slider Καρναβάλι Ξάνθης Τελευταία Νέα

Τσικνοπέμτη: Βραδιά λαογραφίας και παραδοσιακών γεύσεων στο Αμοιρίδειο (Δείτε όλο το πρόγραμμα της ημέρας)

Τσικνοπέμπτη 20 Φεβρουαρίου

Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης, ώρα: 19:00

Μουσική παράσταση, «Ρεμπέτικες ιστορίες»

1953. Μεταπολεμική Ελλάδα… Μία Ελλάδα που προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της, αφήνοντας πίσω καταστροφές, προσφυγιά, πολέμους. Μια Ελλάδα που έχει μάθει να παλεύει με κάθε θηρίο και να βγαίνει νικήτρια. Σε μια αυλή…μια παρέα… μια κομπανία… στήνουν ένα γλέντι να ξορκίσουν το κακό, τραγουδούν και χορεύουν για να αφήσουν πίσω το πονεμένο παρελθόν. Κάπως έτσι ο καημός γίνεται τραγούδι, ο αναστεναγμός πενιά και η ζωή γλέντι.

Μουσική επιμέλεια, Απόστολος Αποστολίδης. Σκηνοθεσία, Κυριακή Οβαλιάδου. Κείμενα, Ιωάννα Καρατζά. Χοροδιδασκαλία, Ιωάννα Βασιλειάδου και Ελένη Κοτανίδου. Παίζουν οι ηθοποιοί, Μ. Μουρουζίδης, Γ. Σαββίδης, Β. Ταταλιάς, Π. Μουτζούρης, Αν. Καραβελίδου, Κ. Οβαλιάδου, Ελ. Βλαχάκη, Μ. Ασλανίδου, Κ. Αρμένη, Σ. Μουράτογλου. Την Ορχήστρα Παλαιών Ασμάτων αποτελούν οι Χ. Μελισσοπούλου, Απ. Αποστολίδης, Β. Κιορμήτρου, Γ. Βαμβακάς, Π. Αμπεριάδης, Ν. Βουλγαρίδης. Χορεύει το χορευτικό τμήμα του Κέντρου Ελληνικής Λαογραφίας Νεάπολις.

Συνδιοργάνωση Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης και ΠΑΣ Αντίκας.

Τσικνοπέμπτη 20 Φεβρουαρίου

Κλειστό Αθλητικό Κέντρο «Φίλιππος Αμοιρίδης», ώρα 20:00

Βραδιά λαογραφίας και παραδοσιακών γεύσεων.

Ημέρα χαράς αλλά και προετοιμασίας, καθώς η περίοδος της Σαρακοστής πλησιάζει. Την μέρα αυτή επιβάλλεται από το έθιμο το ψήσιμο κρέατος, συνοδευόμενο από κρασί και εδέσματα. Οι ρίζες των εκδηλώσεων αυτών βρίσκονται στην αρχαία Ελλάδα, στην Διονυσιακή λατρεία. Ο Διόνυσος, θεός της γονιμότητας και οι αρχαίοι ‘Έλληνες τον τιμούσαν με μεγάλους εορτασμούς, τα Διονύσια. Κατά τους εορτασμούς αυτούς, γινόταν παρέλαση άρματος. Η προέλευση του εθίμου χάνεται στα βάθη του χρόνου, ωστόσο φαίνεται να συνδέεται με τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που θεωρούσαν το φαγοπότι και το γλέντι ιεροτελεστία για την καλή ευφορία της γης την άνοιξη. Οι πολιτιστικοί σύλλογοι ετοιμάζουν παραδοσιακές συνταγές και στήνουν ένα γλέντι με ζωντανή μουσική και ήχους από όλη την Ελλάδα. Μια ξεχωριστή βραδιά αυτή της Τσικνοπέμπτης και ο χώρος θα είναι ανοιχτός από τις 8 το βράδυ έως τα μεσάνυχτα, με πλούσιο μπουφέ, λαχταριστά ορεκτικά, φρέσκες σαλάτες, ποικιλίες κρεατικών και σπιτικών γλυκών. Το Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης ως οικοδεσπότης θα προσφέρει δωρεάν κρασί σε όλους τους επισκέπτες.

Σπίτι Πολιτισμού ΦΕΞ, ώρα 17:00

Μπαλνταφάν με το παιδικό μουσικό θέατρο της ΦΕΞ. «Νέες Αποκριάτικες περιπέτειες Ι»

Η ΦΕΞ, ξετυλίγει το κουβάρι του παραμυθιού και σας προσκαλεί στη θεατρική μουσική παράσταση «Αποκριάτικες περιπέτειες» του Παιδικού Μουσικού της Θεάτρου. Μικροί παραμυθένιοι ήρωες σε μια αποκριάτικη ιστορία που συνέβη κάποτε, ίσως και εδώ… που καταλήγει σε ένα ξέφρενο Μπαλνταφάν!!!

Σκηνοθεσία ΒάνιαΦίτσεβα.Γενική είσοδος 3€, με χυμό ή καφέ, οικονομική ενίσχυση του μουσείου. Περιορισμένος αριθμός θέσεων. Κρατήσεις στο τηλ 2541025421.

Οργάνωση ΦΕΞ / Εργαστήρι μουσικού θεάτρου της ΦΕΞ

Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης. Αναγνωστήριο «Κυριάκος Σταματιάδης, Καπναποθήκη «Π», Καπνεργατών 9», ώρα: 19:00

«O Ορφέας μιαν Αποκριά στη δίνη της λογοτεχνίας.»

Ορφικά μυστήρια και Αποκριά. Η συσχέτιση και η εμφάνισή τους σε λογοτεχνικά κείμενα και ποιήματα.Εισηγήτρια,Βασιλική Στρώλη, ιστορικός, υπεύθυνη εργαστηρίου τοπικήςιστορίας ΙΘΤΠ. Είσοδος ελεύθερη.

Σχετικά Άρθρα