Γενική

Ήρεμο το κλίμα στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης

Είκοσι τέσσερα θέματα της ημερησίας διάταξης απασχόλησαν τη συνεδρίαση

Μέσα σε ήρεμο κλίμα πραγματοποιήθηκε προχθές το απόγευμα η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης, στην αίθουσα αυτού, στο Δημαρχιακό Μέγαρο.
Τα θέματα της συνεδρίασης ανερχόταν στα είκοσι τέσσερα στον αριθμό, ενώ υπήρχαν και 3 θέματα εκτός ημερησίας διάταξης. Οι περισσότεροι Δημοτικοί Σύμβουλοι ήταν παρόντες τόσο της συμπολίτευσης, όσο και της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης.
Σάρδεων και ποδηλατόδρομοι τα προ ημερησίας, από τους «Πολίτες για την Αλλαγή»
Δύο θέματα που αφορούσαν στην ασφαλή κυκλοφορία των ανθρώπων στο οδικό δίκτυο της πόλης, έθεσαν ως εκτός ημερησίας, προς συζήτηση οι «Πολίτες για την Αλλαγή». Το πρώτο αφορούσε στην οδό Σάρδεων, όπου πρόσφατα ένας συμπολίτης μας βρήκε τραγικό θάνατο.
«Για όσους ζουν και κινούνται στην περιοχή, ήταν το χρονικό ενός προαναγγελθέντος δυστυχήματος. Ελλιπής φωτισμός, απουσία φαναριών, παράνομο παρκάρισμα και κατάληψη των πεζοδρομίων από αυτοκίνητα συνθέτουν μια εικόνα που μας προϊδεάζει για το επόμενο ατύχημα. Οι κάτοικοι της περιοχής είναι ανάστατοι και ζητούν την άμεση λήψη μέτρων. Τι προτίθεται να πράξει ο Δήμος ώστε αυτός ο δρόμος που έχει μεγάλη κυκλοφορία να είναι ασφαλής και στις διασταυρώσεις του και στα πεζοδρόμια για τους οδηγούς και τους πεζούς;», ήταν η τοποθέτηση για το θέμα του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρήστου Πούλιου, υπενθυμίζοντας συγχρόνως τους Δημοτικούς Συμβούλους, ότι από το 2007 «Οι Πολίτες για την Αλλαγή» πρότειναν την τοποθέτηση φαναριού στη διασταύρωση Σάρδεων και Περικλέους, πράγμα που έγινε αποδεκτό στα λόγια ως φαίνεται, γιατί στην πράξη δεν έγινε τίποτε, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Δήμαρχος Ξάνθης: «Θα δούμε όλοι από κοινού τι πρέπει να γίνει για την ασφαλή κίνηση πεζών και οχημάτων»
Ικανοποιητική υπήρξε η απάντηση του Δημάρχου Ξάνθης Μιχάλη Στυλιανίδη, η οποία αφορούσε στην ερώτηση του κ. Πούλιου.
«Ο Δήμος Ξάνθης κατασκεύασε πεζοδρόμια στην περιοχή. Στην επόμενη Δημαρχιακή Επιτροπή θα πάει η μελέτη με τους όρους δημοπράτησης φωτισμού της περιοχής και θα ζητήσουμε πρόχειρους διαγωνισμούς, ούτως ώστε να μην χρειαστεί πολύς χρόνος. Θα δούμε από κοινού τι πρέπει να γίνει», ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης.
Όσον αφορά στην τοποθέτηση φαναριών, ο Δήμαρχος Ξάνθης είπε, πως η μελέτη για τους φωτεινούς σηματοδότες πρέπει να γίνει από την αρχή, λόγω προβλημάτων που παρουσιάστηκαν, από τη διάνοιξη της οδού Σάρδεων, ενώ συμπλήρωσε, ότι σύντομα θα υπάρξει ανάδοχος για το όλο έργο, κάτι που θα συζητηθεί στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.
