Γενική

Ευρωπαϊκός Χάρτης για την ισότητα των φύλων στις τοπικές κοινωνίες

Πετυχημένη η πρώτη περιφερειακή συνδιάσκεψη της ΕΝΑΕ στην Κομοτηνή

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή πολιτών από την Ανατολική Μακεδονία Θράκη πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή η πρώτη Περιφερειακή Συνδιάσκεψη της ΕΝΑΕ Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης με αντικείμενο «Ευρωπαϊκός Χάρτης για την ισότητα των φύλων στις τοπικές κοινωνίες.- Αυτοδιοίκηση Ισότητα Πολυπολιτισμικότητα».
Η συνδιάσκεψη οργανώθηκε από την Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής και Ισότητας της ΕΝΑΕ σε συνεργασία με τη Νομαρχία Ροδόπης.
Χαιρετισμό στην συνδιάσκεψη απηύθυναν ο βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ Γ Πεταλωτής ,ο Πρόεδρος της ΝΑΡΕ Γ Μηνόπουλος ,ο Νομάρχης Ροδόπης Αρης Γιαννακίδης ,ο Δήμαρχος Κομοτηναίων Δ Κοτσάκης και η εκπρόσωπος της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης Μ Γιαμουστάρη.
Οι εισηγητές ανέλυσαν τις βασικές αρχές του Ευρωπαϊκού Χάρτη για την ισότιμη συμμετοχή των δύο φύλλων στα κοινά ,,τόνισαν τον ρόλο της Αυτοδιοίκησης ως η πλησιέστερη στον πολίτη εξουσία στην τομέα της άρσης των αποκλεισμών και ενίσχυσης της συμμετοχής των πολιτών στο πολιτικό γίγνεσθαι ενώ δόθηκε έμφαση και στα ιδιαίτερα πολυπολιτισμικά χαρακτηριστικά της κοινωνίας της Θράκης.
«Η υπογραφή του Ευρωπαϊκού Χάρτη από όλες τις Νομαρχίες και τους Δήμους της χώρας συνιστά μια καλή αφορμή ώστε να διακηρύξουν προς κάθε κατεύθυνση ότι δεσμεύονται ως προς την χρήση των εξουσιών τους και των εταιρικών τους σχέσεων για την επίτευξη της ισότητας των πολιτών .» τόνισε η Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής και Ισότητας της ΕΝΑΕ και Νομάρχης Ηρακλείου Ευαγγελία Σχοιναράκη- Ηλιάκη.
«Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση πρέπει να συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες και έμμεσα να ενισχύσει το θεσμό προσανατολίζοντας τις πολιτικές της προς την ορθή κατεύθυνση »ανέφερε η Αντινομάρχης Δυτικής Αττικής Σταυρούλα Δήμου ενώ η Αντινομάρχης Ροδόπης Μουσταφά Ογλού Σιμπέλ έκανε μία λεπτομερή διαχρονική αναφορά στην θέμα της συμμετοχής των γυναικών στα κοινά και στην ανάγκη ενίσχυσης της συμμετοχής τους με ουσιαστικές πολιτικές και πρωτοβουλίες σε τοπικό αυτοδιοικητικό επίπεδο.
Για τις ιδιαιτερότητες των γυναικών που δραστηριοποιούνται σε πολυπολιτισμικές κοινωνίες μίλησαν η Νομ σύμβουλος Αργολίδας Κ Μπόμπου ,η οικονομολόγος Αφροδίτη Καρελιάδου και η Ψυχολόγος Σερικέ Σερήφ.
Τέλος πολλά παραδείγματα κοινωνικής πολιτικής σε αυτοδιοικητικό επίπεδο παρουσίασε ο Νικόλαος Παπαδάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης Πανεπιστημίου Κρήτης.

Σχετικά Άρθρα