slider Κοινωνία Τελευταία Νέα

Στην Σταυρούπολη ομάδα εκπαιδευομένων του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Ξάνθης

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΞΑΝΘΗΣ ΣΤΗ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ

Την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020 ομάδα εκπαιδευομένων του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Ξάνθης, με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών Κατερίνας Γεροστεργίου, Αθηνάς Γαρδάνη και Μαρίας Ζωίδου, επισκέφθηκαν τη Σταυρούπολη. Οι εκπαιδευόμενοι είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στους χώρους του Λαογραφικού Μουσείου και να δουν από κοντά παραδοσιακές στολές της περιοχής, παλιά αντικείμενα, όπως για παράδειγμα λάμπες, φανούς και φαναράκια, όπλα, γεωργικά εργαλεία, κουδούνια ζώων, νομίσματα, κ.λ.π. Επίσης είδαν οικιακά σκεύη, πήλινα και χάλκινα αγγεία καθώς και  οικογενειακά κειμήλια, όπως υφαντά, φωτογραφίες που απεικονίζουν στιγμιότυπα περασμένων εποχών, έγγραφα και μουσικά όργανα, όπως γραμμόφωνα κ.λ.π. 

Στη συνέχεια οι εκπαιδευόμενοι πήραν συνέντευξη από τον  γιο του ιδρυτή του Μουσείου, κ. Σταύρου Καραμπατζάκη, ο οποίος με δική του πρωτοβουλία επί χρόνια συγκέντρωνε στο παραδοσιακό καφενείο του χωριού διάφορα αντικείμενα, δείγματα μιας αλλοτινής εποχής και καθημερινότητας. Η συλλογή των αντικειμένων αυτών έγινε δωρεά στο Δήμο Σταυρούπολης, ο οποίος διαμόρφωσε ιδιόκτητο ακίνητο σε Μουσείο. Η δράση αυτή πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια project που υλοποιεί ομάδα εκπαιδευομένων με θέμα: «Δημιουργώ ένα Λαογραφικό Μουσείο». Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Αλέξανδρο Μουστακίδη για την λεπτομερή ξενάγηση στους χώρους του Μουσείου.

Στη συνέχεια, ο κ. Αλέξανδρος Μουστακίδης, ο οποίος έγινε σταδιακά μέλος της παρέας μας, μας ξενάγησε σε διάφορα σημεία του χωριού. Είχαν έτσι την ευκαιρία οι εκπαιδευόμενοι που πραγματοποιούν project φωτογραφίας στο σχολείο, να περπατήσουν στα γραφικά δρομάκια και να θαυμάσουν τα όμορφα κτίρια. Επίσης μπήκαν σε διάφορα παραδοσιακά καταστήματα, όπου συνομίλησαν με τους κατοίκους του χωριού  και πήραν έτσι μια γεύση από τη φιλόξενη διάθεσή τους.

Ευχαριστούμε θερμά το Δήμο Ξάνθης για την παραχώρηση λεωφορείου, που μετέφερε τους μαθητές στη Σταυρούπολη και ειδικά τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Παναγιώτη Αμβροσιάδη για την άμεση ανταπόκρισή του.

Σχετικά Άρθρα