slider Πήγαμε Είδαμε Τελευταία Νέα

Σπάνιος Ολοθούριος εντοπίσθηκε στα νερά των Αβδήρων | Δείτε φωτογραφίες

Γράφει η Μαίρη Δαληκριάδου

Πραγματικά με έκπληξη ανοίξαμε το mail που μας έστειλε ο Μιχάλης Ζ Βαγγούσης και διαβάζοντας το κείμενο είδαμε ότι πριν από 3 χρόνια βρήκε ένα σπάνιο άσπρο Ολοθούριο στα νερά των Αβδήρων…

Διαβάστε αναλυτικά και δείτε τις φωτογραφίες και το video:

Πριν τρία χρόνια περίπου κατά την διάρκεια μίας ελεύθερης κατάδυσης που έκανα στην θαλάσσια περιοχή των Αβδήρων και ενώ εξερευνούσα τον βυθό,με την άκρη του ματιού μου την προσοχή μου τράβηξε ένα λευκό αντικείμενο, στην αρχή δεν έδωσα σημασία σκέφτηκα κάποιο πλαστικό πεταμένο θα είναι και το προσπέρασα, αλλά η περιέργεια με έκανε να επιστρέψω πίσω.

Τότε διαπίστωσα με έκπληξη ότι αυτό το άσπρο αντικείμενο ήταν κάτι ζωντανό ήταν ένα Ολοθούριο…(πολύ σημαντικά για τον καθαρισμό του βυθού από νεκρή ύλη). Ένα Ολοθούριο λευκό, στιγμιαία πέρασε από το μυαλό μου η σκέψη τόσα χρόνια μέσα στην θάλασσα πόσες φορές άραγε είδα ένα λευκό Ολοθούριο,η απάντηση στην σκέψη μου ήταν ποτέ, αλλά και πάλι δεν είχα συνειδητοποιήσει πόσο σπάνιο ήταν.

Η θάλασσα είναι τεράστια μπορεί να υπάρχουν και άλλα άσπρα σκέφτηκα αλλά τριάντα χρόνια μόνο μία φορά είδα, τράβηξα μερικές φωτογραφίες και έφυγα από το σημείο συγκεκριμένα το είχα αφήσει σε ένα χαρακτηριστικό σημείο του βυθού που το αναγνώριζα εύκολα,την επόμενη μέρα που ξαναβούτηξα θέλησα να κάνω και βιντεοσκόπηση αλλά δεν το ξαναβρήκα πιθανόν να προχώρησε μέσα στην τρύπα του βράχου ή να παρασύρθηκε από ρεύματα.

Κάποια στιγμή ρώτησα κανά δύο επαγγελματίες αλιείς εάν έχουν δει λευκό Ολοθούριο ήταν αρνητικοί και μου είπαν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρχει λευκό,μετά από λίγους μήνες ρώτησα επαγγελματίες από άλλη περιοχή και αυτοί τα ίδια μου απάντησαν, έψαξα στο ίντερνετ και πάλι τίποτα, ευτυχώς για μένα είχα τις φωτογραφίες στα χέρια μου, τελικά τα παράτησα δεν έδωσα άλλο σημασία και το θέμα το είχα ξεχάσει.  Πρόσφατα πριν καμμιά 10αρια μέρες έστειλα τις φωτογραφίες σε έναν θαλάσσιο βιολόγο,να μου πει την γνώμη του, αμέσως μόλις τις είδε ήρθε κατευθείαν σε επαφή μαζί μου και μου είπε ότι αυτό είναι κάτι εξαιρετικά σπάνιο, πιθανόν μοναδικό στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου!!! κανένας τους δεν είχε δει κάτι τέτοιο μου είπαν με έκπληξη. Και αφού κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν είναι διαφορετικό είδος μέσα από τις φωτογραφίες, μου είπαν ότι είναι πράγματι πολύ σπάνιο.

Το Ολοθούριο είχε λευκισμό η αλμπινισμό ίσως και να είμαι ο μοναδικός που είδα λευκό Ολοθούριο, τώρα πόσες μπορεί να είναι οι πιθανότητες να δει κάποιος λευκό Ολοθούριο αυτό μόνο οι επιστήμονες μπορούν να το απαντήσουν.  Στάθηκα πολύ πολύ τυχερός που είδα κάτι τέτοιο όπως μου είπαν.

Σας στέλνω και το βίντεο που έφτιαξα αφού έμαθα την σπανιότητα στην χρωματική ιδιαιτερότητα αυτού του Ολοθούριου

 

Σχετικά Άρθρα