Επιστολές Τελευταία Νέα

Άδεια Ταμεία- Και αρχίζουν τα προβλήματα

konstantaras

Του Δημήτρη Κωνσταντάρα

Ξέρετε τι είναι και τι κάνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ; Οι περισσότεροι – είμαι σίγουρος- δεν ξέρουν ούτε καν τι σημαίνουν τα αρχικά. Πρώτα- πρώτα θα σας πω ότι σύμφωνα με καλές πληροφορίες , στον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν καταβλήθηκαν  οι μισθοί των εργαζομένων για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου  (η πληρωμή των 630 εργαζομένων ήταν να γίνει στις 13 Μαΐου και ΙΣΩΣ  γίνει τη Δευτέρα).

«Λίγες μέρες καθυστέρηση» θα πει κανείς. Εντάξει. Αλλά όλοι μπορούμε να φανταστούμε πόσες εκκρεμότητες είχαν αυτές οι 630 οικογένειες, πόσα χρέη και πόσους λογαριασμούς να πληρώσουν. Και το σπουδαιότερο; Ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ο πρώτος οργανισμός που έδωσε τα αποθεματικά του στην Τράπεζα της Ελλάδος, οι εργαζόμενοι πληρώνονται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών του Δημοσίου και είναι  η ΠΡΩΤΗ  καθυστέρηση στην καταβολή μισθών μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών. Κακά μαντάτα.

Αρχικά ΟΠΕΚΕΠΕ σημαίνει Οργανισμός  Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων  Προσανατολισμού και Εγγυήσεων. Είναι ο Ελληνικός οργανισμός πληρωμών των κοινοτικών ενισχύσεων που εποπτεύεται από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου,  παρόλα αυτά όμως επειδή οι υπάλληλοι του είναι μόνιμοι πληρώνονται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών από την οποία πληρώνονται όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι της χώρας.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους υπεύθυνους, καθώς ο Οργανισμός κινδυνεύει από οικονομική ασφυξία. Αλλά ούτε αυτό είναι το πιο σημαντικό.

Προσέξτε σας παρακαλώ τι λένε οι εργαζόμενοι : «Από τον Ιανουάριο του 2015, αμοιβές μέρος των εξόδων των εκτός έδρας μετακινήσεων που απαιτούνται για  τη διενέργεια ελέγχων που είναι υποχρεωμένος να διενεργεί ο Οργανισμός, προκειμένου να καταβάλλονται οι κοινοτικές ενισχύσεις, δεν έχουν καταβληθεί. Η εκπροσώπηση  στα ευρωπαϊκά Όργανα πραγματοποιείται, μόνο με προκαταβολές, έχει «παγώσει» η εξόφληση του συνόλου των προμηθευτών, η πληρωμή των τιμολογίων ΔΕΚΟ και  η κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του Οργανισμού.»

«Μα …υπολειτουργεί ο Οργανισμός;» σκέφτομαι. Επακόλουθα;

«Η οικονομική ασφυξία του ΟΠΕΚΕΠΕ  απειλεί τις πληρωμές των Ελλήνων παραγωγών του  2015, ύψους 3  δις ευρώ, και θέτει σε κίνδυνο τις επιδοτήσεις της Νέας   Περιόδου. Η  μη εκταμίευση του  ποσού, θα οδηγήσει στην αδυναμία τήρησης του προγράμματος των επιτόπιων ελέγχων  που  αποτελεί σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, προϋπόθεση της πληρωμής των αγροτών».

Συμπέρασμα:  «Είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος να τεθεί ο Οργανισμός  υπό επιτήρηση και να ανασταλεί η Διαπίστευση του. Έτσι δεν θα  είναι δυνατή η καταβολή των ενισχύσεων  από κοινοτικούς πόρους στους δικαιούχους».

Αλλά φαντάζομαι ότι ο κ. Βαρουφάκης τα ξέρει. Δεν τα ξέρει;

Σχετικά Άρθρα