Πολιτισμός Τελευταία Νέα

Έκθεση για τον Τύπος της Σμύρνης (1831-1922) από το Λύκειο Ελληνίδων

o typos ths smyrnhs

Το Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης εγκαινιάζει τις Γιορτές Παλιάς Ξάνθης 2014 με τη φιλοξενία στο χώρο του, στην οδό Αγ. Γεωργίου 1, ισόγειο, την έκθεση με τίτλο « Ο Ελληνικός Τύπος της Σμύρνης (1831- 1922)».

Η παραπάνω έκθεση πρωτοπαρουσιάσθηκε στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής τον Μάρτιο του 2014 και διοργανώθηκε από την Ένωση  Σμυρναίων, με την ευγενική χορηγία εκθεσιακού υλικού και άλλων φορέων, όπως της Βουλής των Ελλήνων, της Εστίας Ν. Σμύρνης, της κ. Έλλης Σολομωνίδου και με την ουσιαστική και καθοριστική συμβολή και συμμετοχή του κ. Γεωργίου Δολιανίτη, εκπαιδευτικού, πρώην σχολάρχη, ιδρυτή και διευθυντή ομώνυμης Βιβλιοθήκης και ο οποίος ανέλαβε όλα τα έξοδα μεταφοράς της στην Ξάνθη, όπως και την έκδοση καταλόγου των εκθεμάτων, που θα διανέμεται δωρεάν στους επισκέπτες της.

Θα εκτεθούν πρωτότυπα φύλλα εφημερίδων, περιοδικών, ημερολογίων από συλλογές διακεκριμένων ανθρώπων του Τύπου και φωτογραφίες , στοιχεία πολιτισμού και προσφοράς των Ελλήνων της Σμύρνης.

Η έκθεση αυτή προβάλει και αναδεικνύει το έργο που επιτέλεσε ο Τύπος και οι δημοσιογράφοι στην πρωτεύουσα του Μικρασιατικού Ελληνισμού , τη Σμύρνη, κάτω από πολλές αντίξοες συνθήκες, οικονομικές, λογοκρισίας και νομοθεσίας, που παρεμπόδιζαν την άσκηση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος.

Το Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης ευχαριστεί θερμά τον κ. Γεώργιο Δολιανίτη, την Ένωση Σμυρναίων και τον Πρόεδρό της, τον κ. Γεώργιο Αρχοντάκη, που ανταποκρίθηκαν στο αίτημά του, να φιλοξενηθεί η έκθεση στο χώρο του και να δοθεί η δυνατότητα στην τοπική κοινωνία , μεγάλο μέρος της οποίας κατάγεται από την Μικρά Ασία, αλλά και τους επισκέπτες της πόλης μας, να γνωρίσουν και να διαπιστώσουν τη σημαίνουσα θέση του Έξω-Ελλαδικού Τύπου στην ιστορία του Ελληνικού Τύπου.

Τα εγκαίνια της εκθέσεως θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο, 30/8/2014 και ώρα 20:00 και η διάρκειά της θα λήξει στις 7/9/2014. Ώρες λειτουργίας καθημερινά 19:00 -22:00 και είσοδος ελεύθερη.

Παράλληλα με την έκθεση θα είναι ανοικτό και το Μουσείο Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας, που βρίσκεται στον πρώτο όροφο του κτιρίου μας, στο οποίο εκθέτουμε αυθεντικές φορεσιές και πιστά αντίγραφα τους από την συλλογή μας, αλλά και φορεσιές Μικράς Ασίας, σε συνδυασμό με την παραπάνω έκθεση, κυριότητας της κ. Φρόσως Γεκτίδου- Τσάκου, την οποία ευχαριστούμε επίσης για την προσφορά της.

 

Σχετικά Άρθρα