Επιστολές Τελευταία Νέα

Στέλιος Αρσενίου: Ξάνθη η Μυθική

arsenioy stelios

Στον απόηχο των 50 χρόνων των Θρακικών Λαογραφικών Γιορτών, των Καρναβαλικών Εκδηλώσεων, αναζήτησα υπέρτιτλο στον οποίο θα εμπεριέχονται όσα ζήσαμε, όσα προλάβαμε να ζήσουμε στο φετινό θεσμό. Κατέληξα σε μια πόλη που ξεπέρασε την πραγματικότητα, αγγίζοντας τον μύθο.

Δικαιολογημένα μπορούν να υπερηφανεύονται τόσο οι κάτοικοι της Ξάνθης, όσο ακόμα περισσότερο οι φίλοι της Ξάνθης. Αυτοί που έσπευσαν απο κάθε γωνιά της πατρίδας μας, να υπογραμμίσουν, να δώσουν το μύνημα: ΕΙΜΑΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΟΙ- ΟΛΟΖΩΝΤΑΝΟΙ.

Περιστέρια ταχυδρομικά, παραδοσιακοί ταχυδρόμοι, έντυπος, ραδιοφωνικός, ηλεκτρονικός τύπος, μετέφεραν καθημερινά τα γεγονότα, τις εκδηλώσεις, τον παλμό, το σφρίγος, την ετυμηγορία σε κάθε κατεύθυνση.

Όλα αυτά, πάμπολλα άλλα, παράμετροι η συνιστώσες.

Οι ξανθιώτες της διασποράς, ήταν σαφέστατα νοερά κοντά μας αλλά και τι δεν θάδιναν να ήταν παρόντες, -ουσες, αυτές τις στιγμές του μεγαλείου, οι οποίες μας γέμισαν περηφάνεια.

Αυτή η περηφάνεια, κληροδότημα στους νεότερους απο τους προηγούμενους, μπήκε μπροστά και έγινε η ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ.

Περιφέρεια, Αντιπεριφέρεια, Δήμος, ΕΒΕ, ΚΤΕΛ, πλαισίωσαν το φιλότιμο των δεκάδων χιλιάδων εθελοντών οι οποίοι στελεχώνουν του Συλλόγους. Φυσικό επακόλουθο ήταν η ΑΝΥΠΕΡΒΛΗΤΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.

Στους χώρους των εκδηλώσεων- για όλα τα γούστα και τις ηλικίες- στους δρόμους, την κεντρική πλατεία, τα καταστήματα, τα ξενοδοχεία, το ΚΤΕΛ να το επαναλάβω γράφονταν, γράφτηκε Ιστορία.

Έτσι γράφεται η Ιστορία.

Λακωνικά εκφράζεται ως: ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΨΥΧΗΣ.

Μέσα σε στιγμές βαθύτατης ανθρωπιστικής κρίσης, της μεγαλύτερης μεταπολεμικά που γνώρισε η πατρίδα μας, βρήκαμε τη δύναμη, είχαμε το σθένος, κάναμε την υπέρβαση, μόνος, -η, γνωρίζει η καθεμιά, ο καθένας, να προβούμε σε ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΨΥΧΗΣ.

Η εικόνα της τηλεόρασης από όλες τις πόλεις που διοργανώνουν καρναβαλικές εκδηλώσεις, αυτό έδειξε. Η εικόνα αυτή, όπως και εκείνη των πολυμέσων κάνουν το γύρο του κόσμου, σε ελάχιστο χρόνο.

Οι εικόνες έπλεξαν το μεγαλείο των καρναβαλιστών και όχι μόνο της Ξάνθης.Ένας μύθος περιβάλλει την πόλη, τους φίλους της πόλης, τους κατοίκους της. Συγκερασμός όλων όσων αναφέρθηκαν. Πολύ περισσότερο όσων δεν αναφέρθηκαν.

Άλλωστε «ΦΥΣΙΣ ΚΡΥΠΤΕΣΘΑΙ ΦΙΛΕΙ» όπως μας λέει ο ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ.

Ο προϊστάμενος του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου Πασχάλης Λύρατζης με τους συνεργάτες του απέδειξαν πως γνωρίζουν πολύ καλά πρόσωπα, πράγματα, καινοτομίες. Τους το αναγνωρίζουμε.

Μόνο που θα πρέπει να ηρεμήσουν μετά από μια εβδομάδα. Η προγραμματισμένη εκδήλωση περιήγησης της παλιάς πόλης από δρομείς όλων των ηλικιών και κατηγοριών των XANTHI RUNNERS θα πρέπει να ξεπεράσει σε επιτυχία, την επιτυχία που πανυγηρίζουμε. ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ, ΠΙΟ ΨΗΛΑ, ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΑ. Το σύνθημα των Λατίνων για τους επιδεικνύοντες αγωνιστική διάθεση.

ΔΡΟΜΕΝΑ, ΔΙΔΑΧΕΣ, ΑΛΛΗΛΟΔΙΔΑΧΕΣ. Σε μια πόλη της στρατόσφαιρας, του μύθου. Την ΞΑΝΘΗ.

Στέλιος Αρσενίου

Σχετικά Άρθρα