Τελευταία Νέα Τοπικά νέα

Επιτυχημένη η Διοργάνωση Άσκησης Καταπολέμησης Ρύπανσης στο Πόρτο Λάγος

askhsh porto lagos (10) askhsh porto lagos askhsh porto lagos (1) askhsh porto lagos (2) askhsh porto lagos (3) askhsh porto lagos (4) askhsh porto lagos (5) askhsh porto lagos (6) askhsh porto lagos (7) askhsh porto lagos (8) askhsh porto lagos (9)

Με αφορμή τον επικείμενο εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος στις 05 Ιουνίου 2014 το Λιμενικό πραγματοποίησε την 27 Μαΐου 2014, «ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΑΠΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΗ» υπό τις οδηγίες του Λιμενάρχη Απόστολου Κυλίτση

Συγκεκριμένα την Τρίτη 27-05-2014 και περί ώρα 10:00 στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος εκτελέσθηκε εντός της θαλάσσιας ζώνης του λιμένος Λάγος «ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΑΠΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΗ», από το στρατιωτικό προσωπικό του Λιμεναρχείου Λάγους καθώς και των Λιμενικών Σταθμών Φαναρίου- Αβδήρων, σε συνεργασία με εκπροσώπους των τοπικών φορέων.

Στην ανωτέρω άσκηση συμμετείχαν τα πλωτά- χερσαία μέσα, ενώ παράλληλα χρησιμοποιήθηκαν τα μέσα-υλικά απορρύπανσης που διαθέτει η υπηρεσία.

Επιπρόσθετα στην άσκηση έλαβαν μέρος:

α) Ένα Επαγ/κό- Α/Κ σκάφος του Λιμένα Λάγος.

β) Η εταιρεία ΕΛΙΝΟΙΛ Α.Ε. με τον εξοπλισμό απορρύπανσης, σκάφος, βυτιοφόρο όχημα καθώς και το απαραίτητο προσωπικό.

Σύμφωνα με τον Λιμενάρχη κ. Κυλίτση το σενάριο της άσκησης προέβλεπε τα ακόλουθα:

«Περί ώρα 09:50 η Υπηρεσία μας ενημερώνεται τηλεφωνικώς από τον υπεύθυνο της εγκατάστασης ΕΛΙΝΟΙΛ Α.Ε. ότι μετά από βλάβη σε εύκαμπτο αγωγό πετρελαιοειδών που διαθέτει η εγκατάσταση της εταιρείας διαπιστώθηκε μεγάλη ποσότητα πετρελαιοειδούς προϊόντος στο λιμένα Λάγος.

Άμεσα αποπλέει περιπολικό σκάφος της Υπηρεσίας μας προς εντοπισμό της ανωτέρω πετρελαιοκηλίδας.

Κατά τη στιγμή του εντοπισμού της ανωτέρω πετρελαιοκηλίδας διαπιστώνεται ότι αυτή βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του Λιμένα, εκτάσεως 100 τ.μ. και ποσότητα περίπου 1 κ.μ., ενώ ένα μέρος αυτής έχει ποτίσει την παραλιακή περιοχή στο σημείο «παρατηρητήριο» του αλσυλλίου Λάγος.

Στο δίαυλο του Λιμένα Λάγος πλωτό σκάφος Υπηρεσίας μας σε συνεργασία με Υπηρεσιακό όχημα από δυτικά του διαύλου ποντίζει-απλώνει πλωτό φράγμα ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΛΑΓΟΥΣ 100μ για τον εγκλωβισμό της εν λόγω πετρελαιοκηλίδας εντός του Λιμένα και την μη διαφυγή αυτής προς το Θρακικό Πέλαγος.

Παράλληλα πλωτό σκάφος της ΕΛΙΝΟΙΛ Α.Ε. ποντίζει φράγμα του στην ανατολική πλευρά του λιμένα για την αποφυγή ρύπανσης του ιχθυογεννητικού σταθμού «ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ». Επίσης στο σημείο της γέφυρας εντός Λιμένα Λάγος ποντίζεται φράγμα Λιμενικού Ταμείου Λάγος για την διαφυγή πετρελαιοκηλίδας από δυτικά του εν λόγω  ιχθυογεννητικού σταθμού.

Τα διαφυγόντα πετρελαιοειδή θα αντιμετωπιστούν από συνεργεία απορρύπανσης της εταιρείας ΕΛΙΝΟΙΛ Α.Ε. σε συνεργασία με την υπηρεσία μας, με ανάπτυξη πλωτών φραγμάτων για τον εγκλωβισμό αυτών και την ενεργοποίηση της συσκευής SKIMMER για την περισυλλογή των καταλοίπων.

Όσον αφορά στον καθαρισμό της πληγείσας ακτής του Λιμένα Λάγος, θα αναληφθεί από προσωπικό-συντονισμό Υπηρεσίας μας ενεργοποιώντας παράλληλα τα εθελοντικά δίκτυα.

Μετά την ανάκτηση των πετρελαιοειδών καταλοίπων από τη θάλασσα και την συγκέντρωση των πετρελαιομένων υλικών / απορριμμάτων, τα σκάφη που συμμετέχουν στην άσκηση θα κατευθυνθούν στα σημεία παράδοσης, όπου θα γίνεται η παραλαβή τους από την πλωτή ευκολίας υποδοχής του λιμένα Λάγος και από φορτηγά οχήματα της εταιρείας ΕΛΙΝΟΙΛ Α.Ε.

Αναφορικά με την αξιολόγηση- συμπεράσματα της ανωτέρω πραγματοποιηθείσας άσκησης αναφέρουμε ότι δόθηκε η ευκαιρία στο προσωπικό του Υπολιμεναρχείο Λάγος και των συναρμόδιων φορέων, να εξασκηθεί σε ρεαλιστικές συνθήκες στην καταπολέμηση ρυπάνσεως από πετρελαιοειδή  όπως και να χρησιμοποιήσει στην πράξη τον εξοπλισμό και τα υλικά που διατίθενται. Επισημαίνεται επίσης ότι η ανταπόκριση του προσωπικού ήταν θετική και επεδείχθη ιδιαίτερο ενδιαφέρον και επαγγελματισμός».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο