Επιχειρήσεις Τελευταία Νέα

Αντίθετοι με την αύξηση του ΦΠΑ οι Ξενοδόχοι της Θράκης

 zhta palace

Σύμφωνα με τον σύνδεσμο Ξενοδόχων Θράκης ο τουριστικός κλάδος βομβαρδίζεται καθημερινά από πληθώρα «διαρροών- έγκυρων πληροφοριών» για την επικείμενη αλλαγή στο καθεστώς ΦΠΑ, καθώς και την επιβολή πρόσθετων φόρων- τελών που θα επιβαρύνουν περαιτέρω το κόστος διανυκτέρευσης και σίτισης. Η συνέχιση της παρατεταμένης αβεβαιότητας ως προς το φορολογικό καθεστώς που θα διέπει το τουριστικό προϊόν έχει φέρει σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση τον κλάδο, ευρισκόμενος πλέον σε πραγματική αδυναμία να προχωρήσει στην σύναψη κάθε συμφωνίας.

Τα σενάρια για ορισμό συντελεστή ΦΠΑ 18% στις διανυκτερεύσεις, από 6,5% που είναι σήμερα για το χερσαίο τμήμα της χώρας και 5% για το νησιωτικό, οδηγούν σε εκτόξευση του κόστους του τουριστικού πακέτου κατά 11,5% και 13% αντίστοιχα, θέτοντας ουσιαστικά την χώρα εκτός του διεθνούς ανταγωνισμού. Υπενθυμίζουμε ότι οι αντίστοιχοι συντελεστές ΦΠΑ στις ανταγωνίστριες χώρες κυμαίνονται από 8% – 10%. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι από ένα τέτοιο μέτρο η μεγαλύτερη βλάβη δεν θα γίνει στις μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες, όπως φαντάζονται κάποιοι, αλλά θα τσακίσει τις επιχειρήσεις μικρού και μεσαίου μεγέθους που είναι έρμαιο των tour operators, καθώς και τις μικρές επιχειρήσεις που ζουν από τη δευτερογενή τουριστική αλυσίδα του τουρισμού. Αυτές είναι αδύνατον να απορροφήσουν την αύξηση του ΦΠΑ και μοιραία θα καταρρεύσουν.

Μια τέτοια επιλογή οδηγεί με βεβαιότητα σε μείωση των τουριστικών αφίξεων με συνεπακόλουθη την περαιτέρω συρρίκνωση της ήδη μικρής τουριστικής περιόδου για την χώρα και την Θράκη ιδιαίτερα. Ταυτόχρονα θα οδηγήσει σε μείωση της απασχόλησης στον ευρύτερο κλάδο του Τουρισμού και αύξηση της ανεργίας στην περιοχή μας.

Αυτές τις δύσκολες στιγμές ο Τουριστικός κλάδος, και οι ξενοδόχοι ιδιαίτερα, συναισθανόμενοι ότι αποτελούν τον πλέον δυναμικό κλάδο της οικονομίας είναι διατεθειμένοι να στηρίξουν, στο μέτρο που τους αναλογεί, τον Πρωθυπουργό και την χώρα στην διαπραγμάτευση με τους εταίρους και τους δανειστές μας. Πρέπει όλοι όμως να καταλάβουμε ότι οι αντοχές του Τουρισμού είναι συγκεκριμένες και αυτό που πάνω απ’ όλα προέχει είναι να διαφυλάξουμε το στοιχείο της ανταγωνιστικότητας μας σ’ ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον ώστε να συνεχίσουμε να συνεισφέρουμε στην ανάπτυξη και την έξοδο από την κρίση.

Σχετικά Άρθρα