Μειονότητα Τελευταία Νέα

Έκθεση Φωτογραφίας «Οι δύο όχθες της νοσταλγίας»

Print oi oxthes tis nostalgias

Ο Δήμος Καβάλας, η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας «Δημωφέλεια», το Ινστιτούτο Κοινωνικών Κινημάτων & Ιστορίας Καπνού (Ι.Κ.Κ.Ι.Κ) και το Ινστιτούτο Ανταλλαγέντων Λωζάννης, συνδιοργανώνουν έκθεση, με τίτλο «Οι δύο όχθες της νοσταλγίας» στο χώρο της Δημοτικής Καπναποθήκης Καβάλας.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015, στις 8.00 το βράδυ.

Η παρουσίαση της έκθεσης στην Καβάλα αποσκοπεί στην αλληλογνωριμία ανάμεσα σε δυο πληθυσμούς που μοιράστηκαν τη δραματική εμπειρία της υποχρεωτικής μετακίνησης και αποτελεί συνεισφορά σε μια νέα οπτική της ιστορίας.

Κοινό σημείο στις προφορικές μαρτυρίες των προσφύγων αποτελεί το παράπονο να γεννιέσαι σε μια χώρα, να μεγαλώνεις σε άλλη και να αισθάνεσαι ξένος και στις δύο. Η έκθεση αυτή βασίζεται σε προφορικές μαρτυρίες και φωτογραφίες Ελλήνων και Τούρκων που οι ίδιοι ή οι πρόγονοί τους υποχρεώθηκαν να εκπατριστούν από τη γενέθλια γη, με τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922 και τη Συνθήκη της Λωζάννης το 1923.

Η υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης, σηματοδότησε τη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών της νεότερης ιστορίας, μεταβάλλοντας τις πολιτισμικές συνθήκες στον ευρύτερο Μακεδονικό χώρο, χαράσσοντας, συνάμα, βαθιά τη μνήμη και την ιστορία των οικογενειών που βίωσαν την μετακίνηση και τη νέα εγκατάσταση τους.

Η ελληνοτουρκική σύμβαση της Ανταλλαγής των Πληθυσμών αποτελεί μια πρωτοφανή ρύθμιση στην παγκόσμια ιστορία, καθώς εκπατρίστηκαν αναγκαστικά, χωρίς δυνατότητα επιστροφής και με μοναδικό το κριτήριο της θρησκείας, περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι – 1.500.000 ορθόδοξοι χριστιανοί και 500.000 μουσουλμάνοι.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015, στο ισόγειο της Δημοτικής Καπναποθήκης Καβάλας, στις 8:00 μ.μ.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης των εγκαινίων, με ώρα έναρξης στις 9:30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί συναυλία στην Παραλία της Καβάλας (πλατεία Κανάρη) με τη συμμετοχή της χορωδίας του Ιδρύματος Ανταλλαγέντων Λωζάννης και της χορωδίας της Καβάλας «Προ-Νόμιον».

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή από την Παρασκευή 10 Ιουλίου μέχρι και το Σάββατο 1 Αυγούστου 2015 και θα λειτουργεί καθημερινά (Δευτέρα έως Παρασκευή) από τις 09:00 το πρωί μέχρι τις 2:00 το μεσημέρι.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Σχετικά Άρθρα