Γενική

Έτσι θα συμπληρώσουμε τη φορολογική μας δήλωση

Ποιες αποδείξεις μετρούν, πώς θα υποβληθούν

Επιμέλεια
Σταύρος Καρυπίδης
Πόσο είναι το νέο αφορολόγητο ποσό; Για ποια εισοδήματα απαιτείται και για ποιά δεν απαιτείται η προσκόμιση δαπανών; Τι θα πρέπει να περιέχει ο φάκελος, που θα προσκομίσουν οι φορολογούμενοι στις δυο Εφορίες της Ξάνθης, όταν έρθει η ώρα να κάνουν τη φορολογική τους δήλωση; Ποιες δαπάνες λαμβάνονται τελικά υπ όψιν και ποιες όχι; Σε όλα αυτά τα καίρια ερωτήματα, που απασχολούν χιλιάδες φορολογούμενους Ξανθιώτες, δίνουμε σήμερα απαντήσεις.
Ενιαία φορολογική κλίμακα
Αναλυτικότερα, για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από 1 η Ιανουαρίου 2010 καθιερώθηκε ενιαία φορολογική κλίμακα, για όλα τα φυσικά πρόσωπα, ανεξάρτητα από την κατηγορία του εισοδήματός τους. Το νέο αφορολόγητο ποσό ανέρχεται στα 12.000 ευρώ και ισχύει με την προϋπόθεση, ότι ο φορολογούμενος θα προσκομίσει τα νόμιμα στοιχεία δαπανών, που πραγματοποιήθηκαν εντός της Ελλάδας.
Οι Δαπάνες
Για τις δαπάνες που πρέπει να κάνει κάποιος, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός του, προβλέπονται τα εξής:
– Για ατομικό εισόδημα μέχρι 6.000 ευρώ δεν απαιτείται η προσκόμιση δαπανών.
– Για ατομικό εισόδημα μέχρι 12.000 το ελάχιστο ύψος δαπανών ανέρχεται στο 10% αυτού.
– Για ατομικό εισόδημα από 12.000 και πάνω το ελάχιστο ύψος δαπανών ανέρχεται στο 30% αυτού.
– Αν οι δαπάνες που προσκομισθούν είναι περισσότερες από αυτές που απαιτούνται και φθάνουν τις 15.000 ατομικά ή 30.000 οικογενειακά, ο φορολογούμενος δικαιούται επιπλέον μείωση του φόρου, που φθάνει το 10% της διαφοράς, μεταξύ των δαπανών που δηλώθηκαν και αυτών που απαιτούνται.
Επιπλέον φόρος
Αν οι δαπάνες που θα προσκομίσει ο φορολογούμενος είναι λιγότερες από αυτές που απαιτούνται, τότε επιβαρύνεται με επί πλέον φόρο 10% στο ποσό των δαπανών που υπολείπονται! Για ατομικό εισόδημα που είναι πάνω από 48.000 ευρώ, οι δαπάνες που απαιτούνται ανέρχονται στις 12.000 ευρώ και αυτές που μπορούν να προσκομιστούν και να δηλωθούν δεν μπορεί να είναι πάνω από 12.000 ατομικά ή 30.000 οικογενειακά. Για το αφορολόγητο ποσό λαμβάνονται υπ΄ όψιν όλες οι δαπάνες αγοράς υλικών. Τα κοινόχρηστα θα πρέπει να επιμεριστούν από τους διαχειριστές της πολυκατοικίας και να εμφανίζονται σε συγκεντρωτική κατάσταση, που θα υποβάλλεται με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος από τον κάθε συνιδιοκτήτη ή ένοικο. Τα πρωτότυπα φορολογικά στοιχεία θα φυλάσσονται από τον διαχειριστή της πολυκατοικίας. Στις δαπάνες για την κάλυψη του αφορολόγητου ποσού συμπεριλαμβάνονται και οι φόροι των ακινήτων, που αφορούν γονικές παροχές ή δωρεές. Το αφορολόγητο ποσό, που προβλέπεται για τα προστατευόμενα παιδιά δεν συνδέεται με την προσκόμιση δαπανών, ενώ το ποσό των δαπανών, μεταξύ των συζύγων, επιμερίζεται ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος που δηλώνει ο καθένας, με την αρχική δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Επιπλέον, σε περίπτωση που ο ένας από τους συζύγους έχει καλύψει το αφορολόγητο ποσό, τότε το υπόλοιπο ποσό των δαπανών μεταφέρεται στον άλλο σύζυγο.
