slider Παραπολιτικά Τελευταία Νέα

Αλήθειες και ψέματα για τα δημοτικά τέλη (…. επειδή η ουσία βρίσκεται πολύ συχνά στη διαδικασία)

Η φετινή συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου για τα δημοτικά τέλη περιελάμβανε συνεδριάσεις από 24 Οκτωβρίου μέχρι 13 Νοεμβρίου, διαγραφή από την πλειοψηφούσα παράταξη δύο μελών της, τη διαφοροποίηση άλλων δύο και δύο άγονες (ως προς την απόλυτη πλειοψηφία) ψηφοφορίες. Πολλές ανακρίβειες και ψέματα ακούστηκαν και γράφτηκαν με κύριο στόχο να δημιουργηθεί κλίμα αποπροσανατολισμού ώστε να μη διακρίνεται το αδιέξοδο της δημοτικής αρχής. Τώρα που ο κουρνιαχτός πέφτει, ας δούμε ψύχραιμα μερικά ζητήματα.

Ψέμα 1ο: «Προσπαθούν να ρίξουν το Δήμαρχο με τις καταψηφίσεις των τελών». Απάντηση: Το υπάρχον πλαίσιο επιτρέπει την παραίτηση του Δημάρχου ή την έκπτωση του σε περίπτωση νομικής εμπλοκής. Δεν υπάρχει διαδικασία αποπομπής και όσοι το διαδίδουν (ακόμη και σύμβουλος της αντιπολίτευσης) συνειδητά ψεύδονται.

Γεγονός 1ο: Κατά την πρώτη συνεδρίαση ψηφίστηκε (με σχετική πλειοψηφία) το ένα θέμα που αφορούσε στα τέλη, ενώ τα υπόλοιπα αποσύρθηκαν με πρόταση του κ. Δημάρχου γιατί διέβλεπε το αδιέξοδο επειδή η ψηφοφορία κρίθηκε άγονη.

Γεγονός 2ο: Κατά το πρώτο μισό της τοποθέτησής του ο κ. Δήμαρχος μας εξηγούσε γιατί οι προτεινόμενες από την αντιπολίτευση μειώσεις των τελών είναι ανέφικτες λόγω προϋπολογισμού, ενώ κατά το δεύτερο μισό πρότεινε ο ίδιος αυξήσεις κατά το δοκούν, αντιφάσκοντας και χάνοντας κάθε σοβαρότητα.

Γεγονός 3ο: Οι εισηγήσεις της Οικονομικής Επιτροπής κατά τη συνεδρίαση της 13/11 ήταν ίδιες με τις προηγούμενες, προτείνοντας αμετάβλητα τέλη. Ακόμη μία φορά ο κ. Δήμαρχος, πρότεινε (χωρίς οποιαδήποτε επεξεργασία ή μελέτη) μειώσεις στα δημοτικά τέλη ως άλλος αυτοκράτωρ που μοιράζει άρτον στους υπηκόους του. Απαξίωσε τις εισηγήσεις της υπηρεσίας (που ετοιμάστηκαν κατόπιν οδηγιών του), εξέθεσε τα μέλη της οικονομικής επιτροπής που στήριξαν τις επιλογές του και παραμέρισε όλους τους ειδικούς του Δήμου Ξάνθης σχετικά με τον υπολογισμό των τελών. Δεν τον ακολουθήσαμε σ’ αυτή την παράσταση.

Ψέμα 2ο: «Ο δήμαρχος τους έπιασε αδιάβαστους ή ο δήμαρχος την έφερε στην αντιπολίτευση». Απάντηση: Αν τελικά οι ψηφοφορίες έχουν ισχύ, τότε αποδεικνύεται ότι εκείνοι που ήταν αδιάβαστοι ήταν ο κ. Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και ο κ. Δήμαρχος οι οποίοι επιχειρηματολόγησαν πολλάκις σχετικά με τον κίνδυνο να είναι άγονες οι ψηφοφορίες. Επίσης, σε μια τέτοια περίπτωση, αποδεικνύεται ότι οι διαδοχικές συνεδριάσεις για το ίδιο θέμα προκλήθηκαν από την άγνοια τους σχετικά με όσα λένε ότι προβλέπονται. Ποιος πιάστηκε  λοιπόν αδιάβαστος;

Γεγονός 4ο: Όλα τα προηγούμενα χρόνια θεωρούσαμε έγκυρες τις ανάλογες αποφάσεις με την εξασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας (η οποία φέτος δεν επιτεύχθηκε). Ο ίδιος ο κ. Δήμαρχος από τη θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου στην προηγούμενη θητεία του εφάρμοζε την ίδια πρακτική. Φέτος όμως «είδε το φως το αληθινόν» και κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία ανακάλυψαν, όπως διαδίδεται, εγκύκλιον η οποία ταιριάζει με τη σημερινή κατάσταση. Αδιάβαστοι λοιπόν για τόσα χρόνια. Ταυτόχρονα αποκαλύφθηκε η (διαλέγετε και παίρνετε) τωρινή ή παλαιότερη ανεπάρκειά τους.

Ψέμα 3ο: «Η αντιπολίτευση δεν ήθελε τις μειώσεις των τελών γι’ αυτό και τις καταψήφισε». Απάντηση: Είναι πάντοτε βολικό να «ρίχνεις τη μπάλα στην κερκίδα» αντιστρέφοντας τα νοήματα. Είναι γεγονός ότι η δημοτική αρχή εισηγήθηκε καμία μεταβολή και η αντιπολίτευση μειώσεις μετά από επεξεργασία και μελέτη. Η χαμαιλεόντεια συμπεριφορά του κ. Δημάρχου δεν ήταν δυνατόν να έχει τη συναίνεσή μας στις ψηφοφορίες. Τελικά, παρά τις αρχικές του εισηγήσεις, αναγκάστηκε (σύρθηκε) να προτείνει μειώσεις εξαιτίας των αδιέξοδων μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Είναι γεγονός ότι ενάντια στις εισηγήσεις της δημοτικής αρχής η παρέμβασή μας στο Δημοτικό Συμβούλιο οδήγησε σε μειώσεις των τελών του 2018.

Γεγονός 4ο: Η πλειοψηφούσα παράταξη εξήλθε αυτής της διαδικασίας με λιγότερα μέλη και την απόλυτη πλειοψηφία της «εν αμφιβόλω».

Γεγονός 5ο: Η δημοτική αρχή εγκαινίασε έναν καινούριο τρόπο ενημέρωσης των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου μέσω τοπικών εντύπων. Ακόμη περιμένουμε επίσημη ενημέρωση, παρά την έγγραφη αίτησή μας, για διευκρινήσεις σχετικά με τις επίμαχες  αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Γεγονός 6ο: Η κατάσταση μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλάζει και ο κ. Δήμαρχος βρίσκεται μπροστά στα αδιέξοδα των επιλογών του. ΘΑ ΕΧΕΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ!

Πολίτες για την Ξάνθη

Ξάνθη, 28/11/2017

Σχετικά Άρθρα