slider Τελευταία Νέα

Ανακαλύφθηκε μυστικό τούνελ που οδηγεί σε εκκλησάκι στην Παναγία Σουμελά | φωτογραφίες

Επιμέλεια Μαίρη Δαληκριάδου

Μία μεγάλη ανακάλυψη προέκυψε κατά τις εργασίες αναπαλαίωσης που πραγματοποιούνται, από το 2015, στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα.  Βρέθηκε ένα μυστικό τούνελ που οδηγεί σε ένα, άγνωστο μέχρι σήμερα, παρεκκλήσι.
Ειδικότερα, ο διευθυντής Πολιτισμού και Τουρισμού της Τραπεζούντας, Αλί Αϊβατζόγλου, δήλωσε ότι με την ολοκλήρωση των εργασιών, που προβλέπεται να είναι τον Ιούλιο ή Αύγουστο του 2018, «θα υπάρξουν και κάποιες εκπλήξεις για τους επισκέπτες, οι οποίοι θα έχουν πλέον πρόσβαση σε ολόκληρο το μοναστήρι και στον χώρο της παλιάς βιβλιοθήκης». «Σε ένα σημείο, που μέχρι σήμερα δεν γνωρίζαμε, αποκαλύψαμε και ένα άγνωστο παρεκκλήσι», πρόσθεσε.
Το νέο παρεκκλήσι βρίσκεται στη δεξιά πλαγιά και πάνω από τη βόρεια στέγη. Η πρόσβαση γίνεται μέσα από σήραγγα και ξύλινη σκάλα.

Στον έναν τοίχο του, που διατηρείται άθικτος, υπάρχουν αγιογραφίες, με θέματα ο «Παράδεισος» και η «Κόλαση», η «Ζωή» και ο «Θάνατος», στις οποίες πρέπει να γίνουν εργασίες συντήρησης.

Για την πρόσβαση των επισκεπτών στο παρεκκλήσι που βρέθηκε, θα κατασκευαστεί δρόμος 30 περίπου μέτρων. Η αναπαλαίωση είχε ξεκινήσει πριν από δύο χρόνια, καθώς οι συχνές πτώσεις βράχων συνιστούσαν σημαντικό κίνδυνο για τη ζωή των επισκεπτών.
Ειδικοί ορειβάτες προέβησαν σε εργασίες καθαρισμού και απόσπασης βράχων, σε έκταση 79 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποίησαν και εκρηκτικά. Ήδη, έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της αναστήλωσης στο μοναστήρι και είναι σε εξέλιξη η δεύτερη.

Με πληροφορίες από την Naftemporiki.gr

Σχετικά Άρθρα