slider Κοινωνία Τελευταία Νέα

Αδειάζουν οι φοιτητικές εστίες της Ξάνθη -Αναδράσεις από τους φοιτητές

Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψήφιων Διδακτόρων Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης
Ενημερωθήκαμε σήμερα 23/3, πως οι μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες που μένουν στις εστίες της ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ Ξάνθης, καλούνται να αδειάσουν τα δωμάτιά τους και να επιστρέψουν στις πόλεις τους εν μέσω πανδημίας, μετά από σχετική απόφαση της κυβέρνησης η οποία κλείνει τις φοιτητικές εστίες όλης της χώρας. Καταγγέλουμε ως σύλλογος αυτή την απαράδεκτη απόφαση!
• Δεν είναι δυνατόν την ίδια ώρα που οι ερευνητικές λειτουργίες του Πανεπιστημίου δεν έχουν ανασταλεί, να ξεσπιτώνονται υποψήφιοι διδάκτορες για τους οποίους είναι απαραίτητη και η φυσική παρουσία στο χώρο του πανεπιστημίου για να εκπονήσουν την έρευνά τους (π.χ. σε ερευνητικά προγράμματα).
• Επιπλέον, κάποιοι από εμάς επιτελούν και διοικητικό έργο στα πλαίσια του Πανεπιστημίου (π.χ. γραμματειακή υποστήριξη), λειτουργία η οποία επίσης συνεχίζονται κανονικά.
• Άλλοι εργαζόμαστε παράλληλα σε κλάδους των οποίων δεν έχει ανασταλεί η λειτουργία και είναι αδύνατον να φύγουμε από την πόλη.
• Κάποιοι καταγόμαστε από περιοχές με πολλά κρούσματα, γεγονός που δημιουργεί κινδύνους για τους ίδιους αλλά και προϋποθέσεις μετάδοσης του ιού κατά την επιστροφή μας εδώ.
• Τέλος, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε άτομα στις οικογένειές μας που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένοι, καρκινοπαθείς, άτομα με χρόνια νοσήματα κ.α.) και για το λόγο αυτό δε θέλουμε να ταξιδέψουμε στον τόπο κατοικίας μας για να τους προστατέψουμε.
Δεν είναι δυνατόν ενώ μας ζητείται να προστατέψουμε τις οικογένειές μας «μένοντας σπίτι», από την άλλη να μας ξεσπιτώνουν και να μας στέλνουν στην άλλη άκρη της Ελλάδας!
Αλήθεια, γιατί αποφασίζει η κυβέρνηση το κλείσιμο των εστιών και την υποχρεωτική μετακίνηση χιλιάδων φοιτητών από όλη την Ελλάδα προς τους τόπους καταγωγής τους; Ρωτάμε αλήθεια, ποιος παίρνει την ευθύνη εάν τις επόμενες μέρες χιλιάδες φοιτητές πανελλαδικά, που δεν έχουν κάνει το τεστ και δεν ξέρουμε αν είναι φορείς του ιού, κατευθυνθούν προς όλα τα μέρη της χώρας; Ποιος παίρνει την ευθύνη για την πιθανή διασπορά του ιού σε μέρη που δεν έχει ήδη φτάσει; Τι θα γίνει με όσους ανήκουν οι ίδιοι ή οι οικογένειές τους σε ευπαθείς ομάδες ή έχουν τεθεί σε καραντίνα; Με βάση τα παραπάνω, εγείρονται σημαντικά ερωτηματικά γύρω από τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με αυτήν την απόφαση. Αυτό που έχουμε ανάγκη σήμερα είναι εστίες ανοιχτές, που να πληρούν τις προϋποθέσεις προφύλαξης από την επιδημία.
Απαιτούμε:
• Δέσμευση από τη Διοίκηση του ΔΠΘ ότι δεν θα εφαρμοστεί η απαράδεκτη τροπολογία.
• Να μην διακοπεί καμία από τις ήδη υπάρχουσες παροχές (ζεστό νερό, ρεύμα κλπ.).
• Να λυθούν όλα τα προβλήματα που αφορούν την φοιτητική μέριμνα. Να παραμείνει η σίτιση με αποφυγή συνάθροισης (συσκευασμένο φαγητό).
• Καθημερινή καθαριότητα του κτιρίου της ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ. Αν απαιτείται, πρόσληψη προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
• Απολύμανση του κτιρίου εδώ και τώρα! Να παρθούν όλα τα μέτρα φιλοξενίας των οικοτρόφων για το χρονικό διάστημα που πρέπει το κτίριο να μείνει κενό μετά την απολύμανση.
• Άμεση και δωρεάν διάθεση όλων των απαραίτητων υλικών προφύλαξης (σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κλπ) σε όλους τους οικότροφους, αλλά και τους υποψήφιους διδάκτορες που εργάζονται στο χώρο του πανεπιστημίου για την προσωπική τους υγιεινή.
• Δωρεάν εκτέλεση του τεστ για τον Covid-19 για όποιον το επιθυμεί.
• Στηρίζουμε τις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζόμενων στα νοσοκομεία της χώρας. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στα αιτήματα και τους αγώνες των υγειονομικών!
Προχωράμε σε δημοσίευση της απόφασης στα ΜΜΕ.

Σχετικά Άρθρα