Αστυνομικά Έβρος Τελευταία Νέα

Αλεξανδρουπολίτης εξαπάτησε 130 πολίτες μέσω διαδικτύου

Διακριβώθηκε, κατά την διάρκεια εμπεριστατωμένων ερευνών, των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης, η δράση εγκληματικής οργάνωσης, η οποία εξαπατούσε πολίτες μέσω διαδικτύου. Ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία επτά (7) μελών της οργάνωσης, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, απάτη κατά συναυτουργία και κατά συρροή και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Πρόκειται για τέσσερις (4) ημεδαπούς, ηλικίας 38, 41, 45 και 54 ετών και τρεις (3) ημεδαπές, ηλικίας 30, 33 και 60 ετών.

Ειδικότερα, μετά από πολύμηνες και ενδελεχείς έρευνες, κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων, εξακριβώθηκε ότι οι παραπάνω δράστες, από το 2010, είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση, με δομημένη – διαρκή δράση και συγκεκριμένη μεθοδολογία, με σκοπό τη διάπραξη απατών μέσω διαδικτύου.

Πιο αναλυτικά, τα μέλη της οργάνωσης, αναρτούσαν σε διάφορες ιστοσελίδες, αγγελίες πώλησης οχημάτων, σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, με στόχο να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους υποψήφιους αγοραστές.

Ακολούθως, μετά από τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχαν με τους υποψήφιους αγοραστές, κατά τις οποίες παρουσίαζαν σε αυτούς διάφορα ψευδή γεγονότα ως αληθινά, τους έπειθαν να καταθέσουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς των μελών της οργάνωσης, διάφορα χρηματικά ποσά, ως προκαταβολή για την αγορά του οχήματος και σε ορισμένες περιπτώσεις ολόκληρο το χρηματικό ποσό που είχαν συμφωνήσει για την αγορά.

Μετά την κατάθεση των συμφωνηθέντων χρημάτων στους τραπεζικούς λογαριασμούς από τους πολίτες, οι δράστες διέκοπταν κάθε επικοινωνία μαζί τους και η παράδοση του οχήματος της αγγελίας δεν πραγματοποιούνταν ποτέ.

Χαρακτηριστικό στοιχείο της δράσης τους είναι ότι χρησιμοποιούσαν πλήθος τραπεζικών λογαριασμών και αριθμών κινητών τηλεφώνων εικονικών ατόμων, καθώς επίσης ότι απέφευγαν την απευθείας επαφή με τους παθόντες, προκειμένου να γίνεται δυσχερής ο εντοπισμός και η σύλληψη τους.

Από τις μέχρις στιγμής έρευνες, προέκυψε ότι από το 2010 έως και σήμερα, τα μέλη της οργάνωσης, κατάφεραν να εξαπατήσουν συνολικά 130 άτομα, σε διάφορες περιοχές της χώρας και να αποσπάσουν από αυτούς, πάνω από 250.000 ευρώ.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε σπίτια που διατηρούν οι τρεις δράστες ηλικίας 60, 38 και 30 ετών, με τη συνδρομή αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Τρίπολης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

14 τραπεζικά βιβλιάρια

5 παραστατικά καταθέσεων χρημάτων

3 κινητά τηλέφωνα

1 tablet

το χρηματικό ποσό των 1.100 ευρώ

2 άδειες κυκλοφορίας

2 κάρτες ανάληψης χρημάτων

πλήθος χειρόγραφων σημειώσεων όπου αναγράφονταν αγοροπωλησίες οχημάτων

Σημειώνεται ότι όλοι οι δράστες έχουν απασχολήσει επανειλημμένα κατά το παρελθόν τις αστυνομικές αρχές για απάτες.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, θα υποβληθεί στην κα Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης, για να διερευνηθεί η τυχόν τέλεση και άλλων παρόμοιων παράνομων πράξεων από τα μέλη της οργάνωσης.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση, η Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συμβουλεύει τους χρήστες του διαδικτύου:

Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις συναλλαγές που πραγματοποιούν μέσω του διαδικτύου και να πραγματοποιούν ηλεκτρονικές συναλλαγές σε αξιόπιστες ιστοσελίδες που ακολουθούν αξιόπιστα πρωτόκολλα ασφαλείας.

Σε περιπτώσεις συναλλαγών μέσω διαδικτύου και για την αποφυγή πιθανής εξαπάτησής τους, κατά την αγορά αγαθών ή υπηρεσιών, η οποιοδήποτε είδους ηλεκτρονικών κρατήσεων για ταξίδια και εκδρομές, θα πρέπει να ελέγχουν αν η ιστοσελίδα που χρησιμοποιούν είναι έγκυρη και να επιλέγουν για τις συναλλαγές και αγορές τους, μόνο γνωστές και ασφαλείς ιστοσελίδες.

Συνίσταται να χρησιμοποιούν προπληρωμένες κάρτες (prepaid cards) στις διαδικτυακές αγορές τους, ώστε να είναι διαθέσιμο αποκλειστικά και μόνο το ποσό που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί άμεσα, ενώ παράλληλα με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα προσθήκης χρημάτων μόνο όταν υπάρξει ανάγκη, προκειμένου να διεκπεραιώνονται με ασφάλεια οι διαδικτυακές συναλλαγές.

Να μην υπάρχει εμπιστοσύνη στις πληροφορίες και υποσχέσεις παράξενων και αμφίβολων ιστοσελίδων.

Να ενημερώνονται σχετικά με την ταυτότητα και την αξιοπιστία των ηλεκτρονικών καταστημάτων για τα οποία θα πρέπει να προσδιορίζονται ξεκάθαρα τα στοιχεία της εταιρείας, δηλαδή το όνομα, η διεύθυνση, ο αριθμός τηλεφώνου και τα στοιχεία επικοινωνίας.

Τα χαρακτηριστικά του προϊόντος πρέπει να είναι σαφή. Ιδιαίτερη προσοχή να δίνεται στην τιμή του προϊόντος, τον τρόπο πληρωμής, το χρόνο παράδοσης και την πολιτική επιστροφών-ακυρώσεων.

Οι όροι χρήσης της συναλλαγής πρέπει να είναι προσβάσιμοι και διαφανείς.

Να αποφεύγουν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές από υπολογιστές τρίτων ή δημόσια προσβάσιμους (π.χ. από Ίντερνετ καφέ).

Να φυλάσσουν τους κωδικούς σε ασφαλές μέρος. Να μην χρησιμοποιούν για κωδικό ονόματα οικείων, ημερομηνίες γέννησης, επετείων, κ.λπ., που εύκολα μπορεί να προβλεφθούν.

Σχετικά Άρθρα