Οικολογία Τελευταία Νέα

Αντιδράσεις τις Ριζοσπαστικής Αριστεράς Σερρών για την όδευση του αγωγού TAP

Από άλλους οι αντιδράσεις αυτές κρίνονται υπερβολικές

  agogos 1

Με ανακοίνωσή της η Ριζοσπαστική Αριστερά Σερρών αναφέρει για τον αγωγό ΤΑΠ: Εγκρίθηκε από τον ΥΠΕΚΑ πριν λίγες μέρες η περιβαλλοντική μελέτη για τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ (Trans Adriatic Pipeline). Στην Π.Ε. Σερρών τίποτε δεν έχει αλλάξει από τα σχέδια της κοινοπραξίας σε ό,τι αφορά τη χάραξη της όδευσης και τη θέση του Σταθμού Συμπίεσης (Σ.Σ.). Ο μεν αγωγός διασχίζει ολόκληρη την πεδιάδα Σερρών, διαμελίζοντας και αχρηστεύοντας αρκετές χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, ενώ ο Σ.Σ. θα εγκατασταθεί νοτίως της πόλης των Σερρών, ανάμεσα σε Κρίνο, Κωνσταντινάτο και Νεοχώρι.

Η εμμονή αυτή του ΤΑΡ είναι πολύ αρνητική για τον τόπο μας, γιατί θα έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή και την υποβάθμιση σημαντικών εκτάσεων αγροτικής γης υψηλής παραγωγικότητας κατά μήκος του αγωγού, ενώ, με την εγκατάσταση και λειτουργία του Σ.Σ. εμφανίζεται κίνδυνος για το περιβάλλον (μεγάλες ποσότητες αέριων ρύπων, ηχορύπανση) και την ασφάλεια των κατοίκων (ενδεχόμενο ατυχήματος- έκρηξη).

Η Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα  (ΡΑΕ) έχει επισημάνει αυτούς τους κινδύνους καθώς και τη διπρόσωπη στάση της Αντιπεριφέρειας Σερρών, η οποία καθησύχαζε τους εκπροσώπους της Κίνησης Πολιτών κατά του ΤΑΡ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρξει αλλαγή στα σχέδια της κοινοπραξίας, τουλάχιστον ως προς τη θέση του Σ.Σ. Η απαράδεκτη αυτή στάση επισφραγίστηκε και σε περιφερειακό επίπεδο, αφού ο Περιφερειάρχης, κος Τζιτζικώστας, «πέρασε» το θέμα της γνωμοδότησης μες το κατακαλόκαιρο θετικά για τον ΤΑΡ  από την Επιτροπή Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, αποφεύγοντας να το φέρει προς συζήτηση στην ολομέλεια του σώματος.

Περίεργη έως ύποπτη είναι και η στάση του ΥΠΕΚΑ. Από την απόφαση του Υπουργού προκύπτει ότι αγνοήθηκαν οι αρνητικές για την όδευση του αγωγού και τη θέση του Σ.Σ. αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων Σερρών και Εμ. Παπά. Κάποιοι στο υπουργείο φρόντισαν να «εξαφανίσουν» τη θέση της τοπικής κοινωνίας, έτσι όπως αυτή εκφράστηκε με τις αποφάσεις των δύο Δημοτικών Συμβουλίων. Δεν αναφέρεται, επίσης, η θέση των ΤΕΕ και ΓΕΩΤΕΕ Αν. Μακεδονίας, που, ως θεσμοθετημένα συμβουλευτικά όργανα της πολιτείας, πρότειναν αλλαγή όδευσης.

Φαίνεται πως η συγκυβέρνηση επιχειρεί να επιβάλει τη θέλησή της με κάθε μέσο και (αθέμιτο) τρόπο.

Είναι, εξάλλου, πάλι το ΥΠΕΚΑ που σε ερωτήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ πριν ένα χρόνο απάντησε πως η διέλευση του αγωγού είναι στην ουσία υπόθεση του ίδιου του ΤΑΡ, αφού οι όποιες απόψεις, αντιρρήσεις, αντιπροτάσεις φορέων, πολιτών κ.ά. «θα τεθούν υπόψη του φορέα του έργου, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις στο μέτρο που είναι τεχνικά εφικτό». (ΥΠΕΚΑ – Ε.Υ.ΠΕ. αρ. πρωτ. 171078/21-10-13)

Η εγκατάσταση του Σ.Σ. σε ορεινές θέσεις, όπως πρότεινε το ΤΕΕ και ΓΕΩΤΕΕ Αν. Μακεδονίας, είναι απολύτως εφικτή τεχνικά. Παρόλ’ αυτά η κοινοπραξία επιμένει  στην άκρως επικίνδυνη θέση ανάμεσα σε χωριά  των Σερρών. Το δε Υπουργείο δε φαίνεται να έχει καμιά διάθεση να «δυσαρεστήσει» τους επενδυτές του ΤΑΡ. Και όλα αυτά για να μην ξοδευτούν κάποια εκατομμύρια παραπάνω. Φαίνεται πως τα κέρδη των επενδυτών μετράνε περισσότερο από το περιβάλλον και τις ανθρώπινες ζωές!

Η ΡΑΕ πιστεύει ότι μόνο οι αγώνες του λαού και των πολιτών μπορούν να ματαιώσουν τα σχέδια της συγκυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τα οποία δεσμεύουν τη χώρα και το λαό μας, με αποικιοκρατικού τύπου σύμβαση, για 25 τουλάχιστον χρόνια σε υπερεθνικά κεφαλαιοκρατικά συμφέροντα, προκαλώντας, παράλληλα, περαιτέρω μείωση της γεωργικής παραγωγής, υποβάθμιση του περιβάλλοντος και κινδύνους για τη ζωή και ασφάλεια των πολιτών.

 

σ.σ. Ευκαιρία βρήκαν όλες οι αριστερές οργανώσεις να κάνουν αντιπολίτευση με ένα τόσο σημαντικό εθνικό θέμα. Το θέμα της όδευσης του αγωγού… Ζούμε πραγματικά απίστευτες καταστάσεις…

Σχετικά Άρθρα