβρίου θα βιώσουµε ανεπανάληπτες στιγµές µε παραδοσιακές µουσικές αλλά και διαφορετικά µουσικά ακούσµατα που θα µας µεταφέρουν σε όνειρα µια άλλης εποχής όπου η κρίση των τελευταίων ετών µας έκανε να ξεχάσουµε. Όλοι µαζί λοιπόν ας διασκεδάσουµε, χορέψουµε και ας ξεχάσουµε έστω και λίγο τα προβλήµατά µας. Σας περιµένουµε…
Πασχάλης Λύρατζης Πρόεδρος Κέντρου Πολιτισµού ∆ήµου Ξάνθης
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΠΞ 2016

la-terra1

Σάββατο 3 Σεπτεµβρίου 2016
Κεντρική Σκηνή Πλατεία Μητροπόλεως
20:30 Επίσηµη έναρξη των Γιορτών Παλιάς Ξάνθης από τον ∆ήµαρχο Ξάνθης Χαράλαµπο ∆ηµαρχόπουλο
Συναυλία Άγγελος και Στέλιος ∆ιονυσίου
Ο Άγγελος και ο Στέλιος ∆ιονυσίου τιµούν την καλλιτεχνική πορεία του πατέρα τους και ερµηνεύουν τις κορυφαίες λαϊκές επιτυχίες του. Ένα πλούσιο µουσικό πρόγραµµα αφιερωµένο στον µεγάλο ερµηνευτή Στράτο ∆ιονυσίου. Μια µουσική συνάντηση γεµάτη αναµνήσεις από τα αξέχαστα τραγούδια του, όπως:«Άκου βρε φίλε», «Βρέχει φωτιά στη στράτα µου», «Τα πήρες όλα», «Ο Σαλονικιός», «Με σκότωσε γιατί την αγαπούσα», «Εγώ ο ξένος» και άλλα ….
Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
11:00 Party µε τους παραγωγούς του Ράδιο Ξάνθη
Οι µουσικοί παραγωγοί του Ράδιο Ξάνθη 93,5 οργανώνουν το πάρτυ στην αυλή µε τα Χαµάµ. Το http://www.radioxanthi.gr/Ράδιο Ξάνθη 93,5 είναι το πολιτιστικό ραδιόφωνο της πόλης. Από το 1988 συµµετέχει στην πολυφωνία στα FM. Πολλή και επιλεγµένη µουσική,(κλασσική, jazz, παραδοσιακή και έντεχνη) αξιόλογες τοποθετήσεις, συνεντεύξεις, απόψεις και σχόλια που βελτιώνουν την εικόνα της πόλης. Σήµερα, συνεχίζει να κατέχει µια από τις πρώτες θέσεις στις προτιµήσεις των ακροατών. Οργάνωση: ΦΕΞ Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης – Ράδιο Ξάνθη 93,5
Σπίτι πολιτισµού ΦΕΞ
16:00 Capoeira – Σεµινάριο Ι
To Εργαστήριο Capoeira της ΦΕΞ οργανώνει σεµινάριο Capoeira µε τον Mestre Pitbull από το Group Jacobina Arte της Θεσ/νικης, το Σάββατο 3 και την Κυριακή 4 Αυγούστου. Πληροφορίες εγγραφές στο 2541025421 & 6938886605. Το εργαστήρι capoeira της Φ.Ε.Ξ. ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2011, είναι κοµµάτι του Groupo International Jacobina Arte µε ιδρυτή το Mestre Pitbull από την Bahia, Βραζιλία και έχει παρουσία σε 6 χώρες. Η Capoeira είναι µια µοναδική τέχνη του Βραζιλιάνικου πολιτισµού που συνδυάζει µουσική, χορό, µάχη, ακροβατικά, φιλοσοφία, κουλτούρα και αυτοάµυνα. Είναι µια από τις πιο ολοκληρωµένες εκφράσεις που συναντώνται στο χώρο των πολεµικών τεχνών. ∆ηµιουργήθηκε πριν 400 χρόνια στη Βραζιλία από Αφρικανούς σκλάβους, και έκτοτε έχει ακολουθήσει τη φυσική πορεία της εξέλιξης ανάλογα µε τις κοινωνικές, πολιτικές και οικονοµικές καταστάσεις που αντιµετώπισε σ τη διαδροµή της. Οργάνωση: ΦΕΞ, Εργαστήριο Capoeira.
∆ηµοτική Πινακοθήκη Ξάνθης Χρήστος ΠαυλίδηςΟρφέως και Πινδάρου, Παλιά Ξάνθη τηλ. 2541076363
19:00 Εγκαίνια Εκθέσεων
2ος όροφος Ιερά Μητρόπολις Ξάνθης και Περιθεωρίου Έκθεση φωτογραφίας Τα Θρησκευτικά µνηµεία στην κατεχόµενη Κύπρο όψεις και πράξεις µιας συνεχιζόµενης καταστροφής. Εγκαίνια έκθεσης από το Σεβασµιότατο Μητροπολίτη Ξάνθης κ.κ. Παντελεήµονα, παρουσία και του δηµιουργού της έκθεσης κ. Χαράλαµπου Χοτζάκογλου που θα κάνει ειδική ενηµέρωση για το περιεχόµενο της έκθεσης. ∆ιοργάνωση: Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου -Σύλλογος Κυπρίων Ν. Ξάνθης, σε συνεργασία µε το Βήµα Θρησκειών και Πολιτισµών της Ιεράς Μονής Κύκκου.
Κεντρική Αίθουσα
Έκθεση Ζωγραφικής Μενεσίδης Ιωάννης Κρυωνάς Σ.
1ος όροφος Μικρή Αίθουσα
•                      Σαρρή Γεωργία Αγιογραφία•                      Οµαδική Έκθεση Ζωγραφικής

 

Αύλειος Χώρος
Καλλιτέχνες εκθέτουν τις δηµιουργίες τους.
Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
19:30 «Ψηλά τα χέρια µόνο στη ζωή και στη χαρά»
Στην αυλή του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Ξάνθης θα σας περιµένουµε για να παιχνιδίσουµε µε τις ιστορίες που έχει σκαρώσει η συγγραφέας κα Έλενα Αρτζανίδου. Με το σύνθηµα «Ψηλά τα χέρια µόνο στη ζωή και στη χαρά»
«O Τζίµης στο σχολείο κουβαλάει όπλα που κατασκευάζει. Στα διαλείµµατα του αρέσει να τροµάζει τη Μαλένα, να φοβίζει τη Θεοφίλη και να κάνει την Αφροδίτη να κλαίει. Τα άλλα παιδιά τον αποφεύγουν. Μόνο η Μαλένα και ο Περικλής µπαίνουν µπροστά του και προσπαθούν να του αλλάξουν συνήθειες ώστε να σταµατήσει να φωνάζει συνεχώςΨηλά τα χέρια αλλιώς θα σας την ανάψω».Θα καταφέρουν, άραγε, να νικήσουν τον φόβο που προσπαθεί να προκαλέσει σε όλους ο Τζίµης
Να µην λείψει κανείς, µεγάλοι και µικροί στην όµορφη αυλή, γιατί οι ιστορίες και τα παραµύθια δεν είναι µόνο για µικρά παιδιά! Οργάνωση: ΦΕΞ, Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης, Βιβλιοπωλείο Πυργελή.
∆ίκτυο Λόγου και Πράξης
19:30 Θεατράκι στο Μονοπάτι της Ζωής «Από το Κάστρο της Θρακιάς, στα βήµατα του Ορφέα»
Το ∆ίκτυο Λόγου και Πράξης υποδέχεται το ∆ιδυµότειχο. Μία βραδιά στην αύρα της µουσικής, της ποίησης, της λαογραφίας, της ιστορικής µνήµης και της πολιτιστικής κληρονοµιάς της Καστροπολιτείας του ∆ιδυµοτείχου. Με τη συµµετοχή του Ιστορικού και Πολιτιστικού Συλλόγου ∆ιδυµοτείχου «ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ – Γνώση και ∆ράση» και του Ωδείου Βορείου Έβρου «Καρπίδα».
Σύλλογος Εβριτών Ξάνθης
20:30 Μουσικοχορευτική εκδήλωση µε την «Κοµπανία του Λαγού»
Ο Λαγός είναι ένας µικρός οικισµός του ∆ιδυµοτείχου µε µόλις λίγες δεκάδες ψυχές. Οι κάτοικοί του Παραπαγγαίοι πρόσφυγες, από το Μαλκότς και το Τσαλί της Αν. Θράκης, θεωρούν αναπόσπαστο κοµµάτι της καθηµερινότητάς τους τη µουσική και το χορό. Πρόσφατα δυο από τους παλιούς οργανοπαίχτες του χωριού, ο βιολιντζής Βαγγέλης Μαυρουδίδης και ο κλαριντζής Σταύρος Πεχλιβάνης, πλαισιωµένοι από τους συγχωριανούς τους Κώστα Κετσάτη στα κρουστά και τον πολλά υποσχόµενο νεαρό γκαϊντατζή Γιώργο Συµεωνίδη, αποφάσισαν να συστήσουν παραδοσιακή κοµπανία που θα αναδείξει τα τραγούδια εκείνα που είτε προέρχονται από το χωριό τους, είτε αγαπήθηκαν, χορεύτηκαν και ενσωµατώθηκαν στο πολιτιστικό γίγνεσθαι τη µικρής τους κοινωνίας. Οι Εβρίτες της Ξάνθης σας δίνουµε τη δυνατότητα, µαζί µε τις µοναδικές γεύσεις από ντόπια προϊόντα, να απολαύσετε αυτούς τους ιδιαίτερους µουσικούς, που θα φέρουν στο θυµικό µας αναµνήσεις και χρόνια που όλοι αναπολούµε… Θα µας ξυπνήσουν µνήµες από τα χωριά µας και τα πανηγύρια µας..
Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης
Στέκι Συλ. Ποντίων Ν. Ξάνθης (Λευκού Πύργου & Χασιρτζόγλου στο Parking) Ποντιακή βραδιά µε τον Κώστα Καλούση στη Λύρα και το Τραγούδι.
Σύλλογος Σαρακατσάνων Ξάνθης «Ο Λεπενιώτης»
Μουσική βραδιά µε τον Γιώργο Γραβάνη Κλαρίνο: Βαγγέλης Τσιλιγγίρης
Σύλλογος Ποντίων Χορευτών Ξάνθης «Τραντέλλενες»
Μουσική βραδιά µε τους Γιώργο Ορφανίδη και Αντώνη Νικηφορίδη
Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος «Η Θράκη»
Θρηίκιος ήχος. Νέα παιδιά µε συνείδηση στην παράδοση µας ταξιδεύουν σε µουσικές του τόπου µας!!! Ηρακλής Ψωµαδόπουλος -γκάιντα Γιώργος Παπαδόπουλος -κρουστά Αλέξανδρος Κοκκαλίδης -θρακιώτικη λύρα
Τάσος ∆ασκαλόπουλος – λαούτο
Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Πρωτοπόροι Λεύκης Ξάνθης
Ο Γιάννης ∆ούκογλου (κιθάρα), ο Ηλίας Μαυρολιός (φωνητικά) και ο Βαγγέλης Μαυρολιός (Μπουζούκι) είναι εδώ και χρόνια ένα καταξιωµένο σχήµα, µε απίστευτα ελκυστικό ρεπερτόριο που απαρτίζεται από παλιά λαϊκά αλλά και ρεµπέτικα τραγούδια που γράψαν ιστορία στο ελληνικό πεντάγραµµο. Όσοι τυχεροί βρεθούν κοντά µας, θα απολαύσουν το αυθεντικό ταλέντο και το κέφι που βγάζουν.
Σύλλογος Μικρασιατών Ν. ΞάνθηςΑλησµόνητες Πατρίδες»
Στο στέκι του Συλλόγου Μικρασιατών, Ιωακείµ Σγουρού απέναντι απο το παρεκκλήσιο της Αγίας Παρασκευής (πάνω και πίσω απο το καφέ Μπλε), παραδοσιακό γλέντι µε µουσικές από όλη την Ελλάδα και συνέχεια µε ρεµπέτικο-λαϊκό πρόγραµµα και αυθεντικές λιχουδιές και εδέσµατα της ανατολής.
Κυριακή 4 Σεπτεµβρίου 2016
Κεντρική Σκηνή Πλατεία Μητροπόλεως
20:30 Συναυλία Νίκος Ζωιδάκης
Το όνοµα, του γεννηµένου και µεγαλωµένου στα Χανιά, Νίκου Ζωιδάκη είναι γνωστό στους φίλους της Κρητικής µουσικής από το 1978 όταν ξεκίνησε να ασχολείται µε την λύρα ερασιτεχνικά (επαγγελµατικά από το 1981). Από το 1985 µπαίνει στην δισκογραφία µε το πρώτο του δίσκο ο οποίος γίνεται σε συνεργασία µε τον Μιχάλη Τζουγανάκη και τον Παντελή Κρασανάκη µε τίτλο «Τς΄ αγάπης το χαµπέρι» κι από εκεί κι έπειτα ως και σήµερα έχει στην διάθεση του πέντε προσωπικούς δίσκους και πάνω από είκοσι σε συνεργασία.
Υπαίθριος Χώρος έναντι Γηπέδου Α.Ο.Ξ.
11:00 8ος Πανελλήνιος Ποδηλατικός Αγώνας ∆ρόµου Αντοχής 80,00 χλµ. «Μια ακόµα µείζονα χειρονοµία από έναν χαµηλόφωνο δηµιουργό»
Ο Ποδηλατικός Σύλλογος Ξάνθης «Ο Πήγασος», σε συνεργασία µε το Κέντρο Πολιτισµού του ∆ήµου Ξάνθης, τον ∆ήµο Αβδήρων και τον ∆ήµο Τοπείρου διοργανώνουν ποδηλατικό αγώνα δρόµου για αθλητές µε ∆ελτίο και OPEN. Ώρα εκκίνησης 11:00 π.µ. για την κατηγορία Ανδρών και 11:15 π.µ. για την ΟΡΕΝ κατηγορία. H διαδροµή θα είναι κυκλική µε Αφετηρία τον χώρο Γηπέδου Α.Ο.Ξ, Κεντρική Πλατεία, Κιµµέρια, Πηγάδια, Κόµβος ΣΕΒΑΘ, Γενισσέα, Πεζούλα, Γκιώνα, Μέλισσα, Κόµβος Μαγγάνων, Κόµβος Μυρωδάτου, Αρχαιολογικός Χώρος Αβδήρων, Παραλία Αβδήρων, Παραλία Μάνδρας, Νεα Κεσσάνη, Κόµβος Κουτσού, Συδινή, Πολύσιτος, Σέλερο, Λευκόπετρα, Κιµµέρια, Ξάνθη, Τερµατισµός χώρος Γηπέδου Α.Ο.Ξ.
Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης, στην αυλή µε τα χαµάµ
11:00 Τα παιδιά ζωγραφίζουν στην παλιά πόλη.
Το εργαστήριο ζωγραφικής της ΦΕΞ καλεί τους µικρούς του φίλους να ζωγραφίσουν στην αυλή µε τα χαµάµ. Φοράµε πρόχειρα ρούχα και ζωγραφίζουµε επιφάνειες – τα σκιάδια της αυλής µε τα χαµάµ. Το εργαστήρι ζωγραφικής της ΦΕΞ οργανώνει κάθε χρόνο ένα ενδιαφέρον πρόγραµµα για µικρές ηλικίες, όπου µε την καθοδήγηση του εκπαιδευτή, γνωρίζουν τον χώρο των εικαστικών τεχνών, χρησιµοποιώντας παραδοσιακά αλλά και σύγχρονα µέσα. Στο τµήµα οι µικροί µας θα γνωρίσουν ακόµη την τέχνη και την τεχνική της φωτογραφίας, χαρακτικής, γλυπτικής. Υπεύθυνη: Μαρκέτα Σπανού – πληροφορίες στο τηλ 25410 25421
Σπίτι πολιτισµού ΦΕΞ
16:00 Capoeira – Σεµινάριο ΙΙ
Συνεχίζονται τα σεµινάρια Capoeira. Η Capoeira είναι µια µοναδική τέχνη του Βραζιλιάνικου πολιτισµού που συνδυάζει µουσική, χορό, µάχη, ακροβατικά, φιλοσοφία, κουλτούρα και αυτοάµυνα. Είναι µια από τις πιο ολοκληρωµένες εκφράσεις που συναντώνται στο χώρο των πολεµικών τεχνών. ∆ηµιουργήθηκε πριν 400 χρόνια στη Βραζιλία από Αφρικανούς σκλάβους, και έκτοτε έχει ακολουθήσει τη φυσική πορεία της εξέλιξης ανάλογα µε τις κοινωνικές, πολιτικές και οικονοµικές καταστάσεις που αντιµετώπισε στη διαδροµή της. Πληροφορίες εγγραφές στο 2541025421 & 6938886605. Οργάνωση: ΦΕΞ, Εργαστήριο Capoeira
Στον πολυχώρο του Λαογραφικού & Ιστορικού Μουσείου Ξάνθης,
19:00 Εγκαίνια έκθεσης «∆ηµιουργίες από χέρι» Εικαστικός περίπατος στην Παλιά πόλη της Ξάνθης ΙΙ
Έκθεση χειροποίητου κοσµήµατος από τις Γκουντή Αγγελική, Λίτσου ∆έσποινα, Μαγνήσαλη Μαίρη, Παπαδηµητρίου Σοφία, Παρασκελίδου Αθηνά, Σπύρου Παρασκευή. ∆ιάρκεια έκθεσης από 4 έως 11 Σεπτεµβρίου 2015. Οργάνωση: ΦΕΞ, Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
Σπίτι πολιτισµού ΦΕΞ
20:00 Lindy Hop (Swing)
Το Lindy Hop Xanthi -ΦΕΞ ξεκινά για πέµπτη χρονιά και πάλι µαθήµατα στο Σπίτι Πολιτισµού της ΦΕΞ! Μπες κι εσύ στο µαγικό κόσµο του swing µε ένα δωρεάν δοκιµαστικό µάθηµα στις 20:00 – 21.00 στο Σπίτι Πολιτισµού! Αµέσως µετά θα ακολουθήσει πάρτυ µε την καλύτερη swing µουσική και πολύ χορό! Εργαστήρι Lindy Hop [Swing] To Lindy Hop είναι ο χορός στη swing µουσική. Είναι το πρώτο από όλα τα είδη Swing χορού που γνωρίζουµε σήµερα και συνδέεται στενά µε την Big Band Swing Music των δεκαετιών 1920 έως 1940… Υπεύθυνη εργαστηρίου: Γεωργία Βασιλειάδου 6981223204 Οργάνωση: ΦΕΞ, Εργαστήρι Lindy Hop [Swing]
∆ίκτυο Λόγου και Πράξης
20:00 Θεατράκι στο Μονοπάτι της Ζωής Ανοικτή πρόσκληση σε νέους επιστήµονες, καλλιτέχνες και δηµιουργούς
Από την αρχή λειτουργίας του (2010) το ∆ίκτυο Λόγου και Πράξης υπηρετεί την ιδέα να συντονιστούν και να συνεργαστούν οι νέοι επιστήµονες και δηµιουργοί της πόλης και της περιοχής µας. Να εργαστούµε και να συνεργαστούµε ώστε να δείξουµε το πρόσωπό µας και τις δυνατότητές µας. Σε προηγούµενες προσκλήσεις µας ανταποκρίθηκαν αρκετοί/αρκετές, µε τους οποίους συνεργαστήκαµε µε θετικά αποτελέσµατα. Αυτές τις µέρες θεωρούµε πως είναι πάλι ευκαιρία να κουβεντιάσουµε από κοντά. Όσοι/όσες θέλουν, µπορούµε να βρεθούµε, να κάνουµε χαλαρά µια συζήτηση γνωριµίας… Από κει και πέρα το µέλλον είναι δικό µας, στο Μονοπάτι της Ζωής.
Υπαίθριο θέατρο Κεντρικής Πλατείας Ξάνθης
20:00 «ΗΜΕΡΑ TAI CHI – ΗΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ»
Επιδείξεις Tai Chi & Qi Gong Yang Style και Wuji Qi Gong & Tai Chi Για άλλη µία χρονιά σας προσκαλεί το Εργαστήρι µας σε αυτή εκδήλωση µε σκοπό την διάδοση του Tai Chi, την γνωριµία και ευαισθητοποίηση του κόσµου της Ξάνθης για τα οφέλη αυτής της άσκησης στην υγεία του σύγχρονου ανθρώπου και τη θεραπευτική της αξία. Φέτος έχουµε κοντά µας από την Θεσσαλονίκη τον δάσκαλο Tai Chi & Qi Gong Pierre Kouzmenko µε τους µαθητές του και άλλους φίλους του Ται Τσι. Θα πραγµατοποιηθεί επίδειξη των ενήλικων τµηµάτων του Εργαστηρίου Tai Chi Chuan της Φ.Ε.Ξ στις διάφορες φόρµες του ‘Αυθεντικού’ Yang Στυλ καθώς και των προσκεκληµένων µας φίλων από τη Θεσσαλονίκη. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό της Ξάνθης Οργάνωση: ΦΕΞ Εργαστήρι Tai Chi Chuan και το Παιδικό εργαστήρι Tai Chi Chuan της ΦΕΞ
Σύλλογος Εβριτών Ξάνθης
20:30 Μουσικοχορευτική εκδήλωση µε το «Θριηκίο ήχο».
Κάθε χρονιά, τέτοια εποχή, στο πρόγραµµα της µουσικής σκηνής των Εβριτών, σηµαντικό χρόνο καταλαµβάνουν ο οργιαστικός ∆ιονυσιακός ήχος της λύρας και το βακχικό ηχόχρωµα της γκάϊντας!!! Είναι κάτι σαν αρχή για το Σύλλογο µας… ∆ράστες για φέτος τα δικά µας παιδιά, Ξανθιώτες µε παραδοσιακή συνείδηση, µέλη του σχήµατος «Θριηκίος ήχος». Μια απολαυστική οµάδα από πολύ αξιόλογους και ταλαντούχους µουσικούς που έχουν πολλά να προσφέρουν στη µουσική του τόπου µας. Το πρόγραµµά τους κυρίως Θρακιώτικο, µε ύφος βαθειά ερωτικό, δυναµικό, παιχνιδιάρικο και άλλοτε παραπονεµένο, καταφέρνει να µας εκπλήσσει ευχάριστα, να µας κατακτά και να µας µαγεύει. Οι δρόµοι των τραγουδιών τους λιτοί µα και µυστηριώδεις µας µεταφέρουν σε καταστάσεις ονειρεµένες. Συµµετέχουν: Αλέξανδρος Κοκκαλίδης -Λύρα Θράκης και τραγούδι, Ηρακλής Ψωµαδόπουλος -Γκάιντα, Καβάλι και τραγούδι, Παναγιώτης Κολοβός -κλαρίνο, Τάσος ∆ασκαλόπουλος -Λαούτο, Γιώργος Παπαδόπουλος -Κρουστά.
Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης
Στέκι Συλ. Ποντίων Ν. Ξάνθης (Λευκού Πύργου & Χασιρτζόγλου στο Parking) Ποντιακή βραδιά Κυριάκο (Κούλη) Τριανταφυλλίδη και τον ∆ηµήτρη Παπαδόπουλο στη Λύρα.
Σύλλογος Σαρακατσάνων Ξάνθης «Ο Λεπενιώτης»
Μουσική βραδιά µε τους Σταύρο Τσαλάγκα και Γιάννη Γκόβαρη Κλαρίνο: Κώστας Νικολάου.
Σύλλογος Ποντίων Χορευτών Ξάνθης «Τραντέλλενες»
Μουσική βραδιά µε τους Γιώργο ∆ηµαρίδη, Γιώργο Ορφανίδη και Αντώνη Νικηφορίδη.
Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος «Η Θράκη»
Θρακιώτικο και λαϊκό γλέντι µε τους γνωστούς σε όλους: Βαγγέλη ∆ωρόπουλο -γκάιντα Σουλεϊµάν (Σούλης) Καρά -µπουζούκι, σάζι, τραγούδι Μεµέτ Καρά – πλήκτρα
Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Πρωτοπόροι Λεύκης Ξάνθης
Συντροφιά µας η λαϊκή ορχήστρα του «Ανέστη Χατζηµεστή», µε συνεργάτιδα την Μάνια Ασλάνογλου µε την τόσο πληθωρική και χαρισµατική φωνή. σε ένα λαϊκό παλιό και σύγχρονο ρεπερτόριο αρµονικά δεµένο, µε εγγυηµένη συνταγή επιτυχίας.
Σύλλογος Μικρασιατών Ν. ΞάνθηςΑλησµόνητες Πατρίδες» Στο στέκι του Συλλόγου Μικρασιατών, Ιωακείµ Σγουρού απέναντι απο το παρεκκλήσιο της Αγίας Παρασκευής (πάνω και πίσω από το καφέ Μπλε). Μικρασιάτικο γλέντι και συνέχεια µε ρεµπέτικο-λαϊκό πρόγραµµα. Οι ήχοι της Ανατολής από την Καππαδοκία µέχρι την Σµύρνη συντροφιά µε εκλεκτούς µεζέδες.
∆ευτέρα 5 Σεπτεµβρίου 2016
Κεντρική Σκηνή Πλατεία Μητροπόλεως
20:30 Συναυλία Hip Hop “Special Delivery”από το Gifhorn της Γερµανίας
Οι “Special Delivery” ιδρύθηκαν από τον Noran Kaufmann το 2005. Το streetdance συγκρότηµα συµβολίζει κάτι ξεχωριστό µε κινήσεις Hip Hop και χορογραφία, πάντα µε ιδιαίτερη γεύση. Το 2015 SD γίνεται ο επίσηµος Παγκόσµιος Πρωταθλητής Titel από την UDO (United Dance Organisation). Επίσης, ήταν χορευτές στην εκποµπή “God to Dance Germany”, το 2013 και εργάστηκαν για διεθνώς αναγνωρισµένους καλλιτέχνες, όπως Busta Rhymes, Methodman & Redman, Fat Joe, JaRuler, κ.λ.π. Αν είστε οπαδός του “Real Hip Hop” απλά δείτε αυτήν την ειδική παράσταση!

techpalce website summer offer

Νεανική & Εναλλακτική Σκηνή Βασ. Σοφίας & Ύδρας
19:30 Συναυλία Μουσικό εργαστήριο Άγγελου Μουρβάτη
Το µουσικό εργαστήριο του Άγγελου Μουρβάτη παρουσιάζει συγκροτήµατα που δηµιουργήθηκαν από µαθητές και µαθήτριες του εργαστηρίου. Εµφανίζονται οι: Aman juice, Poisonous FT, V for V, wheelchairs, Soldout κ.α.
Σκηνή Νησάκι Ορφέως & Πινδάρου Ίδρυµα Θρακικής Τέχνης κ Παράδοσης
19.00 Παίδες εν δράσεικαι στις Γιορτές Παλιάς Πόλης «Θεατρικό Μουσικό Παιχνίδι»
Το Θεατρικό-Μουσικό Παιχνίδι φέρνει το παιδί σε επαφή µε τον αυτοσχεδιασµό, τη µίµηση, τη δραµατοποίηση και την ελεύθερη έκφραση. Το βοηθάει να γνωρίσει τον κόσµο, να εκφραστεί, να πάρει πρωτοβουλίες και να κοινωνικοποιηθεί. Ελάτε λοιπόν να αυτοσχεδιάσουµε, να παίξουµε µε µουσικά όργανα, να γνωρίσουµε διαφορά ήδη µουσικής και να χορέψουµε!!! Επιµέλεια: Μελίνα Λαζαρίδου, Βρεφονηπιοκόµος, Υπεύθυνη Εργαστηρίου Θεατρικού -Μουσικού Παιχνιδιού του Ι.Θ.Τ.Π. Πασχάλης Μαστράφης, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής Οργάνωση: Εργαστήρι Θεατρικού – Μουσικού Παιχνιδιού του Ιδρύµατος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης Προϋποθέσεις: παιδιά από 4-8 ετών
Σπίτι πολιτισµού ΦΕΞ
19:00 Εργαστήριο ΜΑΥΡΟΥ, Αντικείµενο Κουκλο ΘΕΑΤΡΟΥ
ΣΤΟ ΜΑΥΡΟ ΘΕΑΤΡΟ οι όροι αντιστρέφονται. Το φως είναι ΜΑΥΡΟ και οι σκιές ΛΕΥΚΕΣ. Σ’ ένα φόντο µαγικό, παραµυθένιο, όπου τα χρώµατα, τα αντικείµενα και τα σώµατα παίζουν ανάµεσα στο ορατό και στο αόρατο και ο θεατής συµµετέχει ως µέρος του φωτός και της σκιάς. Στο πλαίσιο των Γιορτών Παλιάς Πόλης θα έχουµε την δυνατότητα να γνωρίσουµε το εργαστήριο και τα χαρακτηριστικά του από την υπεύθυνη του τµήµατος. Για παιδιά και ενήλικες (εκπαιδευτικούς και νέους γονείς) από την Φιλιώ ∆αργενίδου, υπεύθυνη του τµήµατος. Περισσότερες πληροφορίες εγγραφές : στα τηλ. 6985076171 – 2541025421 Οργάνωση: ΦΕΞ, Κουκλοθεατρικό Εργαστήρι «κουκλόκοσµος», για παιδιά & ενήλικες.
3ο
Εµπορικό Φεστιβάλ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
19:30 Εγκαίνια Εµπορικού Φεστιβάλ Γιορτή Μελιού»
Μια Γιορτή µε σκοπό την ανάδειξη της πολιτισµικής µας κληρονοµιάς, των τοπικών µας προϊόντων και την ευκαιρία σε όλους τους συµπολίτες µας να γνωρίσουν όλη την διαδικασία παραγωγής αυτού του θησαυρού της φύσης που λέγεται µέλι.
Πνευµατικό Κέντρο του Ιερού Ναού Της Του Θεού Σοφίας
19:30 Παρουσίαση βιβλίου «Το Ξερίζωµα»
Το Κ.Κ.Π.Π.Α.Μ.Θ.– Παράρτηµα Ατόµων µε Αναπηρία Ξάνθης (Πρώην Ψυχολογικό Κέντρο Ξάνθης), σας παρουσιάζει το 8ο βιβλίο της λογοτέχνιδας Βάσως Τριανταφυλλίδου – Κηπουρού, µε τίτλο «Το Ξερίζωµα». Τα έσοδα θα διατεθούν για τις ανάγκες των παιδιών του Παραρτήµατος µας.
Λύκειο των Ελληνίδων Παρ/µα Ξάνθης
19:30 «Η Ξάνθη που προσπερνούµεΈνα ταξίδι είναι η ζωή µας». Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης, Αγ. Γεωργίου 1, Ισόγειο
Η πόλη µας, η Ξάνθη, είναι ένας από τους 10 καλύτερους αστικούς προορισµούς της Ελλάδας. Κάθε γωνιά της µια έκπληξη, κάθε γωνιά της µια ιστορία. Κόσµος από παντού έρχεται να δει και να θαυµάσει το «δικό µας σπίτι». Πόσοι όµως από εµάς το γνωρίζουµε; Ο εκπαιδευτικός ∆ηµήτρης Γκαγκαλίδης θα µας ξεναγήσει στις οµορφιές της πόλης και του νοµού µας και θα µας µυήσει στους µύθους τους.
Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης, στην αυλή µε τα χαµάµ
20:00 «∆ιασταύρωση Αµερικής και Ελλάδας µέσα από τα κόµικς»
Τα ελληνικά κόµικς της περιόδου 1950-70, και πιο συγκεκριµένα, η σειρά «Κλασσικά Εικονογραφηµένα», των εκδόσεων Πεχλιβανίδη. Θα γίνει αναλυτική παρουσίαση της σειράς, µέσα από προβολή εικόνων, ενώ στον χώρο θα υπάρχουν και πολλά τεύχη της σειράς. Αφορµή της µελέτης αυτής υπήρξαν τα ερωτήµατα: Ποια ήταν τα πρώτα ελληνικά κόµικς και τι πρόσφερε η Ελλάδα στην ιστορία των κόµικς; Το να δούµε βέβαια την ιστορία των κόµικς ως ένα παγκόσµιο φαινόµενο εµπεριέχει µεγάλες δυσκολίες. Επικεντρωθήκαµε λοιπόν στην περίοδο 1950-70, που σηµατοδοτεί για εµάς το ξεκίνηµα και ταυτόχρονα µια απ’ τις πιο δηµιουργικές περιόδους των ελληνικών κόµικς. Οµιλητής – υπεύθυνος εργαστηρίου: Νίκος Καµπασελέ Απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Master 1&2 στα κόµικς (Ανωτάτη Ευρωπαϊκή Σχολή της Εικόνας/ E.E.S.I.) Οργάνωση: εργαστήριο Κόµικς -Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
Ίδρυµα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης ∆ίκτυο Λόγου και Πράξης
20:00 Μονοπάτι της Ζωής Παράσταση Καραγκιόζη «Οι τρεις καλές συµβουλές»
Η Αγλαΐα µην αντέχοντας άλλο την τεµπελιά του Καραγκιόζη, τον παρατάει λέγοντάς του πως θα γυρίσει µόνο αν ο Καραγκιόζης βρει µια τίµια δουλειά. Ο Καραγκιόζης αναγκάζεται να δουλέψει, όχι όµως για πολύ. Η πληρωµή από τη σύντοµη αυτή εργασία του είναι τρεις καλές συµβουλές. Θα τον βοηθήσουν άραγε; Το έργο είναι µια πρωτότυπη παράσταση σε κείµενο του ∆οµτζίδη Απόστολου εµπνευσµένο από το οµότιτλο ελληνικό λαϊκό παραµύθι… Η συνέχεια στο πανί… Οργάνωση: Θίασος Σκιών «Τα παραµύθια του Καραγκιόζη», Ακαδηµία Ποίησης και Παραµυθιού Γενική Είσοδος: 3,00€
Σύλλογος Εβριτών Ξάνθης
20:30 Μουσικοχορευτική εκδήλωση µε τους «Εµπειροτέχνες»
Οι καλλιτέχνες που συνθέτουν τους «Εµπειροτέχνες» έχουν κατασταλαγµένη άποψη για την βαριά ευθύνη που επωµίσθηκαν και για αυτό δείχνουν ιδιαίτερη ευαισθησία στον τρόπο απόδοσης της παραδοσιακής µουσικής. Οι ρυθµοί τους λες και βγαίνουν κατευθείαν από το µακρινό παρελθόν µαρτυρούν τις βαθιές ρίζες και τον πλούτο της λαϊκής µας κληρονοµιάς. Εξαιρετικοί σολίστες, µε ποικίλες µουσικές επιρροές, παράγουν µε µοναδική µαεστρία εµπνευσµένες ακουστικές πολυχρωµίες και ταράζουν τα σηµερινά δεδοµένα. Χαρισµατικοί µουσικοί µε ανεξάντλητη ενέργεια, εκστασιάζουν τους χορευτές και αναπτύσσουν στενή σχέση µε τους ακροατές. Το «πλούσιο» βιογραφικό τους περιέχει αρκετές συνεργασίες µε κάποιους από τους µεγαλύτερους Έλληνες ερµηνευτές. Στο πρόγραµµά τους οι νοσταλγικές µελωδίες, οι χαρούµενοι ρυθµοί, τα ερωτικά ακούσµατα και οι λεβέντικες νότες…..στήνουν αέναο χορό. Παίζουν οι µουσικοί: Γιώργος Ζαχαρίου – Κλαρίνο, Γιώργος ∆εληγιάννης – Βιολί, Σάκης Γιώργου – Ούτι, ∆ηµήτρης Σίντος – Λαούτο, Γιώργος Καραγεώργιου – Κρουστά.
ΠΑ.ΚΕ.ΘΡΑ Πολιτιστικό Αναπτυξιακό Κέντρο Θράκης, Στάλιου 13
21:30 Παρουσίαση βιβλίου «Επτά κείµενα για µια φωτογραφία Μικρό απότοκο ενός ταξιδιού του ΠΑ.ΚΕ.ΘΡΑ στην Ανατολική Θράκη»
Το βιβλίο περιέχει επτά κείµενα που γράφτηκαν µε ερέθισµα µια φωτογραφία ενός παραθύρου παλιού ελληνικού σπιτιού στο χωριό Πέτρα της Ανατολικής Θράκης.
Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης
Στέκι Συλ. Ποντίων Ν. Ξάνθης (Λευκού Πύργου & Χασιρτζόγλου στοParking) Ποντιακή βραδιά παρέα µε τον µοναδικό Κώστα Θεοδοσιάδη στη Λύρα και το Τραγούδι.
Σύλλογος Σαρακατσάνων Ξάνθης «Ο Λεπενιώτης»
Μουσική βραδιά µε τους Νίκο Γιαννακό και Κατερίνα Μπόνια
Κλαρίνο: Κώστας Νικολάου
Σύλλογος Ποντίων Χορευτών Ξάνθης «Τραντέλλενες»
Μουσική βραδιά µε τους Αλέξη Παρχαρίδη, Γιώργο Ορφανίδη και Αντώνη Νικηφορίδη.
Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος «Η Θράκη»
Ο Θρηίκιος ήχος επιστρέφει και…το γλέντι καλά κρατεί!!! Ηρακλής Ψωµαδόπουλος -γκάιντα Γιώργος Παπαδόπουλος -κρουστά Παναγιώτης Κολοβός -κλαρίνο Αλέξανδρος Κοκκαλίδης -θρακιώτικη λύρα Τάσος ∆ασκαλόπουλος – λαούτο
Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Πρωτοπόροι Λεύκης Ξάνθης
Το στέκι µας φιλοξενεί µια οµάδα εξαιρετικών µουσικών, γνωστών από τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις σε κέντρα διασκέδασης, σε µια βραδιά ‘’πρότυπο’’. Τον Τάσο Κυριαζίδη (πλήκτρα), την Όλγα Τσακαλίδου (φωνητικά) και τον Γιώργο ∆ιαµαντόγλου (µπουζούκι). Αποδίδουν φανταστικά ηχοχρώµατα οι σπουδαίοι αυτοί καλλιτέχνες, ξετυλίγοντας ένα ξεχωριστό, ποικίλο πρόγραµµα.
Σύλλογος Μικρασιατών Ν. ΞάνθηςΑλησµόνητες Πατρίδες» Στο στέκι του Συλλόγου Μικρασιατών, Ιωακείµ Σγουρού απέναντι απο το παρεκκλήσιο της Αγίας Παρασκευής (πάνω και πίσω από το καφέ Μπλε). Μικρασιάτικο γλέντι και συνέχεια µε ρεµπέτικο-λαϊκό πρόγραµµα. Οι ήχοι της Ανατολής από την Καππαδοκία µέχρι την Σµύρνη συντροφιά µε εκλεκτούς µεζέδες.
Τρίτη 6 Σεπτεµβρίου 2016
Κεντρική Σκηνή Πλατεία Μητροπόλεως
20:30 Βραδιά Λαογραφίας
Τα φιλοξενούµενα λαογραφικά χορευτικά και τα χορευτικά συγκροτήµατα των Λαογραφικών Συλλόγων της πόλης µας, που µας εκπροσωπούν στα φολκλορικά φεστιβάλ τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό θα χορέψουν χορούς από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Συµµετέχουν: Αδελφότητα Μικρασιατών Ν. Σερρών «Άγιος Πολύκαρπος», Λύκειο των Ελληνίδων Ξάνθης, Χορευτικός Όµιλος Ξάνθης,«Ένωση Ποντίων Ωραιοκάστρου και φίλων», Σύλλογος Σαρακατσάνων «Ο Λεπενιώτης», Πολιτιστικός Σύλλογος Εύοσµου «Κύριλλος και Μεθόδιος», Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης, Πολιτιστικός Σύλλογος «Το φιόρο του Λεβάντε» Ζακύνθου, Σύλλογος Θρακιωτών Χρυσούπολης, Σύλλογος Κιµµέριων «Ο Αµφέραος», Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης, Σύλλογος Ποντίων Χορευτών «Τραντέλλενες», Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Σταυρούπολης. Τα χορευτικά συνοδεύει το µουσικό σχήµα «Μπάντα Τέτοια». Τα µέλη που το απαρτίζουν: Τσαρµαντίδης Γεράκης στα πνευστά (κλαρίνο, καβάλ, σαξόφωνο), Παραπέρογλου Γιώργος στο ακορντεόν, Μίχου Γιώργος στο λαούτο και Τσαρµαντίδης Γιάννης-Παντελίδης Μελέτης στα κρουστά (νταούλι, τουµπελέκι, ντέφια, γκραν κάσα).
Νεανική & Εναλλακτική Σκηνή Βασ. Σοφίας & Ύδρας
19:30 Συναυλία «Music School Μουσαδές» Η «Music School Μουσαδές» παρουσιάζει τους µαθητές της σε διάφορα µουσικά σύνολα.
Σπίτι Πολιτισµού ΦΕΞ
19:00 Παιδικό Μουσικό Θέατρο ΦΕΞ
Μουσική, χορός, τραγούδι θεατρικό παιχνίδι… έλα να δεις τι κάνουµε στη ΦΕΞ!!! Το τµήµα µουσικού χορευτικού θεάτρου, δηµιουργήθηκε από τη ΦΕΞ για τα παιδιά µε ενδιαφέρον στην µουσική, το χορό, το τραγούδι το θεατρικό παιχνίδι, τον αυτοσχεδιασµό και τα παραµύθια. Η σκηνοθέτης -χορογράφος – µουσικός παιδαγωγός Φίτσεβα Βάνια οργανώνει ένα εξαιρετικό πρόγραµµα δίνοντας στα παιδιά τη δυνατότητα να γνωρίσουν το χώρο της θεατρικής τέχνης µε ενθουσιασµό. Με Χορό, Μουσική, Τραγούδι. Θεατρικό Παιχνίδι, Αυτοσχεδιασµό και Παραµύθια τα παιδιά µετατρέπουν την φαντασία τους σε µια δηµιουργική απασχόληση. Οργανώνουν και παρουσιάζουν όµορφες παραστάσεις κάθε χρόνο στην Ξάνθη. Παρουσίαση του έργου του εργαστηρίου σκηνικά, κουστούµια, προβολές από τις παραστάσεις του εργαστηρίου. Ελάτε να µας γνωρίσετε! Έλα να δεις τι κάνουµε στη ΦΕΞ!!! Οργάνωση: ΦΕΞ, Παιδικό Μουσικό Θέατρο ΦΕΞ
Ίδρυµα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης
19:00 Μονοπάτι της Ζωής Παίδες εν δράσεικαι στις Γιορτές Παλιάς Πόλης «Παιχνίδια, χοροί και τραγούδια της Θράκης»
Στόχος µας είναι η αναβίωση των παλιών παραδοσιακών παιχνιδιών της Θράκης για να τα γνωρίσουν τα παιδιά και ταυτόχρονα να χορέψουν και να τραγουδήσουν όπως έκαναν οι παλιοί τις Κυριακές και στις γιορτές. Επιµέλεια: Νικολέτα Ρεκάρη, Εκπαιδευτικός Κική Σαρηγιάννη, ∆ασκάλα Παραδοσιακών Χορών Οργάνωση: Ίδρυµα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, Σύλλογος Εβριτών Ν. Ξάνθης Προϋποθέσεις: παιδιά από 5 ετών µε αγάπη για παιχνίδι και συνεργασία
Λύκειο των Ελληνίδων Παρ/µα Ξάνθης
19:00 «Περιήγηση στα σοκάκια της Ξάνθης» Συνάντηση στο Λύκειον των Ελληνίδων µε προορισµό την παλιά πόλη της Ξάνθης.Ο εκπαιδευτικός ∆ηµήτρης Γκαγκαλίδης µας ξεναγεί για να ανακαλύψουµε τα εκκλησάκια, τα χάνια και τα αρχοντικά της παλιάς Ξάνθης.
Λύκειο των Ελληνίδων Παρ/µα Ξάνθης
19:30 «Έκθεση δηµιουργιών των τµηµάτων ΚοπτικήςΡαπτικής, Πλεκτικής και Ντεκουπάζ» Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης, Αγ. Γεωργίου 1, Ισόγειο
Τα τµήµατα δηµιουργικής απασχόλησης του Λυκείου των Ελληνίδων Ξάνθης, Κοπτικής – Ραπτικής, Πλεκτικής και Ντεκουπάζ παρουσιάζουν τις δηµιουργίες τους, µε τον δικό τους πρωτότυπο τρόπο, συνοδεία παραδοσιακής µουσικής. Έργα που µε µεράκι δηµιούργησαν την διδακτική περίοδο 2015 -2016 οι µαθήτριες των παραπάνω τµηµάτων
Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης, στην αυλή µε τα χαµάµ
20:00 Κινηµατογραφικός περίπατος στην Ξάνθη Ι
Η κινηµατογραφική Λέσχη της ΦΕΞ σας προτείνει µια γνωριµία µε ταινίες και ντοκιµαντέρ ενέπνευσαν ή γυρίστηκαν σκηνές τους στην Ξάνθη. Μια πόλη σκηνικό, µικρές αναφορές και προτάσεις για µια καλύτερη γνωριµία µε τον τόπο και τους ανθρώπους µέσα από ντοκιµαντέρ. Η Κινηµατογραφική Λέσχη ΦΕΞ από τις παλαιότερες στην Ελλάδα, (1971) µε πλούσιο πρόγραµµα σε κινηµατογραφικά αφιερώµατα. Οι συνεργασίες της µε άλλα φεστιβάλ και λέσχες φέρνουν δηµιουργούς στην πόλη και δίνουν το βήµα σε νέους κινηµατογραφιστές. Ακόµη συµµετέχει σε παραγωγές που γίνονται στην Ξάνθη και οργανώνει µαθήµατα, σεµινάρια και παραγωγές. Συνεργάζεται και παρουσιάζει στην Ξάνθη: Anim fest στην Ξάνθη / Φεστιβάλ Γερµανόφωνου κινηµατογράφου στην Ξάνθη / Φεστιβάλ Ισπανόφωνου κινηµατογράφου στην Ξάνθη / Φεστιβάλ Κινηµατογράφου Θεσσαλονίκης / Φεστιβάλ Ντοκιµαντέρ Θεσσαλονίκης/ Micro µ / Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους ∆ράµας / Φεστιβάλ Αµερικανικού κινηµατογράφου στην Ξάνθη.* Προβάλει περισσότερες από 100 ταινίες (100 περίπου µέρες προβολών) στο νοµό. Οργάνωση: ΦΕΞ , Κινηµατογραφική Λέσχη ΦΕΞ
∆ίκτυο Λόγου και Πράξης
20:00 Θεατράκι στο Μονοπάτι της Ζωής Αφιέρωµα στα 400 χρόνια Ουίλλιαµ Σαίξπηρ
Με ξεναγό τον ποιητή και πολιτιστικό παραγωγό Γιάννη Στεφανίδη: 1616-2016, 400 χρόνια από την αποδηµία του Ουίλλιαµ Σαίξπηρ και ολόκληρος ο κόσµος ανακαλύπτει ξανά και ξανά τον Βάρδο του Στράτφορντ, που περιέχει µέσα στα γραφτά του όλα τα ανθρώπινα συναισθήµατα, ακούστε µε τα αυτιά της καρδιάς σας…µερικά από τα Σονέτα του και πολλές εκπλήξεις, στο Μονοπάτι της Ζωής!!!!!!
Σύλλογος Εβριτών Ξάνθης
20:30 Μουσικοχορευτική εκδήλωση «Ηχοχρώµατα και ρυθµοί»
Κάποια από τα πιο πολυσυζητηµένα ονόµατα της Ξάνθης, για το πάθος τους µε την παραδοσιακή µουσική και τη σταθερά ανοδική τους πορεία, απαρτίζουν το σχήµα του «Θριηκίου ήχου». Εξαιρετικά ταλέντα, γλυκαίνουν µε δεξιοτεχνία τον ήχο των αρχέγονων οργάνων τους και µε ευλάβεια κρατούν το αυθεντικό ηχόχρωµα στα τραγούδια και τη µουσική τους. Καλλιτέχνες µε αξιώσεις, επιχειρούν να διαδραµατίσουν σηµαντικό ρόλο στην αλλαγή δεδοµένων και στην επαναπροσέγγιση της µουσικής κουλτούρας της περιοχής. Το ιδιαίτερης αισθητικής πρόγραµµά τους µας παραπέµπει στην ποιοτική ψυχαγωγία και στην διασκέδαση µε διαχρονικά τραγούδια που αγαπάµε. Οι εκφραστικές τους νότες, αλληλένδετες µε τα σολιστικά αυτοσχεδιαστικά στιγµιότυπα, κατακλύζουν τις αισθήσεις, προσφέροντας σε όλους εµάς πολύτιµη διέξοδο στο χώρο της παράδοσης, της οµορφιάς και του ονείρου. Συµµετέχουν: Αλέξανδρος Κοκκαλίδης -Λύρα Θράκης και τραγούδι, Ηρακλής Ψωµαδόπουλος -Γκάιντα, Καβάλι και τραγούδι, Παναγιώτης Κολοβός – κλαρίνο, Τάσος ∆ασκαλόπουλος – Λαούτο, Γιώργος Παπαδόπουλος – Κρουστά.
Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης
Στέκι Συλ. Ποντίων Ν. Ξάνθης (Λευκού Πύργου & Χασιρτζόγλου στο Parking) Ποντιακή βραδιά παρέα µε τον µοναδικό Στάθη Νικολαΐδη στο Τραγούδι, τον Γιώργο Ατµατσίδη στη Λύρα και τον Κώστα Ζώη στο Νταούλι.
Σύλλογος Σαρακατσάνων Ξάνθης «Ο Λεπενιώτης»
Μουσική βραδιά µε τους Βασίλη Σερµπέζη και Σταύρο Μπόνια Κλαρίνο: Κώστας Ζαραλής
Σύλλογος Ποντίων Χορευτών Ξάνθης «Τραντέλλενες»
Μουσική βραδιά µε τους Γιώργο Ορφανίδη και Αντώνη Νικηφορίδη.
Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος «Η Θράκη»
Λαϊκό γλέντι µε θρακιώτικες παρενθέσεις!!! Βαγγέλη ∆ωρόπουλο -γκάιντα Σουλεϊµάν (Σούλης) Καρά -µπουζούκι, σάζι, τραγούδι Μεµέτ Καρά – πλήκτρα
Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Πρωτοπόροι Λεύκης Ξάνθης
Ο γνωστός πλέον σε όλους Φίλιππος ∆οµνίδης µαζί µε την καλλιτεχνική του οµάδα, που αποτελείται από τον Ανδρέα Μυγδαλά (πλήκτρα) και τον Γιάννη Γαβριηλίδη (µπουζούκι, σάζι, λύρα), παρουσιάζουν ένα κεφάτο ρεπερτόριο µε γνωστά και αξέχαστα τραγούδια, µελωδίες µοναδικές, που θα µείνει αξέχαστο σε όσους διασκεδάσουν κοντά µας.
Σύλλογος Μικρασιατών Ν. ΞάνθηςΑλησµόνητες Πατρίδες»
Στο στέκι του Συλλόγου Μικρασιατών, Ιωακείµ Σγουρού απέναντι απο το παρεκκλήσιο της Αγίας Παρασκευής,(πάνω και πίσω από το καφέ Μπλε), παραδοσιακό γλέντι µε µουσικές από όλη την Ελλάδα και συνέχεια µε ρεµπέτικο-λαϊκό πρόγραµµα και αυθεντικές λιχουδιές και εδέσµατα της ανατολής.
Τετάρτη 7 Σεπτεµβρίου 2016
Κεντρική Σκηνή Πλατεία Μητροπόλεως
20:15 14η Πανελλήνια Λαµπαδηδροµία Εθελοντών Αιµοδοτών Υποδοχή της Φλόγας της «ΑΓΑΠΗΣ»
Υποδοχή της φλόγας της «ΑΓΑΠΗΣ» στην πόλη της Ξάνθης στα πλαίσια της 14ης Πανελλήνιας Λαµπαδηδροµίας των Εθελοντών Αιµοδοτών µε τη συνεργασία του ∆ήµου Ξάνθης και του Συλλόγου Εθελοντών Αιµοδοτών Ν. Ξάνθης «Η ΑΓΑΠΗ». Η συγκεκριµένη εκδήλωση έχει ενταχθεί από το 2006 στο επίσηµο πρόγραµµα των Γιορτών Παλιάς Ξάνθης. Στόχος του θεσµού της λαµπαδηδροµίας είναι να ευαισθητοποιήσει το κοινό στην Ιδέα της Εθελοντικής Αιµοδοσίας και να τονίσει την παρουσία των Εθελοντών Αιµοδοτών, ως κοινωνικής οµάδας στην οποία πρέπει να ενταχθούν, όσο το δυνατό περισσότεροι συµπολίτες µας. Ο θεσµός της πανελλήνιας λαµπαδηδροµίας πραγµατοποιείται κάθε χρόνο και για διάρκεια 40 ηµερών και οι εθελοντές αιµοδότες διασχίζουν όλες τις Περιφέρειες της Ελλάδος. Η φλόγα της αγάπης, στο πέρασµά της κατάφερε να ευαισθητοποιήσει και να συµπαρασύρει ολοένα και περισσότερους συνανθρώπους µας. Αυτό αποδεικνύεται κάθε χρόνο από την συµµετοχή όλων των Συλλόγων Εθελοντών Αιµοδοτών, των Φορέων των πολυµεταγγιζόµενων ατόµων, των Περιφερειών, των ∆ήµων, των Ενοριών, των αθλητικών σωµατείων αλλά και µεµονωµένων ανθρώπων. Στο πέρασµά της σε ολόκληρη αυτή την πολύχρονη πλέον παρουσία της κατάφερε να ευαισθητοποιήσει και να συµπαρασύρει ολοένα και περισσότερους συνανθρώπους µας. Αυτό αποδεικνύεται κάθε χρόνο από την συµµετοχή δεκάδων παιδιών και συµπολιτών µας. Επίσης, αποδεικνύεται από την αθρόα προσέλευση των Ξανθιωτών σε κάθε εθελοντική αιµοδοσία που πραγµατοποιείται στην περιοχή µας. ∆εν είναι τυχαίο που από το 2003 ο σύλλογος της «αγάπης» είναι ο πρώτος σε προσφορά φιαλών αίµατος σε ολόκληρη τη χώρα σύµφωνα και µε τα στοιχεία της Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιµοδοτών Π.Ο.Σ.Ε.Α. ενώ τα µέλη του προσφέρουν ετησίως πάνω από 5.500 φιάλες αίµατος!!!
Κεντρική Σκηνή Πλατεία Μητροπόλεως
20:30 Συναυλία Μωβ Όνειρα
Τα Μωβ Όνειρα είναι µια µπάντα που έκανε τα πρώτα της δειλά βήµατα το 2003 σε γνωστά µουσικά στέκια της Ξάνθης. Από το 2015 η επανασύνδεση των ιδρυτικών µελών της και σε συνδυασµό µε τη προσθήκη ”νέου αίµατος” , πήρε σάρκα και οστά, σε µια προσπάθεια να επανέλθει στα µουσικά δρώµενα της πόλης και να αφήσει το δικό της στίγµα. Έτσι λοιπόν, αποτελούµενη πλέον από τους: Κώστας Παναγιώτου – φωνή, Στέλιος Χωλίδης – κιθάρα, Κυριάκος Αµαξόπουλος – µπάσο και Πόλυς Πολινός – ντραµς, φιλοδοξεί να ξεσηκώσει κάθε κοινό, µε ήχους δυνατούς από την ελληνική αλλά και ξένη ροκ σκηνή. Αγαπηµένα τραγούδια, διασκευασµένα µε σεβασµό αλλά και µε νέα δικά τους κοµµάτια στη βαλίτσα τους, έχουν ξεκινήσει ένα ταξίδι µε προορισµό την «κατάθεση» της ψυχής τους και τη µετάδοση της «ενέργειας» και της «αγάπης» τους για τη µουσική.
Κεντρική Σκηνή Πλατεία Μητροπόλεως
21:15 Συναυλία Χρήστος ∆άντης
Μετά από έναν επιτυχηµένο χειµώνα στην Αρχιτεκτονική και τις sold out εµφανίσεις του σε επιλεγµένες πόλεις, ο Χρήστος ∆άντης συνεχίζει τις εµφανίσεις του και το καλοκαίρι σε όλη την Ελλάδα. Μια τρίωρη µουσική παράσταση που περιέχει τις µεγάλες αγάπες/επιτυχίες της 20χρονης διαδροµής του , από το «Πάει η αγάπη µου» στο «Κάποιος σ’ αγαπάει» από το «Κοµµάτια» στο «∆ωµάτιο» από το «Ψάξε µε» στο «Παλιό µου παλτό» και επιλεγµένα αγαπηµένα µας τραγούδια. Μαζί του και η αγαπηµένη τραγουδίστρια Ευδοκία Ράπτη, για να ξεδιπλώσουν ένα ηλεκτρικό – µουσικό παραµύθι. Συµµετέχουν: Τραγούδι: Ευδοκία Ράπτη Πλήκτρα: Λευτέρης Παπαµαλής Τύµπανα: Νίκος Παγώνης Μπάσο: Πέτρος Βασιλειάδης Κιθάρα: Μάριος Λουπάσης Κιθάρα – Τραγούδι: Χριστόφορος Βλαχάκης

