Ατζέντα Τελευταία Νέα

Ιστορικός περίπατος από το Μουσείο Αβδήρων αυτήν την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου

Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ) θεσπίστηκαν επίσημα από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1991 και υποστηρίζονται από την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο εορτασμός τους γίνεται σε όλη την Ευρώπη με το γενικό σύνθημα «Ευρώπη, μια κοινή κληρονομιά».

Κάθε συμμετέχουσα χώρα έχει τον δικό της συντονιστικό φορέα. Στην Ελλάδα, που συμμετέχει στο πρόγραμμα από το 1994, τον συντονισμό των εκδηλώσεων αναλαμβάνει η Διεύθυνση Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού, με θεματολογία που αλλάζει ανά διετία. Ως χρόνος εορτασμού ορίζεται το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου.

«Βία και Ανεκτικότητα» είναι το θέμα που επιλέχθηκε για τη διετία 2015 – 2016, θέμα επίκαιρο και διαχρονικό.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης συμμετέχει φέτος με την εκδήλωση «Άβδηρα και Ρώμη. Βία και ανεκτικότητα στην πορεία από την αυτονομία στην υποτέλεια».

Οι Ρωμαίοι εμφανίζονται στην περιοχή από τα τέλη του 3ου αι. π.Χ., αρχικά ως οικονομικοί παράγοντες και αργότερα ως πολιτική και στρατιωτική δύναμη.

Το 168 π.Χ. ο τελευταίος βασιλιάς της Μακεδονίας Περσέας νικήθηκε στη Μάχη της Πύδνας και το μακεδονικό βασίλειο καταλύθηκε. Οι Ρωμαίοι κατέλαβαν τη Μακεδονία.

Το 146 π.Χ. η Θράκη εντάχθηκε στην ρωμαϊκή «Επαρχία Μακεδονίας».

Το 46 μ.Χ. ο αυτοκράτωρ Κλαύδιος κατέλυσε το θρακικό βασίλειο και ανακήρυξε τη Θράκη επαρχία της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας με το όνομα «Επαρχία Θράκης».

Τον 3ο αι. μ.Χ. ο αυτοκράτωρ Διοκλητιανός προχώρησε σε διοικητικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο των οποίων η νότια Θράκη εντάχθηκε στην «Επαρχία Ροδόπης».

Κατά τη μακρά αυτή περίοδο τα Άβδηρα, η άλλοτε πλούσια πόλη των θρακικών παραλίων, σταδιακά περιπίπτει σε πλήρη παρακμή και απώλεια της ταυτότητάς της. Για όλους αυτούς τους αιώνες έχουμε να διηγηθούμε ιστορίες βίας και ιστορίες ανεκτικότητας.

Εκφάνσεις πολεμικής και στρατιωτικής βίας προς την πόλη και τους πολίτες, συγκρούσεις, διαβουλεύσεις, έριδες.

Εκφάνσεις βίας προς τα κτήρια που κατασκάπτονται από τις στρατιές των πολιορκητών.

Άσκηση βίας προς την πόλη και τους πολίτες από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όταν οι πλημμύρες του Νέστου κάλυψαν τμήματα του αστικού ιστού και μετέτρεψαν σε έλη την καλλιεργήσιμη γη.

Άσκηση οικονομικής βίας προς την πόλη με την κατασκευή της Εγνατίας και την απομάκρυνση της οικονομικής δραστηριότητας από αυτήν.

Άσκηση ψυχολογικής βίας προς τους Αβδηρίτες από την προδοσία του συμπολίτη τους Πύθωνα.

Άσκηση βίας προς τα μνημειακά τείχη που λιθολογούνται από τους ίδιους τους Αβδηρίτες.

Άσκηση βίας προς τον αστικό ιστό που μεταβάλλεται σε απέραντο νεκροταφείο.

Ανεκτικότητα προς όλα αυτά τα δεινά και προσπάθειες επιβίωσης.

Ανεκτικότητα θρησκειών και πολιτιστικών ή εθνοτικών ομάδων κατά τον 3ο – 4ο αιώνα μ.Χ., όταν συνυπάρχουν στην πόλη Έλληνες, Θράκες και Ρωμαίοι, Εθνικοί, Εβραίοι και Χριστιανοί.

 

Σας προσκαλούμε λοιπόν

στον αρχαιολογικό χώρο Αβδήρων

Την Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου, από τις 11.00 π.μ. έως τις 12.30 μ.μ.

για να σας πούμε τις ιστορίες μας δια στόματος της Προϊσταμένης της Εφορείας Κωνσταντίνας Καλλιντζή

Η εκδήλωση υποστηρίζεται από ιστορικό περίπατο στα αναφερόμενα μνημεία και διανομή έντυπου υλικού

Είσοδος ελεύθερη

Σχετικά Άρθρα