slider Καρναβάλι Ξάνθης Κύριο Θέμα Τελευταία Νέα

Καρναβάλι Ξάνθης: Γλέντι Λαογραφίας στην Κεντρική πλατεία (20 φώτο + live video)

Μαίρη Δαληκριάδου

Καρναβαλικοί και λαογραφικοί σύλλογοι διοργάνωσαν σήμερα Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020 ένα ανοιχτό γλέντι για όλον τον κόσμο στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης..

Μία ημέρα παραδοσιακής μουσικής στην πλατεία, την πρώτη Κυριακή των εκδηλώσεων που ως στόχο έχει πέρα από την συμβολή των συλλόγων στον θεσμό, να γίνει μια δράση από κοινού και να διασκεδάσουν παρέα με τον κόσμο. Συνυφασμένα με κάποια θρησκευτική γιορτή, τα πανηγύρια είναι τόποι συναθροίσεων όλων των χωριανών και φυσικά και επισκεπτών που μοιράζονται τη χαρά της ημέρας. Έτσι κι εδώ, οικοδεσπότες οι σύλλογοι κάνουν το «ορίστε» σε έναν χώρο συνάντησης όπως θα γινόταν στα παλιά χρόνια, στην πλατεία.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από το μουσικό σχήμα «Εβρίτικη Ζυγιά» που αποτελείται από όργανα αρχέγονα, βαθιά ριζωμένα στη μνήμη των ανθρώπων και στην παράδοση της Θράκης. Τα μουσικά όρια ενός γλεντιού με την Εβρίτικη Ζυγιά, καλύπτουν κάθε περιοχή της Θράκης, από την Ανατολική μέχρι και τη Δυτική και Βόρεια, με τραγούδια από τον Έβρο, προσφυγικά από την Μακρά Γέφυρα, την Ανατολική Ρωμυλία και τη Μαύρη Θάλασσα, τραγούδια αρβανίτικα και γκαγκαούζικα, ενώ με την προσθήκη της μακεδονικής λύρας, του κλαρίνου και του σαξόφωνου ο ακροατής ταξιδεύει στις ξεσηκωτικές μελωδίες και τους χορούς της Μακεδονίας.

Τα μέλη της: Παρτινούδης Αλέξης, Θρακιώτικη και Μακεδονική λύρα. Πασόπουλος Στρατής, τραγούδι, καβάλι και σαξόφωνο. Στράτος Σπύρος, γκάιντα, καβάλι και τραγούδι. Στράτος Άγγελος, κρουστά. Συμμετέχουν: Γιώργος Δρικούδης, ακορντεόν και Νίκος Ζάρκος, κλαρίνο. Σωκράτης Γουγουλίδης, ηχοληψία.

https://www.facebook.com/xanthinews/videos/663867557721301/UzpfSTEwMDAwMDQxNzY0NjU0NjpWSzo1MDUyODE2NjM0MDM1NzY/?multi_permalinks=505367803394962&notif_id=1581863068671634&notif_t=feedback_reaction_generic

Σχετικά Άρθρα