slider Κοινωνία Τελευταία Νέα

Χρειάζεται ο Δήμος Ξάνθης ένα ΚΕΠ Υγείας;

Ένα ΚΕΠ Υγείας έχει ως βασικό μέλημα την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και τον προσανατολισμό σε υπάρχουσες δομές Υγείας όλων των πολιτών ανεξαρτήτου ασφαλιστικής ικανότητας, με έμφαση στα συνηθέστερα νοσήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες υγείας στην πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Πέραν τούτων, ένα ΚΕΠ Υγείας διοργανώνει και συντονίζει προληπτικές εξετάσεις για σοβαρά νοσήματα. Προς το παρόν, ο προτεινόμενος προληπτικός έλεγχος στο γενικό πληθυσμό αφορά τα κάτωθι:

  • Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής (προτείνεται διενέργεια υπερηχογραφήματος κοιλιακής αορτής σε άτομα ηλικίας 65-75 ετών),
  • Μελάνωμα (προτείνεται κλινική εξέταση και χαρτογράφηση σπίλων σε άτομα ηλικίας >20 ετών),
  • Αυξημένος καρδιαγγειακός κίνδυνος (προτείνεται διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων για λιπίδια και σάκχαρο σε άτομα ηλικίας >15 ετών)
  • Καρκίνος μαστού (προτείνεται διενέργεια μαστογραφίας σε γυναίκες ηλικίας >40 ετών)
  • Καρκίνος τραχήλου μήτρας (προτείνεται εμβολιασμός για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων σε κορίτσια και γυναίκες ηλικίας 11-26 ετών και τεστ Παπανικολάου σε γυναίκες ηλικίας >21 ετών)
  • Καρκίνος παχέος εντέρου (προτείνεται κολονοσκόπηση σε άτομα ηλικίας 50-75 ετών)
  • Καρκίνος προστάτη (προτείνεται διενέργεια PSA σε άνδρες ηλικίας >50 ετών)

Ανάλογα με το οικογενειακό και το ατομικό ιστορικό οι πιο πάνω προληπτικές εξετάσεις μπορεί να διαφοροποιούνται ως προς την ηλικία έναρξης της παρακολούθησης και της συχνότητας αυτής.

Η συνολική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σχετικά με την προληπτική Ιατρική παραμένει ευκαιριακή και αποσπασματική. Στόχος ενός ΚΕΠ Υγείας είναι να αποτελέσει το συνδετικό κρίκο ανάμεσα στα άτομα που χρήζουν υπηρεσίες προληπτικής ιατρικής και σε δυνητικούς παρόχους αυτών των υπηρεσιών, ανεξάρτητα αν είναι δημόσιες δομές, μη κερδοσκοπικοί φορείς ή ιδιώτες.

Στην Περιφέρεια ΑΜΘ λειτουργούν ΚΕΠ Υγείας στους Δήμους Δράμας, Δοξάτου, Θάσου και Διδυμοτείχου ενώ σε τελικό στάδιο βρίσκονται τα ΚΕΠ Υγείας στους Δήμους Καβάλας, Ιάσμου και Αλεξανδρούπολης. Η πρωτοβουλία ανήκει στο εκάστοτε Δημοτικό Συμβούλιο που αποφασίζει την ίδρυση ΚΕΠ Υγείας μετά από εισήγηση του Δημάρχου.

Ο Δήμος Ξάνθης έχει ιδιαίτερη ανάγκη ένα τέτοιο ολοκληρωμένο Δημοτικό Φορέα με αντικείμενο την Προληπτική Ιατρική και την Προαγωγή Υγείας σε τοπικό επίπεδο. Το γεγονός αυτό συνδέεται κυρίως α) με την επιβάρυνση των ήδη υπαρχουσών μονάδων Υγείας και ιδιαίτερα του Νοσοκομείου της πόλης μας και β) με την ύπαρξη ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων με χαμηλή πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας όπως οι άποροι, οι άνεργοι, οι Ρωμά κ.λ.π. Ιδιαίτερο όφελος αναμένεται όσον αφορά τα νεοπλάσματα (καρκίνοι), που αποτελούν συχνά, σοβαρά αλλά προλήψιμα νοσήματα.

 

Βασίλειος Παπαδόπουλος, Ιατρός Παθολόγος,

Δημοσθένης Γεωργιάδης, Ιατρός Γαστρεντερολόγος,

Δημοτικοί Σύμβουλοι με την Παράταξη «Αγάπη γα την ΞΑΝΘΗ μας»

Σχετικά Άρθρα