Face to Face Τελευταία Νέα

Αδιαφορία για την υγεία των κατοίκων της Θράκης από την Πολιτεία

ΕΡΩΤΗΣΗ ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΓΟΣ Βουλευτής Β’ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΠΡΟΣ  : Υπουργείο Υγείας  ΘΕΜΑ : Αδιαφορία για την υγεία των κατοίκων της Θράκης από την Πολιτεία.

Βαριά άρρωστες οι δομές υγείας της Θράκης, σε Ξάνθη,  Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη, όπου ανάμεσα σε πολλά προβλήματα οι εργαζόμενοι σε ΕΚΑΒ καλούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, διακινδυνεύοντας ακόμη και τη δική τους σωματική ακεραιότητα, αφού πολλές φορές, πρέπει να προσφέρουν τις υπηρεσίες ως ΕΚΑΒ με… ένα μόνο ασθενοφόρο διαθέσιμο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης που επικρατεί, αποτελεί ο νομός Ξάνθης, όπου αν και είναι δύο τα ασθενοφόρα της κάθε βάρδιας στην πόλη (σ.σ από τρία του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης και ένα του ΕΚΑΒ), το ένα…φεύγει για διακομιδές και μεταφορές σε Αλεξανδρούπολη ή και Θεσσαλονίκη, αφήνοντας μόνο ένα αυτοκίνητο για να καλύψει την πόλη!

Τα ασθενοφόρα του Νοσοκομείου Ξάνθης επί παραδείγματι πλέον δεν υπάρχουν, το προσωπικό του νοσοκομείου είναι ελλιπές με αποτέλεσμα όλος ο όγκος με τις δευτερογενείς μεταφορές να έρθει στο ΕΚΑΒ. Αυτή τη στιγμή έχουμε μόνο δύο ασθενοφόρα, ενώ παλιά ο τομέας είχε τρία ασθενοφόρα του Νοσοκομείου και ένα του ΕΚΑΒ. «Αν δηλαδή, υπάρξει μια διακομιδή ή ένα ραντεβού ενός ασθενούς χειρουργημένου για επανεξέταση, δηλαδή τακτικό ραντεβού, η πόλη της Ξάνθης παραμένει με ένα ασθενοφόρο. Αν δηλαδή δύο συνάνθρωποί μας χρειαστούν βοήθεια σε διαφορετικά μέρη, δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε υπό αυτές τις συνθήκες» επισημαίνουν οι εργαζόμενοι και προσθέτουν πως σε βάρος του επείγοντος περιστατικού, εξυπηρετούνται τα τακτικά ραντεβού και οι διακομιδές.

Σε περίπτωση δηλαδή που υπάρξουν δύο επείγοντα περιστατικά, θα εξυπηρετηθεί όποιος προλάβει ή όποιος πάρει πρώτος. Σε ό,τι αφορά στα Κέντρα Υγείας του Νομού Ξάνθης τώρα, μόνο αυτό της Σταυρούπολης έχει επί 24ωρης βάσης ασθενοφόρο, δηλαδή τρία 8ωρα, ενώ ο Εχίνος και τα Άβδηρα έχουν μόνο πρωί και απόγευμα. Δυστυχώς ανάλογη είναι η κατάσταση σε όλη τη Θράκη (με εξαίρεση την Αλεξανδρούπολη) και  στη Θράκη αυτή τη στιγμή η μόνο περιοχή που φαινομενικά έχει καλή κάλυψη από πλευράς ΕΚΑΒ είναι η Αλεξανδρούπολη γιατί διαθέτει δύο ασθενοφόρα, ένα για χρόνια, ένα για επείγοντα περιστατικά και μια κινητή μονάδα και ένα αυτοκίνητο για την κάλυψη της περιοχής του Προβατώνα, όπου έχει πρόβλημα, λόγω συνταξιοδοτήσεων στο Κ. Υ Σουφλίου. Από εκεί και μετά το Διδυμότειχο και η Ορεστιάδα έχουν ένα αυτοκίνητο σε όλες τις βάρδιες, πλην του πρωινού.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί :

Ποιο είναι το σχέδιο και ο προγραμματισμός του Υπουργείου για να καλύψει τις ελλείψεις στον τομέα της Υγείας που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές στην Θράκη ;

Αθήνα, 22/10/2016

Ο ερωτών βουλευτής

Ιωάννης Λαγός

Βουλευτής Β΄Πειραιώς

ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ – ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Σχετικά Άρθρα