Μειονότητα Τελευταία Νέα

Αναστολή λειτουργίας 3 μειονοτικών δημοτικών σχολείων, στην Ξάνθη λόγω μικρού αριθμού μαθητών

Στην αναστολή λειτουργίας 9 μειονοτικών δημοτικών σχολείων λόγω μικρού αριθμού μαθητών, προχώρησε η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αν. Μακεδονίας και Θράκης, με αποφάσεις της που δημοσιεύτηκαν ήδη στο Διαύγεια. Πρόκειται για πέντε μειονοτικά σχολεία στο νομό Ροδόπης, τρία στο νομό Ξάνθης και ένα στο νομό Έβρου. Όπως εξήγησε στον «Χρόνο» της Κομοτηνής μιλώντας στον Δήμο Μπακιρτζάκη, ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Παναγιώτης Κεραμάρης «κάθε χρόνο γίνονται μεταβολές στα σχολεία, είτε έχουμε ιδρύσεις, είτε έχουμε προαγωγές, υποβιβασμούς, προσωρινές αναστολές. Είναι κάτι το φυσιολογικό», είπε και πρόσθεσε «ξέρουμε ότι υπάρχουν παράπονα. Μην νομίζετε ότι εμείς ελαφρά την καρδία κλείνουμε σχολεία. Αυτό όμως συμβαίνει όταν ο αριθμός των μαθητών έχει πέσει πολύ χαμηλά. Ο αριθμός που απαιτείται για να διατηρηθεί το σχολείο σε λειτουργία πρέπει να είναι 8, από 8 μαθητές και κάτω πρέπει να προχωρήσουμε σε αναστολή των σχολείων και να μεταφερθούν τα παιδιά με έξοδα της πολιτείας στο διπλανό σχολείο».

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΟ ΑΓΩΝΑ, ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΕΙ Η ΑΤΥΠΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ

Η πρώτη αντίδραση για την αναστολή λειτουργίας των μειονοτικών σχολείων ήρθε από την άτυπη Συμβουλευτική Επιτροπή της Μειονότητας, που ανακοίνωσε πως τις επόμενες μέρες θα αρχίσει πολιτικό και νομικό αγώνα ενάντια στο κλείσιμο κάποιων μειονοτικών σχολείων. Αναφέρεται πως η Συμβουλευτική Επιτροπή συνεδρίασε στις 23 Αυγούστου και εξέτασε το θέμα σχετικά με τα 9 ακόμη μειονοτικά σχολεία που θα κλείσουν στο σύνολο της Θράκης. Στην συνεδρίαση αναφέρθηκε πως το κλείσιμο των μειονοτικών σχολείων δεν είναι νόμιμο και αποφασίστηκε να υπάρξουν οι νομικές και πολιτικές ενστάσεις ενάντια σε αυτό το περιστατικό.

Τα σχολεία των οποίων η λειτουργία αναστέλλεται τη νέα σχολική χρονιά είναι τα εξής: Νομός Ροδόπης: Δύμη (οι μαθητές θα φοιτήσουν στο μειονοτικό σχολείο Θάμνας), Σώστης (οι μαθητές θα φοιτήσουν στο μειονοτικό σχολείο Μέγα Πιστού), Λοφάριο (μαθητές θα φοιτήσουν στο μειονοτικό σχολείο Σαπών), Στροφή (οι μαθητές θα φοιτήσουν στο μειονοτικό σχολείο Αρριανών) και Νέδα (οι μαθητές θα φοιτήσουν στο μειονοτικό σχολείο Αρριανών). Νομός Ξάνθης: Ζουμπούλη (οι μαθητές θα φοιτήσουν στο μειονοτικό σχολείο Σμίνθης), Κύκνος (οι μαθητές θα φοιτήσουν στο μειονοτικό σχολείο Σμίνθης) και Ζηλωτή (οι μαθητές θα φοιτήσουν στο μειονοτικό σχολείο Π. Ερασμίου). Νομός Έβρου: Γερικό.

Σχετικά Άρθρα