Τελευταία Νέα Τοπικά νέα

Στις 19/10 η επόμενη διάθεση «Χωρίς μεσάζοντες» στην Ξάνθη

mesazontes

Την Κυριακή 19 Οκτωβρίου θα γίνει η επόμενη διανομή προϊόντων χωρίς μεσάζοντες στην πόλη της Ξάνθης με πρωτοβουλία της ομάδας τοπικής δράσης Ξάνθης «Χωρίς Μεσάζοντες» και της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Ξάνθης, στο γήπεδο του ΑΟΞ.

Μετά την αλλαγή του νομικού πλαισίου και την ψήφιση του 4264/14 για τις λαϊκές αγορές η πρωτοβουλία έχει προσαρμοστεί άμεσα, ώς όφειλε, και έτσι στη δράση της Κυριακής 19/10 θα διατίθενται τα παρακάτω είδη μόνο σε όσους έχουν κάνει ηλεκτρονική παραγγελία, για τις ακριβείς ποσότητες που έχουν παραγγείλει και μόνο από παραγωγούς που διαθέτουν άδεια υπαίθριου εμπορίου.

Όπως πάντα, για όλες τις αγορές θα εκδίδονται όλα τα απαραίτητα φορολογικά στοιχεία ενώ η επιλογή των παραγωγών, όπως είναι γνωστό, γίνεται με γνώμονα την τιμή, την ποιότητα και την εντοπιότητα ή χωρική εγγύτητα με την περιοχή μας.

Αναλυτικά τα προϊόντα της επόμενης διάθεσης:

– Λάδι εξαιρετικά παρθένο, τα 5 lit , 17€
– ΤΥΡΙ φέτα Αγρ. Συνεταιρισμού Γρεβενών συσκ. 1Kg με 7€, 2Kg με 13€, 8Kg με 50€,
– ΦΕΤΑ ΚΑΤΣΙΚΙΣΙΑ ΔΟΧΕΙΟ ΜΕ ΑΛΜΗ συσκ. 1Kg με 7€, 2Kg με 13€, 8Kg με 50€,
– κρεμμύδια 5 κιλά 2€
– πατάτες 10 κιλά 4€
– Ρύζι Καρολίνα 1,10€
– Ρύζι αναποφλοίωτο 1,00€
– Φασόλια μικρά 2 κιλά 4€,
– ρεβίθια 2 κιλά 5€
– φακές 2κιλά 3€
– Ψάρια κεφάλια 3€ το κιλό
– Χαρτί Υγείας συσκευασία 30 ρολλών Χ 200 γρ. (συνολο 6Kg) με 12,5€
– Χαρτί Κουζίνας 4τεμ. των 450γρ με 4€
– Χαρτοπετσέτες 1 πακέτο (660τεμ) με 2,5€
Επίσης θα υπάρχουν Αλεύρι, μέλι και μήλα

Οι ηλεκτρονικές παραγγελίες γίνονται στη γνωστή φόρμα, στη σελίδα της πρωτοβουλίας  http://politesxanthis.gr/order.html

Τι έχει πετύχει η πρωτοβουλία μέχρι σήμερα.

Εκατοντάδες τόνοι αγροτικών, κυρίως,  προϊόντων έχουν διατεθεί στην Ξάνθη από τον Απρίλιο του 2012 μέχρι σήμερα. Πρόκειται για τοπικά, κυρίως,  προϊόντα που διατέθηκαν σε ανθρώπους της περιοχής. Με τον τρόπο αυτό αποφεύχθηκε η εισαγωγή όλων αυτών των ποσοστήτων από μια άλλη χώρα ή η μετακίνησή τους από μακρινές περιοχές εντός της χώρας, ή η διάθεση προϊόντων αμφιβόλου ποιότητας.