e-metafores1

Νεανική & Εναλλακτική Σκηνή Βασ. Σοφίας & Ύδρας
20:00 Συναυλία Studio Music Box
Το studio MUSIC BOX, για µία ακόµη χρονιά συµµετέχει στις γιορτές παλιάς πόλης! Οι µαθητές µαζί µε τους καθηγητές τους θα σας παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε ένα δίωρο µουσικό πρόγραµµα.
Σκηνή Νησάκι Ορφέως & Πινδάρου Ίδρυµα Θρακικής Τέχνης κ Παράδοσης
19:00 Παίδες εν δράσεικαι στις Γιορτές Παλιάς Πόλης «Μικροί Καλλιτέχνες»
Οι µικροί καλλιτέχνες έρχονται σε επαφή µε την έννοια του οµαδικού παιχνιδιού και της εικαστικής έκφρασης. Σε ένα γόνιµο συνδυασµό και των δύο µαθαίνουν να εξασκούν δεξιότητες που ενισχύουν την προσωπική, µαθησιακή και κοινωνική τους ανάπτυξη και ταυτόχρονα γνωρίζουν νέες εικαστικές τεχνοτροπίες, ανακαλύπτουν τη χρήση υλικών και οξύνουν τη φαντασία και τη δηµιουργικότητά τους. Επιµέλεια: Γεωργία Πατρωνίδου, Εκπαιδευτικός, Υπεύθυνη Εργαστηρίου ∆ηµιουργικής -Εικαστικής Έκφρασης του Ι.Θ.Τ.Π. Πασχάλης Μαστράφης, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής Οργάνωση: Εργαστήρι ∆ηµιουργικής-Εικαστικής έκφρασης για παιδιά του Ιδρύµατος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης Προϋποθέσεις: παιδιά από 5 ετών µε αγάπη για παιχνίδι και συνεργασία
Λύκειο των Ελληνίδων Παρ/µα Ξάνθης
19:00 «Περιήγηση στα σοκάκια της Ξάνθης» Συνάντηση στο Λύκειον των Ελληνίδων µε προορισµό την παλιά πόλη της Ξάνθης.Ο εκπαιδευτικός ∆ηµήτρης Γκαγκαλίδης µας ξεναγεί για να ανακαλύψουµε τα εκκλησάκια, τα χάνια και τα αρχοντικά της παλιάς Ξάνθης.
Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης, στην αυλή µε τα χαµάµ
20:00 Βραδιά οινογνωσίας
Παρουσίασης Εκλεκτών Κρασιών Ξάνθης από παραγωγούς της περιοχή µας, στην αυλή µε τα χαµάµ του Λαογραφικού & Ιστορικού Μουσείου Ξάνθης Στην βραδιά Οινογνωσίας θα παρουσιαστούν και θα δοκιµάσουµε όλοι επιλεγµένα κρασιά Βουρβουκέλη και Σγουρίδη και οι παραγωγοί του Ράδιο Ξάνθη 93,5 θα µας ταξιδεύσουν µουσικά. Η Θράκη ιστορικά αναφέρεται σαν περιοχή παραγωγός εξαιρετικών κρασιών, διάσηµων στην εποχή τους. Παρά ταύτα, στις ηµέρες µας είναι ίσως το τελευταίο ελληνικό γεωγραφικό διαµέρισµα που έκανε βήµατα προς την κατεύθυνση της παραγωγής ποιοτικών κρασιών και οι πρώτες σοβαρές οινοπαραγωγικές προσπάθειες ανάγονται στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Ιστορικά, το συγκεκριµένο γεωγραφικό διαµέρισµα είναι γνωστό (διάσηµο θα λέγαµε στην εποχή του) για το κρασί µε το οποίο ο Οδυσσέας µέθυσε τον Πολύφηµο καθώς και για τους Μαρώνειο (στην περιοχή της οµώνυµης πόλης) και Ισµάρειο (από το όρος Ίσµαρος) οίνο. ∆υστυχώς, οι γεωπολιτικές συνθήκες που καθόριζαν την περιοχή, η έντονη παρουσία του µουσουλµανικού στοιχείου και οι επιµέρους θεωρήσεις ως προς την οικονοµική απόδοση των διάφορων δραστηριοτήτων, οδήγησαν τη Θράκη σε ένα «αµπελοοινικό Μεσαίωνα» από τον οποίο σήµερα επιχειρεί να απαγκιστρωθεί. Είναι γεγονός ότι η περιοχή της Μαρώνειας προσφέρεται µάλλον περισσότερο από κάθε άλλη για την παραγωγή ποιοτικών κρασιών. Παράλληλα όµως, υπάρχουν πολλές περιοχές της Θράκης που θα µπορούσαν µε τις κατάλληλες προϋποθέσεις να αξιοποιηθούν για αµπελοκαλλιέργεια απαιτήσεων. Απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η πίστωση χρόνου, η ερευνητική προσπάθεια και η επιλογή ενδεδειγµένων ποικιλιών που µπορούν να οδηγήσουν σε ποιοτικό αποτέλεσµα. Οι κυριότερες παραδοσιακές για την Θρακιώτικη αµπελοκαλλιέργεια ποικιλίες είναι ο Ροδίτης, ο Ζουµιάτης, το Παµίτι, το Ληµνιό και ο Ληµνιώνας. Παράλληλα, µε αυτές, σήµερα έχουν αρχίσει να καλλιεργούνται και άλλες (γνωστές) ελληνικές ποικιλίες όπως το Ασύρτικο, το Αθήρι, η Μαλαγουζιά κλπ. αλλά και αρκετές διεθνείς.
∆ίκτυο Λόγου και Πράξης
20:00 Θεατράκι στο Μονοπάτι της Ζωής Αρµενική Ποίηση και Πολιτισµός
Η Αρµενική Κοινότητα Ξάνθης στα πλαίσια των Γιορτών Παλιάς Πόλης σε συνεργασία µε το ∆ίκτυο Λόγου και Πράξης παρουσιάζει στο Θεατράκι στο Μονοπάτι της Ζωής Βραδιά Αρµενικής Ποίησης και Πολιτισµού, µε απαγγελίες ποιηµάτων στα αρµενικά και ελληνικά, εισηγήσεις για την αρµενική ιστορία, τον πολιτισµό και την ποίηση των Αρµενίων. Μια πολύπλευρη προσέγγιση της αγνής αρµένικης ψυχής.
Σπίτι πολιτισµού ΦΕΞ
20:00 Βραδιά παρουσίασης των Εργαστηρίων Tai Chi Chuan της ΦΕΞ
Το Εργαστήρι Tai Chi Chuan του Αυθεντικού Yang στιλ και το Παιδικό εργαστήρι Tai Chi Chuan της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης, σας προσκαλούν σε µια βραδιά παρουσίασης της δράσης και της δοµής των τµηµάτων µας. Μπορείτε να µας βρείτε στο Σπίτι Πολιτισµού την Τετάρτη 7 Σεπτεµβρίου 2016 & ώρα 20:00. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή σε όλους ενώ µπορείτε να δηλώσετε την συµµετοχή σας και στα τµήµατα που θα λειτουργήσουν µε το νέο εξάµηνο. Εγγραφές από Τετάρτη 31-08 ΕΝΑΡΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ: ∆ευτέρα 12 Σεπτεµβρίου 2016 Οργάνωση: ΦΕΞ, Εργαστήρι Tai Chi Chuan του Αυθεντικού Yang στιλ & Παιδικό εργαστήρι Tai Chi Chuan
Λύκειο των Ελληνίδων Παρ/µα Ξάνθης
20:30 Παράσταση Καραγκιόζη «Ο Μέγας Αλέξανδρος και το Καταραµένο Φίδι» Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης, Αγ. Γεωργίου 1, Αυλή
Το Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης και ο Θίασος Σκιών των Απόστολου ∆οµτζίδη, Νατάσας Μιχαηλίδου και Ειρήνης Κατσιλίδου παρουσιάζουν την κλασική παράσταση «Ο Μέγας Αλέξανδρος και το Καταραµένο Φίδι», όπου πλέκεται ο θρύλος του Αγίου Γεωργίου µε την παράδοση του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του θρυλικού ήρωα.
Σύλλογος Εβριτών Ξάνθης
20:30 Μουσικοχορευτική εκδήλωση «Μουσικοί και µουσική της Ελλάδας»
Το στέκι των «ΕΒΡΙΤΩΝ», έχει παγιωθεί στη µνήµη των επισκεπτών, ως χώρος πολύτροπων συναντήσεων και καλλιτεχνικών δηµιουργιών. Η αποψινή µουσική συνάντησή όµως θα είναι µία µοναδική, συλλεκτική, συγκινητική και να είστε βέβαιοι και πολύ όµορφη. Η συνύπαρξη εκλεκτών ονοµάτων της παραδοσιακής µουσικής σκηνής µε ξεχωριστές διαδροµές, της Σαρακατσάνας Ανδριάνας Μόκα, του Εβρίτη Νίκου Ζαπάρτα και του Χασιώτη Κώστα ∆εδούση θα καθηλώσουν το κοινό σε µια µαγευτική ατµοσφαιρική βραδιά!!! Όλοι τους βιρτουόζοι µουσικοί, µε σπάνιο ύφος και µε πάθος για την καλή µουσική, πλαισιωµένοι από καταξιωµένους συναδέλφους, θα ερµηνεύσουν µελωδίες υψηλού επιπέδου, ρυθµούς σπάνιου αισθητικού αποτελέσµατος, τραγούδια που άντεξαν στο χρόνο, ακούσµατα αυθεντικά και ανέκδοτα που έχουν σηµαδέψει την ελληνική παράδοση στο σύνολό της. Συµµετέχουν: Ανδριάνα Μόκα – Τραγούδι, Κώστας ∆εδούσης – Κλαρίνο, Νίκος Ζαπάρτας -Τραγούδι και Βιολί, Βαγγέλης Κατσουλίδης -Τραγούδι και Ούτι, Ηλίας Παλλίδης – Λαούτο, Νάκης Ξανθόπουλος – Κρουστά.
Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης
Στέκι Συλ. Ποντίων Ν. Ξάνθης (Λευκού Πύργου & Χασιρτζόγλου στοParking) Ποντιακή βραδιά παρέα µε τον µοναδικό Γιάννη Κουρτίδη.
Σύλλογος Σαρακατσάνων Ξάνθης «Ο Λεπενιώτης»
Μουσική βραδιά µε τους Χριστόδουλο Κωσταρέλο και Σάκη Ντίνα Κλαρίνο: Νίκος Μακρής
Σύλλογος Ποντίων Χορευτών Ξάνθης «Τραντέλλενες»
Μουσική βραδιά µε τους Μπάµπη Ιωακειµίδη, Γιώργο Ορφανίδη και Αντώνη Νικηφορίδη.
Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος «Η Θράκη»
Λαϊκό σχήµα µε φιλική συµµετοχή Θράκης µε τους: Βαγγέλη Ευθυµίου -πλήκτρα Σπύρο Σταθέλο -κρουστά ∆ηµήτρη Στέλλιου -µπουζούκι, σάζι Μίνα Μαναβάκη -τραγούδι Βαγγέλη ∆ωρόπουλο -γκάιντα
Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Πρωτοπόροι Λεύκης Ξάνθης
¨Οι Πρωτοπόροι¨ έχουµε τη χαρά να φιλοξενήσουµε ένα τοπικό παραδοσιακό σχήµα, που πλέον είναι γνωστό σε όλους για την άφθαστη ποιότητα και την απαράµιλλη ικανότητα των µουσικών του, τους ‘’ Μπάντα Τέτοια ‘’. Η κουλτούρα, τα ακούσµατα, οι χοροί, τα κάθε λογής βιώµατα, εναρµονίζονται άριστα και αποδίδουν τέρψη ψυχής. Τους ‘’ Μπάντα Τέτοια’’ απαρτίζουν οι µουσικοί: Γεράκης Τσαρµαντίδης στα πνευστά (κλαρίνο, καβάλ, σαξόφωνο), Γιώργος Παραπέρογλου στο ακκορντεόν, Γιώργος Μίχου στο λαούτο και Γιάννης Τσαρµαντίδης – Μελέτης Παντελίδης στα κρουστά (νταούλι, τουµπελέκι, ντέφια, γκραν κάσα).
Σύλλογος Μικρασιατών Ν. ΞάνθηςΑλησµόνητες Πατρίδες»
Στο στέκι του Συλλόγου Μικρασιατών, Ιωακείµ Σγουρού απέναντι απο το παρεκκλήσιο της Αγίας Παρασκευής,(πάνω και πίσω από το καφέ Μπλε), τραγούδια της Προποντίδας και της Πόλης και ρεµπέτικο-λαϊκό πρόγραµµα. Με µεράκι και αγάπη για τις πατροπαράδοτες γεύσεις οι κυρίες του συλλόγου µαγειρεύουν µε συνταγές των γιαγιάδων.

 

 

Πέµπτη 8 Σεπτεµβρίου 2016
Κεντρική Σκηνή Πλατεία Μητροπόλεως
20:30 Συναυλία «αφιέρωµα στον φιλόσοφο του λαϊκού τραγουδιού Άκη Πάνου»
16 χρόνια µετά το θάνατο του µεγαλύτερου των µεγάλων Συνθετών του λαϊκού µας τραγουδιού Άκη Πάνου, αποτίουµε φόρο τιµής στον µεγάλο αυτόν καλλιτέχνη µε την πραγµατοποίηση συναυλίας -αφιέρωµα στη µνήµη του. Tα τραγούδια θα ερµηνεύσουν µε σεβασµό παλαιότεροι δηµοφιλείς ερµηνευτές, οι οποίοι συνεργάστηκαν δισκογραφικά µαζί του και σφράγισαν µε την ερµηνεία τους τα τραγούδια του, αλλά και νεότεροι ερµηνευτές που στο διάβα του χρόνου απέδειξαν την αγάπη τους στο λαϊκό τραγούδι . Θα συµµετέχουν η Μαίρη Μαράντη, ο Γιάννης Ντουνιάς, ο Μάκης Σεβίλογλου, ο ∆ηµήτρης Μαρκούλης και η Χρύσα Μωραίτη. Τους τραγουδιστές θα συνοδεύει δεκαµελής λαϊκή ορχήστρα, η οποία θα αποδώσει µε τον προσήκοντα σεβασµό την τεχνοτροπία του Ακη Πάνου .
Νεανική & Εναλλακτική Σκηνή Βασ. Σοφίας & Ύδρας
20:00 Συναυλία Underfly
Οι Underfly δηµιουργήθηκαν στο Μουσικό Εργαστήριο του Άγγελου Μουρβάτη. Στις εµφανίσεις τους παρουσιάζουν δικά τους κοµµάτια καθώς και indie rock-pop διασκευές και έχουν συµµετάσχει σε αρκετά ανεξάρτητα φεστιβάλ της πόλης. ∆ουλεύουν όλοι µαζί ώστε να προσθέτουν ο καθένας λίγη από την φαντασία του για να στολίζουν τα τραγούδια τους. Ήδη στο youtube υπάρχει το “Soul in the clouds”. Ρωµυλία Μουρβάτη -Φωνή Θοδωρής Ρωσσίδης -Κιθάρα ∆ηµήτρης Κοσεΐδης -Κιθάρα Ιάκωβος Κίτσος -Μπάσο Φωτεινή Μυταφίδου -Ντραµς
Λύκειο των Ελληνίδων Παρ/µα Ξάνθης
19:00 «Στο Χοροστάσι»
Αυλή του Ιερού Ναού Αγ. Βλασίου, στην οδό Βενιζέλου (έναντι Παλιάς Μεραρχίας) Το Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης αναβιώνει Παραδοσιακό Χοροστάσι. Τηρώντας την παράδοση θα τελεστεί «Μέγας Εσπερινός», ενώ στις
21:00 θα ακολουθήσει Χοροστάσι (Γλέντι) µε την Παραδοσιακή Ορχήστρα του Λυκείου των Ελληνίδων Ξάνθης «Θρηίκιος Ήχος». Το Χοροστάσι ξεκινά όπως παλιά, για να θυµηθούν οι µεγαλύτεροι και να το γνωρίσουν οι νεότεροι. Σε περίπτωση κακοκαιρίας µετά τον Μέγα Εσπερινό, η εκδήλωση θα πραγµατοποιηθεί στην αίθουσα ∆εξιώσεων «∆ΙΟΓΕΝΗΣ», στο 4ο χιλ/τρο Ξάνθης ­Λάγους.
Ίδρυµα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης ∆ίκτυο Λόγου και Πράξης
19:30 Θεατράκι στο Μονοπάτι της Ζωής Αφήγηση Παραµυθιών για µικρούς και µεγάλους
Μια φορά κι έναν καιρό µια παρέα φίλων που αγαπά τα λαϊκά παραµύθια έφτιαξε την οµάδα «ΠαραµυθοΘράκες». Από τότε ανταµώνουµε, µικροί και µεγάλοι, και αφηγούµαστε παραµύθια, µε το δικό µας τρόπο και τη δική σας βοήθεια. Ελάτε κι εσείς να τα ακούσετε και να συµµετέχετε, για να γίνει αφορµή το παραµύθι να ζήσουµε όλοι καλύτερα… Οργάνωση-Επιµέλεια: ΠαραµυθοΘράκες, Ίδρυµα Θρακικής Τέχνης κ Παράδοσης και ∆ίκτυο Λόγου και Πράξης
Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης, στην αυλή µε τα χαµάµ
20:00 Κινηµατογραφικός περίπατος στην Ξάνθη ΙΙ
Η κινηµατογραφική Λέσχη της ΦΕΞ σας προτείνει µια γνωριµία µε ταινίες και ντοκιµαντέρ ενέπνευσαν ή γυρίστηκαν σκηνές τους στην Ξάνθη. Μια πόλη σκηνικό, µικρές αναφορές και προτάσεις για µια καλύτερη γνωριµία µε τον τόπο και τους ανθρώπους µέσα από ντοκιµαντέρ. Η Κινηµατογραφική Λέσχη ΦΕΞ από τις παλαιότερες στην Ελλάδα, (1971) µε πλούσιο πρόγραµµα σε κινηµατογραφικά αφιερώµατα. Οι συνεργασίες της µε άλλα φεστιβάλ και λέσχες φέρνουν δηµιουργούς στην πόλη και δίνουν το βήµα σε νέους κινηµατογραφιστές. Ακόµη συµµετέχει σε παραγωγές που γίνονται στην Ξάνθη και οργανώνει µαθήµατα, σεµινάρια και παραγωγές. Συνεργάζεται και παρουσιάζει στην Ξάνθη: Anim fest στην Ξάνθη / Φεστιβάλ Γερµανόφωνου κινηµατογράφου στην Ξάνθη / Φεστιβάλ Ισπανόφωνου κινηµατογράφου στην Ξάνθη / Φεστιβάλ Κινηµατογράφου Θεσσαλονίκης / Φεστιβάλ Ντοκιµαντέρ Θεσσαλονίκης/ Micro µ / Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους ∆ράµας / Φεστιβάλ Αµερικανικού κινηµατογράφου στην Ξάνθη.* Προβάλει περισσότερες από 100 ταινίες (100 περίπου µέρες προβολών) στο νοµό. Οργάνωση: ΦΕΞ, Κινηµατογραφική Λέσχη ΦΕΞ
Σπίτι πολιτισµού ΦΕΞ
20:00 Μουσική Σκηνή ΦΕΞ Μπάντα Τέτοια», Παραδοσιακή Βραδιά
Το µουσικό σχήµα «Μπάντα Τέτοια» προϋπήρχε της ονοµασίας του από το 2005. Έξι χρόνια αργότερα, το λογοπαίγνιο ‘πάντα τέτοια’ γίνεται η αφορµή για την επωνυµία του. Τα µέλη που το απαρτίζουν: Τσαρµαντίδης Γεράκης στα πνευστά (κλαρίνο, καβάλ, σαξόφωνο), Παραπέρογλου Γιώργος στο ακορντεόν, Μίχου Γιώργος στο λαούτο και Τσαρµαντίδης Γιάννης-Παντελίδης Μελέτης στα κρουστά (νταούλι, τουµπελέκι, ντέφια, γκραν κάσα). Η σύνθεση της ορχήστρας διαµορφώνεται ανάλογα µε τις εκάστοτε απαιτήσεις, ενώ ταυτόχρονα το ίδιο ισχύει και για το ρεπερτόριο που αποδίδει (Θράκη, Μακεδονία, Μ. Ασία, Νησιά, υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα). Αρωγοί σε αυτό, είναι οι άµεσοι συνεργάτες του σχήµατος και οργανοπαίχτες (γκάιντα, βιολί, τροµπέτα κ.α.) Οι µουσικοί του σχήµατος πέραν των αρχικών ερεθισµάτων για την ενασχόληση τους µε κάποιο µουσικό όργανο, διατηρούσαν την επαφή τους µε την µουσική και τον χορό µέσω της εκπαίδευσης. Είτε σαν µαθητές µουσικών σχολείων, είτε σαν φοιτητές Α.Τ.Ε.Ι.(τµήµα λαϊκής και παραδοσιακής µουσικής) σχετικών µε το αντικείµενο. Η παρουσία της ορχήστρας στα πολιτιστικά δρώµενα, έρχεται σε παράλληλη δράση µε εκείνη των ποικίλων συλλόγων (πολιτιστικών, µορφωτικών κ.α.) και των ενεργειών αυτών για την «παράδοση». Συµµετέχοντας σε παραστάσεις των χορευτικών τµηµάτων τόσο σε εγχώριο όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και εµπλουτίζοντας λοιπές εκδηλώσεις των συλλόγων για την ψυχαγωγία των µαζών (χοροεσπερίδες, πανηγύρια) Οργάνωση: ΦΕΞ, Χορευτικό εργαστήρι της ΦΕΞ
Σύλλογος Εβριτών Ξάνθης
20:30 Μουσικοχορευτική εκδήλωση «Θρακιώτικα και όχι µόνο…»
Οι µαγευτικές µελωδίες, ο σπάνιος λυρισµός, η εκτελεστική τελειότητα, ο άψογος διάλογος των οργάνων, η «παιχνιδιάρικη» διάθεση του αυτοσχεδιασµού, οι νοσταλγικές νύξεις, ο εκφραστικός πλουραλισµός, αναµένεται να αποτελέσουν τις παραµέτρους που θα σφραγίσουν την αποψινή παραδοσιακή µας βραδιά. Οι µουσικοί µας µε την καλλιτεχνική τους αξία να είναι απόλυτα εναρµονισµένη µε τη φήµη τους που προ πολλού έχει ξεπεράσει τα Ελληνικά σύνορα, αποδίδουν µε µαεστρία το ηχόχρωµα, το ύφος και τη διαφορετικότητα των ρυθµών της κάθε περιοχής. Η εκτελεστική τους δεινότητα γοητεύει τους θεατές και τους χρήζει αδιαµφισβήτητους πρωταγωνιστές της µουσικής σκηνής. Οι ξέφρενοι τους ρυθµοί ενώνουν, µουσικούς, χορευτές και θεατές σε µία τεράστια παρέα. Το µουσικό ρεπερτόριο τους ανεξάντλητο, ξεκινά από τη Θράκη, περνά στη στεριανή και νησιώτικη Ελλάδα και καταλήγει στις αλησµόνητες Πατρίδες. Συµµετέχουν: Νίκος Ζαπάρτας -Τραγούδι και Βιολί, Βαγγέλης Κατσουλίδης ­Τραγούδι και Ούτι, Κώστας ∆εδούσης – Κλαρίνο, Ηλίας Παλλίδης -Λαούτο, Νάκης Ξανθόπουλος – Κρουστά.
Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης Στέκι Συλ. Ποντίων Ν. Ξάνθης (Λευκού Πύργου & Χασιρτζόγλου στο Parking) Ποντιακή βραδιά παρέα µε τον Γιώργο Σιαµλίδη και τον Γιάννη Γκόσιο στο Τραγούδι και τον Αβραάµ Γκόσιο στη Λύρα.
Σύλλογος Σαρακατσάνων Ξάνθης «Ο Λεπενιώτης»
Μουσική βραδιά µε τους Αντώνη Κυρίτση και Κώστα Ζλατίνη Κλαρίνο: Αλέξανδρος Τσουµάνης και Γιάννης Μωραΐτης.
Σύλλογος Ποντίων Χορευτών Ξάνθης «Τραντέλλενες»
Μουσική βραδιά µε τους Γιώργο Ορφανίδη και Αντώνη Νικηφορίδη.
Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος «Η Θράκη»
Ποντιακό γλέντι!!! Τάσος Πετρόπουλος -λύρα και τραγούδι Κώστας Τσαρµαντίδης -νταούλι
Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Πρωτοπόροι Λεύκης Ξάνθης
Ο γνωστός πλέον σε όλους Φίλιππος ∆οµνίδης µαζί µε την καλλιτεχνική του οµάδα, που αποτελείται από τον Ανδρέα Μυγδαλά (πλήκτρα) και τον Γιάννη Γαβριηλίδη (µπουζούκι, σάζι, λύρα), παρουσιάζουν ένα κεφάτο ρεπερτόριο µε γνωστά και αξέχαστα τραγούδια, µελωδίες µοναδικές, που θα µείνει αξέχαστο σε όσους διασκεδάσουν κοντά µας.
Σύλλογος Μικρασιατών Ν. ΞάνθηςΑλησµόνητες Πατρίδες»
Στο στέκι του Συλλόγου Μικρασιατών, Ιωακείµ Σγουρού απέναντι απο το παρεκκλήσιο της Αγίας Παρασκευής (πάνω και πίσω απο το καφέ Μπλε), παραδοσιακό γλέντι µε µουσικές από όλη την Ελλάδα και συνέχεια µε ρεµπέτικο-λαϊκό πρόγραµµα και αυθεντικές λιχουδιές και εδέσµατα της ανατολής.
Παρασκευή 9 Σεπτεµβρίου 2016
Κεντρική Σκηνή Πλατεία Μητροπόλεως
20:30 Συναυλία «48 Ώρες»
Μία προθεσµία ήταν η αιτία να δηµιουργηθεί µία µπάντα. Η µπάντα δηµιουργήθηκε το Μάιο του 2003 όταν τους ζητήθηκε µέσα σε 2 ηµέρες (48 ώρες!!!) να φτιάξουν και να παίξουν ένα live dance πρόγραµµα. Το τρικ έπιασε και οι 48 Ώρες στέριωσαν και χάρισαν στους φίλους τους πολλά 48ωρα µε φουλ µουσική και ρυθµό. Το playlist της µπάντας αποτελείται παραδοσιακά από disco 70’s και 80’s pop µε χαρακτηριστικά ακούσµατα από Michael Jackson, Madonna, James Brown, Prince, Boney M, Alphaville, Gloria Gaynor έως mainstream σηµερινά κοµµάτια που ακούγονται στο ραδιόφωνο.
Νεανική & Εναλλακτική Σκηνή Βασ. Σοφίας & Ύδρας
20:00 Συναυλία Swingin mice
Οι «swingin’ mice», ένα τοπικό συγκρότηµα από την Κοµοτηνή, ασχολείται κυρίως µε την ελληνική swing µουσική. Η µπάντα δηµιουργήθηκε πριν από ένα χρόνο από πέντε µέλη (δυο κιθάρες, µπάσο, πλήκτρα, φωνή) και πρόσφατα καλωσόρισε στην οµάδα της τρία καινούρια µέλη (δυο σαξόφωνα και κρουστά). Όπως εκφράζει και το όνοµά τους, ασχολούνται µε swing, jazz και rockabilly ρυθµούς κάνοντας διασκευές ρεµπέτικων και άλλων τραγουδιών.
22:00 Συναυλία MISTY SEVEN
Oι MISTY SEVEN, µια µουσική µπάντα τελειόφοιτων µαθητών του ωδείου “ΕΥΦΩΝΟ”, παρουσιάζει για άλλη µια φορά στην Σκηνή Νέων, γνωστές παλιές και νέες alternative pop, rock µουσικές και ελληνικές ρετρό επιτυχίες. Παίζουν: Βιργινία Ράπτη και Λυδία Καραγεωργίου – Φωνητικά, Θωµάς Μπαξεβανίδης – Μπάσο, Βεντάτ Ζουµπούλ -Ηλεκτρική κιθάρα, Γιώργος Κέλλερ – Πλήκτρα, Γιώργος Παπαδόπουλος – Πιάνο και πλήκτρα, Εµµανουέλα ∆ηµητριάδου – Ντραµς.
Σκηνή Νησάκι Ορφέως & Πινδάρου Ίδρυµα Θρακικής Τέχνης κ Παράδοσης
19:00 Παίδες εν δράσεικαι στις Γιορτές Παλιάς Πόλης «Πίνακες τοπίων από φυσικά υλικά – Land Art»
Τα παιδιά θα ανακαλύψουν την Τέχνη της Γης – Land Art και θα δηµιουργήσουν συλλογικά έργα τέχνης από φυσικά υλικά. Η Τέχνη της Γης -Land Art προάγει την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, ενδυναµώνει τη φαντασία και τη δηµιουργικότητα και καλλιεργεί τη λεπτή κινητικότητα. Επιµέλεια: Ραλού Βλαχοπούλου, Εκπαιδευτικός, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραµµάτων για παιδιά του Ι.Θ.Τ.Π. Πετρούλα ∆αλακούρα, Εκπαιδευτικός Οργάνωση: Ίδρυµα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης Προϋποθέσεις: παιδιά από 5 ετών µε αγάπη για παιχνίδι και συνεργασία
∆ίκτυο Λόγου και Πράξης
19:00 Θεατράκι στο Μονοπάτι της Ζωής Κοινωνικός Καταναλωτικός Συνεταιρισµός Ξάνθης «Μαζί»
Στα πλαίσια της κοινωνικής αλληλέγγυας οικονοµίας (Κ.Αλ.Ο) ιδρύσαµε τον Κοινωνικό Καταναλωτικό Συνεταιρισµό Ξάνθης «Μαζί» Συν. Π. Ε. Πώς όµως ένας τέτοιος συνεταιρισµός µπορεί να βοηθήσει την τοπική οικονοµία; Πώς θα συνδέσει τον παραγωγό µε τον καταναλωτή; Σας καλούµε για να µας γνωρίσετε και να σας γνωρίσουµε. Στόχος µας να πάρουµε την τροφή στα χέρια µας.
Λύκειο των Ελληνίδων Παρ/µα Ξάνθης
19:00 «Περιήγηση στα σοκάκια της Ξάνθης» Συνάντηση στο Λύκειον των Ελληνίδων µε προορισµό την παλιά πόλη της Ξάνθης.Ο εκπαιδευτικός ∆ηµήτρης Γκαγκαλίδης µας ξεναγεί για να ανακαλύψουµε τα εκκλησάκια, τα χάνια και τα αρχοντικά της παλιάς Ξάνθης.
Λύκειο των Ελληνίδων Παρ/µα Ξάνθης
19:30 «Μια ιστορία όλο ήχους» Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης, Αγ. Γεωργίου 1, Αυλή
Η δασκάλα της παραδοσιακής χορωδίας του Λυκείου των Ελληνίδων Ξάνθης κ. Εύα Ξανθοπουλίδου καλεί τα παιδιά να δηµιουργήσουν και να συνθέσουν ήχους, ώστε να ζωντανέψουν και να συνοδεύσουν µουσικά ένα παραµύθι. Μια πρωτότυπη δηµιουργική απασχόληση που πρέπει όλα τα παιδιά να γνωρίσουν.
Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης στην αυλή µε τα χαµάµ
20:00 Κινηµατογραφικός περίπατος στην Ξάνθη ΙΙΙ
Η κινηµατογραφική Λέσχη της ΦΕΞ σας προτείνει µια γνωριµία µε ταινίες και ντοκιµαντέρ ενέπνευσαν ή γυρίστηκαν σκηνές τους στην Ξάνθη. Μια πόλη σκηνικό, µικρές αναφορές και προτάσεις για µια καλύτερη γνωριµία µε τον τόπο και τους ανθρώπους µέσα από ντοκιµαντέρ. Η Κινηµατογραφική Λέσχη ΦΕΞ από τις παλαιότερες στην Ελλάδα, (1971) µε πλούσιο πρόγραµµα σε κινηµατογραφικά αφιερώµατα. Οι συνεργασίες της µε άλλα φεστιβάλ και λέσχες φέρνουν δηµιουργούς στην πόλη και δίνουν το βήµα σε νέους κινηµατογραφιστές. Ακόµη συµµετέχει σε παραγωγές που γίνονται στην Ξάνθη και οργανώνει µαθήµατα, σεµινάρια και παραγωγές. Συνεργάζεται και παρουσιάζει στην Ξάνθη: Anim fest στην Ξάνθη / Φεστιβάλ Γερµανόφωνου κινηµατογράφου στην Ξάνθη / Φεστιβάλ Ισπανόφωνου κινηµατογράφου στην Ξάνθη / Φεστιβάλ Κινηµατογράφου Θεσσαλονίκης / Φεστιβάλ Ντοκιµαντέρ Θεσσαλονίκης/ Micro µ / Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους ∆ράµας / Φεστιβάλ Αµερικανικού κινηµατογράφου στην Ξάνθη.* Προβάλει περισσότερες από 100 ταινίες (100 περίπου µέρες προβολών) στο νοµό. Οργάνωση: ΦΕΞ, Κινηµατογραφική Λέσχη ΦΕΞ
Σύλλογος Εβριτών Ξάνθης
20:30 Μουσικοχορευτική εκδήλωση «20 χρόνια Σύλλογος Εβριτών Ξάνθης»
Φέτος οι Εβρίτες γιορτάζουµε τα 20 χρόνια από την ίδρυσή του Συλλόγου µας. Στην πολύπλευρη προσφορά µας στο Θρακικό Πολιτισµό συµπεριλαµβάνεται και η αδιάλειπτη συµµετοχή µας στις Γιορτές Παλιάς Πόλης µε αδιαπραγµάτευτη αρχή το τρίπτυχο: ντόπια προϊόντα, πλούσιο κέφι, παραδοσιακή µουσική. Τη γιορτή µας τιµούν καλλιτέχνες, µε αξία και ήθος, σεµνοί αλλά ουσιαστικά παρόντες, θαυµαστές της παραδοσιακής µουσικής, που αγκαλιάζουν µε θέρµη το κάθε µουσικό της µοτίβο, το ανιχνεύουν µε το δικό τους τρόπο, το µελετούν αθόρυβα και δηµιουργούν µοναδικά αποτελέσµατα. Φίλοι και συνεργάτες µας, που χρόνια τώρα µας ταξιδεύουν µε τη ζωντάνια της µουσικής τους σε όλα τα µήκη και τα πλάτη της Ελληνικής γης. Το πρόγραµµά τους αποτελεί µία ολοκληρωµένη ακουστική εµπειρία και είναι βέβαιο ότι θα κερδίσει για άλλη µια φορά και τους πιο απαιτητικούς ακροατές µας. Συµµετέχουν: Άγγελος Ξανθόπουλος -Ούτι και τραγούδι, Βασίλης Παπαµιχαήλ – Κλαρίνο, Χρήστος Χουλιάρας – Κλαρίνο, Μάκης Αβραµίδης – Κιθάρα, Ανδρέας Μυγδαλάς – Πλήκτρα, Νάκης Ξανθόπουλος – Κρουστά.
Σπίτι πολιτισµού ΦΕΞ
21:30 Θρακιώτικη παραδοσιακή βραδιά
Το χορευτικό εργαστήρι της ΦΕΞ οργανώνει µια ξεχωριστή βραδιά γλεντιού, παρουσιάζοντας την υπέροχη παραδοσιακή µουσική της Θράκης. Φαγητό, ποτό, µουσική και πολύ χορός στο σπίτι πολιτισµού της Φ.Ε.Ξ. “Από δε του µέλους και του ρυθµού και η µουσική πάσα θρακία νενόµισται…” Στράβων Στ’ αρχαία χρόνια, όταν η µουσική ήταν συνώνυµη µε την ιερότητα και το µυστήριο, η Θράκη έµελε να φιλοξενήσει, στους όµορφους τόπους της, τους πρώτους και σηµαντικότερους Έλληνες µουσικούς και υµνωδούς. Οργάνωση: ΦΕΞ, Χορευτικό εργαστήρι της ΦΕΞ
Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης
Στέκι Συλ. Ποντίων Ν. Ξάνθης (Λευκού Πύργου & Χασιρτζόγλουστο Parking) Ποντιακή βραδιά παρέα µε τον Μπάµπη Ιωακειµίδη στο Τραγούδι και τον Τάσο Πετρόπουλο στη Λύρα.
Σύλλογος Σαρακατσάνων Ξάνθης «Ο Λεπενιώτης»
Μουσική βραδιά µε τους Γιώργο Χατζή, Κώστα Ιγγλέζο και Παναγιώτη Ούτο Κλαρίνο: Σπύρος Μποκόρος.
Σύλλογος Ποντίων Χορευτών Ξάνθης «Τραντέλλενες»
Μουσική βραδιά µε τους Γιώργο Ορφανίδη και Αντώνη Νικηφορίδη.
Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος «Η Θράκη»
Παραδοσιακή βραδιά µε θρακιώτικο περιεχόµενο! Βαγγέλης ∆ωρόπουλος – γκάιντα, καβάλι Γιώργος Ζιώγας -τραγούδι Νίκος Ζάρκος -κλαρίνο Γιάννης Κυριακίδης – ακκορντεόν, τραγούδι Γιάννης Καναργιέλης -κρουστά

