Οικολογία Τελευταία Νέα

Ακόμα ένα τροχαίο με καφέ αρκούδα, μικραίνει καθημερινά ο πληθυσμός τους

Στις 19 Ιουλίου 2017, και περίπου στις 03:00 πμ σημειώθηκε για άλλη μια φορά ένα τροχαίο ατύχημα με θύμα μια αρκούδα στη νέα εθνική οδό Αμυνταίου – Φλώρινας στο ύψος της τοποθεσίας «Κλειδί» Αμυνταίου, και συγκεκριμένα στην περιοχή του Όροβου. Στο άτυχο ζώο, ένα νεαρό αρσενικό, o θάνατος επήλθε ακαριαία λόγω εσωτερικής αιμορραγίας που προκλήθηκε από την σφοδρή σύγκρουση. Παρά τις ζημιές στο αυτοκίνητο, ο οδηγός συνέχισε την πορεία του και η τροχαία ενημερώθηκε για το πτώμα του ζώου από άλλους διερχόμενους οδηγούς.

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και η ΚΑΛΛΙΣΤΩ  ενημερώθηκαν από την Αστυνομία και την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας. Στο σημείο έσπευσαν εκπρόσωποι του Δασαρχείου Φλώρινας, του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, της θηροφυλακής, καθώς και ο κτηνίατρος της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας. Ο υπάλληλος της κτηνιατρικής υπηρεσίας εξέτασε το ζώο και προσδιόρισε τα ακριβή αίτια θανάτου και την εκτιμώμενη ώρα του περιστατικού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι το 12ο ατύχημα με θύμα αρκούδα που σημειώνεται στον εν λόγω τομέα του τοπικού οδικού δικτύου από το 2003. Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ το 2012 ανέδειξε το πρόβλημα μέσω ερευνητικού προγράμματος για την προστασία της καφέ αρκούδας και του οικοσυστήματός της στο πλαίσιο του οποίου τοποθετήθηκαν πινακίδες προειδοποίησης, ειδικοί ανακλαστήρες και πραγματοποιήθηκε επιστημονική μελέτη με αντικείμενο τη γενετική ροή των αρκούδων στην περιοχή. Παράλληλα το 2016 η επιστημονική ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ πραγματοποίησε σύσκεψη εργασίας με την Εγνατία Α.Ε. με αντικείμενο την αντιμετώπιση των τροχαίων ατυχημάτων με θύματα αρκούδες στην περιοχή και την καινούρια χάραξη της οδού.

Παράλληλα στο πλαίσιο του έργου LIFE AMΥbear «Βελτίωση των συνθηκών συνύπαρξης του ανθρώπου και της αρκούδας στο Δήμο Αμυνταίου», και μετά από εισήγηση της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, εγκρίθηκε η εγκατάσταση μέσα στο 2018 επιπλέον ειδικής σήμανσης και προειδοποιητικών πινακίδων για τους οδηγούς στα πιο επικίνδυνα τμήματα του εθνικού και επαρχιακού δικτύου της ΠΕ ενότητας Φλώρινας με έμφαση στο Δ. Αμυνταίου. Στο έργο συμμετέχουν o Δήμος Αμυνταίου, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, η Περιβαλλοντική Οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ και η LEVER Σύμβουλοι Ανάπτυξης Α.Ε. Ωστόσο, μέχρι τότε το τμήμα αυτό της νέας εθνικής οδού παραμένει αθωράκιστο, και παρόλο που είναι γνωστό ότι η περιοχή αυτή αποτελεί σημαντικό φυσικό πέρασμα για την άγρια ζωή, πολλοί οδηγοί συνεχίζουν να αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος αντίδρασης όταν κάποιο άγριο ζώο θα βρεθεί στο οδόστρωμα. Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ και ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ απευθύνουν έκκληση:

Προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής του Κλειδιού να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί  ειδικά κατά τους θερινούς και φθινοπωρινούς μήνες όπου παρατηρείται μεγαλύτερη κινητικότητα από τις αρκούδες, και να  τηρούν πάντα το όριο ταχύτητας.

Προς την Τροχαία Φλώρινας για τακτικό έλεγχο της ταχύτητας των διερχόμενων οχημάτων και την επιβολή των κυρώσεων που ορίζει ο νόμος για όσους οδηγούς δεν τηρούν το όριο ταχύτητας.

Προς την Τροχαία Φλώρινας κα την ΠΕ Φλώρινας για την πρόβλεψη άμεσης εγκατάστασης ενός προσωρινού συστήματος πινακίδων στην συγκεκριμένη περιοχή για την προειδοποίηση των οδηγών για τήρηση ορίου ταχύτητας.

Σχετικά Άρθρα