slider Κοινωνία Τελευταία Νέα

Το πρόγραμμα του Μητροπολίτη και το μήνυμα της Κυριακής

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ κ.κ. Π Α Ν Τ Ε Λ Ε Η Μ Ο Ν Ο Σ

Κυριακή 1-3-2020 ΩΡΑ: 07:00-10:30 Θεία Λειτουργία εἰς τόν Ἱερό Ναό Ἁγίων Κωνσταντίνου καί Ἑλένης Ξάνθης.

ΩΡΑ: 18:00-19:30 Ἑσπερινός τῆς Συγχωρήσεως εἰς τόν Ἱερό Μητρολιτικό Ναό Τιμίου Προδρόμου.

Δευτέρα 2-3-2020 ΩΡΑ: 17:00-18:30 Μεγάλο Ἀπόδειπνο εἰς τήν Ἱερά Μονή Παναγίας Ἀρχαγγελιωτίσσης Ξάνθης.

Το μήνυμα της Κυριακής «ΚΡΥΨΙΝΟΙΑ ΚΑΙ ΜΥΣΤΙΚΟΤΗΤΑ»

Το σημερινό Ευαγγελικό ανάγνωσμα της Κυριακής της Τυροφάγου μας λέει ότι η ανθρώπινη αμαρτία δεν πολεμάται με τη λήθη και δεν κρύβεται με τη σιωπή, καθώς από μόνη της πολλές φορές βοά και είναι προφανής! Πως κρύβεται και πως εξαφανίζεται ώστε να μη μας ελέγχει; Με τη συγχωρητικότητα! Συγχωρώ, δηλαδή όχι απλώς ανέχομαι, αλλά διαγράφω, ξεχνώ και δεν αφήνω να επηρεάσουν την αγάπη μου προς τον άλλο άνθρωπο, τα όποια παραπτώματά του. Τότε και μόνον, η αγάπη του Θεού και Πατρός συγχωρεί και τα δικά μου αμαρτήματα και τα εξαφανίζει, ώστε να μην καταστούν φανερά «εν ημέρα κρίσεως» ενώπιον αγγέλων και ανθρώπων!

Αλλά και ο,τι καλό, ξεκινώντας από την πρακτική αρετή της νηστείας, που αρχίζει αύριο μας καλεί το σημερινό Ευαγγέλιο να το ασκούμε στα κρυφά, δηλαδή κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην το αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι. Όταν η νηστεία από παιδαγωγικό μέσο πνευματικής ζωής γίνεται αυτοσκοπός, η αποβαίνει πιστοποιητικό για την καλή γνώμη των άλλων, καταντά τύπος χωρίς βαθύτερο θρησκευτικό νόημα.

Η αλήθεια είναι ότι ο άνθρωπος τυγχάνει τόσο ευάλωτος στον σκληρό εγωϊσμό και τη ναρκισσιστική υπερηφάνειά του, που εύκολα αποπροσανατολίζεται, αυτοθαυμάζεται και αντί να αναφέρει προς τον άγιο Θεό οποιοδήποτε καλό επιτυγχάνει η ο,τι αγαθό τον χαρακτηρίζει, στρέφεται στον εαυτό του και τον ειδωλοποιεί.

Όσο πιο γρήγορα, λοιπόν, κρύβουμε η, ακόμη καλύτερα ξεχνάμε, το όποιο καλό εργασθήκαμε, τόσο πιο ασφαλείς θα είμαστε από τον εαυτό μας τον ίδιο, αλλά και από τον συνήθως ψεύτικο και πάντως προσωρινό έπαινο των άλλων ανθρώπων, που έρχεται για να μας στερήσει τον αιώνιο και ουσιαστικό έπαινο του Θεού!

Ο λαός μας λέει «κάνε το καλό και ρίξ’ το στο γυαλό»! Δηλαδή, το καλό που θα κάνεις κρυψ  το τόσο καλά, ώστε να εξαφανιστεί. Δεν εξαφανίζεται βεβαίως το καλό. Απλώς δεν εκτίθεται στα μάτια των ανθρώπων, οι οποίοι είναι έτοιμοι πάντα να διαστρέψουν ο,τι έγινε, να παρεξηγήσουν προθέσεις, να παρερμηνεύσουν κίνητρα και σκοπούς.

Στο τέλος της σημερινής ευαγγελικής περικοπής ο Χριστός μας μιλά για ουράνιο θησαυρό. Όχι επίγειο, ο οποίος αφού αποτελέσει αγώνα ζωής για να αποκτηθεί, μετά καθίσταται αγωνία για τους κυρίους του, καθώς τους πνίγει ο φόβος μην τον χάσουν, μην τον βρουν και τους τον αρπάξουν. Κάνει λόγο για ουράνιο θησαυρό αποτελούμενο από όσα αγαθά εργάστηκε ο άνθρωπος στη ζωή του, ο οποίος δεν κινδυνεύει από κλέφτες, φθορά, ανώμαλες οικονομικές συγκυρίες, αλλά προσαυξάνεται στον ουρανό.

Σχετικά Άρθρα