slider Ιστορικά Τελευταία Νέα

ΝΥΧΤΑ 30 ΠΡΟΣ 31 ΜΑΪΟΥ 1941 Δύο Ελληνόπουλα αφαιρούν από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης την γερμανική σημαία

Την νύχτα της 30ης Μαΐου προς την 31η, δύο νεαροί Έλληνες φοιτητές (ο Μανώλης Γλέζος και ο Απόστολος Σάντας) αφαίρεσαν από τον ιερό βράχο της Ακροπόλεως την Γερμανική σημαία με τον αγκυλωτό σταυρό, παρά την ύπαρξη της γερμανικής φρουράς.

Το κατόρθωμα των δύο αυτών νέων υπήρξε μία από τις πρώτες εκδηλώσεις της ηρωικής αντιστάσεως του Ελληνικού λαού κατά των κατακτητών και προξένησε ζωηρή εντύπωση σ’ όλο τον κόσμο.

Προηγήθηκαν βέβαια κι’ άλλες πράξεις ηρωισμού και αυταπάρνησης Ελλήνων που έφεραν βαρέως το γεγονός ότι την Πατρίδα μας κατέλαβαν οι δυνάμεις του Γ’ Ράιχ.

  • Αυτοκτόνησε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξανδρος Κορυζής.
  • Αυτοκτόνησε στα Ύψαλα ο Υποστράτηγος Ιωάννης Ζήσης, Διοικητής της Ταξιαρχίας Έβρου.
  • Αυτοκτόνησε στα Γιάννενα ο Διοικητής της 8ης Μοίρας Πεδινού Πυροβολικού Ταγματάρχης Κων/νος Βερσής.
  • Έπεσε από την Ακρόπολη ο Έλληνας φρουρός Κων/νος Κουκίδης τυλιγμένος με την Ελληνική Σημαία.
  • Έλαβε δηλητήριο και πέθανε μετά από μερικές μέρες η Πηνελόπη Δέλτα.
  • Αυτοκτόνησε έξω από τα Καμένα Βούρλα ο Ανθυπολοχαγός Νικόλαος Παππής για ν’ αποφύγει την αιχμαλωσία.

Τον Μανώλη Γλέζο τον γνώρισα όταν ήρθε προ καιρού στην Ξάνθη και παρουσίασε ένα τρίτομο βιβλίο του για την Εθνική Αντίσταση. Είναι προς τιμήν του που τόνισε ότι: «Αντίσταση έκαναν όλοι οι Έλληνες πλην ελαχίστων», (Γερμανοτσολιάδων, Βουλγαρογραμμένων και Νενέκων). Έγινε γνωστός όμως ανά το πανελλήνιον και εξελέγει Βουλευτής, Δήμαρχος κ.λ.π. λόγω της εμπλοκής του στο ¨σύστημα¨ της κομμουνιστικής δράσεως.

Τον Απόστολο (Λάκη) Σάντα δεν είχα την τιμή να τον γνωρίσω από κοντά, του τηλεφώνησα πολλές φορές και συνομίλησα μαζί του και με την θυγατέρα του. Στις 30 Απριλίου 2011  σε ηλικία 89 ετών έφυγε από την ζωή, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ευγενής και υψηλόφρων, χωρίς να αναμειχθεί στα πολιτικά κόμματα. «Δεν κυνηγάω ποτέ την δημοσιότητα, γιατί θεωρώ ότι έχει εξευτελιστεί το ζήτημα πάρα πολύ. Την αντίσταση δεν την κάναμε μόνο εμείς, έχουν σκοτωθεί χιλιάδες παλληκάρια, γυναίκες και άνδρες ανώνυμοι», δήλωσε κάποτε ο σεμνός πατριώτης Απόστολος Σάντας.

Ο Γερμανός Στρατιωτικός Διοικητής Αθηνών εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση μετά το γεγονός στην Ακρόπολη. «Την νύχτα της 30ης προς 31ης Μαΐου, υπεξερέθη η επί της Ακροπόλεως κυματίζουσα Γερμανική Σημαία παρ’ αγνώστων. Διενεργούνται αυστηραί ανακρίσεις. Οι ένοχοι και οι συνεργοί αυτών θα τιμωρηθώσι δια της ποινής του θανάτου».

Αυτά έγιναν τότε. Σήμερα κάποιοι καταστρέφουν δια πυράς την Ελληνική Σημαία διακηρύττοντας : «Τι είναι η Σημαία; Ένα πανί που το έραψε μια μοδίστρα». Άλλα ήθη και άλλα έθιμα. Μου είπε ένας αθεράπευτα Πατριώτης κάποτε: «Όταν ένας λαός παιδί μου αποφασίσει να αυτοκτονήσει, δεν τον σταματάει τίποτα. Είμαστε έτοιμοι για υποδούλωση!!!».

    Αντγοςε.α.

Νικόλαος Φωτιάδης

Επίτιμος Υδκτής Δ΄ Σ.Σ.

   

Σχετικά Άρθρα