Γενική

Έγραψαν οι περιφερειακές εφημερίδες

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου απέστειλε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κ. Κώστας Λιούρτας, εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου, στην οποία μέσα από έντεκα σημεία επισημαίνει την αγωνία και τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται οι μικρομεσαίοι της περιοχής. Για τους λόγους που οδήγησαν στο Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου στην αποστολή της επιστολής, αλλά και για την δεινή οικονομική κατάσταση των μικρομεσαίων μιλά σήμερα στον ΠτΘ ο πρόεδρός του Κώστας Λιούρτας. Ο κ. Λιούρτας αναλύει τα σημεία της επιστολής του και εκφράζει την αισιοδοξία ότι η κυβέρνηση θα ενσκύψει στα προβλήματά τους γιατί, όπως λέει, «εμείς ξέρουμε να παρεμβαίνουμε. Στη προκειμένη περίπτωση, επειδή φωνάζουμε τόσο δυνατά και μας ακούνε, πιστεύω ότι μας ακούνε. Η φωνή μας ξεπερνά και τα όρια του νομού Ροδόπης».
Παρατηρητής της Θράκης

Απόφαση – σταθμός για όλες τις Ελληνικές περιουσίες της Πόλης. Με ομόφωνη απόφαση (31206/02) στις 29-09-2009 το ΕΔΑΔ καταδίκασε την Τουρκία για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην υπόθεση των αδελφών Φωκά, περιορίζοντας μάλιστα στην Τουρκία το δικαίωμα έφεσης αφού η Τουρκίδα δικαστής που συμμετείχε στην σύνθεση του δικαστηρίου ψήφισε υπέρ της καταδίκης της Τουρκίας. 18 χρόνια δικαστικοί αγώνες Ο δικαστικός μαραθώνιος των Αφων Φωκά ξεκίνησε το 1991 όταν η αδελφή τους Πολυξένη Πιστικά η οποία είχε υιοθετηθεί το 1954 από τον Απόστολο Πιστικά και την σύζυγό του Ελισάβετ που ήταν από τους πιο επιφανείς και δημιουργικούς ανθρώπους της Ελληνικής ομογένειας στην Πόλη συνελήφθη και οδηγήθηκε στο ψυχιατρικό τμήμα του ιδρύματος Βαλουκλή ως ψυχοπαθής και ορίσθηκε διαχειριστής της περιουσίας της ο πρόεδρος του Ιδρύματος κος Καραγιάννης.
Φωνή της Ροδόπης

Πλήθος κόσμου βρέθηκε την περασμένη Κυριακή στο Πνευματικό Κέντρο των Κυργίων Δράμας, για να παρακολουθήσει την παρουσίαση του βιβλίου του συμπατριώτη τους Μιχάλη Καϊκουνίδη. Είναι ένα βιβλίο το οποίο έχει να κάνει με τον προσφυγικό Ελληνισμό και δη τον ποντιακό. Ένα βιβλίο το οποίο αφορά την ιστορία της Σαμψούντας από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα, ειδικά της Σαμψούντας και δυο χωριά της περιφέρειας, που είναι τα χωριά των παππούδων του συγγραφέως, ενώ παράλληλα περιγράφει όλη την τραγική διαδρομή της προσφυγιάς τους από τη Σαμψούντα στην Ελλάδα και ειδικά στα Κύργια Δράμας. Ο συγγραφέας Μιχάλης Καϊκουνίδης, μίλησε στο «Ξ» για το λόγο που τον παρακίνησε να γράψει το βιβλίο αυτό. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο ίδιος, η κινητήριος δύναμη για να το γράψει, ήταν η προσφυγιά των παππούδων του, οι προσφυγιά των συγγενών του, αλλά και οι προσφυγιά όλων αυτών, οι οποίοι αναγκάστηκαν σφαγιαζόμενοι από τους Τούρκους το 1922 να έρθουν στη Μητρόπολη Ελλάδα ορφανοί και πανέρημοι. Επίσης, ο συγγραφέας τόνισε πως ήταν η επιθυμία του η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου του να γίνει στη γενέτειρά του, τα Κύργια, ενώ θα συνεχίσει την προσπάθειά του αυτή στη Θεσσαλονίκη, όπου είναι και μόνιμος κάτοικος.
Ξυράφι

Βιάστηκε η κυβέρνηση με τα προγράμματα stage και της σύμβασης έργου και λειτουργεί με την λογική ότι «μαζί με τα ξερά καίμε και τα χλωρά». -Βέβαια πολλά τέτοια ζητήματα θα ληφθούν μάλλον στα δικαστήρια όπου θα προσφύγουν οι περισσότεροι που ήδη είναι στο δρόμο και διαμαρτύρονται. -Και δεν πείθει η εξαγγελία του υπουργού ότι όλες οι θέσεις θα γίνουν αορίστου χρόνου και με διαδικασίες ΑΣΕΠ, αφού γνωρίζουν ότι η χρονοβόρα αυτή διαδικασία θα αφήσει ακάλυπτες από προσωπικό πολλές υπηρεσίες του δημοσίου τομέα και των ΟΤΑ και το μυστικό αυτών των προγραμμάτων είναι ότι είχαμε εργαζόμενους με αμοιβές στο ένα τρίτο των δημόσιων υπαλλήλων, με λιγότερο δηλαδή κόστος στο κράτος. -Μάλλον περισσότερες απολύσεις θα έχουμε παρά προσλήψεις που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, γιατί τα δύσκολα που αφορούν την οικονομία δείχνουν τα πρώτα τους σημάδια με αργοπορία για πρώτη φορά σε πληρωμές τακτικού προσωπικού που θα γίνει ορατό σε λίγο καιρό. -Βέβαια οι 300 της βουλής μάλλον δύσκολα μπορούν να αντιληφθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η νεολαία με ψευτομισθούς και προγράμματα καθώς και το φάσμα της ανεργίας που τους αγκαλιάζει. -Γιατί οι ίδιοι εκτός της βουλευτικής αποζημιώσεως, κυνηγούν τελευταία και την συμμετοχή τους σε πάμπολλες επιτροπές της βουλής. -Και ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Ότι κάθε φορά που χτυπά την κάρτα του ένας βουλευτής που συμμετέχει σε επιτροπή λαμβάνει αισίως για μια ημέρα το ποσό των 289,03 ευρώ. -Όσα δηλαδή παίρνει για 20 μέρες ένας εργαζόμενος στα προγράμματα ντροπής που έφτιαξαν οι πολιτικοί.
Ο Χρόνος

Σχετικά Άρθρα