Γενική

Αντιδήμαρχος Κ. Παπαδόπουλος: «Γιατί κάποιος να μένει στην ορεινή περιοχή;»


Κλείνει το υποκατάστημα της ΑΤΕ στη Σταυρούπολη λόγω μείωσης λειτουργικών δαπανών
Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου

Κλείνει το υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας Σταυρούπολης, σύμφωνα με έγγραφο του Προϊσταμένου Διεύθυνσης του Γραφείου Διοίκησης της ΑΤΕ BANK, απαντώντας στον βουλευτή ΝΔ Ξάνθης Αλέκο Κοντό. Ο κ. Κυριάκος Παπαδόπουλος, Αντιδήμαρχος Ξάνθης και αρμόδιος για τη Σταυρούπολη προέβη σε δηλώσεις στην XanthiNews για την δυσάρεστη αυτή εξέλιξη που αποτελεί άλλο ένα θανατηφόρο πλήγμα στην ορεινή μας περιοχή που συνεχώς ερημώνει:
«Είναι λυπηρό να εξισώνουμε όλα τα πράγματα για όλες τις περιοχές για την μείωση των λειτουργικών δαπανών των τραπεζών.
Η Αγροτική Τράπεζα της Σταυρούπολης εξυπηρετούσε τους κατοίκους τριών ορεινών όγκων: της Καβάλας, της Ξάνθης και της Δράμας. Είναι μεγάλη η υποβάθμιση της περιοχής. Πρέπει να το ξαναδούνε το θέμα.
Τον Απρίλιο πήραν την υπηρεσία για τα δάνεια από την ΑΤΕ Σταυρούπολης και την κατέβασαν στην Ξάνθη. Τώρα επικαλούνται τον μικρό όγκο υπηρεσιών στο κατάστημα της Σταυρούπολης. Υποβαθμίζουν στοχευμένα και προμελετημένα την περιοχή και αυτό είναι λυπηρό.
Οι κάτοικοι της περιοχής είναι ανάστατοι. Έκλεισαν το Κέντρο Νεοσυλλέκτων, μπορεί αύριο να κλείσει και το Στρατόπεδο. Υποβαθμίζουν καθημερινά το Κέντρο Υγείας. Για ποιο λόγο να μείνει ένας κάτοικος στην περιοχή και πώς να αναπτυχθεί όταν φεύγουν οι υποδομές της;»
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΤΕ
Για να παύσεις κάτι αρχίζεις να το απαξιώνεις. Σαφώς και τα βήματα της ΑΤΕ ήταν προς αυτήν την κατεύθυνση. Σε απάντηση της σημειώνεται:
«Στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης της Τράπεζας που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 23.5.2011 προβλέπεται μεταξύ άλλων η σημαντική μείωση των λειτουργικών της δαπανών.
Το ΔΣ. της Τράπεζας κατά τη συνεδρίαση της 2Ι/7/11, αποφάσισε την παύση λειτουργίας του Καταστήματος ΑΤΕ Σταυρούπολης Ξάνθης, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα. το μικρό όγκο: εργασιών και την εγγύτητα του σε άλλα καταστήματα της Τράπεζας στην περιοχή.
Με στόχο την αναβάθμιση του τραπεζικού μας δικτύου και τη διατήρηση σχέσεων εμπιστοσύνης με τα υφιστάμενο πελατολόγιο, η εξυπηρέτηση των πελατών της περιοχής θα συνεχίσει να γίνεται από το Κατάστημα Ξάνθης που απέχει 27 χιλιόμετρα.
Οι πελάτες μας θα μπορούν να εξυπηρετούνται και από ΑΤΜ νέας τεχνολογίας. η τοποθέτηση του οποίου έχει προβλεφθεί σε κεντρικό σημείο της Σταυρούπολης».
Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΛ. ΚΟΝΤΟΥ
Στην ερώτηση του ο κ. Αλέκος Κοντός προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο είχε αναφέρει μεταξύ άλλων: «Το εν λόγω υποκατάστημα λειτουργεί με δύο υπαλλήλους και στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτήριο της Τράπεζας. Εξυπηρετεί δε, μεγάλο μέρος των κατοίκων του ορεινού όγκου, όχι μόνον της Ξάνθης αλλά και της Καβάλας και της Δράμας, δεδομένου ότι δεν υπάρχει άλλο υποκατάστημα σε όλη την περιοχή της κοιλάδας του Νέστου. Είναι γνωστό ακόμη, ότι στην εν λόγω περιοχή οι μετακινήσεις των κατοίκων, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες, παρουσιάζει πολλές δυσκολίες και προβλήματα.
Επίσης, το συγκεκριμένο υποκατάστημα εξυπηρετεί τους γεωργούς, κτηνοτρόφους, υλοτόμους και μελισσοκόμους της περιοχής, τους νέους, κυρίως, ανθρώπους που ασχολούνται με τον αγροτουρισμό, τους ηλικιωμένους που εισπράττουν τις συντάξεις και τα εμβάσματα από το εξωτερικό και το εσωτερικό και γενικότερα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή της περιοχής.
Παρά ταύτα από τον Απρίλιο του 2011, αφαιρέθηκε η δυνατότητα χορήγησης δανείων από το κατάστημα της ΑΤΕ στην Σταυρούπολη Ξάνθης και πλέον συζητείται η διακοπή της λειτουργίας του.
Το γεγονός αυτό έχει ήδη προκαλέσει αναστάτωση στους κατοίκους της περιοχής. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι τα τελευταία δύο χρόνια παρουσιάζονται φαινόμενα συνεχούς συρρίκνωσης της κρατικής παρουσίας στην περιοχή (απορρόφηση του Δήμου Σταυρούπολης από το Δήμο Ξάνθης, διακοπή της λειτουργίας του Κέντρου Νεοσυλλέκτων και του Σιδηροδρομικού Σταθμού της Σταυρούπολης, αποδυνάμωση του Κέντρου Υγείας της Σταυρούπολης κ.α.), οι κάτοικοι της «ευαίσθητης» αυτής περιοχής αισθάνονται πλέον ότι εγκαταλείπονται από την Πολιτεία, οι δε νέοι ότι ωθούνται σε απομάκρυνσή τους από την περιοχή λόγω της αβελτηρίας και των κακών επιλογών, αποφάσεων αλλά και της εχθρικής στάσης της σημερινής Κυβέρνησης απέναντί τους».

Σχετικά Άρθρα