Hliadoy-banner-1150x200-xanthinews-40-xronia

Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Πρωτοπόροι Λεύκης Ξάνθης
Ο Γιάννης ∆ούκογλου (κιθάρα), ο Ηλίας Μαυρολιός (φωνητικά) και ο Βαγγέλης Μαυρολιός (Μπουζούκι) είναι εδώ και χρόνια ένα καταξιωµένο σχήµα, µε απίστευτα ελκυστικό ρεπερτόριο που απαρτίζεται από παλιά λαϊκά αλλά και ρεµπέτικα τραγούδια που γράψαν ιστορία στο ελληνικό πεντάγραµµο. Όσοι τυχεροί βρεθούν κοντά µας, θα απολαύσουν το αυθεντικό ταλέντο και το κέφι που βγάζουν.
Σύλλογος Μικρασιατών Ν. ΞάνθηςΑλησµόνητες Πατρίδες»
Στο στέκι του Συλλόγου Μικρασιατών, Ιωακείµ Σγουρού απέναντι απο το παρεκκλήσιο της Αγίας Παρασκευής (πάνω και πίσω από το καφέ Μπλε). Μικρασιάτικο γλέντι και συνέχεια µε ρεµπέτικο-λαϊκό πρόγραµµα. Οι ήχοι της Ανατολής από την Καππαδοκία µέχρι την Σµύρνη συντροφιά µε εκλεκτούς µεζέδες.
Σάββατο 10 Σεπτεµβρίου 2016
Κεντρική Σκηνή Πλατεία Μητροπόλεως
20:30 Συναυλία Γιώργος Μαργαρίτης Ραλλία Χρηστίδου
Όταν η λαϊκή, δωρική φωνή του Γιώργου Μαργαρίτη συναντά την αισθαντική, φωνή της Ραλλίας Χρηστίδου, τότε η έκπληξη καραδοκεί! Με πρωταγωνιστή το καλό λαϊκό τραγούδι, σε ένα αληθινό, αυθεντικό πρόγραµµα µε τραγούδια της προσωπικής τους διαδροµής αλλά και ωραία τραγούδια άλλων συνθετών που αγαπούν να ερµηνεύουν (Τσιτσάνη, Πάνου, Σούκα, Θεοδωράκη, Νικολόπουλου, Μαχαιρίτσα κ.α) Πρόκειται για µια ιδιαίτερη και πρωτότυπη συνεργασία, δύο σηµαντικών καλλιτεχνών, µε ξεχωριστή αλλά συνεπή διαδροµή στο τραγούδι, η οποία υπόσχεται να κερδίσει τις εντυπώσεις και το καλοκαίρι! Γιατί ο Γιώργος Μαργαρίτης, ένας στιβαρός λαϊκός τραγουδιστής που τραγουδά ένα ρεπερτόριο που εκπλήσσει και συγκινεί µε τον δικό του ξεχωριστό τρόπο, σµίγει µε τη Ραλλία Χρηστίδου, µια δυναµική ερµηνεύτρια της νέας γενιάς για να παρουσιάσουν ένα πρόγραµµα ποιότητας. Ένα πρόγραµµα για παλιές αγάπες, για νέους έρωτες και διαχρονικές αµαρτίες…
Νεανική & Εναλλακτική Σκηνή Βασ. Σοφίας & Ύδρας
20:00 Συναυλία ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΙΣ
1ο
Το ∆εκέµβριο 2014 γεννήθηκε η µουσική οµάδα στο Επαγγελµατικό Λύκειο Ξάνθης (1ο ΕΠΑΛ) που γρήγορα µεγάλωσε και απέκτησε το όνοµα «ΕΠΑΛ­ΛΗΘΕΥΣΙΣ». Αυτή η µουσική οµάδα, ανανεωµένη το σχ. έτος 2015-2016 υποστήριξε το πολιτιστικό πρόγραµµα της ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης Ξάνθης µε τίτλο:«ΕΝΤΕΧΝΕΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ∆ΙΑ∆ΡΟΜΕΣ ΜΕ ΤΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΕΠΑΛ­ΗΘΕΥΣΙΣ» Τα παιδιά της µουσικής αυτής οµάδας, που την αγκάλιασαν µε πολύ µεράκι και αγάπη από την πρώτη στιγµή, θα σας ταξιδέψουν µε αγαπηµένα τραγούδια στα µονοπάτια τις έντεχνης µουσικής. Συµµετείχαν εθελοντικά και σε εκδηλώσεις τοπικών φορέων (γηροκοµείο, ψυχολογικό κέντρο κ.α.) Οι µουσικοί του συγκροτήµατος: Αναστασίου Μάριος – Φωνή, Κιθάρα
Αντωνίου Ραφαήλ -Μαέστρος και πλήκτρα Τσαρµαντίδης Κωνσταντίνος – Φωνή, Κιθάρα Οσµάν Τογιάνς -Κρουστά Μιχαέλα Σαββίδου -Μπάσο Σιώπης Αλέξανδρος – Μπουζούκι Βασιλειάδου Αθηνά -Φωνή Οι συντονιστές καθηγητές ∆ουτσίνης Κωνσταντίνος (ΠΕ12.06), Μάτσα Μεταξία (ΠΕ01).
Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης στην αυλή µε τα χαµάµ
19:30 «Το κόκκινο κουτί» στην αυλή µε τα χαµάµ
Μ’ ένα κόκκινο κουτί θα έρθει στην αυλή του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Ξάνθης κ. Γλυκερία Γκρέκου. Τι µπορεί να έχει βάλει µέσα στο κουτί η συγγραφέας; Ίσως να έχει φυλάξει ιστορίες, παραµύθια και ήρωες που γνώρισαν την αλήθεια. Τι φταίει κι ο Νικόλας είναι συχνά αφηρηµένος, ζωηρός και ανήσυχος; Γιατί ονειροπολεί, πετάει ο νους του και καλπάζει σαν αλογάκι; Καρφιά έχει η καρέκλα του και είναι συνεχώς όρθιος; Φταίει η συµµαθήτρια η Ντέπυ ή µήπως η ∆ΕΠΥ; Να η λύση: ένα κόκκινο, αόρατο κουτί! Εκεί κουλουριάζεται η ∆ΕΠΥ όταν ο Νικόλας δεν της δίνει σηµασία. Αλλά τι είναι αυτό που την κάνει να αποµακρύνεται και να κρύβεται για ώρα στο κόκκινο κουτί, αφήνοντάς τον ήσυχο; Με ποιον τρόπο καταφέρνει να κλειδώνει τη ∆ΕΠΥ στο κόκκινο κουτί και να γίνεται ένα προσεκτικό και ήρεµο παιδί; Ποιος τον βοηθάει, αλήθεια; Ο εαυτός του, η δασκάλα, οι γονείς, οι συµµαθητές του; Μήπως όλοι µαζί; Θα το µάθουµε διαβάζοντας την ιστορία… Θα σας περιµένουµε µικρούς και µεγάλους για να ανοίξουµε µαζί το κόκκινο κουτί. Να µην λείψει κανείς. Οργάνωση: ΦΕΞ, Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης – βιβλιοπωλείο Πυργελή
Λύκειο των Ελληνίδων Παρ/µα Ξάνθης
19:30 «Σεµινάρια Capoeira» Εµπορική Λέσχη Ξάνθης, Βασ. Κων/νου και Κονίτσης
Το Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης και ο δάσκαλός του κ. Ιορδάνης Κασάπογλου µαζί µε τους µαθητές του από την οµάδα capoeira της Jacobina Arte της Ξάνθης, που φέτος συµπληρώνει 13 χρόνια στην όµορφη πόλη µας, πραγµατοποιούν σεµινάρια (θεωρία – κίνηση) και επιδείξεις. Capoeira για φυσική κατάσταση, έκφραση και άπειρους συνδυασµούς κινήσεων. ∆ιδάσκει ο Professor Gaviao.
Ιδρυµα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης ∆ίκτυο Λόγου και Πράξης Εκδόσεις Σπανίδη
20:00 Θεατράκι στο Μονοπάτι της Ζωής Τιµητική βραδιά στον Μάριο Κουτσουρίδη
Οι Εκδόσεις Σπανίδη, το ∆ίκτυο Λόγου και Πράξης και το Ίδρυµα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης τιµούν ένα ιστορικό πρόσωπο της Πόλης-Αγοράς της Ξάνθης. Ένας ζωντανός µύθος της Πόλης, ο Μάριος Κουτσουρίδης, ανέπαφος από την σκληρότητα του χρόνου, στο απόγειο της ωριµότητας και της δηµιουργίας του, µε την ευκαιρία
της πρόσφατης κυκλοφορίας από τις Εκδόσεις ΣΠΑΝΙ∆Η του µυθιστορήµατός του «Αφροδίτη και Αλέξανδρος», ξεδιπλώνει το κουβάρι των προσωπικών του ευαισθησιών µε την συνοδεία της αγαπηµένης του κιθάρας και των προσώπων που τον αγάπησαν στο διάβα της επίγειας πορείας του. Απέναντι στους αστοιχείωτους γελωτοποιούς της τοπικής καθηµερινότητας, το ∆ίκτυο Λόγου και Πράξης εξακολουθεί να προβάλλει τα πρόσωπα που πατώντας πάνω στον άφθαρτο πυρήνα της παιδικής τους ηλικίας, εξακολουθούν να είναι ένας σπάνιος και πολύτιµος θησαυρός για την τοπική κοινωνία. Οργάνωση: Ίδρυµα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, Εκδόσεις Σπανίδη και ∆ίκτυο Λόγου Και Πράξης
Σύλλογος Εβριτών Ξάνθης
20:30 Μουσικοχορευτική εκδήλωση «Παραδοσιακό πανηγύρι»
Στο στέκι Εβριτών η τελευταία πράξη και η αποκορύφωση των Γιορτών Παλιάς Πόλης 2016, ξεκινά στήνοντας αιθέριους µουσικούς διαλόγους, σκιαγραφώντας παραδοσιακές ιστορίες και σπάνια συναισθήµατα. Τα µέλη της µπάντας που ανέλαβαν να µας µπάσουν στο πανηγυρικό κλίµα της λήξης των Γιορτών, υπόσχονται να µας ταξιδέψουν σε µουσικούς παραδείσους και να ανασύρουν στην επιφάνεια ξεχασµένους θησαυρούς. Με το πάθος τους να µας χαρίσουν συναρπαστικές χορευτικές στιγµές και µε την αµεσότητά τους να θυµίσουν στους παλαιότερους και να συστήσουν στους νεότερους τον αυθεντικό τρόπο διασκέδασης. Μια βραδιά δεξιοτεχνίας, εκφραστικής δυναµικής και αυτοσχεδιαστικού οίστρου. Υπέροχες στιγµές κεφιού, ζωντάνιας και γεύσεων. Όλα σε µια γιορτή της παράδοσης, που ενεργοποιεί τα τεράστια αποθέµατα ψυχής και αντίστασης στη φτήνια που µας περιβάλλει. Συµµετέχουν: Άγγελος Ξανθόπουλος -Ούτι και τραγούδι, Βασίλης Παπαµιχαήλ – Κλαρίνο, Αλέξανδρος Κοκκαλίδης -Λύρα Θράκης και τραγούδι, Ηρακλής Ψωµαδόπουλος -Γκάιντα, καβάλι και τραγούδι, Τάσος ∆ασκαλόπουλος – Λαούτο, Γιώργος Παπαδόπουλος – Κρουστά.
Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης στην αυλή µε τα χαµάµ
21:00 «Η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι»
Η αποχαιρετιστήρια βραδιά των γιορτών παλιάς πόλης ανήκει εξολοκλήρου στον Μάνο Χατζιδάκι που τόσο αγαπήσαµε. Μια βραδιά πληµµυρισµένη µε µουσική, συνεντεύξεις, προβολές και παρτιτούρες, µια βραδιά σαν εκείνες που έστεκε ο µικρός Μάνος στις µύτες των ποδιών για να µάθει να αποτυπώνει τους ήχους στο σκοτάδι και στο χαρτί… Στην Ξάνθη σήµερα µπορεί να µην υπάρχουν οι κοινότητες αλλά οι κάτοικοι είναι οργανωµένοι µε την µορφή των συλλόγων. Λειτουργούν περισσότεροι από 20 µε διαφορετικά ήθη και έθιµα, γλωσσικά ιδιώµατα και θρησκείες συνεχίζοντας να δίνουν στην Ξάνθη ένα τεράστιο πολιτιστικό πλούτο. Μάνος Χατζιδάκις Γεννήθηκα στις 23 του Οκτώβρη του 1925 στην Ξάνθη τη διατηρητέα κι όχι την άλλη τη φριχτή που χτίστηκε µεταγενέστερα από τους εσωτερικούς της ενδοχώρας µετανάστες. Η συνύπαρξη εκείνο τον καιρό ενός αντιτύπου της µπελ-επόκ, µε αυθεντικούς τούρκικους µιναρέδες, έδιναν χρώµα και περιεχόµενο σε µια κοινωνία­πανσπερµία απ’ όλες τις γωνιές της Ελλαδικής γης, που συµπτωµατικά βρέθηκε να ζει
σε ακριτική περιοχή και να χορεύει τσάρλεστον στις δηµόσιες πλατείες. Σαν άνοιξα τα µάτια µου είδα µε απορία πολύ κόσµο να περιµένει την εµφάνισή µου (το ίδιο συνέχισα κι αργότερα να απορώ σαν µε περίµεναν κάπου καθυστερηµένα να φανώ). Μ.Χ.«Βιογραφικό σηµείωµα σε πρώτο πρόσωπο»
Στο πρόσωπο του Μάνου Χατζιδάκι, η Ξάνθη βρήκε την προσωπικότητα εκείνη που µπορεί να την χαρακτηρίζει ως κοσµοπολίτισσα. Στην Ξάνθη, η Ανατολή και η ∆ύση συνυπάρχουν, σαν την γλυκιά µελαγχολία της µουσικής του. Επιµέλεια Μουσική Σκηνή ΦΕΞ -Ράδιο Ξάνθη 93,5 Οργάνωση: ΦΕΞ -ράδιο Ξάνθη 93,5 Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
Σπίτι πολιτισµού ΦΕΞ
21:30 Latin Salsa –Στις 10 του Σεπτέµβρη γιορτάζουµε
Το Εργαστήρι Λάτιν Salsa της ΦΕΞ, βάζει το πολύχρωµο κοστούµι της Πόλης µε τα χίλια χρόνια, της Ξάνθης, στις 10 Σεπτεµβρίου, για να ξεναγήσει τους φίλους του και τους επισκέπτες –µε το δικό του τρόπο-στις Γιορτές της Παλιάς Πόλης. Οι πόρτες ανοίγουν διάπλατα στις 21:30, στο Σπίτι του Πολιτισµού της ΦΕΞ. Εργαστήρι Latin Salsa -Μαθήµατα εκµάθησης Λατινοαµερικάνικων χορών για αρχάριους και προχωρηµένους. ∆ιδάσκονται οι χοροί Salsa Cubana, Merengue­bachata Υπεύθυνος: Ιωαννίδης Βασίλης, τηλ. 6948538539 Οργάνωση: ΦΕΞ, Εργαστήρι Latin Salsa της ΦΕΞ

eva-diafhmhsh

Καπναποθήκη της ΦΕΞ
22:00 Tango Seminarios & Milonga “El Barrio Antiguo” con exhibicion.
Η οµάδα Tango Aires της ΦΕΞ, στα πλαίσια των Γιορτών Παλιάς Πόλης Ξάνθης 2016, διοργανώνει την πρώτη Milonga “El Barrio Antiguo” (22:00) της νέας χορευτικής χρονιάς, µε επίδειξη(show) από τους Μιχάλη Σουβλέρη & Μαρία Καλογερά. Θα προηγηθούν, σεµιναριακά µαθήµατα Αργεντίνικου Tango, από τους ίδιους, “Tango Ι” για όλα τα επίπεδα (17:45 – 19:15) και “Tango II” για επίπεδο µεσαίων­προχωρηµένων (19:30 – 21:00), στην “Καπναποθήκη” της ΦΕΞ. Φορέστε το χαµόγελό σας και ελάτε να “βαδίσετε” στα µουσικοχορευτικά µονοπάτια του Αργεντίνικου Tango, Μνηµείoυ Άυλης Πολιτιστικής Κληρονοµιάς της Ανθρωπότητας από την Unesco. Εργαστήρι Tango -“TangoAires”: Μαθήµατα εκµάθησης Αργεντίνικου Tango για αρχάριους και προχωρηµένους. Το εργαστήριο οργανώνει ακόµη milongas, festivals, ποιητικές βραδιές και άλλες δράσεις φέροντας τους ενδιαφερόµενους κοντά στην αργεντίνικη κουλτούρα. Υπεύθυνος επικοινωνίας : Γιάννης ∆άφνης, τηλ. 6948878929 Οργάνωση: ΦΕΞ,Oµάδα Tango Aires της ΦΕΞ
Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης
Στέκι Συλ. Ποντίων Ν. Ξάνθης (Λευκού Πύργου & Χασιρτζόγλου στο Parking) Ποντιακή βραδιά µε τον Γιάννη Παρηγορίδη στο Τραγούδι και τον Γιώργο Αυγητίδη στη Λύρα και το Τραγούδι.
Σύλλογος Σαρακατσάνων Ξάνθης «Ο Λεπενιώτης»
Μουσική βραδιά µε τους Σάκη Μπανιώτη, Κώστα Μπανιώτη και Ιωάννα Τσαούση Κλαρίνο: Σταύρος Τσίκος.
Σύλλογος Ποντίων Χορευτών Ξάνθης «Τραντέλλενες»
Μουσική βραδιά µε τους Γιώργο Ορφανίδη και Αντώνη Νικηφορίδη
Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος «Η Θράκη»
Παραδοσιακό παναύρ’ θρακιώτ’κου µε γκάιντες και νταούλια!!! Ελάτε να χορέψουµε µέχρι τελικής πτώσης! Βαγγέλης ∆ωρόπουλος – γκάιντα, καβάλι Γιάννης Κυριακίδης – ακκορντεόν, τραγούδι Γιάννης Καναργιέλης -κρουστά Γιώργος Ζιώγας -τραγούδι
Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Πρωτοπόροι Λεύκης Ξάνθης
Ο Γιάννης ∆ούκογλου (κιθάρα), ο Ηλίας Μαυρολιός (φωνητικά) και ο Βαγγέλης Μαυρολιός (Μπουζούκι) είναι εδώ και χρόνια ένα καταξιωµένο σχήµα, µε απίστευτα ελκυστικό ρεπερτόριο που απαρτίζεται από παλιά λαϊκά αλλά και ρεµπέτικα τραγούδια που γράψαν ιστορία στο ελληνικό πεντάγραµµο. Όσοι τυχεροί βρεθούν κοντά µας, θα απολαύσουν το αυθεντικό ταλέντο και το κέφι που βγάζουν.
Σύλλογος Μικρασιατών Ν. ΞάνθηςΑλησµόνητες Πατρίδες»
Στο στέκι του Συλλόγου Μικρασιατών, Ιωακείµ Σγουρού απέναντι απο το παρεκκλήσιο της Αγίας Παρασκευής (πάνω και πίσω από το καφέ Μπλε), παραδοσιακό γλέντι µε µουσικές από όλη την Ελλάδα και συνέχεια µε ρεµπέτικο-λαϊκό πρόγραµµα και αυθεντικές λιχουδιές και εδέσµατα της ανατολής.
ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ∆ΗΜΟΥ ΞΑΝΘΗΣ ∆ηµοτική Πινακοθήκη Ξάνθης Χρήστος ΠαυλίδηςΟρφέως και Πινδάρου, Παλιά Ξάνθη τηλ. 2541076363 ∆ιάρκεια εκθέσεων από 3 έως 10 Σεπτεµβρίου 2016 Ώρες λειτουργίας 10:00 – 14:00 και 18:00 – 23:00
2ος όροφος Ιερά Μητρόπολις Ξάνθης και Περιθεωρίου Έκθεση φωτογραφίας Τα Θρησκευτικά µνηµεία στην κατεχόµενη Κύπρο όψεις και πράξεις µιας συνεχιζόµενης καταστροφής.
Σάββατο 3 Σεπτεµβρίου 2016
19:00 Εγκαίνια έκθεσης από το Σεβασµιότατο Μητροπολίτη Ξάνθης κ.κ. Παντελεήµονα, παρουσία και του δηµιουργού της έκθεσης κ. Χαράλαµπου Χοτζάκογλου που θα κάνει ειδική ενηµέρωση για το περιεχόµενο της έκθεσης.
Μέσα στις πινακίδες της υπέροχης έκθεσης που δηµιούργησε η Αρχιεπισκοπή Κύπρου µε επικεφαλής τον Χαράλαµπο Χοτζάκογλου, βυζαντινολόγο, διευθυντή του Βήµατος Θρησκειών και Πολιτισµών της Ιεράς Μονής Κύκκου, παρουσιάζεται µε λόγο και φωτογραφία η συντελούµενη καταστροφή των θρησκευτικών µνηµείων στο κατεχόµενο από τα τουρκικά στρατεύµατα εισβολής, βόρειο τµήµα της Κύπρου. Εκκλησίες εκθεµελιώθηκαν, ερειπώθηκαν, γυµνώθηκαν από τις αγιογραφίες τους, τα ιερά σκεύη και κειµήλια τους και µετατράπηκαν σε τζαµιά ή δόθηκαν σε αλλότριες χρήσεις, είτε ισοπεδώθηκαν εντελώς. ∆ιοργάνωση: Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου -Σύλλογος Κυπρίων Ν. Ξάνθης, σε συνεργασία µε το Βήµα Θρησκειών και Πολιτισµών της Ιεράς Μονής Κύκκου.
Κεντρική Αίθουσα Έκθεση Ζωγραφικής Μενεσίδης Ιωάννης Κρυωνάς Σ.
• Μενεσίδης Ιωάννης Ο Γιάννης Μενεσίδης γεννήθηκε στη ∆ράµα το 1947. Σπούδασε Ιατρική στο Α.Π.Θ. Και ειδικεύτηκε στην Πνευµονολογία-Φυµατιολογία. ∆ιετέλεσε διευθυντής του Πνευµονολογικού τµήµατος του Γενικού Νοσοκοµείου Ξάνθης. Άρχισε να ζωγραφίζει από το 1975 µε την προτροπή του λογοτέχνη και ζωγράφου Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη. Έχει κάνει πολλές ατοµικές και οµαδικές εκθέσεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος. Συνεργάστηκε µε τη Μικρή Πινακοθήκη “∆ιαγώνιος” (1975­1995) στη Θεσσαλονίκη. Επτά εκδόσεις τέχνης κυκλοφόρησαν για το έργο του. Είναι µέλος του Σ.Κ.Ε.Τ.Β.Ε και της .Ε.Ε.Ι.Κ (Ελληνικής Εταιρίας Ιατρών Καλλιτεχνών). Έργα του υπάρχουν στην Πινακοθήκη της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, στη ∆ηµοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, στο Ίδρυµα Παναγιώτη και Έφης Μιχελή, στην ∆.Ε.Κ.Π.Ο.Τ.Α. ∆ράµας, στη ∆ηµοτική Πινακοθήκη Ξάνθης, στο Ίδρυµα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στην Ξάνθη, στη Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης (Φ.Ε.Ξ.) και σε ιδιωτικές συλλογές. Είναι συλλέκτης κοχυλιών και πετρωµάτων. Σηµ. Φωτογραφίες από το βιβλίο (στίγµατα φωτός από το Ξανθιώτικο τοπίο)
• Κρυωνάς Σ. Ο εκπαιδευτικός και ζωγράφος Σεργκενλίδης Κρυωνάς γεννήθηκε το 1947 στην Κοµοτηνή στην οποία πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του και περάτωσε τις βασικές του σπουδές. Το 1966 εισάγεται στην Ανωτέρα Σχολή Υποµηχανικών Θεσσαλονίκης και παίρνει τον τίτλο του Ηλεκτρολόγου Υποµηχανικού. Με τη ζωγραφική έρχεται σε επαφή την περίοδο των σπουδών του στη Θεσσαλονίκη τη δεκαετία του 1960. Γρήγορα ανακαλύπτει τη σπάτουλα η οποία γίνεται το κύριο εργαλείο της δουλειάς του που τον συντροφεύει αδιάκοπα από τα πρώτα του έργα µέχρι σήµερα. Το 1977 έρχεται η πρώτη του ατοµική έκθεση στην Ξάνθη και έκτοτε παρουσιάζει τη δουλειά του σε µια σειρά από ατοµικές και οµαδικές εκθέσεις τόσο στην Ξάνθη όσο και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Συµµετέχει µε µια πλούσια και ενεργή δράση στα πολιτιστικά δρώµενα της πόλης. Από το 1978 είναι σύµβουλος και υπεύθυνος των εικαστικών του ∆ήµου Ξάνθης, µέλος της Πολιτιστικής Επιτροπής, µέλος της οργανωτικής επιτροπής των Λαογραφικών Γιορτών και ένας από τους πέντε ανθρώπους του ∆ήµου που οργάνωσαν τις πρώτες Γιορτές Παλιάς Πόλης. Σήµερα ανήκει στο ∆ιοικητικό Συµβούλιο του Κέντρου Πολιτισµού του ∆ήµου Ξάνθης και κατέχει τη θέση του καλλιτεχνικού επιµελητή της ∆ηµοτικής Πινακοθήκης από το 2001. Είναι ο άνθρωπος που οργάνωσε τη ∆ηµοτική Πινακοθήκη, επιµελήθηκε του λευκώµατός της και όλων των εκδόσεών της. Από το 1980 διατηρεί το παλιότερο και ένα από τα µεγαλύτερα εργαστήρια ζωγραφικής στο χώρο της Βόρειας Ελλάδας µε την επωνυµία Κρυωνάς Σ. Στο οποίο µαθητές όλων των ηλικιών µαθαίνουν να ζωγραφίζουν, µαθαίνουν να αγαπούν τον πολιτισµό και την τέχνη, τη δηµιουργία και τη συµµετοχή.
1ος όροφος Μικρή Αίθουσα
•                      Σαρρή Γεωργία Αγιογραφία •                      Οµαδική Έκθεση Ζωγραφικής: Τσαουσίδου Καλλόπη, Μπαµπανέλου Όλγα, Ευφραιµίδου Ελπίδα,Τριανταφυλλίδης Ανδρέας, Θεοδωρίδης Παναγιώτης, Σεργκενλίδης Γιώργος

 

Αύλειος Χώρος
•               ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΞΑΝΘΗΣ
΄Εκθεση φωτογραφίας µε δράσεις από την περιοχή µας
•                      Μιργκούδης Ιωάννης Αγιογραφία•                      Χονδρός Περικλής Πυρογραφία•                      Κυνηγοπούλου Αναστασία Αγιογραφία•                      Μυλωνάς Ευστράτιος Αγιογραφία

 

• Οµαδική έκθεση ΚΑΠΗ ΞΑΝΘΗΣ Χαµαλίδου Χρυσούλα ∆ασκάλα Αρναούτογλου Μαίρη Ζωγραφική Βολοβότση Χρυσή Ζωγραφική Ζαπώνη Μαρία Ζωγραφική Καλογιαννίδου Αγάπη Ζωγραφική Λαζαρίδου Μαρία Ζωγραφική
Μεγγίσογλου Εύη Ζωγραφική
Μουτσαλάκη Λίτσα Ζωγραφική Σαββίδου ∆έσποινα Παπαδοπούλου Χρυσούλα Παπαδοπούλου Ελένη Χριστίδου Κατερίνα Τζαµπατζίδου Κωνσταντίνα
Τσαγκαλίδου Πελαγία Ζωγραφική
Μπερετζίκης Κωνσταντίνος Φωτογραφία Μπερετζίκης Παναγιώτης Φωτογραφία Λερίδης Χρήστος Φωτογραφία Χατζηιωαννίδου Βίκη Φωτογραφία Τσάγκας Φώτιος Φωτογραφία Ιωακειµίδου Αθηνά Φωτογραφία ∆ήµου Βαρβάρα Φωτογραφία Μυτακίδης Αργύρης Φωτογραφία ∆αλικριάδου Μαρία Φωτογραφία Πατσή Γλυκερία Φωτογραφία
ΝΤΕ ΚΟΥΠΑΖ Μαθήτριες της κ. Ρούλας Γεωργιάδου-Ακριβού Βουτσινά Κωνσταντίνα Ντε Κουπάζ Κορωνάκη-Τσοτανίδου Ελένη Ντε Κουπάζ Μαρκαντονάτου Χριστίνα Ντε Κουπάζ Νταουτίδου Νούλη Ντε Κουπάζ Σταυροπούλου-Βλάχου Αικατερίνη Ντε Κουπάζ
Γιαλάογλου Θεόδωρος Ζωγραφική

my kosmima (2)

Εµπορικό Φεστιβάλ «Γιορτή Μελιού» Η Γιορτή Μελιού θα διεξαχθεί στον ίδιο χώρο µε το 3o Εµπορικό Φεστιβάλ Από 3 έως 10 Σεπτεµβρίου 2016 Ώρες λειτουργίας καθηµερινά 18:00 – 22:30
Μια Γιορτή µε σκοπό την ανάδειξη της πολιτισµικής µας κληρονοµιάς, των τοπικών µας προϊόντων και την ευκαιρία σε όλους τους συµπολίτες µας να γνωρίσουν όλη την διαδικασία παραγωγής αυτού του θησαυρού της φύσης που λέγεται µέλι. Μια Εµπορική Έκθεση µε σκοπό την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων καθώς και των επιχειρήσεων της Περιφερείας µας. Το πρόγραµµα των εκδηλώσεων θα περιλαµβάνει επιδείξεις zoumba, µαγειρέµατα µε τοπικές λιχουδιές, µουσικοχορευτικά δρώµενα από παιδιά, παράσταση µε τον αγαπηµένο µας Καραγκιόζη, και πολλές άλλες εκπλήξεις. Επίσης, πολλές κληρώσεις µε δώρα για τους επισκέπτες µας από επιχειρήσεις της Περιφέρειάς µας. Παράλληλα µε αυτές τις δραστηριότητες, επιχειρούµε για πρώτη φορά να αναβιώσουµε επαγγέλµατα του παρελθόντος που έχουν ξεχαστεί από τον χρόνο. Ένας κοσκινάς, ένας τσαγκάρης, ένας καραγκιοζοπαίχτης, ένας λούστρος, και πολλοί άλλοι θα βγουν από το χρονοντούλαπο και θα µας γυρίσουν σε άλλες εποχές . Σας περιµένουµε όλους να γιορτάσετε, να γευτείτε και να γνωρίσετε την πόλης µας και τα προϊόντα της.
Μοδίστρες και µοδιστρική στην ΞάνθηΈκθεση φωτογραφιών και ντοκουµέντων ΠΑ.ΚΕ.ΘΡΑ Πολιτιστικό Αναπτυξιακό Κέντρο Θράκης, Στάλιου 13 Από 3 έως 10 Σεπτεµβρίου 2016
Το φωτογραφικό υλικό, τα τεκµήρια και τα συνοδευτικά κείµενα προέρχονται κατά το µεγαλύτερο µέρος τους από οµότιτλη έκδοση του ΠΑΚΕΘΡΑ.
Το Σπίτι της Σκιάς -The House of Shadow”
φιλοξενεί άµορφα γλυπτά, του Τριαντάφυλλου Βαΐτση, που παράγουν αναγνωρίσιµες σκιές. Ο καλλιτέχνης ασχολείται µε την Τέχνη της Σκιάς (Shadow Art) τα τελευταία έξι χρόνια. Στο παρελθόν δηµιούργησε µια ενότητα έργων µε δύο αντιθετικές σκιές (ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ), µια άλλη ενότητα µε προσωπογραφίες (ΠΡΟΣΩΠΑ) και διάφορα άλλα έργα. Οι σκιές υποδεικνύουν «στάδια» της ουσίας του ανθρώπου. Το φως κάνει ορατές τις αόρατες πτυχές της ψυχής. Στο “Σπίτι της Σκιάς -The House of Shadow” θα δείτε έργα από όλες τις ενότητες. Αυτό που βλέπουµε είναι πάντοτε λιγότερο από αυτό που κοιτάµε. Το απρόσµενο σας περιµένει… Γενική είσοδος: 2,00 € Ώρες λειτουργίας (για την περίοδο των Γιορτών Παλιάς Ξάνθης)
10.00 – 14.00 και 19.00 – 24.00 Περισσότερες πληροφορίες µπορείτε να βρείτε στο www.vaitsis.com Τηλέφωνο:6977612726
Λύκειο των Ελληνίδων Παρ/µα Ξάνθης
Το Λύκειο των Ελληνίδων Ξάνθης είναι Παράρτηµα του Λυκείου των Ελληνίδων Αθηνών και ιδρύθηκε το 1976. Επιδεικνύει αξιόλογο πολιτιστικό έργο στην ακριτική Ξάνθη, έργο που στηρίζεται στον εθελοντισµό και την προσφορά. Αποτελεί θεµατοφύλακα της παράδοσης µε ανελλιπή παρουσία στα πολιτιστικά δρώµενα, όχι µόνο της Ξάνθης και της Θράκης, αλλά και όλης της Ελλάδας σε Ευρώπη και Αµερική, όπου έχει κληθεί. Έχει διακόσια µέλη και στα τµήµατα του, των ελληνικών παραδοσιακών χορών, των παραδοσιακών µουσικών οργάνων, της ορχήστρας, χορωδίας παιδιών και ενηλίκων, της θεατρικής παιδείας και της κοπτικής-ραπτικής, φοιτούν κατά έτος περίπου 550 άτοµα. ∆ιαθέτει επίσης Μουσείο Ιστορίας Ελληνικής Ενδυµασίας και πλούσια Ιµατιοθήκη από 640 φορεσιές. ∆ιοργανώνει εκπαιδευτικές, ενηµερωτικές και ψυχαγωγικές συγκεντρώσεις, οµιλίες, εκθέσεις βιβλίων, ζωγραφικής, φωτογραφίας, έργων λαϊκής τέχνης, παραδοσιακού κοσµήµατος και εκπονεί δράσεις για τον απόδηµο ελληνισµό. Έχει αποσπάσει πολλά βραβεία µε σηµαντικότερο αυτό της Ακαδηµίας Αθηνών και συνεχίζει δυναµικά την πορεία µε σκοπό να διατηρήσει όλα αυτά που χαρακτηρίζουν τους Έλληνες και τον Ελληνισµό.
«40 Χρόνια Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης» Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης, Αγ. Γεωργίου 1, Ισόγειο Από 2/9 έως 10/9/2016 καθηµερινά από ώρα 19:00 έως 22:00 Εγκαίνια έκθεσης: Παρασκευή 2/9/2016, ώρα 20:30
Μία φωτογραφική παρουσίαση των δράσεων και της 40χρονης πορείας του Λυκείου των Ελληνίδων Ξάνθης. Πρόσωπα, εκδηλώσεις, ήθη και έθιµα, συµµετοχές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, δράσεις ανάδειξης της πολιτιστικής ταυτότητας της Θράκης, συνεργασία µε τον απόδηµο Ελληνισµό, βραβεύσεις και επαίνους, θα αναγνωρίσει µέσα από το πλούσιο φωτογραφικό υλικό ο επισκέπτης της φωτογραφικής έκθεσης για τα 40 χρόνια του Λυκείου των Ελληνίδων Ξάνθης.
«Περιήγηση στα σοκάκια της Ξάνθης» Συνάντηση στο Λύκειον των Ελληνίδων µε προορισµό την παλιά πόλη της Ξάνθης. Τρίτη 6/9, Τετάρτη 7/9 και Παρασκευή 9/9/2016, ώρα 19:00
Ο εκπαιδευτικός ∆ηµήτρης Γκαγκαλίδης µας ξεναγεί για να ανακαλύψουµε τα εκκλησάκια, τα χάνια και τα αρχοντικά της παλιάς Ξάνθης.
«Έκθεση Παραδοσιακών Φορεσιών» Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης, Αγ. Γεωργίου 1, 1ος Όροφος Από 3/9 έως 10/9/2016 καθηµερινά από ώρα 19:00 έως 22:00
Το Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης οργανώνει ΄Εκθεση Παραδοσιακών Φορεσιών στο Μουσείο του, Μουσείο της Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυµασίας όπου εκθέτει αυθεντικές φορεσιές και πιστά αντίγραφά τους από την συλλογή του. Μετά τις Γιορτές της Παλιάς Ξάνθης µπορείτε να επισκεφθείτε το Μουσείο κατόπιν συνεννοήσεως στα τηλέφωνα 25410 28188 ή 6974586742
Ίδρυµα Θρακικής Τέχνης κ Παράδοσης
Το Ίδρυµα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης είναι ένας µη κυβερνητικός και µη κερδοσκοπικός φορέας που δραστηριοποιείται στο χώρο του πολιτισµού και της εκπαίδευσης. Ιδρύθηκε το 1998, αποβλέποντας στην ευρύτερη ανάδειξη του πολιτισµικού κεφαλαίου της περιοχής, µε παράλληλη ανάπτυξη υποδοµών και ανθρώπινου δυναµικού. Στο διάστηµα λειτουργίας του, εξελίχθηκε σε πρότυπο πολιτισµικής οντότητας µε την υποδειγµατική αναστήλωση, αξιοποίηση και διαχείριση διατηρητέων µνηµείων της βιοµηχανικής κληρονοµιάς, µε ιστορικό και αισθητικό ενδιαφέρον. Οι ποικίλες δράσεις του Ιδρύµατος στεγάζονται σε συγκροτήµατα της περιοχής των καπναποθηκών Ξάνθης µε συνολική έκταση 2.000 τ.µ. Οι εκθέσεις καταξιωµένων καλλιτεχνών, οι διαλέξεις διακεκριµένων οµιλητών, οι συναυλίες, τα πολυθεµατικά σεµινάρια, οι ευκαιρίες ανάδειξης και προβολής Θρακιωτών δηµιουργών, οι οργανωµένες παρεµβάσεις σε ευπαθείς πληθυσµιακές οµάδες και οι δραστηριότητες βασισµένες σε επεξεργασµένες παιδαγωγικές παρεµβάσεις προσδιορίζουν τα ταυτοποιητικά στοιχεία του φορέα. Η συνεχιζόµενη, άκρως εντυπωσιακή, αύξηση της προσέλευσης του κοινού στις δράσεις του Ιδρύµατος (από 2.000 άτοµα το 1999 σε 40.000 το 2014, γενική επισκεψιµότητα της ιστοσελίδας από 60.000 άτοµα) και η αυξηµένη συµµετοχή στις εκδηλώσεις, υποδηλώνουν την επιτυχία της προσπάθειας που καταβάλλεται, αλλά και της ανταπόκρισης φορέων και κατοίκων της περιοχής στο έργο που παράγεται. Το πολυσχιδές πρόγραµµα συνεργασιών (συνεργασίες µε περισσότερους από 700 φορείς συνολικά) και οι σηµαντικές παρεµβάσεις στον τοµέα του πολιτισµού και της εκπαίδευσης έχουν ως στόχο να εµπλουτίσουν το πνευµατικό κεφάλαιο της περιοχής και κυρίως, να προωθήσουν την απασχόληση και να ενισχύσουν ευπαθείς κοινωνικές οµάδες.