Τεράστιες ποσότητες ειδών πρώτης ανάγκης διατέθηκαν σε πολίτες της Ξάνθης, στη μικρότερη τιμή της αγοράς ή και σε χαμηλότερη, συμβάλλοντας στον οικογενειακό προϋπολογισμό, σε μια εποχή δύσκολη. Ταυτόχρονα όμως διαμορφώθηκαν οι  τιμές σε λογικά επίπεδα στο σύνολο της αγοράς, μέσω της αναγκαστικής παρέμβασης που διασπά τις ολιγοπωλιακές πρακτικές διαμόρφωσης των τιμών.  Εξάλλου ένα πολύ μεγάλο και σεβαστό ποσό παρέμεινε στην τοπική οικονομία και δεν έφυγε σε άλλο σημείο της χώρας ή στο εξωτερικό.

Χιλιάδες πολίτες της Ξάνθης συμμετείχαν μαζικά στις πρωτοβουλίες, στήριξαν τα ελληνικά και τα τοπικά προϊόντα και είχαν πρόσβαση με προσιτές τιμές σε μια σειρά από είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία ελέγχθηκαν επισταμένως για την ποιότητά τους.

Δεκάδες παραγωγοί αγροτικών προϊόντων είχαν την ευκαιρία να διαθέσουν τα προϊόντα τους σε λογικές τιμές που να ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και στον κόπο τους, χωρίς να πέσουν θύματα εκμετάλλευσης των εμπόρων. Στηρίχθηκε το αγροτικό εισόδημα της περιοχής και ο τοπικός κύκλος της οικονομίας που διαμορφώνεται γύρω από τον πρωτογενή τομέα.

Δημιουργήθηκε ένας τζίρος εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, με όλα τα νόμιμα παραστικά, από όπου ωφελήθηκαν τα δημόσια έσοδα με την είσπραξη των ανάλογων φόρων αλλά και η Εθνική Οικονομία γενικότερα αφού απετράπη η εισαγωγή προϊόντων από άλλες χώρες και η σπατάλη για το ΑΕΠ.

Σε καμία περίπτωση δεν επλήγησαν οι τοπικοί έμποροι ή παραγωγοί εφόσον λειτουργούσαν με γνώμονα την εξυπηρέτηση του καταναλωτή και το λογικό κέρδος. Άλλωστε αρκετοί παραγωγοί των Λαϊκών Αγορών διαθέτουν τα προϊόντα τους στις δράσεις μας, με βάση τους όρους που θέτουμε.

Ζημιώθηκε κάποιος από τις πρωτοβουλίες αυτές;

Φυσικά, όπως λέει και όνομα του κινήματος, ζημιώθηκαν οι «Μεσάζοντες». Το κίνημα παρέκαμψε τους μεσάζοντες και έθεσε στο περιθώριο όσους από τους εμπόρους διαμορφώνουν τις τιμές με τη λογική του υπερκέρδους και με διαδικασίες καρτέλ. Αυτοί έχουν λόγο να αντιδρούν στις πρωτοβουλίες μας και αυτό μας κάνει χαρούμενους. Οι δράσεις μας θα σταματήσουν όταν θα δημιουργηθεί το πλαίσιο που θα διαμορφώνεται από τους ίδους τους παραγωγούς ώστε να διαθέτουν κατά τόπους τα προϊόντα τους σε καθεστώς αυτοοργάνωσης.

Παρότι οι νόμοι του κράτους φαίνεται να διαμορφώνονται ευνοώντας την ύπαρξη αυτών των στρεβλώσεων στην αγορά, το κίνημά μας στέκεται με αλληλεγγύη δίπλα στους συμπολίτες μας και συνεχίζει τις πρωτοβουλίες, με νόμιμο και ηθικό τρόπο γιατί οι πολίτες έχουν τη δύναμη να διαμορφώνουν τη ζωή τους όταν είναι ενεργοί !

Κίνηση Ενεργών Πολιτών

Τοπική Ομάδα Δράσης «Χωρίς Μεσάζοντες» Ξάνθης

Σχετικά Άρθρα