Όσον αφορά στους ποδηλατοδρόμους, ο Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης Χρήστος Πούλιος, είπε ότι συγκεντρώνονται ήδη υπογραφές κατοίκων, οι οποίοι ζητούν να ενταχθεί σε πρόγραμμα η κατασκευή αυτών και κάθε δύο- τρεις χιλιάδες υπογραφές θα κατατίθενται στο Δήμο.
Μιχάλης Στυλιανίδης: «Πρέπει να ξέρουμε συγκεκριμένα πού θα φτιάξουμε ποδηλατοδρόμους»
Για πολύ καλή διάθεση μίλησε ο Δήμαρχος Ξάνθης, λέγοντας πως όλοι θέλουμε ποδηλατοδρόμους, αλλά πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, είπε χαρακτηριστικά, προτρέποντας την παράταξη «Πολίτες για την Αλλαγή», της οποίας ηγείται ο κ. Πούλιος, να καταθέσει προτάσεις κατασκευής ποδηλατοδρόμων σε συγκεκριμένες οδούς.
«Να έχουμε υπόψη μας, ότι οι ποδηλατόδρομοι χρειάζονται 1,5 μέτρο το ρεύμα. Δηλαδή ο δρόμος, στον οποίο θα κατασκευαστεί, θα στενέψει κατά 3 μέτρα. Μπορούμε να αφαιρέσουμε από πεζούς και οχήματα 3 μέτρα δρόμου;», είπε ο κ. Στυλιανίδης, προτρέποντας τους «Πολίτες για την Αλλαγή», να δώσουν λύση.
Ικανοποιημένος δήλωσε ο Χρήστος Πούλιος από την τοποθέτηση του Δημάρχου, λέγοντας: «αλλάξατε στάση και χαίρομαι γι αυτό».
Ερωτήματα Πολιτών για την Ξάνθη για τις ψηφιακές διαφημιστικές πινακίδες
Εξάλλου τέσσερα ερωτήματα προς τον Δήμαρχο Ξάνθης κ. Μ. Στυλιανίδη απηύθυναν οι Πολίτες για την Ξάνθη τον Μάρτιο του 2008 σχετικά με τις ψηφιακές διαφημιστικές πινακίδες που υπάρχουν στις οδούς Θερμοπυλών και Πεσόντων ζητώντας ενημέρωση για τη νομιμότητα και την επάρκεια της τοποθέτησης. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου αποκαλύπτεται ότι λίγες ημέρες μετά, στις 28/3/2008, η Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης (Α.Δ.Ξ.) ενημερώνει το Δήμο Ξάνθης ζητώντας την αφαίρεση των πινακίδων διότι είναι παράνομες και επικίνδυνες για την οδική ασφάλεια. Στις 17/6/2008 η Α.Δ.Ξ. επανήρθε προσθέτοντας ότι παρά τις συνεχείς ενοχλήσεις της οι πινακίδες παραμένουν. Επιπλέον, πρόσφατες εισηγήσεις προς το Συμβούλιο της Επικρατείας για αυτού του είδους τις πινακίδες συνηγορούν στην αφαίρεσή τους.
Με δεδομένη τη διαπίστωση από την Α.Δ.Ξ. της παράνομης τοποθέτησης και της επικινδυνότητας των δύο ψηφιακών πινακίδων τα ερωτήματα είναι:
α) Γιατί ο Δήμος αγνόησε τα έγγραφα της Αστυνομίας και τι απαντά στις καταγγελίες της;
β) Με ποιόν τρόπο ο Δήμος Ξάνθης ερεύνησε την επικινδυνότητα των συγκεκριμένων πινακίδων στην οδική ασφάλεια;
γ) Εφόσον αυτές οι πινακίδες είναι παράνομες, με τι είδους παραστατικά γίνονται η μίσθωσή τους και οι αγοραπωλησίες διαφήμισης;

Νίκος Βιδάλης

Σχετικά Άρθρα