Οι αποδείξεις που δεν μετρούν
Οι αποδείξεις που δεν μετρούν είναι αυτές για ύδρευση, αποχέτευση ηλεκτρισμό, τηλεπικοινωνίες γενικά, για εισιτήρια σε κάθε μεταφορικό μέσο, για αγορά ακινήτων και κινητών πραγμάτων, για απόσβεση δανείων ή πιστώσεων. Ακόμη, δεν μετρούν για εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία, ασφάλιστρα ζωής ή θανάτου, έξοδα ιατρικής περίθαλψης, τόκοι στεγαστικών δανείων, γιατί αυτές αφαιρούνται από το συνολικό εισόδημα. Επίσης, για νοσοκομειακή περίθαλψη, ενοίκια κυρίας κατοικίας, φροντιστήρια, τόκοι στεγαστικών δανείων, έξοδα δικηγόρων, γιατί αυτές μειώνουν ποσοστιαία το φόρο που προκύπτει, για ασφάλιστρα πυρκαγιάς, δικαστικές δαπάνες, αμοιβές δικηγόρων για δίκες που αφορούν μισθωτικές διαφορές, γιατί αυτές εκπίπτουν ποσοστιαία από το ακαθάριστο εισόδημα των ακινήτων.
Πως υποβάλουμε τις αποδείξεις
Οι Ξανθιώτες μπορούν να υποβάλλουν τις αποδείξεις, είτε σε ειδική ηλεκτρονική φόρμα, είτε σε κλειστό φάκελο στην αρμόδια Α ή Β Δ.Ο.Υ. Στον φάκελο πρέπει ν αναγράφεται το ονοματεπώνυμο και ο Α.Φ.Μ του υπόχρεου, ο αριθμός των αποδείξεων και το συνολικό ποσό αυτών. Ο φάκελος θ ανοιχτεί από τη Δ.Ο.Υ. και θα πραγματοποιηθεί δειγματοληπτικός έλεγχος. Σε περίπτωση που κάποια στοιχεία των αποδείξεων είναι δυσανάγνωστα ή πιθανολογείται η πλήρης εξαφάνισή τους, ο φορολογούμενος πρέπει να επαναλάβει τα στοιχεία, όπως είναι η επωνυμία, ο Α.Φ.Μ. ή η ημερομηνία έκδοσης ή τα ποσά, έτσι ώστε να είναι εφικτός ο έλεγχος από τη φορολογική αρχή!
Κατάθεση ηλεκτρονικά
Από το φετινό οικονομικό έτος 2011, που αφορά εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2010, οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος υποβάλλονται σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα www.gsis.gr από τους παρακάτω: Από όλα τα φυσικά πρόσωπα που είναι επιτηδευματίες και ασκούν επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα, από κάθε άλλο φυσικό πρόσωπο, το οποίο υποβάλλει τις φορολογικές του δηλώσεις, μέσω εξουσιοδοτημένου λογιστή. Προαιρετικά μπορεί να υποβάλλεται σε ηλεκτρονική μορφή η δήλωση φορολογίας εισοδήματος και από κάθε άλλο φυσικό πρόσωπο. Να σημειωθεί, τέλος, ότι το φυσικό πρόσωπο δεν υποχρεούται να υποβάλλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος, όταν οι αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης (κατοικίας, Ε.Ι.Χ αυτοκινήτου, σκάφους, διδάκτρων, οικογενειακών βοηθών κ.λ.π) είναι μέχρι 6.000 ευρώ. Αντίθετα, είναι υποχρεωμένο να υποβάλλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος, όταν έχει εισοδήματα και από άλλες πηγές, όπως οικοδομές, σύνταξη, ανεξάρτητα, αν το εισόδημα που προσδιορίζεται με τις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης, είναι μέχρι 6.000 ευρώ.

Σχετικά Άρθρα