Έβρος Τελευταία Νέα

Έλεγαν σε παππούδες ότι τα παιδιά τους ευθύνονται για θανατηφόρο τροχαίο και τους έπαιρναν χρήματα

 

Εξαρθρώθηκε, μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης, εγκληματική οργάνωση που εξαπατούσε κυρίως ηλικιωμένους, με το πρόσχημα ότι δήθεν το παιδί τους ευθύνεται για θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα, αποκομίζοντας μεγάλα χρηματικά ποσά.

Για την υπόθεση αυτή συνελήφθησαν στις 27-10-2015 το απόγευμα, στην Αλεξανδρούπολη, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης, δύο 23χρονοι αλλοδαποί, υπήκοοι Βουλγαρίας. Σε βάρος των συλληφθέντων, καθώς και άλλων τεσσάρων αγνώστων δραστών, μελών της οργάνωσης, σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για σύσταση- συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, απάτη και εκβίαση.

Πιο αναλυτικά, όπως προέκυψε από την έρευνα, οι δράστες είχαν συγκροτήσει και ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση με δομημένη διάθρωση και διακριτούς ρόλους, με σκοπό την εξαπάτηση ηλικιωμένων κυρίως ατόμων, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης.

Η εγκληματική τους δραστηριότητα προσδιορίζεται τουλάχιστον το τελευταίο τρίμηνο, κατά το οποίο τα μέλη της οργάνωσης εντόπιζαν τα υποψήφια θύματά τους και στη συνέχεια έρχονταν σε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί τους.

Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία, η γυναίκα της οργάνωσης, προσποιούνταν τη δικηγόρο και με το πρόσχημα της παροχής βοήθειας, για δήθεν θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα που προκάλεσε το παιδί τους, απαιτούσε διάφορα χρηματικά ποσά. Μάλιστα, προκειμένου να γίνουν πιο πειστικοί, άλλο μέλος του κυκλώματος προσποιούνταν το ίδιο το παιδί, το οποίο ζητούσε τη βοήθεια του γονέα. Ακολούθως, οι δύο συλληφθέντες μετέβαιναν στις οικίες των θυμάτων και παραλάμβαναν τα χρήματα.

Από την έως τώρα αστυνομική έρευνα, προέκυψε ότι τα μέλη της οργάνωσης, κατά το χρονικό διάστημα δράσης τους, εξαπάτησαν τρεις ημεδαπούς, ηλικίας 79, 71 και 66 ετών, στην Αλεξανδρούπολη, ενώ αποπειράθηκαν να εξαπατήσουν άλλους δεκατέσσερις επί το πλείστον ηλικιωμένους ημεδαπούς, στην πόλη και σε χωριά της Αλεξανδρούπολης.

Τα χρηματικά ποσά που απαιτούσαν ξεκινούσαν από 1.000 ευρώ και έφταναν μέχρι και τις 30.000 ευρώ, ενώ το παράνομο περιουσιακό όφελος που τελικώς κατάφεραν να αποκομίσουν, ανέρχεται σε 41.000 ευρώ. Στην κατοχή των δραστών βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν, τρία κινητά τηλέφωνα, τρεις πιστωτικές κάρτες και το χρηματικό ποσό των 220 ευρώ.

Κατασχέθηκε επίσης το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο των δραστών. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην κα Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για να ταυτοποιηθούν τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης και να διερευνηθεί η τυχόν εμπλοκή τους σε άλλες παρόμοιες πράξεις.

Στο πλαίσιο της προληπτικής δράσης και με σκοπό την αποτροπή παρόμοιων περιστατικών, συμβουλεύουμε τους πολίτες:

Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων.

Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου. Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).

Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.

Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.

Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.

Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.

Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.

Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).

Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών Αρχών.

Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

Σχετικά Άρθρα