Γενική

Έρχεται το πολλά υποσχόμενο αναθεωρημένο

Το ΕΣΠΑ θα αναθεωρηθεί προς την κατεύθυνση του νέου προσανατολισμού που δίνει η κυβέρνηση, όσον αφορά στις δράσεις του περιβάλλοντος και της πράσινης ανάπτυξης, ανακοινώνουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Η αναθεώρηση θα λάβει υπόψη της και την επικείμενη διοικητική μεταρρύθμιση, καθώς είναι μια πολύ σημαντική παράμετρος, που καθορίζει σημαντικά την ανθρωπογεωγραφία της περιοχής, αλλά και ολόκληρης της χώρας, όπως και την νέα δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.
Η υφυπουργός Εσωτερικών, σε πρόσφατη επίσκεψή της στην Κομοτηνή, τάχθηκε υπέρ των ολοκληρωμένων παρεμβάσεων, λέγοντας όχι σε μισά έργα τα οποία ενδεχομένως δεν έχουν την λειτουργικότητα και την αποτελεσματικότητα που απαιτούν και οι τοπικές κοινωνίες και ευρύτερα η Περιφέρεια. Μάλιστα επίκειται πολύ σύντομα νέα επίσκεψή της στην Κομοτηνής, όπως η ίδια ανακοίνωσε, ώστε, «να δούμε ξανά συνολικά τον σχεδιασμό στην Περιφέρεια Α.Μ.-Θ.. Επίσης θα έχουμε και νέο αναπτυξιακό νόμο, αυτή την φορά ελπίζω με πιο ουσιαστικά κίνητρα, όσον αφορά τις επενδύσεις που πρέπει να γίνουν, για να μην ξαναζήσουμε το φαινόμενο που ζήσαμε με τους προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους, να έχουμε σήμερα μια βιομηχανική περιοχή με κουφάρια», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Από την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ θα απλοποιηθούν οι διαδικασίες προκειμένου να προχωρήσει γρηγορότερα η εκταμίευση πόρων. Επιταχύνουμε για να μην χαθούν πόροι, ανέφερε η υφυπουργός, «γιατί χάθηκαν περίπου τρία χρόνια, υπήρχε μια τεράστια διαδικασία πιστοποίησης της διαχειριστικής επάρκειας των φορέων που εντάχθηκαν. Είναι μια διαδικασία που δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί τελικά, χάθηκε πολύτιμος χρόνος προς αυτή την κατεύθυνση, για να αποκτήσουν δηλαδή οι διαχειριστικοί φορείς επάρκεια και βρισκόμαστε ουσιαστικά, από το 2007, περίπου τρία χρόνια από την έναρξη του ΕΣΠΑ και έχουν εκταμιευτεί πολύ λίγα χρήματα και έχουν γίνει πολύ λίγες δημοπρατήσεις», συμπλήρωσε.

Το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007 – 2013 αποτελεί το έγγραφο αναφοράς για τον προγραμματισμό των Ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε εθνικό επίπεδο για την περίοδο 2007-2013.
Εκπονήθηκε στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής προσέγγισης για την Πολιτική Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία το ΕΣΠΑ εξασφαλίζει ότι η συνδρομή από τα Ταμεία συμβαδίζει με τις κοινοτικές στρατηγικές κατευθυντήριες γραμμές για τη συνοχή και προσδιορίζει το σύνδεσμο μεταξύ των κοινοτικών προτεραιοτήτων αφενός και του εθνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων αφετέρου.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός της χώρας για την περίοδο 2007-2013 υλοποιείται μέσω Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων και Προγραμμάτων Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας.
Οι φορείς που αναλαμβάνουν τις αρμοδιότητες διαχείρισης, πιστοποίησης και ελέγχου σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Καν. (ΕΚ) 1083/2006 προσδιορίζονται στο Ν.3614/2007 «Διαχείριση, έλεγχος και εφαρμογή αναπτυξιακών παρεμβάσεων για την προγραμματική περίοδο 2007-2013».
Στον ίδιο νόμο προσδιορίζονται οι κανονιστικές αποφάσεις με τις οποίες εξειδικεύονται οι αρμοδιότητες και η οργανωτική δομή των εμπλεκόμενων αρχών και καθορίζονται οι ειδικότερες ρυθμίσεις του συστήματος διαχείρισης και ελέγχου.

Οι δικαιούχοι είναι δημόσιοι ή ιδιωτικοί οργανισμοί, φορείς ή επιχειρήσεις αρμόδιοι για την έναρξη ή την έναρξη και υλοποίηση πράξεων. Στα πλαίσια των καθεστώτων ενίσχυσης δυνάμει του άρθρου 87 της Συνθήκης, οι δικαιούχοι είναι δημόσιες ή ιδιωτικές επιχειρήσεις που εκτελούν μεμονωμένο έργο και λαμβάνουν δημόσια ενίσχυση.

Σχετικά Άρθρα