 

 

Σαββάτο 3 Σεπτεµβρίου 2016
18:00 – 21:00 Πολιτιστικός Πολυχώρος «Καπναποθήκη Π» Έκθεση Ζωγραφικής∆ΙΕΞΟ∆ΟΣ 2015-16»
Η έκθεση των έργων των Καθηγητών και Μαθητών των τµηµάτων της Στέγης θα δώσει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να αποτιµήσουν την ποιότητα της παρεχόµενης εκπαίδευσης, να ενηµερωθούν από τους καθηγητές για τα τµήµατα της επόµενης ακαδηµαϊκής χρονιάς και να ξεναγηθούν στα προηγµένα και άρτια εξοπλισµένα εργαστήρια του Ι.Θ.Τ.Π. Εικαστικοί: Καθηγητές και Μαθητές των τµηµάτων του Ιδρύµατος Θρακικής Τέχνης κ Παράδοσης Επιµέλεια έκθεσης: Βασίλης Μακέδος, Ιστορικός Τέχνης Οργάνωση: Ίδρυµα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης ∆ιάρκεια έκθεσης: 23/6 έως 30/9 Είσοδος Ελεύθερη

 

Παρασκευή 9 Σεπτεµβρίου Σάββατο 10 Σεπτεµβρίου
19:00 Ίδρυµα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης «Ξεναγήσεις στην παλιά Ξάνθη»
∆ηλώστε συµµετοχή στις θεµατικές ξεναγήσεις που θα πραγµατοποιηθούν στην παλιά Ξάνθη, ώστε να γνωρίσετε µε επαγγελµατία ξεναγό τις οµορφιές και την ιστορία της πόλης. Η διάρκεια των ξεναγήσεων θα είναι 1,5 ώρα. ∆ηλώστε συµµετοχή στα τηλέφωνα 6976478073 και 2541091973. Οργάνωση: Ίδρυµα Θρακικής Τέχνης κ Παράδοσης και Σύνδεσµος Ξεναγών Β. Ελλάδας
Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης
Η ΦΕΞ ο παλαιότερος και πολυπληθέστερος πολιτιστικός φορέας της περιοχής µας, προσφέρει εδώ και έξι δεκαετίες µια ιδιαίτερη γεύση πολιτισµού. Στόχος της είναι να ισορροπεί επιδέξια ανάµεσα στην ποσότητα και την ποιότητα. Να καλύπτει µε υψηλή αισθητική τις απαιτήσεις των κατοίκων για εκδηλώσεις. Να φροντίζει τη διατήρηση της παράδοσής µας και τη διάδοση της νεότερης ιστορίας µε υποδοµές, αξιοπιστία και επιστηµονικό υπόβαθρο. Αποκατέστησε και συντηρεί τρία από τα ωραιότερα κτήρια της Ξάνθης, όπου στεγάζει και τις περισσότερες από τις δραστηριότητές της. Απευθύνεται πρώτα σ’ αυτούς που δε γνωρίζουν τίποτα… Σ’ όσους γνωρίζουν κάτι… και τελευταία σε όσους γνωρίζουν πολλά και ενδιαφέρονται ειδικά… Απευθύνεται στο νου και την καρδιά της τοπικής κοινωνίας και προσωπικά στον καθένα µας µε ονόµατα και επώνυµα και στους επισκέπτες της πόλης µέσω του Μουσείου.
Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης Γνωριµία µε τη νεότερη ιστορία της πόλης
Στο λαογραφικό & ιστορικό µουσείο της Ξάνθης ο επισκέπτης ανακαλύπτει τα στοιχεία και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής που συνέβαλαν στην διαµόρφωση της νεότερης ιστορίας του τόπου. Η αρχιτεκτονική συµµετρία και ο εξωτερικός διάκοσµος του κτιρίου, καθώς και τα ξυλόγλυπτα ταβάνια, οι τοιχογραφίες και οι οροφογραφίες, το καθιστούν κόσµηµα. Παρουσιάζονται εδώ στοιχεία από τον δηµόσιο και ιδιωτικό βίο, την κοινωνική, οικονοµική και θρησκευτική ζωή της πόλης και της υπαίθρου των αρχών του 20ου αιώνα. Οι εκθέσεις του Ισογείου και του Ορόφου αναφέρονται στην ιστορία της Θράκης, στη νεότερη ιστορία της πόλης και στη ζωή της άρχουσας αστικής τάξης. Η παρουσίαση του Υπογείου στοιχειοθετεί την αγροτική και κτηνοτροφική ζωή της Ξάνθης. Ενώ στο δεύτερο τµήµα του, προβάλλεται η θεµατική ενότητα
20ου
«Επιχειρηµατικότητα στην Ξάνθη στις αρχές του αιώνα -Επαγγελµατίες­Εργατική τάξη». Στην αυλή τέλος, βρίσκονται τα δύο Χαµάµ και το Εκκλησάκι των Αγίων Ακινδύνων.
Ηµέρες & ώρες λειτουργίας : Τρίτη έως και Κυριακή 9:30 – 14:30
Γενική είσοδο 2€ Τηλ .25410/25421 -6937120986 e-mail: [email protected] http//www.fex.org.gr

 

Σάββατο 3 Σεπτεµβρίου
10:00 Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης «Ιστορικοί περίπατοι Ξάνθη, παλιά πόλη» Από 3 Αυγούστου έως 11 Σεπτεµβρίου καθηµερινά, στην παλιά πόλη της Ξάνθης
Στη διάρκεια των περιπάτων, αναπτύσσεται ένας διάλογος για την ιστορία, τις ιδιαίτερες τεχνικές, την εξέλιξη και την παρουσία κάθε µορφής τέχνης στο ανθρώπινο περιβάλλον. Τα κτήρια αφηγούνται την ιστορίας τους, το λιθόστρωτο µας οδηγεί µέσα στο χρόνο κι ο επισκέπτης ζει µια παράσταση µέσα σ’ ένα αληθινό σκηνικό. Πληροφορίες για συµµετοχή στο τηλ. 25410 25421. Αρχή περιπάτου στη γέφυρα ποταµού Κόσυνθου. organo Karipi.

kyberneio-petaloyda300

 

Κυριακή 4 Σεπτεµβρίου
10:00 Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης Καθηµερινά έως 6 Σεπτεµβρίου, στην παλιά πόλη της Ξάνθης
Γνωριµία µε την τοπική ιστορία. Μικρές Ιστορίες της Ξάνθης -Η παλιά πόλη της Ξάνθης αφηγείται ιστορίες. Με προβολές ταινιών – εκθέσεις -συναυλίες – παρουσιάσεις… Η ΦΕΞ συνεχίζει να σκηνοθετεί µια πραγµατικότητα όπου το παρόν της πόλης συνοµιλεί µε το παρελθόν της. Οι λευκοί τοίχοι των κτηρίων γίνονται καµβάς όπου προβάλλονται ιστορίες ανθρώπων, ιδέες, αναµνήσεις, απόψεις και οράµατα. Περιδιαβαίνοντας τα σοκάκια µε τα αρχοντικά, τους λαϊκούς µαχαλάδες, ξεδιπλώνεται µπρος στον επισκέπτη -θεατή -µια πόλη που διαρκώς µεταβάλλεται, µε στοιχεία από την ελληνική παράδοση αλλά και τις ευρωπαϊκές επιρροές. Σε τούτο τον εικαστικό, αλλά και ιστορικό περίπατο, οι εικόνες µπερδεύονται µε τις µυρωδιές, οι ήχοι της πόλης εµπλέκονται στη βοή του σύγχρονου γλεντιού, που από την «παραλία» ανηφορίζει για µια βδοµάδα και συγκατοικεί στην ποικιλότροπη πραγµατικότητα της πόλης. Μιας πόλης που δεν έπαψε ν’ αλλάζει, που δεν έπαψε να ζει. Θεµατικές ενότητες:
•                      Ξάνθη -Ο χώρος της µνήµης & της σκέψης & της δηµιουργίας•                      Η Ξάνθη των καπνών ανατολικού τύπου•                      Η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι•                      Η Ξάνθη των γεύσεων & των απολαύσεων…( γλυκιά Ξάνθη – η Ξάνθη του κρασιού…)•                      Η Ξάνθη του παραµυθιού…(παιδική σκηνή ΦΕΞ)

 

Εκθέσεις Εικαστικός περίπατος στην Παλιά πόλη της Ξάνθης Ι Έκθεση έργων των εργαστηρίων της ΦΕΞ
Στην έκθεση παρουσιάζεται η δράση των εργαστηρίων. Στόχος των εργαστηρίων και του πολιτιστικού προγράµµατος, είναι να διαδραµατίζει ηΦ.Ε.Ξ. έναν ενισχυτικό ρόλο στις εκπαιδευτικές δοµές του τόπου µας. Λειτουργούν τα εργαστήρια: Χορευτικό -Μουσικό – Latin – Χοροθεάτρου ­Κουκλοθεατρικό -Θεατρικό – Κινηµατογράφου – Video – Φωτογραφίας ­Ζωγραφικής-Comics -Ελεύθερου και Γραµµικού Σχεδίου -Χειροτεχνίας. Στα εργαστήρια συµµετέχουν κάθε χρόνο πάνω από 900 ενδιαφερόµενοι, οι οποίοι έρχονται σε επαφή µε το αντικείµενο της αρεσκείας τους. Παράλληλα οι πολιτιστικές δράσεις συµπληρώνουν την εκπαιδευτική γνώση, αφού φέρνουν σε επαφή τα µέλη µας µε διακεκριµένους ανθρώπους κάθε χώρου. Η συµµετοχή στις δραστηριότητες της ΦΕΞ είναι κάτι παραπάνω από απλή συµµετοχή στη γνώση. Είναι ανάπτυξη συνεργασίας, φιλίας, ψυχαγωγίας. Στο Λαογραφικό Μουσείο & στο σπίτι πολιτισµού ΦΕΞ -∆ιαρκεί έως τέλος Σεπτεµβρίου 2016. Οργάνωση: ΦΕΞ Πληροφορίες: 2541025421 -Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
Εικαστικός περίπατος στην Παλιά πόλη της Ξάνθης ΙΙ ∆ηµιουργίες από χέρι
Έκθεση χειροποίητου κοσµήµατος από τις Γκουντή Αγγελική, Λίτσου ∆έσποινα, Μαγνήσαλη Μαίρη, Παπαδηµητρίου Σοφία, Παρασκελίδου Αθηνά, Σπύρου Παρασκευή. Στον πολυχώρο του Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου Ξάνθης ∆ιάρκεια έκθεσης από 4 έως 11 Σεπτεµβρίου 2016. Οργάνωση: ΦΕΞ, Πληροφορίες: 2541025421 – Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης.
Εικαστικός περίπατος στην Παλιά πόλη της Ξάνθης ΙII Έκθεση Αγιογραφίας Ηλία Σκροντάνη
Ο Ηλίας Σκροντάνης γεννήθηκε στη Κορυτσά και τελείωσε τη Σχολή Καλών Τεχνών της Κορυτσάς καθώς και την παιδαγωγική Ακαδηµία. Από το 1991 ασχολείται αποκλειστικά µε την ξυλόγλυπτη αγιογραφία. Πραγµατοποίησε πολλές ατοµικές εκθέσεις και συµµετείχε και σε πολλές οµαδικές. Στο Σπίτι πολιτισµού ΦΕΞ (1ος όροφος) ∆ιάρκεια έκθεσης από 4 έως 11 Σεπτεµβρίου 2016. Οργάνωση ΦΕΞ Πληροφορίες:2541025421 – Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
Εικαστικός περίπατος στην Παλιά πόλη της Ξάνθης ΙV Μικρή Πινακοθήκη της ΦΕΞ
Στην έκθεση παρουσιάζεται ένα µέρος από τη συλλογή της «Μικρής πινακοθήκης της ΦΕΞ» Τα έργα έχουν δωριστεί στη ΦΕΞ από Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες. Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα των: ∆ηµήτρη Σταθόπουλου, Αναίδα Χουρσουντιαν, Άννα Τενέζη, Γιάννη Μενεσσίδη, Γ. Χωριατέλλης, Ιωάννη Μητράκα, Κώστας Λαχά, Στάθης Κατσαρέλη, Σκοντράνη Ηλία, Σταύρος Παναγιωτάκης κ.ά. Σχετικά µε τα εικαστικά στη ΦΕΞ Από την ίδρυσή της η ΦΕΞ (1952) φιλοξενεί ανθρώπους των εικαστικών στην πόλη και οργανώνει εκθέσεις και διαλέξεις. Από το 2005 πιο συστηµατικά και σε συνεργασία µε την ιστορικό τέχνης και µουσειολόγο Κική Χριστοδούλου, οργανώνει και παρουσιάζει, τον εικαστικό περίπατο στην παλιά πόλη της Ξάνθης. Περισσότερες από 70 εκθέσεις σηµαντικών Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών έχουν πραγµατοποιηθεί στην πόλη µας. Αποτέλεσµα αυτών των δράσεων ένα πολύ πλούσιο εικαστικό αρχείο (κατάλογοι – αφίσες – προσκλήσεις – κείµενα) και µια συλλογή εξαιρετικών έργων, που παρουσιάζεται στη Μικρή Πινακοθήκη της ΦΕΞ. ∆ιαρκεί έως τέλος Σεπτεµβρίου. Στο Λαογραφικό Μουσείο & στο σπίτι πολιτισµού ΦΕΞ. Οργάνωση ΦΕΞ Πληροφορίες:2541025421 – Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
Κυριακή 11 Σεπτεµβρίου 2016 ∆ίκτυο Λόγου και Πράξης Εκδόσεις Σπανίδη
19:30 Θεατράκι στο Μονοπάτι της Ζωής Η Λογοτεχνία πάει Κόσυνθο
•                      Οι Εκδόσεις Σπανίδη, το ∆ίκτυο Λόγου και Πράξης και το Ίδρυµα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης καλωσορίζουν στο Μονοπάτι Της Ζωής την πρωτοεµφανιζόµενη φρέσκια µετεφηβική συγγραφική επιταγή της Γεωργίας Κεσεδοπούλου µε τον τίτλο «Ένοχα Μυστικά». Η αξιοθαύµαστη παιχνιδιάρικη ικανότητα της Γεωργίας, µε τον µοναδικό τόνο της γραφής της, καταφέρνει να µας γνέφουν οι καθηµερινοί ήρωες της, θυµίζοντάς µας του δικούς µας. Λόγος κοφτός που απεικονίζει την πραγµατικότητα.•                      Το ∆ίκτυο Λόγου και Πράξης παρουσιάζει Ξανθιώτες και Θρακιώτες ποιητές και ποιήτριες διαβάζουν τις δηµιουργίες τους. Κλείνουµε τις Γιορτές µε απαγγελίες από τους ίδιους τους ποιητές και τις ποιήτριες της Ξάνθης και της Θράκης δηµοσιευµένων ή αδηµοσίευτων ποιηµάτων τους.

 

Οργάνωση: Ίδρυµα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, Εκδόσεις Σπανίδη και ∆ίκτυο Λόγου Και Πράξης
Πολιτιστικός σύλλογος Απαράδεκτοι
∆ώστε µαζί µας το φιλί της ζωής στην πόλη που ακόµα κοιµάται. Πιείτε λίγη από την«τρέλα µας». Πάρτε ένα µεζέ από το «κέφι µας» και τα υπόλοιπα θα έρθουν µόνα τους. Η περιπλάνησή σας στα σοκάκια της Παλιάς Ξάνθης περνάει και από το στέκι των «Απαράδεκτων», Ορφέως και Παλαιολόγου γωνία (λίγο πιο πάνω από το παλιό ∆ηµαρχείο, αριστερά)
Πολιτιστικός σύλλογος Ατίθασοι και Πολιτιστικός σύλλογος Κρητική Αδελφότητα Ξάνθης
Ο Πολιτιστικός σύλλογος Ατίθασοι συµµετέχει στις Γιορτές Παλιάς Ξάνθης, δηµιουργώντας το στέκι του στην αυλή του 1ου ∆ηµοτικού Σχολείου. Στο στέκι των Ατίθασων θα σας περιµένουν τα µέλη του Συλλόγου για να σας προσφέρουν τους πεντανόστιµους µεζέδες τους και άφθονη ρετσίνα. Σας υποσχόµαστε τραγούδι, χορό και πολύ «ατίθασο» κέφι. Ελάτε όλοι να γνωρίσετε από κοντά πως διασκεδάζουν οι Ατίθασοι. Μαζί τους, σε συνεργασία στο στέκι τους θα συµµετέχει και η Κρητική Αδελφότητα Ξάνθης. Θα σας προσφέρουµε κρητική µουσική, µαντινάδες και τραγούδια και θα διασκεδάσετε µε ζωντανή µουσική από λυράρη, µέλος του συλλόγου µας.
Πολιτιστικός σύλλογος Οι Βάτραχοι
Οι Βάτραχοι για 8η χρονιά, σας περιµένουνε στο στέκι τους µε δροσερά ποτά και κοκτέιλ, παγωµένες µπύρες, ελαφρύ φαγητό, αγαπηµένες µουσικές και καθηµερινά events. Και φέτος µε «πράσινη» διάθεση στηρίζουµε όλοι µαζί την εβδοµάδα “BeFrog – BeGreen” ανακυκλώνοντας τα αλουµινένια µας κουτάκια ! Ραντεβού στην οδό Πινδάρου, δίπλα στο εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής. http://vatraxoi.blogspot.gr/
Πολιτιστικός σύλλογος Βίστωνες
Ο πολιτιστικός σύλλογος Βίστωνες είναι πια παράδοση στις Γιορτές Παλιάς Ξάνθης µε το στέκι του στην Πλατεία Ματσίνη όπου στήνουν το Παζάρι µε τα γλυκά του κουταλιού, τα λικέρ και τα εδέσµατα που προσφέρουν στους επισκέπτες. Εµείς, οι Βίστωνες, κάθε βράδυ θα σας περιµένουµε για να δηµιουργήσουµε όλοι µαζί όµορφες και ανθρώπινες βραδιές. Ελπίζουµε να ξαναδούµε φίλους, πρόσωπα αγαπηµένα και καινούργιους επισκέπτες και όλοι στο ίδιο τραπέζι να τραγουδήσουµε όµορφα ελληνικά τραγούδια και να τσουγκρίσουµε το ποτήρι µε ευχές και χαµόγελα. Επιµένουµε την Τετάρτη να µοιράσουµε την ελληνική φασολάδα σ’ όλους. Στο κλείσιµο των γιορτών θα ετοιµάσουµε για σας τον παραδοσιακό σιµιγδαλένιο χαλβά
Σύλλογος Εβριτών Ξάνθης
Ο σύλλογος Εβριτών Ξάνθης από την ίδρυσή του συµµετέχει ανελλιπώς στις Γιορτές Παλιάς Ξάνθης, συνεισφέροντας στο θεσµό µε το δικό του ξεχωριστό τρόπο. Έτσι και φέτος σας περιµένει στο στέκι του, απέναντι από το Ξενία στη διασταύρωση του Κολυµβητηρίου και σας υπόσχεται πολύ χορό, εκλεκτό φαγητό και πολλές εκπλήξεις Κάθε βράδυ µουσικά σχήµατα θα παίζουν για σας παραδοσιακή µουσική απ’ όλη την Ελλάδα αλλά και τις Αλησµόνητες Πατρίδες, ενώ θα σας προσφέρονται εκλεκτά νωπά κρεατικά και ποτά από επιλεγµένα µαγαζιά της Ξάνθης. Ακόµη δε θα λείπουν τα σουφλιώτικα λουκάνικα και το εβρίτικο τσίπουρο. Αφού περπατήσετε λοιπόν και θαυµάσετε την Παλιά Πόλη, οι Εβρίτες θα σας περιµένουν να κλείσετε τη βραδιά σας γλεντώντας µαζί τους.
Πολιτιστικός σύλλογος ∆ιόνυσος
Ο καιρός πλησιάζει. Οι γιορτές της Παλιάς Ξάνθης σε λίγο θα είναι κοντά µας. Όλοι εµείς στον “∆ΙΟΝΥΣΟ” προετοιµαζόµαστε να υποδεχθούµε παλιούς και νέους φίλους στο γνωστό στέκι µας για να τους προσφέρουµε τη διασκέδαση µε τη γνωστή και αξεπέραστη σφραγίδα του ξεφαντώµατος που µόνο εµείς µπορούµε να εγγυηθούµε. Προετοιµαστείτε λοιπόν για καύσωνα διασκέδασης και ξενοιασιάς. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι µπορούµε να σας προσφέρουµε το κάτι διαφορετικό. “∆ΙΟΝΥΣΟΣ”, συνώνυµο της διασκέδασης.
Πολιτιστικός σύλλογος εργαζοµένων ΣΕΚΕ
Ο πολιτιστικός σύλλογος εργαζοµένων ΣΕΚΕ στήνει και φέτος το στέκι του από 31 Αυγούστου µέχρι 5 Σεπτεµβρίου 2015 και υπόσχεται πολύ γλέντι, χορό και τραγούδι. Ελάτε όλοι να γλεντήσουµε παρέα, να γευτούµε µοναδικούς µεζέδες και να απολαύσουµε µαζί υπέροχες και µοναδικές βραδιές. Παίζουν οι µουσικοί: Σάββας – τραγούδι, Γιώργος – λύρα, Κώστας – νταούλι, Μιχάλης – λύρα
Πολιτιστικός σύλλογος Θρακιωτών Χρυσούπολης
Στην οδό ∆ηµάρχου Χασιρτζόγλου ο Σύλλογος Θρακιωτών Χρυσούπολης, µε κέφι και χαρά για δέκατη τέταρτη συνεχή χρονιά, στήνει το στέκι του και συµµετέχει στις Γιορτές της Παλιάς Ξάνθη. Εκεί καλεί όλους τους φίλους να γλεντήσουν παρέα. Να γευτούν µοναδικούς µεζέδες, να απολαύσουν όµορφη µουσική και να ζήσουν µια µοναδική θρακιώτικη βραδιά
Πολιτιστικός σύλλογος Οι Κάβειροι
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Oι Kάβειροι επιθυµεί να σας φιλοξενήσει και φέτος στην υπαίθρια ταβέρνα του δίπλα στην πλατεία Μητροπόλεως. Με θέα τα µουσικά και χορευτικά σχήµατα στην Κεντρική Σκηνή των εκδηλώσεων, απολαµβάνοντας ζωντανά τους ρυθµούς της µουσικής που µεθά την Παλιά Πόλη, ελάτε να σας προσφέρουµε τους παραδοσιακούς µεζέδες µας µε άφθονο κρασί, να γλεντήσουµε και να χορέψουµε µαζί, όπως ξέρουµε µόνο εµείς
Πολιτιστικός σύλλογος Θρακική Θεατρική Σκηνή
Η Θρακική Θεατρική Σκηνή δίνει και φέτος το δικό της έντονο παρόν στις Γιορτές Παλιάς Ξάνθης.
Πολιτιστικός σύλλογος Κατασκηνωτές
Γιορτές παλιάς Ξάνθης χωρίς τους πρωτεργάτες Κατασκηνωτές απλά δεν γίνονται. Σας προσκαλούµε και φέτος στο πλέον πολυµορφικό στέκι που βρίσκεται στην καρδιά της παλιάς πόλης (στη γωνία των οδών Αµοιρίδη και Σγουρού). Όλα είναι εδώ…µεζέδες, ψητά, άφθονο ποτό, DJs µε δυνατές µουσικές αλλά και εκθέσεις έργων τέχνης. Το µόνο που αποµένει είναι να πάρετε την παρέα σας και να «κατασκηνώσετε» µαζί µας στα γραφικά σοκάκια της παλιάς πόλης. Go Campers! Go Old Town! Καλώς ήλθες Φθινόπωρο! Για τρίτη χρόνια θα συγκεντρώνουµε στο ίδιο χώρο ρούχα και παιχνίδια για τα παιδιά του ∆ήµου που τα έχουν ανάγκη.
Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ξάνθης «Αλησµόνητες Πατρίδες»
Το στέκι του συλλόγου µας βρίσκεται στην οδό Ιωακείµ Σγουρού (στο στενό δίπλα από το καφέ Μπλέ και απέναντι από το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής). Σε µια ευρύχωρη αυλή σας προσκαλεί να διασκεδάσετε, µε αυθεντικές µικρασιάτικες γεύσεις καθώς και µε εδέσµατα της ώρας τα οποία είναι παρασκευασµένα µε αγνές ντόπιες πρώτες ύλες, µε σεβασµό και µεράκι για όλους εσάς. Καθ’όλη την διάρκεια των γιορτών Παλιάς Πόλης ο σύλλογος Μικρασιατών σε συνεργασία µε παραδοσιακό µουσικό σχήµα δηµιουργούν µια µοναδική ατµόσφαιρα παραδοσιακού γλεντιού που παραπέµπτει σε θύµησες µιας άλλης εποχής. Οι µουσικές από την τουρκόφωνη παράδοση της Καππαδοκίας (που υπήρξε κέντρο του ορθόδοξου χριστιανικού µοναχισµού), µέχρι την κοσµοπολιτική Σµύρνη (της οποίας τα αρώµατα συνδυάζουν µοναδικά την Ανατολή µε την ∆ύση), από τις παρυφές του Πόντου µέχρι την Ήπειρο και από την Μακεδονία και Θράκη µέχρι τα νησιά του Αιγαίου µας όπως επίσης και επιλογές από το ρεµπέτικο και λαϊκό ρεπερτόριο, παρουσιάζονται µε τον πλέον αυθεντικότερο και αρτιότερο µουσικά τρόπο από τους χρόνια καταξιωµένους µουσικούς του σχήµατος το οποίο αποτελείται από: Γιάννη Κατσούλη ούτι-τραγούδι, Χρήστο Μπαρτζόπουλο κανονάκι-τραγούδι, Γιώργο Ψάλτη βιολί-τραγούδι, Γιώργο Παγκοζίδη κρουστά-πλήκτρα, συµµετέχει ο Γιώργος Καραµφίλης στο µπουζούκι.
Πολιτιστικός σύλλογος Οδρύσσες
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οδρύσσες ιδρύθηκε το 1993, συµµετέχει ενεργά στο Καρναβάλι της Ξάνθης, ενώ τα µέλη του συµµετέχουν στις Γιορτές Παλιάς Ξάνθης από την πρώτη χρονιά δηµιουργίας τους µέχρι σήµερα. Αγόρια και κορίτσια µε πολύ κέφι και µεράκι σας περιµένουν να δοκιµάσετε τους ντόπιους χειροποίητους µεζέδες και το καλό κρασί
Πολιτιστικός σύλλογος Σπάρτακοι 82’
Ο πολιτιστικός σύλλογος Σπάρτακοι 82’ µε την έντονη Πολιτιστική δραστηριότητά του στην πόλη µας, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος δίνει το έντονο παρόν του και στις Γιορτές Παλιάς Ξάνθης. Με το κέφι και τη ζωντάνια των µελών µας, σας περιµένουµε και φέτος στην όµορφη και γραφική αυλή του 5ου Κρατικού Παιδικού Σταθµού, στην Πλατεία Μητροπόλεως, όπου µε πολύ µεράκι στήσαµε το στέκι µας µε φιλική διάθεση, πλούσιους µεζέδες, πολύ µουσική και περιποίηση. Σας περιµένουµε να γλεντήσουµε µαζί, όπως εµείς ξέρουµε
Σύλλογος Σαρακατσάνων Ξάνθης «Ο Λεπενιώτης»
Το ∆.Σ. και τα τρία χορευτικά του Συλλόγου Σαρακατσάνων Ξάνθης, προσκαλούν τα µέλη του Συλλόγου, όλους τους Σαρακατσάνους, τους Ξανθιώτες και τους επισκέπτες της όµορφης πόλης µας, στις Γιορτές Παλιάς Ξάνθης. Το στέκι µας που βρίσκεται απέναντι από το γήπεδο του Α.Ο.Ξ. οι πεντανόστιµοι µεζέδες, ψηµένοι στα κάρβουνα, η ποικιλία ποτών, οι καταξιωµένοι Σαρακατσάνοι καλλιτέχνες και ο φυσικός υπέροχος χώρος, θα σας προσφέρουν πλούσιο παραδοσιακό Σαρακατσάνικο γλέντι ξεχωριστό κάθε βράδυ.
ΠΑ.ΚΕ.ΘΡΑ Πολιτιστικό Αναπτυξιακό Κέντρο Θράκης
Το ΠΑΚΕΘΡΑ αυτήν την χρονιά συµµετέχει στις Γιορτές Παλιάς Ξάνθης µε µία έκθεση και µία παρουσίαση ενός µικρού βιβλίου (και τα δύο στην οδό Στάλιου 13). Η έκθεση έχει θέµα «Μοδίστρες και µοδιστρική στην Ξάνθη». Το φωτογραφικό υλικό, τα τεκµήρια και τα συνοδευτικά κείµενα προέρχονται κατά το µεγαλύτερο µέρος τους από οµότιτλη έκδοση του ΠΑΚΕΘΡΑ. Το βιβλίο περιέχει επτά κείµενα που γράφτηκαν µε ερέθισµα µια φωτογραφία ενός παραθύρου παλιού ελληνικού σπιτιού στο χωριό Πέτρα της Ανατολικής Θράκης.
Σώµα Ελληνικού Οδηγισµού
Το Σώµα Ελληνικού Οδηγισµού (ΣΕΟ) είναι εθελοντική οργάνωση νέων µη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, µε σκοπό τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών και των εφήβων ώστε να εξελιχθούν σε υπεύθυνους και συνειδητοποιηµένους πολίτες, φορείς δηµιουργίας ενός καλύτερου κόσµου. Με δυναµικά προγράµµατα, µέσα σε αυτοδιοικούµενες Οµάδες, δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά να αναπτύξουν τις ικανότητές τους και µε πίστη στις πνευµατικές αξίες να εξελιχθούν σε δηµιουργικά µέλη της κοινωνίας.
Σώµα Ελλήνων Προσκόπων
Οι Πρόσκοποι Ξάνθης καλούν όλους τους επισκέπτες να περάσουν αξέχαστες βραδιές µαζί τους µέσα σ’ ένα ειδυλλιακό περιβάλλον, µέσα στο πράσινο, όπως οι αυλές των σπιτιών της παλιάς εποχής (Βασ. Σοφίας), σε βραδιές που όπως µόνον αυτοί ξέρουν να οργανώνουν
Σύλλογος Γονέων και Κηδεµόνων Ψυχολογικού Κέντρου Ξάνθης
Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεµόνων του Ψυχολογικού Κέντρου Ξάνθης (το οποίο τώρα λειτουργεί µε την καινούργια του νοµική µορφή ως Παράρτηµα Ατόµων µε Αναπηρία Ξάνθης), συµµετέχει όπως κάθε χρόνο στις Γιορτές Παλιάς Πόλης Ξάνθης και σας προσκαλεί στο στέκι του (στην αυλή του 1ου ∆ηµοτικού Σχολείου), για να δοκιµάσετε ποικιλία από κρεατικά όλα ψηµένα στα κάρβουνα και παράλληλα να στηρίξετε µε την παρουσία σας την προσπάθεια όλων µας, για την κοινωνική αποδοχή και ενσωµάτωση των ατόµων µε αναπηρία. Ο στόχος της συµµετοχής µας στις Γιορτές Παλιάς Πόλης Ξάνθης είναι η γνωριµία µε τον σύλλογό µας και η ευαισθητοποίηση του κοινού της πόλης µας, η άρση των προκαταλήψεων καθώς και η ένταξη των ατόµων µε αναπηρία διαµέσου τέτοιων εκδηλώσεων στο κοινωνικό γίγνεσθαι.
Σύλλογος Κιµµερίων Ο Αµφέραος
Ο σύλλογος Κιµµερίων Ο Αµφέραος σας προσκαλεί στο στέκι του στην οδό Σηλυβρίας και Ορφέως γωνία, για να γευτείτε τα γλυκά του ταψιού, φτιαγµένα µε µεράκι από τα µέλη του Συλλόγου, να απολαύσετε τον καφέ σας στο παραδοσιακό καφενείο µας καθώς και να σας ταξιδέψουµε µε τα κρύα πιάτα µας µε οδηγό το ουζάκι, αναβιώνοντας παλιές νοσταλγικές βραδιές
Πολιτιστικός λαογραφικός σύλλογος Η Θράκη
Σας περιµένουµε και φέτος στο στέκι µας να φάµε, να πιούµε και όχι να κοιµηθούµε νηστικοί αλλά να γλεντήσουµε παρέα και να χορέψουµε πολύ. Για Θρακιώτικες βραδιές και όχι µόνο, µε ζωντανές ορχήστρες και µεγάλο χοροστάσι. Βρισκόµαστε δίπλα στη γέφυρα, απέναντι από το ξενοδοχείο Ξενία και σας περιµένουµε Το στέκι µας θα είναι ανοιχτό όλες τις µέρες. Πολιτιστικός σύλλογος Άνοιξη
Πολιτιστικός σύλλογος Άνοιξη
Ο Σύλλογος «Άνοιξη» λαµβάνει και φέτος µέρος στις Γιορτές, στο γνωστό πλέον στέκι της πλατείας της εκκλησίας Παµµεγίστων Ταξιαρχών (Καβάκι). Το στέκι θα λειτουργήσει και πλάι ως ταβερνάκι στον ωραίο και ανακαινισµένο χώρο της πλατείας και καλούµε όλους τους φίλους Ξανθιώτες και µη, να γευθούν τα ωραία φαγητά που θα ετοιµάσει ο Σύλλογος και θα διασκεδάσουν µε την ωραία ζωντανή µουσική
Σύλλογος Ποντίων χορευτών «Τραντέλλενες»
Ο Σύλλογος Ποντίων Χορευτών Ξάνθης “Τραντέλλενες”, σας προσκαλεί στα 4α Παρακάθια-Μουχαµπέτια, στο Ληµνίο της Ξάνθης, από το Σάββατο 3 Σεπτεµβρίου έως και το Σάββατο 10 Σεπτεµβρίου 2016, για έναν 8ήµερο µαραθώνιο Ποντιακής ∆ιασκέδασης, στα πλαίσια των Γιορτών Παλιάς Πόλης 2016 του ∆ήµου Ξάνθης.
Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης
Ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης, δηµιούργηµα των προσφύγων και της πρώτης γενιάς απογόνων Ποντίων της Ξάνθης, δραστηριοποιείται στο Νοµό µας από τις απαρχές της δεκαετίας του 1950, στην αρχή ως παράρτηµα του Σωµατείου «Παναγία Σουµελά», στη συνέχεια ως Σύλλογος «Παναγία Σουµελά» και µε τη σηµερινή του µορφή από το 1974. Με βασική επιδίωξη να διατηρήσει και να µεταδώσει την Ιστορία, τον πολιτισµό, τα ήθη και τα έθιµα του αλησµόνητου Πόντου µας, στις
νεότερες γενιές, στην ιδιόκτητη πενταόροφη πολιτιστική του κυψέλη, που κατασκευάσθηκε από το υστέρηµα των Ξανθιωτών, Ποντίων και µη, διατηρεί ποικίλα τµήµατα όπως: Νεολαίας, Γυναικών, Χορωδίας, Εκµάθησης Ποντιακών Παραδοσιακών Χορών, Εκµάθηση Ποντιακής ∆ιαλέκτου, Εκµάθηση Ποντιακής Κουζίνας, Εκµάθηση Λύρας, θεάτρου, Βιβλιοθήκης, κ.ά. Συµµετέχει για 4η συνεχή χρονιά στις Γιορτές Παλιάς Πόλης της Ξάνθης, στην οδό Λευκού Πύργου & Χασιρτζόγλου (στο parking), και σας καλεί στο στέκι του για 8 µοναδικές βραδιές. Παρέα θα µας κρατήσουν οι Κώστας Καλούσης, Κυριάκος (Κούλης) Τριανταφυλλίδης, ∆ηµήτρης Παπαδόπουλος, Κώστας Θεοδοσιάδης, Γιάννης Πολυχρονίδης, Στάθης Νικολαϊδης, Πέλλα Νικολαϊδου, Γιώργος Ατµατσίδης, Κώστας Ζώης, Γιάννης Κουρτίδης, Γιώργος Σιαµλίδης, Γιάννης Γκόσιος, Αβραάµ Γκόσιος, Μπάµπης Ιωακειµίδης, Γιάννης Παρηγορίδης, Γιώργος Αυγητίδης, Τάσος Πετρόπουλος, Μίλτος Αποστολίδης, Νίκος Μαραγκοζίδης, Γιώργος Χαραλαµπίδης, Νίκος Μεταξάς, Σάκης Ιωαννίδης. Καλώς να ορίσετε…!
Πολιτιστικός σύλλογος ∆αφνώνα «Η ∆ήµητρα»
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος ∆αφνώνα «Η ∆ήµητρα» ιδρύθηκε το 1995. Στόχοι του Συλλόγου είναι η διαφύλαξη των λαϊκών παραδόσεων και εθίµων, η πολιτιστική, κοινωνική και πνευµατική ανάπτυξη του τόπου µας µέσα από την οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, πανηγυριών και εκδροµών. Επίσης, η συµβολή του σε ευπαθείς οµάδες και ιδρύµατα είναι καθιερωµένη κάθε χρόνο. Έτσι λοιπόν, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, ο σύλλογός µας συµµετέχει στις Γιορτές Παλιάς Πόλης και στο στέκι του σας περιµένουν παραδοσιακά εδέσµατα από τον τόπο µας και άφθονο ποτό.
Πολιτιστικός σύλλογος ΝΕΟΛΑΙ®Α
Ο πολιτιστικός σύλλογος ΝΕΟΛΑΙ®Α, συµµετέχει για τρίτη χρονιά στις Γιορτές Παλιάς Ξάνθης, για να δώσει το δικό του χρώµα στην πόλη µας. Σας περιµένουµε στην συµβολή των οδών Πινδάρου και Σηλυβρίας µε εκλεκτούς µεζέδες και παραδοσιακά ποτά
Πολιτιστικός περιβαλλοντικός σύλλογος Πρωτοπόροι Λεύκης Ξάνθης
Ο Πολιτιστικός & Περιβαλλοντικός Σύλλογος των «Πρωτοπόρων» Λεύκης, πιστός στο πολιτισµικό αντάµωµα, συµµετέχει και φέτος στις Γιορτές Παλιάς Ξάνθης, δίπλα στο χαρακτηριστικό µύλο του Ληµνίου σε έναν άνετο, φιλόξενο και συνεχώς αναβαθµιζόµενο χώρο. Για κεφάτες βραδιές, µε ζωντανά µουσικά σύνολα η εθελοντική «πρωτοποριακή» οµάδα, µε γνώµονα το µεράκι και τη διάθεση για άψογη εξυπηρέτηση των φίλων επισκεπτών, καθηµερινά θα προσφέρει αισθήσεις ακουσµάτων και γεύσεων. Σας προτείνουµε να επισκεφθείτε το στέκι µας, όχι µόνο για να γευτείτε τις κατά γενική οµολογία ποιοτικότερες γευστικές δηµιουργίες, αλλά και για να απολαύσετε αλησµόνητες στιγµές ξεγνοιασιάς και ξεκούρασης χορεύοντας και τραγουδώντας µαζί µας.
Πολιτιστικός σύλλογος Ξενιτεµένοι
Ο δεύτερος µεγάλος θεσµός στην Ξάνθη είναι οι Γιορτές Παλιάς Ξάνθης, µετά το Ξανθιώτικο Καρναβάλι. Φέτος ήρθαµε να τα ανατρέψουµε όλα και όταν λέµε όλα εννοούµε όλα και σας υποσχόµαστε στιγµές χαράς & διασκέδασης κάθε τύπου. Ο
Πολιτιστικός Σύλλογος «ΞΕΝΙΤΕΜΕΝΟΙ» ήρθε για να µείνει. Σας περιµένουµε στο σύλλογο µας στην είσοδο Αρίωνα στο Ληµνίο Ξάνθης για ζεστές κεφάτες βραδιές µε πολύ χορό & σουβλάκι µαγικό. Καθηµερινό γεµάτο πρόγραµµα για µικρούς & µεγάλους
ΑθλητικόςΜορφωτικός Σύλλογος «Άτλας Σελίνου»
Σας προσκαλούµε να διασκεδάσετε µαζί µας µε καλό φαγητό και ζωντανή παραδοσιακή και λαϊκή µουσική κάθε βράδυ στο χώρο του Ληµνίου (απέναντι από το Σύλλογο «Εβριτών»). Σας περιµένουµε
∆ίκτυο Λόγου και Πράξης
Κίνηση πολιτών που ιδρύθηκε το 2010, δηµιούργησε το Μονοπάτι της Ζωής και Θεατράκι, βελτιώνοντάς το µε νέα έργα και εθελοντική εργασία. Συµµετέχει στις Γιορτές Παλιάς Ξάνθης µε πολιτιστικές εκδηλώσεις. Συνεργάζεται µε άλλους φορείς και το ∆ήµο.

 

Σχετικά Άρθρα