Face to Face slider Τελευταία Νέα

Τεράστιες οι αλλαγές που φέρνει ο Κλεισθένης στα Κοινοτικά Συμβούλια. Λες να κατέβω υποψήφιος;

Οι αλλαγές που φέρνει ο Κλεισθένης στον τρόπο εκλογής των κοινοτικών συμβουλίων είναι σημαντικές αλλά λίγοι φαίνεται να τις γνωρίζουν. Τι θα γίνει λοιπόν ξεκινώντας από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μάη;

  1. Η κοινότητα θα βγάζει τον πρόεδρο και το συμβούλιο της και όχι … ο δήμαρχος

Τα τελευταία χρόνια ένα έγκλημα είχε γίνει στα χωριά μας. Στις κοινότητες με 5μελή συμβούλια και πάνω, το Κοινοτικό Συμβούλιο και ο πρόεδρος του δεν επιλέγονταν από τους κατοίκους του χωριού αλλά από τον … υποψήφιο Δήμαρχο, όταν αυτός βέβαια γινόταν Δήμαρχος.

Ετσι είχαμε πολλά φαινόμενα όπου την πλειοψηφία στο κοινοτικό συμβούλιο να την είχαν συνδυασμοί που ήρθαν ακόμα και τρίτοι, μόνο και μόνο γιατί ανήκαν στον συνδυασμό του δημάρχου!

Αυτό τώρα σταματάει! Κάθε κοινότητα θα έχει τους δικούς της συνδυασμούς που δεν θα έχουν καμία σχέση με το κεντρικό δημοτικό ψηφοδέλτιο. Πρόεδρος της κοινότητας θα εκλέγεται από το Κοινοτικό Συμβούλιο με μία διαδικασία που ορίζει ο Κλεισθένης.

Τι σημαίνει στην πράξη αυτό; Δεν ισχύει, αυτό που ακόμα και τώρα ακούμε στα διάφορα χωριά, ότι δηλαδή, «ο τάδε υποψήφιος πρόεδρος, θα κατέβει με τον τάδε δήμαρχο». Καμιά σχέση ΔΕΝ θα υπάρχει ανάμεσα στα δύο ψηφοδέλτια, οι ψήφοι στο κοινοτικό ψηφοδέλτιο ΔΕΝ θα μεταφέρονται στο δημοτικό ψηφοδέλτιο και ούτε φυσικά θα συμβαίνει το αντίστροφο!

Αρα, δεν είναι πια υποχρεωμένος ο κάθε πολίτης που θέλει να προσφέρει στο χωριό του, να «δεθεί» με το ψηφοδέλτιο του ενός ή του άλλου υποψήφιου δημάρχου. Τώρα πια, μπορεί να πάρει την πρωτοβουλία, να βρει άλλους πολίτες που και αυτοί θέλουν να προσφέρουν στον τόπο τους και να ζητήσει την εμπιστοσύνη των συντοπιτών του!

Ο κάτοικος της κάθε κοινότητας θα ψηφίζει σε ξεχωριστή κάλπη για το κοινοτικό του συμβούλιο και σε άλλη κάλπη για το δημοτικό συμβούλιο και το Δήμαρχο

  1. Η εκλογή του κοινοτικού συμβουλίου θα γίνει με απλή αναλογική

Η απλή αναλογική ισχύει και για τις εκλογές για τα κοινοτικά συμβούλια. Κάθε συνδυασμός θα εκλεγεί τόσο συμβούλους όσοι αντιστοιχούν στους ψήφους που έχει πάρει.

Οι κοινότητες που έχουν κάτω από 300 κατοίκους θα εκλεγούν μόνο πρόεδρο με ενιαίο ψηφοδέλτιο, ενώ όσες έχουν πάνω από 300 κατοίκους κοινοτικά συμβούλια με ξεχωριστά ψηφοδέλτια. Τίποτα βεβαίως δεν εμποδίζει και σε αυτές να υπάρχει ενιαία λίστα αν οι κάτοικους τους επιλέξουν κάτι τέτοιο!

Οσον αφορά τα μέλη των συμβουλίων σε κοινότητες με πάνω από 300 κατοίκους θα ισχύουν τα παρακάτω: Το συμβούλιο της κοινότητας αποτελείται από πέντε (5) μέλη σε κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό από τριακόσιους έναν έως δύο χιλιάδες (301-2.000) κατοίκους, από επτά (7) μέλη σε κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό από δύο χιλιάδες έναν έως δέκα χιλιάδες (2.001-10.000) κατοίκους, από έντεκα (11) μέλη σε κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό από δέκα χιλιάδες έναν έως πενήντα χιλιάδες (10.001-50.000) κατοίκους και από δεκαπέντε (15) μέλη σε κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό από πενήντα χιλιάδες έναν (50.001) και άνω κατοίκους.».

