Κόμματα Τελευταία Νέα

Χαμός γίνεται στις εστίες του ΔΠΘ… ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ για την κατάσταση

ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με θέμα: Ελλιπής η φύλαξη στις Φοιτητικές Εστίες της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης.

Για μια ακόμη φορά οι οικότροφοι φοιτητές της Ξάνθης έρχονται αντιμέτωποι με το ζήτημα της ελλιπούς φύλαξης. Στις 24 Μαρτίου ένας οικότροφος έπεσε θύμα ληστείας στο χώρο των εστιών. Έχουν γίνει πολλά αντίστοιχα περιστατικά στο παρελθόν, όπως στις 18 Μαρτίου, όπου ένας εξωπανεπιστημιακός άνοιξε την πόρτα μιας κοπέλας χωρίς να χτυπήσει και ζητούσε να φάει. Επιπλέον, ο συγκεκριμένος με έναν ακόμη εξωπανεπιστημιακό γυρνάνε στα κτίρια και προσπαθούν να μπουν στα δωμάτια, ελέγχοντας αν οι πόρτες είναι κλειδωμένες.

Τα περιστατικά που συνέβησαν στις εστίες της Ξάνθης (τόσο τα τωρινά όσο και παλαιότερα) αναδεικνύουν την τεράστια ανάγκη που υπάρχει για βελτίωση της φύλαξης. Από το 2015 έχουν γίνει μαζικές απολύσεις χωρίς μέχρι σήμερα να έχει δοθεί καμία απολύτως λύση  για το πρόβλημα της φύλαξης. Υπάρχει μόλις ένας φύλακας που, με ότι κίνδυνο συνεπάγεται αυτό για την ασφάλειά του, κάνει περίπολο σε ολόκληρη την Πανεπιστημιούπολη Κιμμερίων Ξάνθης. Οι απολύσεις αυτές οφείλονται στη μείωση κονδυλίων των πανεπιστημίων ώστε να επιτευχθεί το «πολυπόθητο» πλεόνασμα, καθώς ο φετινός προϋπολογισμός βρίσκεται στα ίδια χαμηλά επίπεδα με πέρσι. Η υποχρηματοδότηση της Παιδείας, που οδηγεί από τεράστιες ελλείψεις σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας μέχρι και σε απολύσεις εργαζομένων, συμπεριλαμβάνεται στις κατευθύνσεις Ε.Ε. – Δ.Ν.Τ. – κεφαλαίου, στα πλαίσια των οποίων όλες οι κυβερνήσεις μέχρι και τώρα κινούνται πιστά.

 

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει έτσι ώστε:

  • Να αυξηθεί η χρηματοδότηση όλων των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες των φοιτητών, για μόρφωση, φοιτητική μέριμνα, βασικούς κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.
  • Να ικανοποιηθεί πλήρως η ανάγκη φοιτητών για επαρκή φύλαξη στους χώρους των φοιτητικών Εστιών, αλλά και όλων των πανεπιστημιακών χώρων, της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης στην ευθύνη του κράτους χωρίς περικοπή ή αναδιανομή κάποιου κονδυλίου.
  • Να προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό φύλαξης με πλήρη δικαιώματα, μόνιμη και σταθερή εργασία, λαμβάνοντας ταυτόχρονα όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για την εργασία του.
  • Να υπάρχει επαρκής συντήρηση των κτιρίων των Εστιών, έτσι ώστε να μην υπάρχουν σπασμένες πόρτες και παράθυρα, αλλά και επαρκής φωτισμός σε όλους τους χώρους των Εστιών και του Πανεπιστημίου.
Οι βουλευτές του ΚΚΕ
Σάκης Βαρδαλής

Γιάννης Δελής

 

φώτο αρχείου…

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο