Κόμματα Τελευταία Νέα

Όχι στην διάλυση του νοσοκομείου Ξάνθης λέει ο Σύριζα

britsas syriza (1)

ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Το Νοσοκομείο λειτουργεί πλέον μόνο με το 55% του προβλεπόμενου από το νόμο οργανικού ιατρικού προσωπικού,  τα Κέντρα Υγείας με το 28% και το ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ) χωρίς κανένα κλινικό γιατρό. Χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις της καρδιολογικής που μετά την αιφνίδια ασθένεια του μοναδικού καρδιολόγου λειτουργεί με 1 επικουρικό γιατρό (με άμεσο κίνδυνο λουκέτου), του αναισθησιολογικού που λειτουργεί με 3 αντί 7 γιατρούς, της μαιευτικής με 3 αντί 6, της ψυχιατρικής με 1 αντί 4,  του ΠΕΔΥ που λειτουργεί με εκ περιτροπής μετακινήσεις γιατρών από τα Κ.Υ. Σαν να μην έφταναν αυτά απαγόρευσαν στους γενικούς γιατρούς (που είναι οι μόνοι γιατροί των Κ.Υ.) τη συνταγογράφηση πλειάδας φαρμάκων, καθιστώντας υποχρεωτική την μετακίνηση των Ξανθιωτών σε άλλες πόλεις μόνο και μόνο για να γράψουν τα φάρμακά τους. Τα τεράστια αυτά κενά δεν μπορούν πλέον να καλυφθούν ούτε με επικουρικούς γιατρούς, ούτε με καθημερινές μετακινήσεις γιατρών από άλλες πόλεις. Άλλωστε οι ασθενείς χρειάζονται τον μόνιμο γιατρό τους, που θα τους γνωρίζει και θα τους παρακολουθεί υπεύθυνα.

Τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα:

της εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης που απέλυσε τους γιατρούς του ΙΚΑ, που απαγορεύει την προκήρυξη των κενών θέσεων γιατρών ΕΣΥ, που έχει συρρικνώσει τις δημόσιες δαπάνες υγείας σε επίπεδα υποσαχάριας χώρας, σύμφωνα με δηλώσεις ακόμα και των ίδιων των κυβερνητικών παραγόντων (καθηγητής Λιαρόπουλος στο Έθνος). Είναι χαρακτηριστικό ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει 2,26% του ΑΕΠ για τη Δημόσια Υγεία ενώ αντίστοιχα στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 7,5% , η δε δαπάνη για πρόσληψη γιατρών είναι ίση με το ΜΗΔΕΝ.

της προκλητικής αδιαφορίας των τοπικών παραγόντων (Κοντός, Σαλτούρος) που πανηγύριζαν πέρσι γιατί διορίστηκαν 3 επικουρικοί γιατροί σε σύνολο 62 κενών θέσεων.

της συνεχούς συγκάλυψης των τεράστιων προβλημάτων από τη διοίκηση του νοσοκομείου.

Οι πολίτες της Ξάνθης υπερασπίζονται την πλήρη λειτουργία του νοσοκομείου τους, απαιτούν την άμεση προκήρυξη μόνιμων θέσεων γιατρών ΕΣΥ και την αύξηση των κονδυλίων για τη Δημόσια Υγεία.

Φτάνει πια η καταστροφή! Ήρθε η ώρα να απαλλαγούμε από την μνημονιακή κυβέρνηση και να ανοίξουμε τον δρόμο για την ανόρθωση της χώρας.

Απευθυνόμαστε στους βασικούς ενδιαφερόμενους και θιγόμενους πολίτες της Ξάνθης, στον καθένα χωριστά και τους καλούμε να προασπίσουν το ύψιστο αγαθό της υγείας, να υπερασπιστούν την λειτουργία του Νοσοκομείου τους, απαιτώντας άμεσα διορισμούς γιατρών πριν να είναι πάρα πολύ αργά.

Σχετικά Άρθρα