slider Τελευταία Νέα Τοπικά νέα

Μαγική Ανατολίτικη βραδιά στα Άβδηρα | Δείτε video και φωτογραφίες

Γράφει η Μαίρη Δαληκριάδου

Στα πλαίσια του Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής Ξάνθης της ΦΕΞ και των 38 ων Δημοκριτείων 2019 χτες το βράδυ στις 9 η ώρα για πρώτη φορά η συνθέτης Κατερίνα Παπαδοπούλου παρουσίασε το έργο  της στο κοινό σε έναν πολύ όμορφο χώρο στα Άβδηρα στην αυλή του αρχοντικού Παμουκτσόγλου

Συμμετείχαν οι μουσικοί και οργανοπαίχτες: Ρία Ελληνίδου, Hilal Akbulut, Νίκος Ανγκούσης, Γιάννης Πούλιος, Αντρέας Σμάγας  Murat Süngü,Δημήτρης Παναγούλιας, Χρήστος Μπαρτζόπουλος και Γιάννης Κατσούλης.

Νωρίτερα είχε προηγηθεί ξενάγηση από την εφορία αρχαιοτήτων Ξάνθης

Δείτε video:

Δείτε φωτογραφίες:

 

Λίγα λόγια για την συνθέτη:

Η ιστορία του ανθρώπου αρχίζει να αποκτά ενδιαφέρον από τότε που έκανε το πρώτο του ταξίδι διασχίζοντας τη θάλασσα. Από τότε σηματοδοτείται η έναρξη μιας ατέλειωτης αλληλεπίδρασης και εμπλουτισμού των πολιτισμών, των κοινωνιών και των εμπειριών του. Κάθε φορά που ένας ταξιδιώτης επέστρεφε, όλοι περίμεναν να μοιραστεί τις ιστορίες του μαζί τους για όλα τα θαυμαστά που είδε, όλα τα απίστευτα που έζησε στην άλλη «ακτή». Σε μια τέτοια διήγηση «θαυμαστών» μας καλεί και η Κατερίνα Παπαδοπούλου, συνθέτης και δεξιοτέχνης των κρουστών, να παρευρεθούμε και να μετέχουμε των προσωπικών της εξερευνήσεων από το μουσικό ταξίδι της στις «ακτές» της Μεσογείου.

Η Κατερίνα έχοντας αφιερώσει πολλά χρόνια στη μελέτη της μουσικής αυτής παράδοσης, κατάφερε να μετουσιώσει σε μουσική όλες τις μνήμες των προγόνων της και τα προσωπικά μουσικά βιώματα της και να τα ενσωματώσει με επιτυχία σε στοιχεία της Ανατολικής μουσικής παράδοση, δημιουργώντας το δικό της ιδιαίτερο μουσικό αποτύπωμα: Πολυρυθμικές συνθέσεις και πλούσιες ενορχηστρώσεις με κανονάκι, ούτι, βιολί, τσέλο, νέυ, και ποικιλόμορφα κρουστά, που ισορροπούν όμορφα ανάμεσα στο παλιό και στο σύγχρονο στοιχείο, στο απλό και στο σύνθετο, αφήνοντας πάντοτε χώρο στους μουσικούς για αυτοσχεδιασμό, δημιουργώντας μοναδικά ηχοτοπία, ενισχυμένες νοηματικά με ποίηση που μιλά για πανανθρώπινες αλήθειες.

Έχοντας ήδη κυκλοφορήσει τρεις προσωπικές της δουλειές: “Ανατολή, Ανατολή μου», «Ακτές» και το «Ανοικτόν Στράταν», με την καλλιτεχνική επιμέλεια του σπουδαίου ουτίστα και συνθέτη Yurdal Tokcan, και τη συμβολή πολλών καταξιωμένων μουσικών του είδους όπως ο Goksel Baktagir, Mehtap Demir, Tolga,,….

Η Κατερίνα ξεκινά για ένα πολλά υποσχόμενο ταξίδι: να δώσει καινούρια πνοή σε αυτές τις όμορφες συνθέσεις, και μαζί με άλλα αγαπημένα τραγούδια και ακούσματα της Ανατολής, να μας παρασύρει στην ατέλειωτη ταλάντωση των κυμάτων που θα μας οδηγήσουν στην ανακάλυψη της δικής μας «ακτής» και να μας αποκαλύψει την παγκόσμια και αιώνια αλήθεια του αληθινού ταξιδευτή, αλλά και της μουσικής: ότι δεν υπάρχουν σύνορα για όποιον ψάχνει μόνο την ομορφιά και την αγάπη στον κόσμο. συμμετέχουν οι μουσικοί: Δημήτρης Παναγούλιας κρουστά Χρήστος Μπαρτζόπουλος κανονάκι Νίκος Αγγούσης κλαρίνο Γιάννης Πούλιος βιολί Ρια Ελληνίδου τραγούδι Γιάννης Κατσούλης ούτι

 

Σχετικά Άρθρα