Οικονομία Τελευταία Νέα

Άλλαξε ο νόμος αυστηρότερη η διαδικασία αποβολής των οφειλετών από τις 100 δόσεις

Από 1 Ιουλίου 2016 έχει επέλθει μια σοβαρή τροποποίηση για όσους έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση του Ν. 4321/2015, των 100 δόσεων.

Βάση του άρθρου 4 του 4346/2015 η ρύθμιση  χάνεται εφόσον προκύψουν νέες οφειλές προς το Δημόσιο και δεν εξοφληθούν εντός  15 ημερών από την λήξη της προθεσμίας καταβολής τους, όταν η προθεσμία αυτή λήγει μετά την 30-6-2016, δηλαδή από την 1η Ιουλίου 2016 και μετά.

Ωστόσο η ρύθμιση των 100 δόσεων μπορεί να σωθεί αν ο οφειλέτης υπαγάγει τις νέες του οφειλές στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων  του άρθρου 43 του ΚΦΔ του Ν.4174/2013, (φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΦΜΥ,  κλπ), πριν οι οφειλές του καταστούν ληξιπρόθεσμες, έστω και εν μέρει.

Η ένταξη στην  υπαγωγή της  «πάγιας ρύθμισης» του άρθρου 43 του Κ.Φ.Δ. μπορεί να γίνει μόνο με την αυτοπρόσωπη παρουσία του οφειλέτη  στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. και  δεν υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής αφού δεν παρέχεται από το σύστημα του TAXIS.

Στη Δ.Ο.Υ. ο οφειλέτης  υποβάλει ένα  έντυπο αίτησης – υπεύθυνης δήλωσης, στο οποίο  πρέπει να συμπεριλάβει αναλυτικά στοιχεία για τα μηνιαία εισοδήματά του, καθώς και για την περιουσιακή του κατάσταση και ταυτόχρονα γίνεται έλεγχος αν έχουν υποβληθεί από τον οφειλέτη όλες οι δηλώσεις του,  ώστε να προχωρήσει η διαδικασία και να γίνει δεκτό το αίτημά του για ρύθμιση και αποπληρωμή των νέων οφειλών σε 12 δόσεις.

Στο σύστημα του TAXIS,  θα πρέπει να αναφέρουμε ότι  φαίνεται ενεργή η ρύθμιση του 4152/2013, (12 δόσεων) και δίνεται η δυνατότητα, (δεν έχει καταστεί ανενεργή), ο οφειλέτης  να ενταχθεί σε αυτήν ηλεκτρονικά. Παρόλα αυτά  η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν τον καλύπτει πλήρως  και δεν τον προστατεύει από μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης και κατασχέσεις,   ενώ αντίθετα η ρύθμιση του 4174/2013 που υποβάλλεται μόνο προς το παρών στην Δ.Ο.Υ., είναι πλήρης και  καλύπτει τέτοιες περιπτώσεις.

Για  παράδειγμα:  Φορολογούμενος  έχει ενήμερη  ρύθμιση των 100 δόσεων. Υπέβαλλε τη φορολογική του δήλωση για το έτος 2015 και προέκυψε φόρος και ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Η πρώτη δόση με βάση την πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου (δηλαδή το  εκκαθαριστικό σημείωμα), είναι η 29 Ιουλίου 2016. Σύμφωνα με αυτό και για να μη χάσει τη ρύθμιση των 100 δόσεων, ή πρέπει να πληρώσει την πρώτη δόση στις 29 Ιουλίου ή  εφόσον αυτή καταστεί ληξιπρόθεσμη, δηλαδή δεν την πληρώσει,  έχει τη δυνατότητα να την καταβάλλει άμεσα και μέσα σε 15 μέρες και ταυτόχρονα να ρυθμίσει τις άλλες δύο δόσεις με τον 4174/2013. Αν αυτό δεν γίνει στις 15 επόμενες μέρες, τότε αυτόματα θα τεθεί εκτός της ρύθμισης των 100 δόσεων, που αυτό σημαίνει ότι όλο το ανεξόφλητο υπόλοιπο θα καταστεί άμεσα απαιτητό από το Δημόσιο, θα ενεργοποιηθούν όλοι οι τόκοι και οι προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής καθώς και  οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί (μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως οι κατασχέσεις εισοδημάτων, καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων, για να διασφαλίσουν την είσπραξη ολόκληρου του ποσού των ανεξόφλητων οφειλών).

Συνοψίζοντας, από την 1η Ιουλίου και μέχρι 31-12-2017,  όσοι  έχουν μπει στη ρύθμιση του ν. 4321/2015 για τις «100 δόσεις» θα πρέπει, για να μην χάσουν τη ρύθμιση αυτή:

-ή να εξοφλούν εγκαίρως, πριν λήξουν, όλες τις νέες οφειλές τους στο Δημόσιο,

-ή να ρυθμίζουν τις οφειλές αυτές με την «πάγια ρύθμιση» των 12 δόσεων του 4174/2013 του Κ.Φ.Δ. προσερχόμενοι αυτοπροσώπως στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. πριν αυτές καταστούν ληξιπρόθεσμες, δηλαδή πριν τη λήξη των προθεσμιών καταβολής των νέων οφειλών

-ή να εξοφλούν εφάπαξ τα ποσά των νέων οφειλών το αργότερο σε 15 μέρες από τη στιγμή που θα καταστούν ληξιπρόθεσμα και να ρυθμίζουν παρ’ αυτά τις υπόλοιπες δόσεις!

Υπενθυμίζουμε δε, ότι από 01.01.2018 η ρύθμιση απόλλυται αν δεν εξοφληθεί  εντός της νόμιμης προθεσμίας καταβολής, χωρίς καμία περαιτέρω διευκόλυνση ή παράταση πληρωμής !!

Μπατζακίδου Ειρήνη

Λογίστρια – Φοροτεχνικός Α’τάξης

Πρόεδρος  Ένωσης Λογιστών Ε.Φ.Ε.Ε. Ξάνθης

Πρώην Αναπλ.Γραμματέας Π.Ο.Φ.Ε.Ε

Σχετικά Άρθρα