slider Επιχειρήσεις Τελευταία Νέα

Συμβουλές για την προσωπική σας ασφάλεια, την ασφάλεια του σπιτιού σας και του καταστήματος σας

Στους σημερινούς επικίνδυνους καιρούς που ζούμε όλοι μας, με τις ασύμμετρες απειλές που υπάρχουν στην καθημερινή διαβίωση, ο κύριος και πιο βασικός παράγοντας είναι η ανθρώπινη ζωή και η προσωπική ασφάλεια. Ειδικά η ζωή ενός ανθρώπου είναι ότι πιο πολύτιμο υπάρχει, δεδομένου ότι είναι αναντικατάστατη σε σχέση με τα υλικά αγαθά.

Λόγω της εμπειρίας μας από τα 18 χρόνια της ενεργής παρουσίας μας στον χώρο της ιδιωτικής ασφάλειας και την αντιμετώπιση εκατοντάδων περιστατικών απειλής κατά της προσωπικής ζωής αλλά και κατά των περιουσιών των πελατών μας  θα θέλαμε να σας μεταφέρουμε τις συμβουλές μας για την καλύτερη δυνατή προστασία σας, αλλά και τα μέτρα που πρέπει να παίρνει κάποιος για την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων.

Προσωπική ασφάλεια.

  • Μην εμπλέκεστε σε διαμάχες, χωρίς λόγο ειδικά αν δεν απειλείται άμεσα η δικής σας υπόσταση. Δεν αξίζει να τραυματιστείτε ή να πάθετε κάτι χειρότερο για ένα ευτελές χρηματικό ποσό ή ένα κόσμημα, ή ένα κινητό τηλέφωνο.
  • Αποφύγετε τις προστριβές με αγνώστους, καθώς δεν γνωρίζετε μέχρι σε ποιο βαθμό άσχημης αντίδρασης  είναι ικανός να φτάσει κάποιος.
  • Διατηρείτε στην τσέπη σας ή στην τσάντα σας ένα παλιό πορτοφόλι με λίγα χρήματα, ώστε να το δώσετε σε κάποιο κλέφτη που σας απειλεί, προκειμένου να μην σας προκαλέσει σωματική βλάβη. Δυστυχώς η ανέχεια, ή φτώχεια ή ακόμη και η προμελετημένη ληστεία, έχει αυξήσει δραματικά τα κρούσματα ληστειών. Το πρόσφατο παράδειγμα στην Αθήνα στου Φιλοπάππου, όπου ένα παλληκάρι 25 ετών έχασε την ζωή του από 3 αλλοδαπούς μετανάστες, προκειμένου να του κλέψουν το κινητό τηλέφωνο, αποτελεί απόδειξη των επικινδύνων καταστάσεων που μπορεί να βιώσει κάποιος, ακόμη και σε ένα πολυσύχναστο χώρο.
  • Σε περίπτωση που σας απειλήσουν για χρήματα ή για κάποιο αντικείμενο, καλέστε δυνατά σε βοήθεια σε περίπτωση που είστε σε χώρο που βρίσκονται και άλλοι άνθρωποι, αλλιώς προτιμήστε να δώσετε το αντικείμενο ή λίγα χρήματα. Αντιδράστε μόνο αν νοιώσετε ότι απειλείται άμεσα η ζωή σας.
  • Μπορείτε για λόγους ασφαλείας να έχετε μαζί σας (στα κλειδιά σας) ένα ειδικό μπουτόν προσωπικής απειλής, όπου ενημερώνει με σήμα το κέντρο άμεσης βοήθειας, της ιδιωτική  ασφάλειας που έχετε επιλέξει.
  • Βασικό μέλημα επίσης είναι να μην αφήνετε σε κοινή θέα αντικείμενα που έχουν μεγάλη αξία, καθώς αποτελούν πόλο έλξης για κάθε κλέφτη.

Ασφάλεια οικίας ή καταστήματος.

Όταν πρόκειται για την ασφάλεια στο σπίτι, είναι σημαντικό να προστατεύσετε το σπίτι σας από απειλές όπως διάρρηξη, εισβολή και πυρκαγιά. Η κατοχή ενός συστήματος παρακολούθησης οικιακής ασφάλειας είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ξεκινήσετε την προστασία του σπιτιού σας από όλες αυτές τις απειλές, αλλά υπάρχουν πρόσθετες προφυλάξεις ασφαλείας που μπορείτε επίσης να λάβετε για να βοηθήσετε να διατηρήσετε το σπίτι σας ασφαλές.