  1. Δεν θα υπάρχει «επικεφαλής» στο κοινοτικό ψηφοδέλτιο!

Μια σημαντική αλλαγή που θα υπάρξει με νεότερη τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών, είναι ότι τα κοινοτικά ψηφοδέλτια ΔΕΝ θα έχουν επικεφαλή, άρα ΔΕΝ θα υπάρχει «υποψήφιος πρόεδρος της κοινότητας»

Ο σκοπός είναι να προσελκυστούν στην διοίκηση της κοινότητας πολίτες που ενδιαφέρονται για αυτή και όχι μόνο «υποψήφιοι πρόεδροι» που μετά θα τρέχουν να κάνουν τους συνδυασμούς. Πολύ περισσότερο ΔΕΝ πρέπει να υπάρχουν «υποψήφιοι πρόεδροι» που θα εξυπηρετούν τα συμφέροντα του τάδε «υποψήφιοι δήμαρχου» ή του δείνα κόμματος!

Ο πρόεδρος της κοινότητας, θα εκλέγεται από τα μέλη του κοινοτικού συμβουλίου, με ψηφοφορία μεταξύ αυτών που βγήκαν πρώτοι, από τον πρώτο και τον δεύτερο συνδυασμό!

  1. Οι κοινότητες αποκτούν ξανά πόρους για να κάνουν … τη δουλειά τους

Μέχρι τώρα η διάθεση πόρων σε κάθε κοινότητα εξαρτιόταν κυρίως από τον Δήμαρχο. Εκτός από τη λεγόμενη «πάγια προκαταβολή» για όλα όλα τα άλλα ο πρόεδρος της κοινότητας και το συμβουλιό του, έπρεπε να «τα «έχει καλά» με τον δήμαρχο και τον γεωγραφικό αντιδήμαρχο.

Αυτό τώρα σταματάει! Κάθε κοινότητα θα έχει τον δικό της προυπολογισμό, θα ξέρει δηλαδή από την προηγούμενη χρονιά τους πόρους που θα είναι στη διάθεση της για την επόμενη χρονιά,

Αυτοί θα κατανέμονται κεντρικά από το Υπουργείο Εσωτερικών, η κοινότητα θα μπορεί να κάνει το ετήσιο πρόγραμμά της και αυτή θα αποφασίζει πότε και πώς θα το υλοποιεί!

Αυτή σημαίνει, ότι ακόμα και τώρα, από την προεκλογική περίοδο, κάθε συνδυασμός στην κοινότητα θα πρέπει να έχει ένα όσο το δυνατό πιο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Τι θα κάνει δηλαδή για το χωριό γιατί χρήματα, λίγα ή πολλά, θα έχει!

Αυτό το πρόγραμμα που το καλύτερο είναι να συζητηθεί ανοιχτά, πριν τις εκλογές με όλους τους κατοίκους, είναι που θα επιλέξουν οι πολίτες. Καθώς επίσης και τους πιο άξιους από τους συμπολίτες τους να το υλοποιήσουν!

  1. Ιδια διαδικασία για την Ξάνθη μέχρι και το πιο μικρό χωριό!

Οι αλλαγές που φέρνει ο Κλεισθένης δεν αφορούν μόνο τα μικρά χωριά της Ξάνθης. Αφορούν κάθε ξεχωριστή οικιστική ενότητα από την πιο μεγάλη που είναι η πόλη της Ξάνθης, ως την πιο μικρή!

Η πόλη της Ξάνθης, όπως και οι άλλες μεγάλες δημοτικές κοινότητες θα εκλέξουν το δικό τους Συμβούλιο, με τις ίδιες ακριβώς διαδικασίες που θα το εκλέξει και η Σταυρούπολη και κάθε άλλο μικρότερο χωριό. Η διαφορά είναι το πόσοι σύμβουλοι θα εκλεγούν σε κάθε μία περίπτωση

Κάντο όπως στην άλλη Ελλάδα!

Αυτές είναι οι αλλαγές που φέρνει ο Κλεισθένης στις κοινότητες, Τώρα που τις γνωρίζεις και εφόσον βεβαίως σε ενδιαφέρει το χωριό σου, μπορείς να αποφασίσεις τι θα κάνεις. Και να απαντήσεις στην ερώτηση λές να κατέβω υποψήφιος τοπικός σύμβουλος;

Σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας έχουν ξεκινήσει ήδη οι διαδικασίες για να συγκροτηθούν τοπικοί συνδυασμοί από κατοίκους κοινοτήτων, που βλέπουν αυτές τις αλλαγές σαν μια ευκαιρία να ξαναφτιάξουν ότι τους είχαν πάρει τόσα χρόνια: Το χωριό τους!

Σχετικά Άρθρα