slider Παραπολιτικά Τελευταία Νέα

Ο νόμος επιτρέπει συνεργασίες ΜΟΝΟ των παρατάξεων και όχι αξιοποίηση μεμονωμένων συμβούλων!!! Ο Δήμος της Ξάνθης ανάμεσα στους 24 δήμους που δοκιμάζονται σκληρά με την Απλή Αναλογική

Γράφει ο Σταύρος Καρυπίδης

Το άρθρο 68 του νόμου 4555/2018 ανοίγουν σήμερα 229 εκλεγμένοι δήμαρχοι στην Ελλάδα, καθώς κερδίσανε μεν τις εκλογές, τους λείπουν όμως έδρες για να μπορέσουν να διοικήσουν το δήμο τους. Σε 70 περίπου δήμους έγινε και ανατροπή την δεύτερη Κυριακή με αποτέλεσμα ο βασικός αντίπαλος τελικά του δημάρχου να διαθέτει περισσότερες ή ίσες έδρες στο δημοτικό συμβούλιο.

Έτσι υπάρχουν τουλάχιστον 24 δήμαρχοι που έλαβαν στον 1ο Γύρο μεταξύ 20 και 25% και βέβαια διαθέτουν το ανάλογο αριθμό εδρών στα δημοτικά τους συμβούλια. Μεταξύ αυτών και ο Δήμος Ξάνθης και ο νέος Δήμαρχος Μανώλης Τσέπελης.

Η Ξάνθη λοιπόν θα είναι μια πόλη που τις επόμενες μέρες και εβδομάδες θα δοκιμάσει σκληρά το νέο εκλογικό σύστημα και παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη των συνεργασιών μεταξύ των συνδυασμών.

Τι λέει το άρθρο 68 του νόμου 4555/2018 που λίγοι έχουν διαβάσει:
Αντιδήμαρχοι – Αντικατάσταση του άρθρου 59 και τροποποίηση του άρθρου 207 του ν. 3852/2010

Το άρθρο 59 του ν. 3852/2010 αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 59 Αντιδήμαρχοι

Το δήμαρχο επικουρούν οι αντιδήμαρχοι. Αντιδήμαρχοι είναι οι σύμβουλοι που ορίζει ο δήμαρχος και στους οποίους μεταβιβάζει την άσκηση αρμοδιοτήτων καθ` ύλην και κατά τόπο. Οι κατά τόπον αρμοδιότητες ασκούνται στα όρια μιας ή περισσότερων δημοτικών ενοτήτων της παραγράφου 1 του άρθρου 2. Αντιδήμαρχος δεν μπορεί να οριστεί σύμβουλος που ανήκει σε διαφορετική δημοτική παράταξη από αυτή του δημάρχου, εάν ο ορισμός δεν εγκριθεί από την πλειοψηφία των συμβούλων της παράταξης στην οποία ανήκει ο σύμβουλος αυτός.

Αυτό το τελευταίο κομμάτι του νόμου είναι που ανατρέπει όλα όσα ξέραμε και επιβάλλει στην ουσία την προγραμματική συνεργασία συνδυασμών και όχι προσώπων!!!

Σχετικά Άρθρα