  • Δημιουργήστε την ψευδαίσθηση ότι κάποιος είναι στο σπίτι σας: Αν σκοπεύετε να παραμείνετε για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός του σπιτιού, αφήστε μια τηλεόραση ή στερεοφωνικό σε ένα δωμάτιο κοντά στην μπροστινή πόρτα ή σε άλλα σημεία εισόδου, όπως πλευρικές πόρτες ή παράθυρα του πρώτου ορόφου. Χρησιμοποιήστε εξωτερικό φωτισμό και ανιχνευτές κίνησης για να ελαχιστοποιήσετε τα σημεία όπου ένας διαρρήκτης θα μπορούσε εύκολα να εισέλθει στον χώρο σας.
  • Βεβαιωθείτε ότι όλες οι εξωτερικές πόρτες έχουν αξιόπιστες κλειδαριές: Εγκαταστήστε κλειδαριές ασφαλείας σε όλες τις εξωτερικές πόρτες και κλειδώστε όλες τις πόρτες πριν φύγετε από το σπίτι σας ή πηγαίνετε στο κρεβάτι. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε προαιρετικό εξοπλισμό οικιακής ασφάλειας όπως έξυπνες κλειδαριές για να κλειδώνετε και να ξεκλειδώνετε τις πόρτες από απόσταση.
  • Πάντα να κοιτάζετε πριν ανοίξετε την πόρτα: Ελέγξτε για να δείτε ποιος είναι πριν ανοίξετε. Μπορείτε επίσης να κρατήσετε το ασύρματο μπρελόκ του οικιακού σας συστήματος προσωπικής ασφάλειας όταν υπάρχει κάποιος ξένος στην πόρτα, σε περίπτωση που χρειαστεί να καλέσετε για βοήθεια σε μια στιγμή.
  • Μην αφήνετε τα εφεδρικά κλειδιά σε εμφανείς θέσεις: Μην αφήνετε τα επιπλέον κλειδιά σε θήκες, γλάστρες ή οποιαδήποτε άλλη προφανή εξωτερική θέση. Οι κλέφτες θα τα βρουν εύκολα. Βρείτε ένα δυσδιάκριτο μέρος για να αποκρύψετε τα κλειδιά ή να δώσετε ένα σετ σε έναν γείτονα που μπορείτε να εμπιστευτείτε.
  • Κρατήστε τα κουρτίνες και τα ρολά κλειστά: Μην επιτρέπετε στους εισβολείς να δουν εύκολα τι είναι μέσα στο σπίτι σας – ειδικά σε χώρους όπου υπάρχει ακριβός εξοπλισμός. Οι κουρτίνες και οι περσίδες κρύβουν την πιθανή θέα από τον εισβολέα, καθιστώντας δύσκολο να δει ποια δωμάτια διαθέτουν στοιχεία υψηλής αξίας ή ακόμα και αν κάποιος είναι μέσα στο σπίτι.
  • Αποθηκεύστε μετρητά, κοσμήματα και άλλα τιμαλφή σε θυρίδα ασφαλείας ή θυρίδα τραπέζης: Κρατήστε τα τιμαλφή σας μακριά από έναν εισβολέα. Χρησιμοποιήστε ένα ασφαλές χρηματοκιβώτιο ή θυρίδα ασφαλείας σε μια τράπεζα για να απομακρύνετε τα τιμαλφή σας όταν δεν χρησιμοποιούνται. Επιπλέον, θυμηθείτε να οπλίσετε το οικιακό σύστημα ασφαλείας κάθε φορά που αφήνετε το σπίτι σας για να βεβαιωθείτε ότι το σπίτι, και τα τιμαλφή σας είναι ασφαλή.
  • Μην αφήνετε σημειώσεις στην πόρτα για άλλους όταν δεν είστε εκεί: Εάν αφήνετε σημειώσεις για άτομα που εξυπηρετούν ή μέλη της οικογένειας, αυτό ειδοποιεί τους ενδεχόμενους διαρρήκτες ότι μπορεί να μην είστε σπίτι. Αντί  αυτού, ελέγξτε το σπίτι σας χρησιμοποιώντας το κινητό σας τηλέφωνο ή φορητό υπολογιστή με πρόγραμμα ελέγχου των καμερών ασφαλείας.
  • Μην αναρτάτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο διαδίκτυο (internet) ότι λείπετε σε διακοπές, ή το μέρος που είστε. Οι επίδοξοι διαρρήκτες παρακολουθούν ανελλιπώς τον νέο ψηφιακό τρόπο ζωής και επικοινωνίας, συλλέγουν πληροφορίες και στοιχεία και «επισκέπτονται» τους χρήστες που ανεβάζουν τέτοιες αποκαλυπτικές φωτογραφίες και στοιχεία. Εάν θέλετε να ενημερώσετε ή να μοιραστήτε με τους φίλους σας τις προσωπικές σας στιγμές, κάντε καλύτερα όταν γυρίσετε, αναφέρετε δηλαδή ότι πήγατε – επισκεφτήκατε κάποιο χώρο και τώρα είστε στον χώρο σας.

** ΠΡΟΣΟΧΗ – Πότε μην αναρτάτε πληροφορίες στο διαδίκτυο που αφορούν διεύθυνση οικίας – διάφορα στοιχεία του χώρου, φωτογραφίες ή βίντεο. Επίσης σας υπενθυμίζουμε ότι η ανάρτηση φωτογραφιών των παιδιών είναι επικίνδυνη. Χρησιμοποιείστε τα κοινωνικά μέσα και το διαδίκτυο με προσοχή, καθώς είναι ο νέος τρόπος παρακολούθησης των προσωπικών στοιχείων όλων των ανθρώπων.

Η συνδρομή σε μια ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας είναι πολύ μικρή ανά μήνα. Εάν έχετε την δυνατότητα να καλυφθείτε από μια τέτοια υπηρεσία, κάντε το με την πρώτη ευκαιρία. Η συχνή και σε μη τακτά χρονικά διαστήματα περιπολία του προσωπικού της εταιρείας ασφάλειας, αποτρέπει τους επίδοξους διαρρήκτες. Ακόμη και η ανάρτηση μιας ταμπέλας, ότι ο χώρος φυλάσσετε, είναι πολλές φορές αποτρεπτικό γι’ αυτούς.

Με εκτίμηση

Κωνσταντίνος και Δημήτριος Καφφετζής

Υπεύθυνοι της Ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας Concepts Security.

Σχετικά Άρθρα