slider Καρναβάλι Ξάνθης Τελευταία Νέα

Σάββατο 11:30: “Γιορτή Λαογραφίας” στην Κεντρική πλατεία (Όλο το πρόγραμμα της ημέρας)

Σάββατο 15 Φεβρουαρίου

Πλατεία Δημοκρατίας ώρα 11:30 «Η Γιορτή της Λαογραφίας»

Οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές στοχεύουν στην διατήρηση, αναβίωση των ηθών και των εθίμων και την προβολή της λαϊκής παράδοσης.Στην μεγάλη αυτή γιορτή, οι χορευτικές ομάδες των λαογραφικών συλλόγων της πόλης, καθώς και τα φιλοξενούμενα χορευτικά απ’ όλη την Ελλάδα ξεκινούν από διαφορετικά σημεία και μέσω κεντρικών δρόμων, χορεύοντας και τραγουδώντας θα καταλήξουν στην κεντρική πλατεία. Εκεί άνδρες και γυναίκες, αγόρια και κορίτσια κάθε ηλικίας με τις παραδοσιακές τους φορεσιές, θα χορέψουν χορούς από κάθε γωνιά της Ελλάδας, πιασμένοι χέρι χέρι με τους θεατές σε ένα πολύχρωμο γαϊτανάκι. Όλη η πλατεία θα μετατραπεί σε χώρο γιορτής και παράδοσης. Στους συμμετέχοντες συλλόγους το παντοπωλείο Saryπροσφέρει παραδοσιακά εδέσματα και ποτά.

Από την πλατεία Αντίκα ξεκινούν οι σύλλογοι:

Μικρασιατών Ν. Ξάνθης «Αλησμόνητες πατρίδες», Λεύκης «Οι Πρωτοπόροι», Λύκειο των Ελληνίδων Ξάνθης, Αμφέραος, Κρητική Αδελφότητα Ξάνθης, Μοναστηρακίου Δράμας, ο οποίος θα αναβιώσει με τους «Αράπηδες» του την πομπή «Τσέτα».

Από την πλατεία Διοικητηρίου οι σύλλογοι:

Αβάτου Ξάνθης, Διομηδείας, Κυπρίων Ξάνθης, πολιτιστική Στέγη Ν. Ερασμίου «Γεώργιος Βιζυηνός», Χορευτικός Όμιλος Ξάνθης, «Η Θράκη»,Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης, η οποία θα αναβιώσει το έθιμο του «Καλόγερου» από τη Βιζύη της Θράκης.

Από την πλατεία Αλέξανδρου Μπαλτατζή οι σύλλογοι:

Ποντίων Ν. Ξάνθης, Ποντίων φοιτητών Ν. Ξάνθης, Ποντίων Χορευτών Ξάνθης ”Τραντέλλενες”.

Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης, ώρα 19:30

Λαογραφική μουσικοχορευτική παράσταση συλλόγου «Χαμασκαΐν».

Αφιέρωμα στον Αρμενικό πολιτισμό και παράδοση.

Το Αρμενικό παραδοσιακό χορευτικό συγκρότημα “Μασίς” ιδρύθηκε το 2018 ως τμήμα του παραρτήματος Θεσσαλονίκης “ΓαζαρόςΣαριάν” του Αρμενικού Πολιτιστικού και εκπαιδευτικού Σωματείου “Χαμασκαΐν”. Στόχος του είναι αφενός η διατήρηση της αρμενικής ταυτότητας των νέων Αρμενίων χορευτών της διασποράς και αφετέρου η προβολή της πλούσιας αρμενικής παράδοσης, τέχνης και κουλτούρας. Mετράει περισσότερα από 20 μέλη υπό την διδασκαλία του Ραφαέλ Βαρνταζαριάν . Παρά τον σύντομο χρόνο από τη δημιουργία του έχει πραγματοποιήσει ήδη εμφανίσεις σε πολλά μέρη της Ελλάδος και στηρίζει με την παρουσία του  εκδηλώσεις διαφόρων πολιτιστικών, καλλιτεχνικών και φιλανθρωπικών φορέων της χώρας.

Ο πολιτιστικός σύλλογος ”Χαμασκαϊν” ιδρύθηκε το 1979 και έκτοτε ασχολείται με τη διατήρηση και τη διάδοση του Αρμένικου πολιτισμού. Διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις, βραδιές αφιερωμένες σε καταξιωμένους Αρμένιους καλλιτέχνες και το έργο τους, ομιλίες, παρουσιάσεις βιβλίων και προβολές ντοκιμαντέρ και έργων. Η παράσταση που θα παρουσιάσουν τα μέλη του συγκροτήματος, έχει σκοπό να μεταφέρει στο κοινό μια μικρή γεύση του πλούσιου αρμενικού πολιτισμού με μια παράσταση γεμάτη από αρμενική παραδοσιακή μουσική και χορούς που ενώνουν το παρελθόν με το παρόν.

Πλατεία Δημοκρατίας ώρα 10:00

Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού. Εθελοντική δράση, «Μαζεύω καπάκια…μοιράζω χαμόγελα»

Ο σκοπός της δράσης είναι ιερός καθώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας ώστε με την απόκτηση αναπηρικών αμαξιδίων, να αλλάξουν προς το καλύτερο την ποιότητα της ζωής τους. Σας περιμένουμε στην κεντρική πλατεία, έτσι ώστε εμείς και εσείς, με την συνεργασία μας να τους το εξασφαλίσουμε.

Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης, ώρα 20:00

«Νύχτα στο μουσείο»

Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης ανοίγει τις πόρτες του, για μια νύχτα στο μουσείο με τους μικρού μας φίλους. Τα παιδιά που θα συμμετέχουν στη δράση (απευθύνεται σε όλες τις τάξεις του δημοτικού μέχρι και την 1η Γυμνασίου) θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν για ένα βράδυ, εντός του εντυπωσιακού αρχοντικού το σημαντικό γεγονός της απελευθέρωσης της πόλης μας. Θα αναλάβουν τους ρόλους των ανθρώπων που διαδραμάτισαν ένα σημαντικό ρόλο στο ιστορικό αυτό γεγονός και θα ζήσουν την εορταστική εκείνη βραδιά.

Διάρκεια προγράμματος: Από τις 20.00 προσέλευση έως τις 10.00 την επομένη

Αριθμός παιδιών ανά πρόγραμμα, έως 22. Κόστος προγράμματος13€ ανά μαθητή με βραδινό και πρωινό.Οργάνωση: ΦΕΞ /Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Σχετικά Άρθρα